Hipnoza: metoda de terapie si contraindicatii

Cand vorbim despre hipnoza, discutam despre experienta de a fi hipnotizat si efectele acesteia asupra mintii noastre. Conceptul de hipnotism este adesea perceput ca un mit, dar vorbim de o tehnica reala de terapie. Hipnoterapia exista de mult timp, insa multi isi pun intrebari referitoare la adevarul din spatele procesului de hipnoza? ”Imi va dauna?” sau ”Nu voi fi constient?” sunt doar cateva dintre miturile raspandite.
Ce este hipnoza?
Hipnoza este definita ca o stare de spirit sau un set de atitudini generate de o serie de instructiuni si sugestii care pot fi generate de un alt individ (hipnotizator) sau pot fi auto-induse de aceeasi persoana (autosugestie). De asemenea, in cadrul terapiei psihologice, este o situatie in care terapeutul, printr-un set de proceduri, sugereaza pacientului sa experimenteze o serie de schimbari in diferite domenii (perceptive, senzoriale, cognitive si comportamentale).
In ciuda popularitatii tot mai mari a hipnozei ca terapie alternativa si a eficacitatii acesteia in anumite cazuri, exista multe mituri despre hipnoza si efectele acesteia asupra mintii oamenilor. Desi nu exista dovezi concludente care sa demonstreze ca utilizarea hipnoterapiei amelioreaza starea fizica sau mentala la pacienti, multi clinicieni, cercetatori si pacienti au raportat succes in utilizarea acesteia in cazuri specifice.
Mituri si realitati despre hipnoza
Majoritatea oamenilor cred ca in timpul hipnozei pot pierde controlul asupra a ceea ce fac, ca hipnoza este ca un vis sau ca o pierdere a constiintei, ca poate fi periculos, ca hipnotizatul intra in hipnoza fara a face nimic, si ca doar unii oameni au capacitatea de a hipnotiza. Doar ca realitatea e alta si de aceea doar un specialist te poate ajuta sa intelegi si sa o descoperi.
diferenta dintre oboseala si anxietate
Hipnoza este periculoasa?
In toti anii de cercetare in hipnoza, nu au fost gasite cazuri in care aceasta a reprezentat un risc pentru sanatatea psihica si fizica. Este important ca psihologul sa fie instruit si sa aplice hipnoza cu un obiectiv specific, in functie de nevoile pacientului.
Trebuie sa fac ceva anume ca sa intru in starea de hipnoza?
Oamenii cred ca hipnoza este pasiva, adica pacientul primeste instructiuni de la profesionist si se lasa influentat fara ca el sa poata face nimic. Dar pacientul participa la sedinta cu ceea ce gandeste, simte si isi imagineaza si doar prin vointa lui poate favoriza procesul de hipnoza.
Voi pierde controlul asupra a ceea ce fac atunci cand sunt hipnotizat?
Intr-adevar, nicio persoana nu poate fi hipnotizata daca nu doreste si nu rezista, insa in orice moment poate decide sa renunte la proces. In plus, persoana poate refuza sa faca ceea ce terapeutul cere in timpul hipnozei.
Sentimentul ca organismul nostru face lucruri pe care nu le controlam foloseste un fenomen psihologic ce este perceptia ca nu avem control voluntar asupra actelor, ca si cum am actiona automat. Dar, este doar o perceptie, realitatea este ca exista control.
Este ca atunci cand consumi alcool, o persoana schimba modul in care anticipeaza riscurile, deci crezi ca ai mai mult control decat ai si astfel conduci masina sub influenta alcoolului, de exemplu (evident, acest lucru este doar un exemplu negativ, ce are efecte dezastruoase pentru tine si cei din jur). In hipnoza s-ar intampla contrariul: credem ca avem mai putin control decat avem de fapt, pentru ca suntem influentati de o alta persoana.
Imi voi pierde constiinta in timpul hipnozei?
