Stresul, boala secolului vitezei
Daca in trecut stresul era o consecinta a unei experiente traumatizante, in ziua de azi stresul a devenit un raspuns la activitatile noastre cotidiene, am putea chiar spune ca a devenit un stil de viata, unul nociv. Daca stresul de moment poate fi benefic organismului, caz in care ne referim la stresul dinaintea unui examen, stresul cronic sta la baza aparitiei bolilor. In situatiile stresante, organismul elibereaza adrenalina si cortizol in sange, hormoni care, in cantitati mari, provoaca probleme de sanatate.
Cauzele stresului
Cauzele stresului sunt multiple si de obicei reprezinta un cumul de surse. Stresul poate fi legat de starea de sanatate, de dificultatile financiare, de problemele de la locul de munca, de tensiunile din familie, de dorinta de a avea un statut sau de a ajunge la un anumit standard impus de noi sau de societate si lista poate continua. Practic, orice schimbare din viata noastra care necesita adaptare ne poate provoca stres. Stresul se poate manifesta prin anxietate, insomnie, dureri de cap si de stomac, libidou scazut, stari de nervozitate si irascibilitate, dar si prin slabirea sistemului imunitar.
Care sunt regulatorii naturali pentru somn la care poti apela cu incredere?
Melatonina, denumita si hormonul somnului, este secretata de creier in timpul noptii si are scopul de a contribui la reglarea ritmului circadian si, implicit, de a induce somnul. Se gaseste si in anumite alimente ca ananas, banane, cirese, salata verde, orez brun, ceapa si ghimbir. Din categoria plantelor care induc somnul si starea de relaxare face parte si valeriana. Ceaiul de valeriana baut inainte de culcare are efect sedativ asupra sistemului nervos si cardiovascular. De asemenea, ceaiul de lavanda sau uleiul de lavanda folosit in candela de aromoterapie are efect de detensionare asupra organismului si combate durerile de cap. Alte plante cu rol benefic in inducerea somnului sunt floarea pasiunii, teiul, musetelul, talpa-gastei, paducelul si ghizdeiul.
5 tehnici de relaxare si odihna pentru inducerea somnului
Persoanele care au probleme cu somnul, au un somn slab calitativ sau se confrunta cu insomnii pot apela la tehnici de relaxare si odihna pentru inducerea somnului.
Tehnici de respiratie. Respiratia profunda abdominala ne ajuta sa ne relaxam, sa ne oxigenam creierul si sa dormim mai bine. Inspiram treptat pe nas pana observam ca abdomenul se umfla si apoi expiram in acelasi mod pe gura. Se repeta pana ce simtim ca organismul incepe sa se detensioneze. Pentru un efect mai puternic, se recomanda pe fundal o muzica linistitoare si inainte o baie calda in care s-a picurat ulei de lavanda sau eucalipt.
Meditatia si yoga. Fara indoiala, persoanele care au insomnii trebuie sa apeleze la tehnici de meditatie si la yoga. Acestea au rolul de a reduce stresul si anxietatea, de a induce somnul in mod natural si de a imbunatati starea de sanatate a intreg organismului.
Somnix. Suplimentele alimentare s-au dovedit a fi de un real ajutor in inducerea somnului pe cale naturala. Spray-ul SomniX pe baza de melatonina se adminstreaza sublingual si are o eficienta de 4 ori mai mare fata de alte produse similare.
Masajul. Masajul terapeutic de relaxare ajuta organismul sa se relaxeze, elibereaza tensiunea la nivel muscular si induce starea de bine. De asemenea, se poate apela si la reflexoterapie, tehnica care presupune masajul talpilor, acolo unde exista cei mai multi centri nervosi. In uleiul clasic de masaj se pot adauga cateva picaturi de ulei de lavanda.
Presopunctura. O tehnica veche de peste 4000 de ani, practicata initial de chinezi, presopunctura presupune apasarea unor puncte strategice de pe corp cu scopul de a reduce durerea si tensiunea musculara, de a imbunatati circulatia si de a elibera in corp endorfine, denumite si moleculele fericirii. Se recomanda in perioadele de stres puternic, anxietate, depresie si insomnie.