Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Inhalatoarele: Ce sunt aceste dispozitive, cum trebuie folosite, cum le alegi

Inhalatoarele: Ce sunt aceste dispozitive, cum trebuie folosite, cum le alegi

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 11 iulie 2023

Inhalatoarele sunt dispozitive medicale utilizate pentru administrarea medicamentelor prin inhalare directa in sistemul respirator. Ele sunt folosite in tratamentul afectiunilor respiratorii, cum ar fi astmul, bronsita cronica, boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) si alte boli ale plamanilor. Exista doua tipuri principale de inhalatoare: inhalatoarele cu aerosoli si inhalatoarele cu pulberi. Ambele tipuri de inhalatoare functioneaza prin pulverizarea medicamentului intr-o forma fina, care este apoi inhalata de catre pacient.

Inhalatoarele cu aerosoli utilizeaza o substanta propulsiva (de obicei gaz comprimat) pentru a pulveriza medicamentul intr-un nor fin. Aceste inhalatoare pot fi prevazute cu un dispozitiv de dozare masurata (DDM), care asigura administrarea unei doze controlate de medicament. Inhalatoarele cu aerosoli pot fi echipate cu diferite tipuri de camere de inhalare sau cu duze directe.

Inhalatoarele cu pulberi ofera medicamentul sub forma de pulbere uscata, care este inhalata de catre pacient. Acestea nu necesita substante propulsive si, de obicei, nu sunt prevazute cu DDM-uri. In schimb, pacientul trebuie sa inhaleze puternic prin inhalator pentru a introduce pulberea in plamani. Pentru a utiliza corect un inhalator, este important sa se respecte instructiunile furnizate de medicul sau farmacistul care a prescris medicamentul.

Tehnica corecta de utilizare poate varia in functie de tipul inhalatorului si medicamentul specific administrat. Este recomandat sa se efectueze intotdeauna o demonstratie sau sa se primeasca instructiuni adecvate de la un profesionist medical pentru a invata cum sa se utilizeze corect un inhalator si pentru a maximiza eficacitatea tratamentului.

Tipuri de inhalatoare

Inhalatoare cu aerosoli presurizati
Acestea sunt inhalatoarele clasice cu aerosoli care utilizeaza un gaz propulsor pentru a pulveriza medicamentul sub forma de picaturi fine. Sunt prevazute cu un dispozitiv de dozare masurata pentru a administra o doza precisa de medicament. Acestea pot fi utilizate cu diverse camere de inhalare pentru a ajuta la obtinerea unei inhalari corecte.

Inhalatoare cu pulberi uscate
Aceste inhalatoare livreaza medicamentul sub forma de pulbere uscata, care este inhalata de pacient. Nu necesita utilizarea unui gaz propulsor si sunt activate de forta de aspiratie a pacientului.

Inhalatoare cu aerosoli presurizati fara gaz propulsor
Sunt o alternativa mai recenta la inhalatoarele clasice cu aerosoli. In loc de un gaz propulsor, aceste inhalatoare utilizeaza o substanta chimica numita hidrofluoroalcan pentru a pulveriza medicamentul.

Inhalatoare cu solutii nebulizatoare
Sunt dispozitive care utilizeaza un compresor sau un ultrasunet pentru a transforma medicamentul lichid intr-o ceata fina, care este inhalata de pacient printr-o masca faciala sau un sistem de tuburi. Nebulizatoarele sunt adesea utilizate in tratamentul copiilor sau persoanelor cu dificultati de inhalare sau coordonare.

Cum se folosesc inhalatoarele
Utilizarea corecta a inhalatoarelor este cruciala pentru obtinerea eficacitatii maxime a tratamentului. Pasii generali pentru folosirea inhalatoarelor sunt:

