Hiperpigmentarea pielii: ce este, cum se manifesta, cauze si remedii
Hiperpigmentarea apare atunci cand este produsa prea multa melanina in anume portiuni ale pielii. Are ca rezultat pete intunecate de piele care sunt de culoare maro deschis pana la negru si pot varia in functie de dimensiune si forma. Exista mai multe tipuri de hiperpigmentare, in functie de tipul de ten al persoanelor in cauza dar poate avea legatura si cu alti factori genetici. De ce apare si cum ne putem proteja descopera in acest material
Ce este hiperpigmentarea? Care este tipul de hiperpigmentare cel mai cunoscut?Cand apare pe pielea ta fenomenul de hiperpigmentare?
Ce este procesul de hiperpigmentare cutanata? Ce inseamna pete hiperpigmentare?
De ce apare pigmentarea pielii? Ce inseamna exces de melanina
Albire pete pigmentare. Pete hiperpigmentare post acnee
Pete pigmentare tratament. Cum se administreaza?
Pete hiperpigmentare tratament. Tratament pete maronii pe gat, pete pigmentare pe corp
Ce este hiperpigmentarea? Care este tipul de hiperpigmentare cel mai cunoscut?
Daca vrei sa afli ce este hiperpigmentarea sau care este tipul de hiperpigmentare cel mai cunoscut este suficient sa citesti aceste randuri. Dupa cum am mai povestit pe paginile de continut de aici de pe site-ul springfarma, exista 6 tipuri de piele, iar primele doua sunt cele mai sensibile cand vine vorba de expunerea la Soare, la diferite toxine din atmosfera si sunt cele mai susceptibile pentru manifestarea fenomenului de hiperpigmentare deoarece la aceste tipuri de piele melanina nu se comporta corespunzator si exists riscuri de arsuri solare, pete solare sau alte manifestari ale epidermei.
Se stie deja de exemplu ca melanina se evidentiaza foarte usor in alunitele inchise ale oamenilor sau in melanocitele dermale negre ale majoritatii persoanelor de culoare si are uneori culoare maro in cazul binecunoscutilor pistrui sau in cazurile de hiperpigmentare. Cum spuneam persoanele care au tipul de piele 1 sau 2 au manifestari specifice la expunerea prelungita la Soare. Ce mai trebuie sa stim este ca aceasta scara a fost identificata in 1975 de catre medicul dermatolog Thomas Fitzpatrick de la Universitatea Harvard.
Persoanele care au tipul I de piele au de fapt pielea foarta alba, aproape ivorie, precum marmura cu nuante de galben pal si au tendinta nativa sa devina pistruiata in zona pometilor, a gatului sau chiar a bratelor. De obicei acest gen de persoane au fie parul roscat fie blond deschis. Au ochii de culoare verde, albastru spre verde sau albastru spre cenusiu.
Persoanele cu acest tip de piele nu trebuie sa stea la Soare mai mult de cateva minute chiar daca folosesc creme cu factor de protectie solara deoarece au cel mai mare risc de arsuri solare iar pielea lor nu se bronzeaza niciodata, doar se irita si este foarte sensibila la raze UV si lumina puternica.
Persoanele care au tipul II de piele au de fapt pielea cu nuante de alb spre maroniu deschis, cu tendinte de hiperpigmentare doar in zona pometilor si a fetei, manifesta mai rar aceasta tendinta in zona gatului sau a bratelor. Au ochii de culoarea verde deschis sau caprui deschis. Culoarea parului oscileaza intre blond mai inchis, saten deschis sau saten cu tente de rosu.
In cazul persoanelor cu tipul de piele I sau II, hiperpigmentarea pielii poate aparea si post-inflamatorieatunci cand se vindeca o trauma sau rana a pielii si lasa in urma o pata. Apare mai ales dupa acnee, dar poate fi cauzata si de proceduri estetice cum ar fi dermabraziunea, tratamentele cu laser si peelingul chimic. Sunt si alti factori care provoaca pete pe piele – cicatrici, semne din nastere, keratoze solare sau actinice si cancere de piele – dar acestea nu sunt catalogate drept forme de hiperpigmentare.
