Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Stresul, boala secolului vitezei

Stresul, boala secolului vitezei

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 27 iunie 2018 Ultima actualizare: 3 februarie 2023

Daca in trecut stresul era o consecinta a unei experiente traumatizante, in ziua de azi stresul a devenit un raspuns la activitatile noastre cotidiene, am putea chiar spune ca a devenit un stil de viata, unul nociv. Daca stresul de moment poate fi benefic organismului, caz in care ne referim la stresul dinaintea unui examen, stresul cronic sta la baza aparitiei bolilor. In situatiile stresante, organismul elibereaza adrenalina si cortizol in sange, hormoni care, in cantitati mari, provoaca probleme de sanatate.

Cauzele stresului

Cauzele stresului sunt multiple si de obicei reprezinta un cumul de surse. Stresul poate fi legat de starea de sanatate, de dificultatile financiare, de problemele de la locul de munca, de tensiunile din familie, de dorinta de a avea un statut sau de a ajunge la un anumit standard impus de noi sau de societate si lista poate continua. Practic, orice schimbare din viata noastra care necesita adaptare ne poate provoca stres. Stresul se poate manifesta prin anxietate, insomnie, dureri de cap si de stomac, libidou scazut, stari de nervozitate si irascibilitate, dar si prin slabirea sistemului imunitar.

Care sunt regulatorii naturali pentru somn la care poti apela cu incredere?

Melatonina, denumita si hormonul somnului, este secretata de creier in timpul noptii si are scopul de a contribui la reglarea ritmului circadian si, implicit, de a induce somnul. Se gaseste si in anumite alimente ca ananas, banane, cirese, salata verde, orez brun, ceapa si ghimbir. Din categoria plantelor care induc somnul si starea de relaxare face parte si valeriana. Ceaiul de valeriana baut inainte de culcare are efect sedativ asupra sistemului nervos si cardiovascular. De asemenea, ceaiul de lavanda sau uleiul de lavanda folosit in candela de aromoterapie are efect de detensionare asupra organismului si combate durerile de cap. Alte plante cu rol benefic in inducerea somnului sunt floarea pasiunii, teiul, musetelul, talpa-gastei, paducelul si ghizdeiul.

5 tehnici de relaxare si odihna pentru inducerea somnului

Persoanele care au probleme cu somnul, au un somn slab calitativ sau se confrunta cu insomnii pot apela la tehnici de relaxare si odihna pentru inducerea somnului.

Tehnici de respiratie. Respiratia profunda abdominala ne ajuta sa ne relaxam, sa ne oxigenam creierul si sa dormim mai bine. Inspiram treptat pe nas pana observam ca abdomenul se umfla si apoi expiram in acelasi mod pe gura. Se repeta pana ce simtim ca organismul incepe sa se detensioneze. Pentru un efect mai puternic, se recomanda pe fundal o muzica linistitoare si inainte o baie calda in care s-a picurat ulei de lavanda sau eucalipt.

Meditatia si yoga. Fara indoiala, persoanele care au insomnii trebuie sa apeleze la tehnici de meditatie si la yoga. Acestea au rolul de a reduce stresul si anxietatea, de a induce somnul in mod natural si de a imbunatati starea de sanatate a intreg organismului.

Somnix. Suplimentele alimentare s-au dovedit a fi de un real ajutor in inducerea somnului pe cale naturala. Spray-ul SomniX pe baza de melatonina se adminstreaza sublingual si are o eficienta de 4 ori mai mare fata de alte produse similare.

Masajul. Masajul terapeutic de relaxare ajuta organismul sa se relaxeze, elibereaza tensiunea la nivel muscular si induce starea de bine. De asemenea, se poate apela si la reflexoterapie, tehnica care presupune masajul talpilor, acolo unde exista cei mai multi centri nervosi. In uleiul clasic de masaj se pot adauga cateva picaturi de ulei de lavanda.

Presopunctura. O tehnica veche de peste 4000 de ani, practicata initial de chinezi, presopunctura presupune apasarea unor puncte strategice de pe corp cu scopul de a reduce durerea si tensiunea musculara, de a imbunatati circulatia si de a elibera in corp endorfine, denumite si moleculele fericirii. Se recomanda in perioadele de stres puternic, anxietate, depresie si insomnie.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...