Citeste si urmeaza instructiunile: Fiecare inhalator are propriile instructiuni specifice de utilizare. Este important sa le citesti cu atentie si sa urmezi pasii in ordine.
Pozitioneaza-te corect: Stai intr-o pozitie dreapta sau usor inclinata inainte de utilizarea inhalatorului. Asigura-te ca esti confortabil si relaxat.
Agita inhalatorul: Inainte de fiecare utilizare, agita inhalatorul conform instructiunilor pentru a asigura amestecarea corecta a medicamentului.
Expira complet: Efectueaza o expiratie completa pentru a goli plamanii inainte de inhalare.
Pozitioneaza inhalatorul: Aduce inhalatorul la nivelul gurii si apropie-l cat mai mult posibil de buze. Unele inhalatoare pot necesita utilizarea unei camere de inhalare sau a unui adaptor pentru o administrare corecta a medicamentului.
Inspira lent si adanc: Incepe sa inspiri lent si adanc prin gura in acelasi timp cand apesi dispozitivul inhalatorului pentru a elibera medicamentul. Asigura-te ca inspiratia este suficient de lunga pentru ca medicamentul sa ajunga in plamani.
Mentine respiratia: Dupa inspiratie, mentine-ti respiratia timp de cateva secunde (daca este posibil) pentru ca medicamentul sa se distribuie in plamani.
Elibereaza inhalatorul: Inceteaza sa apesi inhalatorul si scoate-l de la nivelul gurii.
Expira lent: Expira lent prin gura, evitand expirarea rapida sau fortata.
Curata si depoziteaza inhalatorul: Urmeaza instructiunile pentru curatarea si intretinerea inhalatorului. Depoziteaza-l intr-un loc curat si uscat, conform recomandarilor producatorului.

Greseli in utilizarea inhalatoarelor

Lipsa agitarii inhalatorului: Este important sa agiti inhalatorul inainte de fiecare utilizare pentru a asigura amestecarea uniforma a medicamentului. Agitarea ajuta la distribuirea corecta a substantei active in interiorul inhalatorului. Respiratie incorecta: Unele persoane inhala prea repede sau superficial cand folosesc inhalatorul. Este important sa respiri lent si adanc atunci cand apesi inhalatorul pentru a permite medicamentului sa ajunga in plamani in mod eficient. O respiratie rapida sau superficiala poate duce la o administrare incompleta a medicamentului.

Lipsa coordonarii apasarii inhalatorului cu inhalarea: Unele inhalatoare necesita o coordonare precisa intre apasarea dispozitivului inhalatorului si inceputul inhalarii. Lipsa acestei coordonari poate duce la o administrare inadecvata a medicamentului. Asigura-te ca ai invatat corect tehnicile de utilizare specifice inhalatorului tau si ca practici in mod regulat pentru a obtine o coordonare adecvata. Inhalarea pe nas: Majoritatea inhalatoarelor sunt concepute pentru a fi utilizate prin inhalare pe gura. Inhalarea prin nas nu va permite medicamentului sa ajunga in plamani in mod eficient. Asigura-te ca respiri prin gura atunci cand folosesti inhalatorul.

Lipsa curatarii si intretinerii corespunzatoare: Inhalatoarele necesita o curatare si intretinere adecvata pentru a functiona in mod corespunzator. Unele inhalatoare pot necesita o curatare periodica sau inlocuirea componentelor, cum ar fi camerele de inhalare sau duzele. Neglijarea curatarii si intretinerii poate afecta eficacitatea inhalatorului si poate duce la probleme de administrare a medicamentului.

Pentru ce se folosesc inhalatoarele

Inhalatoarele sunt utilizate in tratamentul afectiunilor respiratorii si sunt folosite pentru administrarea medicamentelor direct in sistemul respirator. Astmul este o afectiune cronica caracterizata prin inflamatia si ingustarea cailor respiratorii. Inhalatoarele cu medicamente antiinflamatoare sau bronhodilatatoare sunt utilizate pentru a reduce inflamatia si a dilata caile respiratorii, ajutand astfel la controlul simptomelor astmului si la prevenirea crizelor de astm.

Bronsita cronica este o afectiune inflamatorie a cailor respiratorii care determina o productie excesiva de mucus si o respiratie dificila. Inhalatoarele cu medicamente bronhodilatatoare si mucolitice sunt utilizate pentru a ajuta la deschiderea cailor respiratorii si pentru a reduce productia de mucus. Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) este o afectiune progresiva a plamanilor care implica bronsita cronica si emfizem. Inhalatoarele cu medicamente bronhodilatatoare si corticosteroizi sunt utilizate pentru a ameliora simptomele si a imbunatati functia pulmonara in BPOC.

Inhalatoarele pot fi utilizate si in alte afectiuni respiratorii, cum ar fi fibroza pulmonara, pneumonie, pe langa altele. In functie de afectiunea specifica, inhalatoarele pot fi prescrise pentru a trata inflamatia, a dilata caile respiratorii, a reduce productia de mucus sau a administra antibiotice in plamani. Retine faptul ca aceste informatii sunt generale si ca tehnica de utilizare poate varia in functie de tipul inhalatorului specific si de medicamentul prescris.