Ce sunt pistruii daca tot am vorbit despre ei anterior? Pistruii sunt pete mici cafenii localizate pe obraji, fata, frecvent intalnite la copii dar si la adulti, apar cu o recurenta mai mare la femei decat la barbati. Petele pe piele, numite si ”pete de vant”, sunt provocate de expunerea prelungita la soare. Din acest motiv ele apar in zonele vizibile, cum ar fi fata, decolteul, umerii, dosul palmelor si bratele. De obicei, sunt mici si inchise la culoare.
Tipuri de hiperpigmentare cu cea mai mare recurenta
Hiperpigmentarea post inflamatorie - apare uneori la persoanele care au suferit o acnee agresiva la nivelul tenului. Practic, daca ai avut o acnee in forma severa, sunt cazuri cand pe piele apar acele pete maronii care raman ca o urma in locurile in care s-au vindecat cosurile. „Aceste pete apar dupa vindecarea unui cos, dar pot sa apara si in urma oricarei traume la nivelul pielii, mai ales atunci cand vorbim de leziuni cauzate de insecte precum intepatura unei albine sau de muscatura cauzata de furnici. Pe scurt, orice iritatie precum acestea fac ca melanocitele, celulele care produc pigmentul pielii, sa produca si mai mult pigment. Rezultatul sunt petele maronii la locul iritatiei”, a povestit dermatologul Dr. Woolery-Lloyd de la Universitatea din Maryland.
Fotoimbatranirea - apare de obicei odata cu inaintarea in varsta din cauza expunerii prelungite la soare. Petele pigmentare apar mai ales la persoanele care au stat in tinerete cu pielea expusa si n-au folosit produse de protectie solara. Aceste pete incep sa apara in jurul varstei de 50 plus si de multe ori ele sunt asociate cu menopauza la femei si cu andropauza la barbati. „Pielea cu o nuanta neuniforma apare de obicei dupa varsta de 50 de ani sau chiar mai devreme si este cauzata de expunerea zilnica la soare fara a folosi lotiuni, creme sau produse dermatocosmetice cu factor de protectie solara”, mai spune medicul dermatolog Dr. Woolery-Lloyd. Aceste pete sunt mai mari decat pistruii si formeaza grupuri de pete de culoare inchisa ce acopera pielea si pot aparea si pe gat, brate nu doar in zona fetei.
Melasma - apare de obicei la femeile insarcinate si este cauzata de dereglarile hormonale. Melasma reprezinta aparitia unor pete maronii pe obraji, deasupra buzei superioare si pe frunte, fiind cauzata de obicei de secretia unor hormoni ai tiroidei. De aceea, aceasta problema apare in special in timpul sarcinii.
„Melasma este o afectiune cronica ce apare fecvent in timpul sarcinii sau in timpul tratamentului cu pilule anticonceptionale. In cazul celor mai multe femei, melasma dispare dupa nastere sau dupa oprirea tratamentului cu contraceptive, dar in cazul altora poate persista. De asemenea, ar putea sa apara fara nicio explicatie si in cazul unor femei care nu au probleme hormonale. Indiferent de cauza, expunerea la soare are un rol major in aparitia melasmei si o agraveaza intotdeauna”, spune Dr. Woolery-Lloyd.
Cand apare pe pielea ta fenomenul de hiperpigmentare?
In primul rand trebuie sa intelegem cand si cum apare fenomenul de hiperpigmentare. In 90% din cazuri, mai ales daca vorbim de persoanele cu tipul de piele I sau II, expunerea la soare in intervale de timp nerecomandate sau fara folosirea unor produse cu factor de protectie solara cu SPF de minim 30 pot duce la hiperpigmentare.
Pe scurt, expunerea gresita la Soare este principala cauza a hiperpigmentarii epidermei, avand in vedere ca radiatiile solare sunt cele care declanseaza productia de melanina. Aceasta substanta are rolul de protectie solara naturala, este motivul pentru care pielea se bronzeaza la soare. Expunerea excesiva la soare poate intrerupe acest proces de protectie naturala, ceea ce duce la hiperpigmentare neomogena.
Odata ce s-au dezvoltat pete de piele, expunerea la soare poate produce si mai multe – pistrui, melasma, pigmentarea si mai accentuata a pielii. Limitarea timpului petrecut la soare, purtarea hainelor cu protectie UV, folosirea unor creme cu SPF ridicat pot reduce riscul dezvoltarii hiperpigmentarii si pot opri aparitia unor pete de piele in plus.
Totodata, dupa cum am spus anterior, petele cauzate de hiperpigmentare pot aparea si din cauza unor dereglari hormonale in cazul femeilor insarcinate sau in cazul femeilor care exagereaza cu administrarea de anticonceptionale sau folosesc prea des pilula de a doua zi.
Ce este procesul de hiperpigmentare cutanata? Ce inseamna pete hiperpigmentare?
Pana acum am stabilit ca procesul de hiperpigmentare cutanata este strans legat de tipul de piele, durata de expunere la Soare si dereglarile hormonale. Altfel spus, hiperpigmentarea are multiple cauze, iar microneedling-ul este una dintre cele mai eficiente proceduri in lupta impotriva hiperpigmentarii. Afectiunea apare din cauza unei productii neuniforme de melanina la nivelul pielii, adica atunci cand aceasta este produsa in exces. De obicei, aceste pete sunt foarte greu de tratat si se agraveaza in timp.
De ce apare pigmentarea pielii. Ce inseamna exces de melanina
Inainte de a vorbi de pigmentarea pielii sau ce inseamna exces de melanina la nivelul epidermei, trebuie sa intelegem cum functioneaza aceasta substanta si modul in care ea se manifesta in organismul uman pentru ca putine persoane stiu ca exista doua tipuri de melanina.
Melanina este o substanta naturala prezenta la toti oamenii in diferite proportii si concentratii care confera culoare pielii, parului si ochilor, aspect cunoscut de majoritatea persoanelor. Altfel spus, melanina este creata de niste celule denumite melanocite care intensifica productia atunci cand ne expunem la Soare, dar poate sa isi modifice cantitatea din organism si din cauza unor probleme hormonale, modificari la nivel de ADN sau pur si simplu are legatura cu mostenirea genetica sau cu anumite boli genetice care pot modifica culoarea pielii.
Exista 2 tipuri de melanina:
1.eumelanina cunoscuta sub termenul "melanina adevarata", aceasta produce culorile maro inchis si negru, prezenta la persoanele cu pielea bruna, adica persoanele cu tipul de piele V si VI in cantitati mai mari si la tipurile IV si III in cantitati mai mici.
2. feomelanina numita si "melanina rosie sau roscata". Prezenta la persoanele cu pielea deschisa la culoare sau pistruiate (aceasta nu protejeaza impotriva razelor UV, chiar dimpotriva, sinteza lor genereaza radicali liberi agresivi pentru piele).
Pe scurt, in functie de tipul de piele, o proportie variabila a acestor doua tipuri de melanina este prezenta la fiecare individ. Ea determina culoarea naturala a pielii si a bronzului produs de expunerea la soare. Excesul de un anumit tip de melanina duce la anumite dereglari la nivelul epidermei si la unele persoane cauzeaza petele pigmentare sau hiperpigmentarea.
Albire pete pigmentare. Pete hiperpigmentare post acnee
Ca orice problema pe care o manifesta epiderma, si petele pigmentare sau fenomenul de hiperpgimentare poate fi reversibil sau se poate trata, in special procesul de hiperpigmentare pos acnee sau cel care apare din cauza unor dereglari hormonale.
Practic, in caz de pete hiperpigmentare post acnee, sau petele care apar dupa nastere sau dupa oprirea administrarii tratamentelor hormonale sau de anticonceptionale se poate opta pentru mai multe variante de trament. Prin urmare exista deja clinici care ofera servicii de albire pete pigmentare chiar si in cazul de pete hiperpigmentare.
Dermatologii si specialistii in cosmetica recomanda solutiile topice care contin hidrochinona. Aceasta substanta este folosita cu succes in diferite tratamente pentru reducerea pigmentariii pielii. Un studiu din 2013 a scos la lumina beneficiile ale acestei substante in cazul melasmei care apare la persoanele cu dereglari hormonale.
Cel mai important studiu in acest sens vine de la The Dermatology Institute of Boston. Totodata, Agentia Americana a Medicamentului (FDA) limiteaza concentratia acestui ingredient activ la 2% in produsele fara prescriptie medicala si pana la 12% in produsele eliberate pe baza de reteta. Este singurul ingredient clasificat drept „agent de albire“ pentru pete pigmentare de catre FDA, iar produsul este folosit si in Europa si Romania in diferite clinice cosmetice specializate in probleme legate de epiderma.
tot ce trebuie sa stii despre acnee
Pete pigmentare tratament. Cum se administreaza
Pe scurt, in cazul in care cautam pete pigmentare tratament, este important de stiut ca putem folosi produse exfoliante microabrazive cu substante care pot regla totodata PH-ul pielii. Cele mai des folosite tehnici de tratament includ operatiuni precum: microdermabraziunea, peeling-urile chimice si terapiile cu laser.
Peeling-urile chimice sunt extrem de importante pentru sanatatea pielii tale. Ele sunt o optiune de tratament eficienta pentru majoritatea tipurilor si problemelor tenului, pentru ca acest proces imbunatateste tonul, textura, liniile fine si ridurile, eruptiile cutanate si petele maronii dar si urmele cauzate de hiperpgimentare. Peeling-ul chimic este un tratament facial complex, deoarece imbunatateste aspectul pielii de pe fata, gat, decolteu sau de pe maini.
Pete hiperpigmentare tratament. Tratament pete maronii pe gat, pete pigmentare pe corp
Acum ca am ajuns la final, cand vorbim de tratament pete pigmentare sau tratament pete maronii pe gat sau pete pigmentare pe corp, stim deja ca metodele de tratament variaza si sunt influentate direct de originea care a dus la fenomenul de hiperpigmentare.
„In cazul hiperpigmentarii post acnee, tratamentul cel mai recomandat include retinolul. De ce? Pentru ca stimuleaza reinnoirea celulara si ajuta la exfolierea si la uniformizarea nuantei tenului. Combina acest tratament cu ingrediente naturale care au efect de iluminare a pielii precum lemn dulce sau niacinamide si care pot fi folosite pe termen lung”, recomanda dermatologul Dr. Harleston-Lucas.
In cazul in care petele maronii apar pe gat din cauza varstei, Peelingul chimic este o forma de tratament cu efecte benefice pentru a combate efectele fotoimbatranirii. Pe scurt, in cazul pielii deschise la culoare, lumina intens pulsatila (IPL) este o optiune de tratament excelenta. Un alt beneficiu al acestei metode este acela ca reduce si zonele inrosite care apar adesea impreuna cu fotoimbatranirea. Tot in caz de fotoimbatranire se mai foloseste acidul ascorbic, alfa hidroxiacizii sau acidul oleic.
SURSE DOCUMENTARE:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/age-spots/symptoms-causes/syc-20355859
https://www.healthline.com/health/discolored-skin-patches
REFERINTE:
- Schaffer JV, et al. Benign pigmented skin lesions other than melanocytic nevi (moles). https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Nov. 19, 2019.
- AskMayoExpert. Laser resurfacing (adult). Mayo Clinic; 2017.
- Goldstein BG, et al. Overview of benign lesions of the skin. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Nov. 19, 2019.
- Melanoma prevention. The American Melanoma Foundation. https://melanomafoundation.org/melanoma-prevention. Accessed Nov. 19, 2019.
- Dermabrasion for wrinkles. American Society for Dermatologic Surgery. https://www.asds.net/skin-experts/skin-treatments/non-ablative-laser-resurfacing-for-wrinkles. Accessed Oct. 10, 2019.
- Microdermabrasion for wrinkles. American Society for Dermatologic Surgery. https://www.asds.net/skin-experts/skin-treatments/non-ablative-laser-resurfacing-for-wrinkles. Accessed Oct. 10, 2019.
- Microdermabrasion. American Academy of Dermatology. https://www.aad.org/cosmetic/age-spots-marks/microdermabrasion-overview. Accessed Oct. 11, 2019.
- Chien AL, et al. Photoaging. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Oct. 11, 2019.
- Chemical peels: FAQS. American Academy of Dermatology. https://www.aad.org/cosmetic/younger-looking/chemical-peels-faqs. Accessed Oct. 22, 2019.
- Sunscreen: How to protect your skin from the sun. U.S. Food and Drug Administration. https://www.fda.gov/drugs/understanding-over-counter-medicines/sunscreen-how-help-protect-your-skin-sun. Accessed Oct. 21, 2019.