Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 20:00
Imunitatea organismului - ce este, ce rol are si care sunt mecanismele de aparare impotriva bolilor
Postat in: Sanatatea ta

Imunitatea organismului - ce este, ce rol are si care sunt mecanismele de aparare impotriva bolilor

Sistemul imunitar este extrem de complex si are la baza o serie de subsisteme care conlucreaza pentru a feri organismul de agentii patogeni care-l pot dezechilibra si-i pot afecta integritatea. Este important de punctat ca un sistem imunitar deficitar este responsabil in mod direct de aparitia bolilor, inclusiv a cancerului, totodata, avand si o relevanta importanta in procesul de imbatranire prematura.

Cuprins:

ce este sistemul imunitar si care este rolul sau?

de cate tipuri este imunitatea?

care sunt mecanismele de aparare impotriva bolilor?

cum se poate creste imunitatea organismului odata cu instalarea sezonului rece?

pasi de urmat pentru o sanatate de fier

Ce este sistemul imunitar si care este rolul sau?

Sistemul imunitar este un factor esential in mentinerea sanatatii intregului organism si reprezinta un ansamblu de structuri, mecanisme si interactiuni complexe cu rol in apararea organismului de agentii patogeni.

Ce este imunitatea?

Imunitatea este capacitatea organismului de a anihila agentii patogeni cu care intra in contact. Imunitatea se dezvolta inca de la nastere, insa pe parcursul vietii poate fi afectata de mai multi factori. Persoanele cu imunitate puternica se imbolnavesc rar si au capacitatea de a se vindeca mai repede, dar și de a face fata stresului mai usor. Pe de alta parte, s-a demonstrat ca intre procesul de imbatranire si imunitate exista o stransa legatura, chiar mai puternica decat trecerea timpului.

Rolul sistemului imunitar

Sistemul imunitar detecteaza virusurile, bacteriile, parazitii, ciupercile, substantele nocive si alte corpuri straine care nu sunt compatibile cu organismal uman si le anihileaza. Un sistem imunitar sanatos va sti sa diferentieze agentii patogeni de tesuturile sanatoase si astfel sa-i elimine din corp. Un rol deosebit de important al sistemului imunitar este in prevenirea si tratarea cancerului, acesta avand capacitatea de a lupta contra propriilor celule care si-au modificat forma si structura.

Cum functioneaza sistemul imunitar

Sistemul imunitar este format din mai multe structuri, insa cele mai importante sunt globulele albe. Acestea au capacitatea de a se misca independent prin sange si de a depista agentul patogen, totodata fiind capabile sa treaca prin peretii celulari pana la locul infectiei si sa o anihileze. Globulele albe sunt de trei feluri:

  • Granulocitele – distrug bacteriile cu care intra in contact organismul

  • Limfocitele – distrug virusurile care cauzeaza infectii, numite si soldatei

  • Monocitele – asimileaza si digera particulele straine, numite si gunoier


De cate tipuri este imunitatea?

Imunitatea poate fi de mai multe tipuri, in functie de modul in care este dobandita: natural sau artificial.

Imunitatea dobandita in mod natural

Imunitatea dobandita in mod natural poate fi innascuta sau adaptativa.

Imunitatea innascuta este cea cu care ne nastem si care nu se modifica pe parcursul anilor, dar nici nu este capabila sa ofere protectie pe termen lung organismului.

Imunitatea adaptativa este cea pe care o dobandim in timp ca urmare a faptului ca intram in contact cu agenti patogeni, iar organismul este setat sa-si creeze anticorpi. Astfel, agentul patogen este memorat, iar la un nou contact, organismul isi va folosi anticorpii creati pentru anihilarea sa. Este deosebit de importanta pentru mentinerea sanatatii pe termen lung.

Imunitatea dobandita in mod artificial

Imunitatea dobandita in mod artificial presupune expunerea la anumiti agenti patogeni in mod intentionat pentru a crea rezistenta organismului si cea mai comuna cale este vaccinarea.

Imunizarea dobandita prin vaccinare este o metoda de imunizare artificiala valabila pe termen lung. Astfel, prin vaccin, se introduc in organism cantitati mici de agenti patogeni, incapabili sa declanseze o boala, dar si antigeni, substante care stimuleaza productia de anticorpi, in vederea formarii unei memorii celulare, iar la un nou contact cu agentul patogen, organismul deja sa dispuna de anticorpii necesari pentru anihilarea sa.

Imunizarea dobandita prin serumizare este o metoda de imunizare artficiala valabila pe termen scurt, in majoritatea cazurilor, activa doar pentru 30 de zile. Astfel, prin administrarea serurilor imune, se introduc in organism niste anticorpi specifici anumitei boli care sunt sunt capabili sa lupte cu aceasta o perioada scurta, de exemplu perioada in care persoana poate fi expusa contaminarii.

Care sunt mecanismele de aparare impotriva bolilor?

Pentru a intelege care sunt mecanismele de aparare impotriva bolilor, este necesar sa cunoastem structura sistemului imunitar, dar si organele care contribuie din exterior la sustinerea imunitatii.

Timusul. Timusul este o glanda mixta care este localizata in spatele sternului, se dezvolta in copilarie si este activa pana la maturitate, cand incepe sa se micsoreze treptat. Timusul este responsabil de productia celulelor T, acele celule care lupta cu virusurile si infectiile si care, totodata, protejeaza organismul de afectiunile autoimune, acele afectiuni in care organismul isi ataca propriile tesuturi.

Maduva. Maduva osoasa este responsabila de producerea globulelor albe, acele globule care anihileaza agentii patogeni cu care intra in contact organismul. Acestea sunt, de fapt, produse din celule stem.

Ganglionii limfatici. Ganglionii limfatici au rolul de a filtra limfa, de a produce si depozita celulele care lupta cu agentii patogeni, motiv pentru care, atunci cand in organism exista o infectie, acestia isi maresc considerabil volumul. Sunt localizati in zona gatului, in zona inghinala, la axila, in zona cervicala, toracica si abdominala.

Splina. Splina filtreaza sangele si elimina celulele rosii care trebuie inlocuite, dar produce si celule albe si este cel mai mare organ al sistemului limfatic. Avand in vedere rolul sau extrem de important in imunitatea organismului este lesne de inteles ca persoanele care-si scot splina sunt mai expuse riscului de imbolnavire.

Amigdalele si apendicele. Amigdalele si apendicele au rolul de a sustine sistemul imunitar, din nou, puncam ca persoanele care sunt nevoite sa-si scoata aceste mici organe deosebit de importante in imunitate, se pot confrunta mai usor cu bolile. Amigdalele au rolul de a detecta virusurile patrunse in organism pe cale aeriana si de a activa sistemul imunitar, in timp ce apendicele, un organ considerat inutil pana in 2007, cand cercatatorii i-au evidentiat importanta in sustinerea imunitatii, are rolul de a proteja flora bacteriana benefica din tubul digestiv.

Tubul digestiv. Sistemul digestiv are rol in sustinerea imunitatii organismului, mai exact sistemul GALT, parte a sistemului imunitar, denumit si sistem mucos digestiv, se gaseste la nivelul tractului gastrointestinal si il protejeaza de petraunderea agentilor patogeni pe cale alimentatiei.

Sistemul BALT. Sistemul BALT, denumit si sistem imunitar mucos, se gaseste la nivelul bronhiilor si protejeaza caile respiratorii de patrunderea agentilor patogeni.

Pielea. Pielea este cel mai mare organ al corpului uman si are o deosebita importanta in imunitatea organismului, aceasta avand rolul de a bloca patrunderea agentilor patogeni in organism.

Cum se poate creste imunitatea organismului odata cu instalarea sezonului rece?

In sezonul rece cele mai multe persoane se confrunta cu diferite afectiuni ca urmare a scaderii capacitatii de aparare a sistemului imunitar. Faptul ca organismul este expus constant la virusi si bacterii, care se inmultesc considerabil in sezonul rece ca urmare a conditiilor meteorologice favorabile, face ca sistemul imunitar sa devina vulnerabil in fata bolilor.

Simptomele imunitatii scazute

Un sistem imunitar deficitar, slabit, va prezenta o sensibilitate mai mare in fata bolilor. Iata care sunt simptomele care ar trebui sa ingrijoreze:

  • Oboseala accentuata si nejustificata

  • Stari de apatie, chiar anxioase

  • Infectii repetate de tipul candida, ORL, urinare, dar si aparitia herpesului si a racelilor frecvente

  • Inflamarea ganglionilor limfatici

  • Vindecarea lenta a ranilor

  • Diareea cronica

  • Reactii alergice. Punctam ca alergiile sunt reactii ale sistemului imunitar care confunda agentii inofensivi, de exemplu, praful, mucegaiul, polenul, cu agenti patogeni si dezvolta anticorpi care sa-i anihileze. De aceea apar stranutul, lacrimarea si congestia nazala.

Cauzele imunitatii scazute

Pe langa afectiunile sistemului imunitar, categorie in care intra alergiile, afectiunile autoimune si imunodeficitare, exista o serie de factori care slabesc sistemul imunitar:

  • Stresul, oboseala cronica si insomniile

  • Depresia, anxietatea si tristetea prelungita

  • Dieta dezechilibrata

  • Consumul excesiv de alcool si tutun, dar si de substante stupefiante

  • Anumite medicamente, categorie din care fac parte antibioticele si cortizolul

  • Expunerea constanta la poluare

Intarirea imunitatii la inceputul sezonului rece

Inca de la inceputul toamnei se recomanda intarirea sistemului imunitar cu ajutorul suplimentelor alimentare cu rol imunostimulator. Vitaminele, in special vitamina C, si mineralele, in special zincul, sunt deosebit de importante in sustinerea sistemului imunitar. Consumati zilnic fructe si legume, acestea fiind si bogate in antioxidanti, substante cu rol in anihilarea radicalilor liberi responsabili de imbolnavirea organismului, dar si de imbatranirea prematura. Introduceti in dieta produse apicole, iaurt, aliment bogat in probiotice care sustin buna functionare a tractului gastrointestinal, dar si ceaiuri cu rol in cresterea imunitatii, categorie din care face parte ceaiul de lamaie cu ghimbir, ceaiul de macese, ceaiul de catina si ceaiul de echinaceea, dar si ceaiul verde, bogat in antioxidanti.