Acesta este un mit similar cu cel al somnului, dar daca o persoana isi pierde constiinta, ar inceta sa actioneze si sa fie sensibila la ceea ce hipnotizatorul lucreaza in cadrul terapiei. Prin urmare, ar iesi din hipnoza deoarece nu mai poate fi influentat de hipnotizator. In plus, daca gandim rational, pierderea constiintei/cunoasterii se intampla numai atunci cand exista un aport excesiv de droguri sau alcool, sau inainte de un accident, lesin cauzat de probleme medicale.
In nici un caz hipnoza nu poate declansa o pierdere a constiintei. Poate din ceea ce se arata in emisiunile de televiziune, se pare ca exista oameni care spun ca nu-si amintesc nimic dupa hipnoza si, intr-o anumita masura, daca poate produce anumite amnezii, dar, numai cu oameni foarte sugestibili (cu capacitate mare de a fi hipnotizati). In plus, memoria nu functioneaza ca un document Word care de fiecare data cand il accesati este asa cum l-ati lasat ultima data.
vitamine ca sa scapi de oboseala
Voi cadea intr-un somn adanc cand voi fi hipnotizat?
Desi experienta poate fi similara cu visarea cu ochii deschisi, deoarece folosim imaginatia, hipnoza este o stare fiziologica diferita. De fapt, daca persoana hipnotizata incepe sa se trezeasca, aceasta va reduce activarea fizica si atunci fie se va lupta sa ramana treaz (si acest lucru va face dificila participarea la ceea ce se intampla in sesiune), fie va adormi, dar, nu vor mai fi hipnotizati sa doarma.
A fi hipnotizat necesita a fi activ si sa te poti implica in proces, pastrand atentia asupra a ceea ce sugereaza hipnotizatorul si generand imagini asupra a ceea ce se lucreaza in sesiune. De exemplu, specialistul poate sugera sa te gandesti la o padure, iar tu iti vei contura o imagine asupra acestui lucru.
Daca adormi, este imposibil sa mentii atentia si sa te implici, atunci profesionistul inceteaza sa mai aiba influenta. De fapt, in terapia hipnozei, specialistii lucreaza cu scopul de a da o alta viziune amintirilor. Asadar, hipnoza nu are de ce sa fie daunatoare, insa din pricina raspandirii acestui mit, oamenii nu cauta sa se informeze in mod corect asupra a tot ceea ce inseamna si presupune hipnoza.
Uneori ne confruntam cu provocari in viata de zi cu zi. Cu toate acestea, modul in care raspundem la aceste provocari are mult de-a face cu modul in care noi le percepem. Unii oameni cred ca hipnoza ii poate ajuta sa-si schimbe gandurile negative in altele pozitive. Insa, adevarul este ca acest proces este dificil si dureaza adesea mult timp.
Cel mai bun lucru pe care il poti face pentru tine este sa ai rabdare si sa nu actionezi neplacut cand vine vorba de probleme de sanatate si sa incerci pe cat posibil sa elimini gandurile negative care te afecteaza zilnic, in moduri diferite.
Bibliografie:
1. Anxiety and Depression Association of America. Facts & Statistics. 2014. http://www.adaa.org/about-adaa/press-room/facts-statistics.
2. National Institute of Mental Health. Any Anxiety Disorder Among Children. 2016. http://www.nimh.nih.gov/health/statistics/prevalence/any-anxiety-disorder-among-children.shtml.
3. Bittner A, Egger HL, Erkanli A, et al. What do childhood anxiety disorders predict? J Child Psychol Psychiatry. 2007 Dec;48(12):1174–83. doi: 10.1111/j.1469-7610.2007.01812.x. PMID:
4.Ezpeleta L, Keeler G, Erkanli A, et al. Epidemiology of psychiatric disability in childhood and adolescence. J Child Psychol Psychiatry. 2001 Oct;42(7):901–14. doi: 10.1017/S0021963001007740.
5. Chorpita BF, Daleiden EL, Ebesutani C, et al. Evidence-Based Treatments for Children and Adolescents: An Updated Review of Indicators of Efficacy and Effectiveness. Clinical Psychology Science and Practice. 2011;
6. James A, Soler A, Weatherall R. Cognitive behavioural therapy for anxiety disorders in children and adolescents. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2009;Issue 4.