Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Institutul RoNeuro: Unul din doi romani au tulburari de somn din cauza stresului

Institutul RoNeuro: Unul din doi romani au tulburari de somn din cauza stresului

Data publicării: 1 noiembrie 2023 Ultima actualizare: 2 noiembrie 2023

In luna septembrie 2023, Institutul RoNeuro - Centrul de Cercetare si Diagnostic al Bolilor Neurologice din Cluj Napoca, impreuna cu Confort Merino, au realizat primul studiu national privind calitatea somnului. Au facut aceasta cercetare pentru a intelege care este calitatea somnului la romani si pentru a evalua obiceiurile de somn in identificarea factorilor care pot suferi o imbunatatire.

Studiul si-a propus sa evalueze prevalenta tulburarilor de somn si sa identifice cele mai frecvente cauze ale calitatii slabe a somnului. In acest scop, au fost incluse intrebari despre durata somnului, mediul, obiceiurile de somn si problemele de sanatate legate de somn. De asemenea, au existat intrebari despre factorii stilului de viata, cum ar fi dieta si exercitiile fizice, care pot afecta calitatea somnului. Rezultatele chestionarului urmeaza sa ofere o perspectiva valoroasa asupra factorilor care influenteaza calitatea somnului si ne vor ajuta sa identificam problemele cu care se confrunta romanii in ceea ce priveste somnul.

Institutul RoNeuro - Centrul de Cercetare si Diagnostic al Bolilor Neurologice din Cluj Napoca: 1 din 2 români au tulburari de somn din cauza stresului

Studiul a avut la baza Chestionarul Pittsburgh de Masurare a Calitatii Somnului (sau PSQI – Pittsburgh Sleep Quality Index) iar prelucrarea datelor a avut in vedere calcularea unui scor al calitatii somnului pentru fiecare dintre respondenti. La acest studiu national au raspuns 2243 de romani. Impartirea lor demografica arata astfel 55.79% femei, 44.21% barbati.

Dintre acestia, majoritatea respondentilor au indicat stresul ca fiind principala problema care le cauzeaza tulburari de somn.

 

Cine sunt cei care s-au implicat in coordonarea studiului

Studiul realizat de Confort Merino si Institutul RoNeuro are ca scop sa evalueze prevalenta tulburarilor de somn si sa identifice cele mai frecvente cauze ale calitatii slabe a somnului. Rezultatele chestionarului au oferit o perspectiva valoroasa asupra factorilor care influenteaza calitatea somnului si au ajutat la identificarea problemelor cu care se confrunta romanii in ceea ce priveste somnul.  Chestionarul despre calitatea somnului face parte dintr-o campanie de comunicare realizata de Confort Merino ce are ca obiectiv sustinerea alegerilor sanatoase in viata de zi cu zi si importanta pentru sanatate a unui somn bun. Studiile stiintifice pentru evaluarea calitatii somnului sunt aproape inexistente in Romania motiv pentru care a fost initiat parteneriatul cu Institutul RoNeuro - Centrul pentru Cercetare si Diagnostic Neurologic - Cluj-Napoca.

Ce este stresul si cum afecteaza el calitatea somnului

Simptomatologia stresului cronic prelungit poate sa cuprinda iritabilitate crescuta, anxietate, depresie, izolare fata de societate, dureri de cap, insomnie, boli cardiovasculare, hipertensiune permanenta, aritmii, obezitate, probleme menstruale, disfunctii sexuale, probleme cu parul si cu pielea, probleme gastrointestinale. Impactul stresului asupra sanatatii poate fi inteles mai usor daca observam ce se intampla la nivelul principalelor sisteme ale organismului.

La nivelul sistemului musculoscheletal apare tensiunea musculara, de unde si durerea asociata in anumite zone, gat, cap, umeri, spate. La nivelul sistemului respirator apar dificultatile de respiratie, respiratia rapida, acutizarea unor simptome legate de astm, de alte probleme respiratorii, apar si atacurile de panica, hiperventilatia.

Sistemul cardiovascular are poate cel mai mult de suferit pentru ca va creste ritmul cardiac, vor aparea contractii puternice ale muschiului cardiac, va creste volumul de sange pompat spre anumite parti ale corpului, tensiunea va fi din ce in ce mai mare si mai greu de controlat. Atacurile de cord si AVC-urile sunt o urmare fireasca a stresului prelungit, dar si inflamarea sistemului circulator, inflamatii ale arterelor coronariene. Sistemul endocrin reactioneaza imediat la stres, creste productia de hormoni steroidieni, inclusiv de cortizol, apare oboseala cronica, probleme de metabolism, diabetul, probleme ale sistemului imunitar.

Sistemul gastrointestinal va avea de suferit cu siguranta cand apare stresul. Comunicare creier-intestine este mai slaba, apare balonarea, digestia lenta, indivizii stresati mananca mai putin sau mai mult decat o fac in mod normal, apare si refluxul gastroesofagian mai des, durerea de stomac, starea de rau, greata si varsaturile, diareea, spasmele musculare la nivelul colonului, constipatia, nu se mai absorb nutrientii atat de bine la nivelul intestinelor.

Dintre toate sistemele importante din corpul nostru sistemul nervos pare sa fie cel mai afectat de stres. Sistemul nervos simpatic raspunde primul la stres si declanseaza raspunsul lupta sau fugi. Se elibereaza adrenalina in corp, cortizolul, apare ritmul cardiac crescut, vasele de sange de la maini si picioare se dilata rapid, creste nivelul de glucoza din sange.

Sistemul reproducator pare sa fie afectat si el de stres. La barbati sistemul reproducator este influentat de cortizolul in exces, scade libidoul, apar disfunctiile erectile, spermatozoizii nu mai sunt produsi in acelasi ritm si maturizarea lor este mai lenta, de unde si probleme la reproducerea pe cale naturala.

Motilitatea spermatozoizilor scade, apar si infectii ale aparatului reproducator masculin. La femei, la menstruatie exista dureri mai mari, ciclul este neregulat, lungimea sa variaza. Femeile raman gravide mai greu daca sunt stresate, sindromul premenstrual este mai greu de suportat, apar crampele mai mari, se retin lichidele, apare balonarea, se trece usor de la o stare emotionala la alta, scade si dorinta sexuala si excitarea. Sistemul imunitar nu va mai putea sa ne apere atat de bine cand suntem stresati, va fi slabit si reactia sa va fi intarziata sau aproape inexistenta. Ne imbolnavim mai usor si este tot mai greu sa ne mentinem o stare de sanatate perfecta.

Ce strategii eficiente de gestionare a stresului putem aplica pentru a avea o viata normala?

Incepem cu exercitiile fizice. Ele ne vor ajuta sa ne simtim mai bine, sa ne relaxam si sa mai uitam de stres. O ora sau doua de exercitii fizice pe zi vor face minuni cand vine vorba de stres, vom avea organismul oxigenat mai bine si echilibrul hormonal va fi mentinut mai usor. Continuam cu relaxarea musculara prin stretching, masaj, dusuri sau o baie fierbinte, printr-un somn adanc si prelungit. Respiratia adanca poate face minuni cand esti stresat-inspira si expira adanc timp de 5-10 minute si incearca sa te gandesti la ceva frumos, o imagine frumoasa, un loc frumos.

Ai grija si la dieta, ea te poate ajuta sa scapi mai usor de stres. Consuma legume si fructe proaspete, cereale integrale, proteine slabe, carne slaba, mananca de trei ori pe zi plus gustari si elimina orice fel de iritanti ai sistemului nervos. Renunta la zahar, la proteine de slaba calitate, la carbohidratii „rai”, la cafea. Ia suplimente alimentare cu potasiu sau ia potasiul din fructe si legume, alimente-aceeasi regula si pentru magneziu, vitamina A, poti avea surse naturale la indemana mereu, de la legume, nuci, seminte, pana la morcovi, cartofi dulci, peste.

Mai ia si o pauza si incearca sa nu accelerezi cu indeplinirea sarcinilor zilnice. Fa meditatie, yoga, Tai Chi, asculta muzica favorita, petrece cat mai mult timp in natura. Este important sa iti faci timp si pentru pasiunile tale, oricare ar fi ele, ca sa te mai relaxezi. Dormi bine, nu te culca prea tarziu, evita sa mai stai cu ochii in ecrane cu 30 de minute inainte de culcare. Pe langa dormit poti avea o lista de recunostinta, ca sa vezi mereu lucrurile pozitive din viata ta si sa le constientizezi, sa nu te mai concentrezi doar pe cele negative.

Despre Institutul RoNeuro

Conceptul apartine prof. dr. Dafin F. Muresanu - Directorul Departamentului de Neurostiinte al UMF „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca, presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii, care coordoneaza intreg personalul medical si de cercetare al Institutului. Institutul RoNeuro inseamna o medie de 1300 pacienti pe luna, 15 specializari medicale, 23 de cabinete in care se desfasoara consultatiile si investigatiile de specialitate, 42 de medici angajati full-time si part-time si un numar mare de voluntari, care doresc sa participe la diverse activitati din cadrul Institutului, pentru a se instrui.

Specializarile medicale cuprind intreg spectrul: Neurologie, Neurologie pediatrica, Psihologie adulti si copii, Psihiatrie, Pneumologie – apnee somn, Acupunctura, Cardiologie, Neuro-Otologie (ORL), Diabet si boli metabolice, Endocrinologie, Reumatologie, Medicina interna si Kinetoterapie adulti si copii, Genetica medicala.

Bibliografie:

Labarca G, et al. Bronchoscopic lung volume reduction with endobronchial Zephyr Valves for severe emphysema: A systematic review and meta-analysis. Respiration. 2019; 
Breo Ellipta (prescribing information). GlaxoSmithKline; 2019. https://www.mybreo.com/copd/index.html. Accessed May 28, 2019;
Ferri FF. Chronic obstructive pulmonary disease. In: Ferri's Clinical Advisor 2020. Elsevier; 2020. https://www.clinicalkey.com. Accessed March 10, 2020;
Qaseem A, et al. Diagnosis and management of stable chronic obstructive pulmonary disease. A clinical practice guideline update from the American College of Physicians; 

Articole similare
Importanta fierului pentru organismul uman Importanta fierului pentru organismul uman

Fierul ajută la fixarea oxigenului și îl întâlnim cu preponderență în hemoglobină (pigmentul celulelor roșii) și mioglobină. Hemoglobina are rolul de a transporta moleculele de oxigen din plămâni prin tot sistemul sanguin, iar Mioglobina este cea care transporta oxigenul la toți mușchii.

10 februarie 2020
Edited 6 februarie 2023
citește articolul
Tu stii sa ai grija de sistemul tau osos? Tu stii sa ai grija de sistemul tau osos?

Bebelușii se nasc cu 300 de oase, dar la maturitate numărul de oase care rămân în organism ajung la 206. Unele dintre oase, cum ar fi cele ale craniului, se îmbină unele cu altele și formează un tot unitar. Oasele late au două din cele trei dimensiuni aproape egale (grosimea este mai mică decât lungimea şi lăţimea). Osul lat prezintă două feţe şi mai multe margini. Dacă oasele lungi le întâlnim în zona membrelor superioare și inferioare, oasele l

10 februarie 2020
Edited 13 ianuarie 2023
citește articolul
7 lucruri despre Coenzima Q10 despre care nu stiai 7 lucruri despre Coenzima Q10 despre care nu stiai

Coenzima Q10 este cunoscută științific sub denumirea de ubiquinonă și este o substanţă generată natural de organismul uman și se găsește în toate celulele. Cele mai mari cantități de Q10 se găsesc la nivelul atriilor și ventriculelor, la nivelul ficatului şi al rinichilor. De exemplu, se știe deja că există o corelație între frecvența crizelor de hipertensiune arterială și nivelul de Q10 din organism. Dar coenzima Q10 e mult mai importantă decât

10 februarie 2020
Edited 26 iunie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...