Alimente care cresc rapid imunitatea

Indiferent ca te incearca o raceala sau vrei doar sa te protejezi impotriva afectiunilor de sezon, iata care sunt alimentele care cresc rapid imunitatea organismului:

  • Citricele

  • Kiwi, mai bogat in vitamina C decat o lamaie

  • Coacazele negre, afinele si murele, contin cei mai multi antioxidanti

  • Strugurii negri, bogati in resveratrol, cel mai puternic antioxidant din natura

  • Macesele si catina

  • Usturoiul si ceapa

  • Echinaceea

  • Ghimbirul si turmericul

  • Mierea, propolisul si polenul crud

  • Iaurtul

  • Cereale integrale

  • Varza, brocolli, spanacul, sfecla rosie si morcovii;

  • Ardeiul iute

  • Stridiile

  • Gelul de aloe vera

  • Bitterul suedez

Pasi de urmat pentru o sanatate de fier

Pentru a ne mentine un sistem imunitar puternic de-a lungul timpului este necesar sa abordam un stil de viata sanatos si echilibrat. Iata care sunt pasii de urmat pentru o sanatate de fier!

Alimentatia. Alimentatia joaca un rol deosebit de important in mentinerea sanatatii organismului. Se recomanda minim o portie pe zi de fructe si legume proaspete, hidratare eficienta, cu late cuvinte consumul a minim doi litri de lichide pe zi, dar si detoxifierea organismului de doua ori an. Pe de alta parte, reducerea consumului de alcool si tutun este absolut obligatorie pentru intretinerea sanatatii.

Sportul. Miscarea fizica nu doar ca reduce stresul, detensioneaza si pune sangele in miscare, dar contribuie si la detoxifierea organismului si creste productia de limfocite, ceea ce conduce, implicit, la intarirea imunitatii. Se recomanda minim 30 de minute de sport pe zi sau, cel putin, de plimbare in aer liber.

Odihna suficienta. Somnul reprezinta stalpul de baza in mentinerea sanatatii, avand in vedere ca in timpul noptii organismul se reface. In plus, lipsa somnului favorizeaza dezechilibrele hormonale si are impact negativ asupra sistemului nervos. Pentru adulti, se recomanda odihna minim 7-8 ore pe noapte.

Activitatile relaxante. Desi pot parea lipsite de importanta, nu este nici pe departe asa. Activitatile relaxante, categorie in care intra si yoga, meditatia, dansul, plimbatul in natura, dar si baile fierbinti, contribuie major la mentinerea unui tonus psihic bun, inaltura stresul si favorizeaza producerea de endorfine si serotonina, hormoni cu rol in sustinerea imunitatii.

Sauna. Sauna umeda este o buna metoda de eliminarea a toxinelor din organism prin transpiratie si este recomandata pentru intarirea imunitatii, in special pentru sustinerea tractului respirator.

Aromoterapia. Pentru sustinerea sanatatii sistemului respirator, in special in lunile de tranzitie si iarna, se recomanda aromoterapia cu ulei de eucalipt, ulei de menta sau de brad. Pentru a induce somnul si relaxarea organismului, se recomanda aromoterapia cu lavanda.

Dusurile scotiene. S-a demonstrat ca dusul scotian, adica alternarea apei reci cu apa calda, ajuta la stimularea imunitatii organismului, insa nu este o metoda recomandata persoanelor cu probleme cardiovasculare sau reumatice.

17 septembrie 2018

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Varicela sau varsatul de vant: cauze, cum se transmite, tratament
Varicela sau varsatul de vant: cauze, cum se transmite, tratament
Varicela, cunoscuta popular sub denumirea de „varsat de vant”, este una dintre cele mai frecvente boli ale copilariei, fiind cauzata de acelasi virus care provoaca aparitia Zonei Zoster. Varicela este o boala contagioasa, care necesita tratament corespunzator si care poate fi prevenita, astfel...
Sfaturi pentru parul uscat si deteriorat, idei de tratament
Sfaturi pentru parul uscat si deteriorat, idei de tratament
Practic in structura parului avem mai multe lucruri in comun cu animalele salbatice si pasarile de prada decat ne-am fi asteptat vreodata. Cum ajunge ca parul sa devina uscat si care sunt factorii care provoaca deteriorarea parului descopera in urmatorul material.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Uleiul de ricin: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui
Uleiul de ricin: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui
Uleiul de ricin are multiple proprietati curative pentru piele, par si organism si este recomandat inclusiv pentru igiena orala
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.