Aerul din salina: proprietati, beneficii pentru organism, ce trebuie sa retinem

O salina este un loc special creat pentru a recrea un mediu similar cu cel din minele de sare naturale, in care oamenii pot beneficia de terapia prin aerosoli de sare. Salinele sunt spatii construite in care peretii, si uneori chiar si aerul sunt acoperite cu straturi de sare. Acestea pot fi amenajate in diferite locatii, inclusiv in centre de sanatate, spa-uri sau. In Romania avem saline impresionante si frumoase, care pot fi vizitate de oricine. Intr-o salina, aerosolii de sare sunt dispersati in aer pentru a fi inhalate de catre persoane. Acesti aerosoli sunt compusi din particule fine de sare, care sunt distribuite in aerul din salina. Oamenii inspira aceste particule, iar ele ajung in caile respiratorii superioare si inferioare, oferind potentiale beneficii pentru sanatatea respiratorie si pentru starea generala de bine.

Terapia prin aerosoli de sare este adesea utilizata in tratamentul afectiunilor respiratorii, cum ar fi sinuzita, rinitele alergice, bronsita, astmul si alte probleme respiratorii. Se crede ca particulele de sare ajuta la fluidizarea mucusului, reduc inflamatia, amelioreaza congestia nazala si bronsica si pot avea proprietati antialergice. Salinele pot oferi si un mediu relaxant si calmant, cu un aer curat si o atmosfera placuta. Vizitatorii pot petrece timp intr-o salina, respirand aerul sarat si beneficiind de potentialele efecte terapeutice ale aerosolilor de sare.

Ce trebuie sa retinem despre aerosolii salini?

Bibliografie:

R. Lide, David (2004). „Section 4: Properties of the Elements and Inorganic Compounds”. CRC handbook of chemistry and physics: a ready-reference book of chemical and physical data;
Barker, George Frederick (2008). „II. — Negative Monads”. A Text Book of Elementary Chemistry: Theoretical and Inorganic (în engleză). BiblioBazaar, LLC. p. 109.  2010;
J. McMaster; John H. Enemark (1998). „The active sites of molybdenum-and tungsten-containing enzymes”. Current Opinion in Chemical Biology (în engleză). 
Russ Hille (2002). „Molybdenum and tungsten in biology”. Trends in Biochemical Sciences (în engleză). 
Bernard Courtois (1813). „Découverte d'une substance nouvelle dans le Vareck”. Annales de chimie (în franceză).

Articole similare
Cum alegi un produs pentru stimularea ovulatiei Cum alegi un produs pentru stimularea ovulatiei

Mio-inozitolul este unul din cei 9 izomeri ai inozitolului, substanţă care are un rol important în înmulţirea şi diferenţierea celulelor. Mio-inozitolul intervine în funcţionarea receptorilor insulinici şi unele studii arată că îmbunătăţeşte funcţia ovariană şi induce ovulaţia, reglează transmiterea informaţiei intra şi extra celular, îmbunătăţind echilibrul hormonal feminin. Mio-inozitolul a fost identificat ca un factor dietar important necesar

25 martie 2020
Edited 11 ianuarie 2023
citește articolul
Cum sa alegi corect laptele praf pentru bebelusul tau? Cum sa alegi corect laptele praf pentru bebelusul tau?

Acizii grasi sunt elemente importante in dezvoltarea creierului si a organismului, in general. Exista studii care confirma faptul ca bebelusii care au fost alaptati cu o formula imbogatita cu acizi grasi au avut o mai buna dezvoltare a simtului vizual, precum si a capacitatii de rezolvare a problemelor in perioada scolara. Acizii grasi reduc, de asemenea, riscul de boli cardiovasculare in perioada copilariei.

25 martie 2020
Edited 11 ianuarie 2023
citește articolul
Cum alegem produsele antibacteriene pentru igiena mainilor Cum alegem produsele antibacteriene pentru igiena mainilor

Pentru a fi eficient, gelul dezinfectant trebuie aplicat in cantitate suficient de mare pentru a uda complet mainile, dar nici nu trebuie depasita doza recomandata de 3 ml. Palmele trebuie frecate una de cealalta timp de cel putin 20 de secunde. Pentru siguranta trebuie sa achizitionam doar produse avizate de ministerul sanatatii si sa cautm acel gel dezinfectant pentru maini care indeplineste standardele de siguranta recomandate.

19 martie 2020
Edited 11 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina