Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Keratoza pilara: cauze, simptome, remedii, secrete ale pielii

Keratoza pilara: cauze, simptome, remedii, secrete ale pielii

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 28 octombrie 2019 Ultima actualizare: 31 martie 2023

Paradoxal, chiar daca pielea este cel mai mare organ al omului, mai avem inca multe lucruri de descoperit despre aceasta suprafata. Atunci cand vorbim de exemplu despre reflexul pilomotor, acel fenomen care da o senzatie de piele de gaina in momentele in care ne este frig sau ne este teama, intr-o zi in care poate ne-am imbracat prea subtire sau cineva si-a uitat haina pe balcon, sau poate cineva a facut o farsa si te-ai speriat, ramane totuși întrebarea - De ce ni se face pielea de gaina? In plus, de ce anumite persoane sub stres puternic incep sa aiba matreata atat pe podoaba capilara cat si pe sprancene si care e legatura dintre keratoza pilara si anumite carente de vitamine. Cu totii stim ca pielea umana este responsabila de raspandirea firelor de par si ca nivelul de hormoni pe care ii avem in organism influenteaza pilozitatea in zona fetei, urechilor, mainilor, pieptului. De ce apare keratoza pilara si alte secrete ale pielii descopera in acest material.

Ce este keratoza pilara si de ce apare

Keratoza pilara, cunoscuta si sub denumirea de keratoza foliculara, este o afectiune inofensiva, dar care determina aparitia unor mici zone intarite la nivel cutanat si lasa aspectul de „piele de gaina”. Cel mai evident simptom care tradeaza keratoza pilara este aspectul de piele de gaina. Umflaturile apar numai acolo unde exista foliculi de par, de aceea, keratoza pilara nu poate fi observata in palme sau talpi. Keratoza pilara apare din cauza keratinei care se acumuleaza in exces la nivelul porilor. Keratina este o proteina care se regaseste in mod natural in firul de par. Oamenii de stiinta nu au reusit sa afle cauza acestei probleme dermatologice, insa, asociaza riscul crescut de a dezvolta aceasta afectiune unor boli genetice sau dermatitei atopice.

Se pare ca fiecarui fir de par de pe corpul uman ii corespunde un anumit nerv care declanseaza o reacție nervoasa. Emotiile puternice au legatura directa cu modul in care reactionam la anumiti stimuli. De exemplu, anumite persoane daca au in fata o poza cu o persoana care a fost la un moment dat in viata lor si in prezent acea persoana a murit, asta va genera anumite reactii la nivel epitelial.

Tot legat de pielea umana intalnim reactii precum keratoza pilara sau starile de tip cutis anserina. De asemenea, sunt persoane care au probleme cu circulatia periferica si asta constă în maini mai reci chiar daca afara este cald si au predispoziție la reacții de tip "piele de gaina". S-a constatat totodata ca in mod bizar, nu toti avem nevoie de aceeasi stimuli pentru a declansa reactii de tip piele de gaina.

Pielea este oglinda starii de sanatate a organismului

Cateodata, modificari in textura pielii pot semnala schimbari in starea generala de sanatate. De exemplu, „hormonii produsi de tiroida sunt direct responsabili de grasimile naturale care protejeaza pielea, de par si de culoarea lui, dar si de dezvoltarea celulara“, a declarat Brooke Jackson, medic dermatolog si director al Centrului pentru Sanatatea Pielii din Chicago, SUA. In cazul in care avem o persoana cu hipertiroidism (atunci cand glanda tiroida produce in exces hormoni), epiderma (stratul exterior al pielii) se poate ingrosa, iar pielea poate deveni moale. Cand vine vorba de hipotiroidism (atunci cand glanda tiroida produce prea putini hormoni), simptomele includ piele foarte uscata si ingrosata in palme si talpi.  

Desi avem mai multe rase de oameni pe glob, toata lumea este colorata, chiar daca acest lucru nu este vizibil in aceeasi masura la toata lumea.  Melanina este un pigment care este prezent in orice fel de piele, indiferent de rasa. Mai exact, toata persoanele, nu conteaza cat de bronzata este sau palida, au acelasi numar de melanocite (celule care fabrica melanina). Diferenta este data de densitatea acestor celule. Persoanele care au melanosomi mai multi si mai densi, au pielea mai inchisa la culoare. Cu cat melanosomii sunt mai densi si mai apropiati, cu atat pielea este mai protejata de cancerul de piele.

Pielea imbatraneste din cauza celulelor

Pielea produce mereu noi celule care, treptat ajung la suprafata, impingandu-le pe cele moarte. Este un fel de reintinerire periodica, sau de „naparlire“ a celulelor moarte si de inlocuire a lor cu altele tinere. Pielea tinerilor are rata de innoire a celulelor mult mai rapida. Ca idee, la copii, acest lucru se intampla o data la doua-trei saptamani, de aceea au acel ten sanatos. Dar, pe masura ce imbatranim, acest proces incetineste. Din ce in ce mai multe celule moarte raman la suprafata pielii, rezultand intr-un ten lipsit de stralucire, deshidratat, tern. Cu tratamente de gomaj si alte solutii care sa hidrateze pielea acest proces poate fi accelerat si pielea poate sa isi recapete din elasticitate.

Care este legatura dintre carenta de vitamine si keratoza pilara?

Daca s-a intamplat ca din senin sa simti senzatie de furnicaturi la nivelul pielii, sau ai senzatia ca iti amortesc bratele si picioarele fara sa faci un efort sau exercitii fizice, este posibil sa ai o lipsa de vitaminele B9 (acidul folic) si B12 (Cianocobalamină). Lipsa acestor vitamine mai poate cauza stari de depresie, de anxietate, oboseala, dar si dereglari hormonale.

Vitamina B9 este un factor important in formarea globulelor rosii, metabolizarea proteinelor, are rol extrem de util in sinteza ADN-ului, ARN-ului, si, mai mult decat atat, cercetatorii au stabilit ca aceasta vitamina reduce riscul de anomalii congenitale si previne nasterea prematura. Femeile care iau un supliment de 0,4 mg/zi cu cel putin un an inainte de a ramane insarcinate au un risc cu 70% mai mic de a naste prematur. Tot vitamina B9 e responsabila de aparitia cancerului de col . S-a dovedit ca administrarea zilnica previne si impiedica dezvoltarea displaziei cervicale (aparitia de celule anormale la nivelul colului, una dintre cauze fiind infectia cu virusul papiloma uman), o faza premergatoare cancerului de col uterin.

Atunci cand colagenul si elastina din piele se distrug in anumite zone, pielea va crea „striae rubrae“ - vergeturi de culoare rosie sau vinetie pe pielea mai putin pigmentata din cauza inflamarii.  Atunci cand vergeturile sunt in aceasta faza pot fi imbunatatite cu ajutorul cremelor cu retinol (vitamina A), ne sfatuiesc medicii. Aceste creme promoveaza innoirea celulara si regenerarea pielii.  Vergeturile mai vechi, care sunt mai deschise la culoare, pot fi tratate cu ajutorul laserului pentru a „repara“ aspectul pielii.

Gradul de grasime al pielii dicteaza ce tip de par creste in zona respectiva. Altfel spus, exista o legatura de cauzalitate intre piele si firul de par. Intreaga glanda sebacee si mecanismul de crestere a parului reprezinta un tot unitar. Glanda sebacee se naste din foliculul firului de par pe care il lubrifiaza. Acolo unde glandele sebacee sunt mai multe, vom avea fire de par mai subtiri. Unde se produce mai putin ulei, vom avea fire de par mai groase. Tenul gras se va intalni, mai des, in mijlocul fetei, deoarece acolo exista glande sebacee mai mari, si tenul mai uscat se va intalni la extremitati, deoarece acolo glandele sebacee sunt mai mici. 

Care sunt tipurile de keratoza pilara?

Principala cauza pentru keratoza pilara este keratinizarea anormala a portiunii superioare a foliculului pilos numita infundibul folicular. Foliculul pilos are proprietatea de a se curata singur si de a elimina la exterior celulele „moarte” ce s-au descuamat. In loc sa fie eliminate, aceste celule se aglomereaza in interiorul foliculului pilos, blocandu-l. In functie de localizarea ei avem keratoza pilara in zona bratelor, coapselor, toracelui, antebrate sau obraji, acea roseata la anumite persoane.

Afectarea acestor regiuni este simetrica. Leziunile sunt punctiforme si de obicei grupate, putand avea diverse culori: culoarea pielii, rosii (keratosis pilaris rubra) sau brune (keratoza pilara hiperpigmentata). Leziunile sunt asimptomatice si pacientii rar prezinta prurit (mancarimi) la nivelul zonelor afectate. Keratoza pilara tinde sa fie mai evidenta in lunile cu umiditate scazute, cum ar fi cele de iarna (suprapunandu-se si deshidratarea tegumentelor produsa de sistemele de incalzire domestice si aerul uscat din aceasta perioada).

Cand e frig sau cand trecem printr-o emotie puternica firele de par de pe corp se ridica si se formeaza mici umflaturi pe suprafata pielii noastre, la baza acestor fire de par. Se numeste piele de gaina, pentru ca efectiv in acel moment pielea noastra seamana cu cea a gainilor jumulite de pene. Aceasta reactie este un mecanism de aparare, numit in latineste horripilari - a avea parul ridicat (de unde si verbul a oripila = a ingrozi). In cazul unei scaderi de temperatura, cand iesim din piscina de exemplu, termoreceptoarele repartizate pe pielea noastra (numite si corpusculii Krause) avertizeaza creierul, care trimite un mesaj catre sistemul nervos. Acesta din urma ordona muschilor erectori situati la baza fiecarui fir depar sa se incordeze. .

La animale, ca si la om, aceasta contractie permite incalzirea epidermei: penele sau firele de par permit aerului sa patrunda si se creeaza astfel un strat izolant ce protejeaza de frig. Cu toate ca nu mai suntem atat de„parosi” cum erau stramosii nostri, am pastrat acest mecanism de aparare. Dar reactia de tip piele de gaina nu are legatura numai cu conditiile fiziologice. Cercetatorii de la Universitatea de Stat din Utah au remarcat ca reactia de tip piele de gaina poate aparea la anumite persoane doar daca li se pune in casti o melodie care sa le genereze placere.

O astfel de reactie este frisonul (denumit si „orgasmul pielii”). Pielea de gaina declansata de un cantec interesant sau, dimpotriva, de un moment de spaima tine de acelasi proces. Este o reactie naturala: respiratia se accelereaza, corpul transpira, ritmul cardiac creste si... parul se ridica. Prin urmare, atunci cand percepem o situatie drept un pericol, creierul secreta adrenalina, iar parul se ridica. Chiar si in cazul in care surpriza este pozitiva, ramane declansat mecanismul prin care muschilor erectori ai firului de par li se „comanda” sa reactioneze. Cum se poate preveni keratoza pilara?

Avand in vedere natura genetica a afectiunii, nu exista un tratament universal eficient pentru keratoza pilara. Afectiunea are o evolutie ondulanta sezoniera cu ameliorari si agravari repetate, existand si cazuri cu vindecare spontana. De aceea, desi exista tratamente care amelioreaza semnificativ manifestarile afectiunii, acestea trebuie urmate pe termen lung. In functie de cauza declansarii ei, de zona in care se manifesta cu preponderenta, de persoana care manifesta aceasta situatie la nivelul epidermei, medicul dermatolog va face recomandari individuale personalizate pentru fiecare pacient.

Remedii pentru anumite probleme ale epidermei

Daca ai probleme cu bataturile si ai pielea aspra, poti testa sosetele exfoliante Parasoftin. Acest produs contine in material extracte de miere poliflora, extracte din plante precum cactus, fructul pasiunii, lamaie, struguri si ananas, alantoina, menthol si betaina.

Daca in schimb iti simti picioarele obosite si ai tulburari de circulatie periferica, momente dese in care experimentezi senzatia de piele de gaina, balsamul cu frunza de vita de vie rosie te poate ajuta. Frunzele de vita de vie rosie sunt foarte bogate in pigmenti care le dau calitatea de a tonifica vasele de sange. In aceste frunze se gasesc glucide, acizi organici si diverse vitamine. Balsamul cu frunza de vita de vie rosie este indicat pentru uz extern.

Daca ai o piele sensibila predispusa la anumite inflamatii, poti incerca un produs cu extract de castan si ulei volatil de ienupar. Crema Dr. Boici cu extracte de spanz, extract de castan si ulei volatil de ienupar relaxeaza musculatura, atenueaza procesele inflamatorii, contribuie la reducerea inflamatiilor si a edemelor pielii.

Produsul are actiune analgezica, antiinflamatoare, antispastica, vasoreglatoare si de stimulare a circulatiei capilare, datorate prinicipiilor biologic active. Crema se aplica in strat subtire, in cazul durerilor musculare, nevralgiilor si in urma traumatismelor accidentale sau chirurgicale. Mentine aspectul sanatos al pielii prin stimularea circulatiei capilare si relaxeaza musculatura dupa efort sustinut.

De retinut - Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii. Culoarea pielii se schimba in timp. De exemplu, culoarea unui nou-nascut sanatos nu e niciodata roz, ci rosie – cu nuante vinetii la extremitati. Pielea alba a aparut acum 20-50 000 de ani, cam pe atunci majoritatea populatiei umane incepuse sa migreze spre nord, pierzand din pigmentatia pielii.

BIBLIOGRAFIE:

Keratosis pilaris. American Osteopathic College of Dermatology. http://www.aocd.org/skin/dermatologic_diseases/keratosis_pilaris.html. Accessed Oct. 2, 2020;
Keratosis pilaris. Merck Manual Professional Version. https://www.merckmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/cornification-disorders/keratosis;

Articole similare
Acidul fumaric: Cum se sintetizeaza si ce beneficii are pentru organism Acidul fumaric: Cum se sintetizeaza si ce beneficii are pentru organism

Acidul fumaric, cunoscut si sub denumirea de acid donitic este un acid dicarboxilic nesaturat natural prezent in majoritatea fructelor si in multe legume. Face parte din metabolismul fiecarei celule vii.

11 iulie 2022
Edited 11 ianuarie 2023
citește articolul
Acidul elagic: beneficii pentru sanatate si cum se poate folosi Acidul elagic: beneficii pentru sanatate si cum se poate folosi

Acidul Elagic este un compus fenolic care inhiba multiplicarea celulelor canceroase si totodata previne aparitia si dezvoltarea celulelor canceroase la persoanele cu predispozitie pentru cancer.

11 iulie 2022
Edited 11 ianuarie 2023
citește articolul
Acanthosis nigricans: Cum se manifesta aceasta boala Acanthosis nigricans: Cum se manifesta aceasta boala

Acanthosis nigricans este o afectiune a pielii ce determina ca aceasta sa devina inchisa la culoare si sa fie mai groasa. Afectiunea apare cel mai adesea la nivelul pliurilor cutanate din jurul gatului, dar si la nivel inghinal si axilar.

8 iulie 2022
Edited 11 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina