Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Mancatul emotional: Cum apare, de ce este generat de stres, cum poate fi tinut sub control

Mancatul emotional: Cum apare, de ce este generat de stres, cum poate fi tinut sub control

Postat in: Dieta si sport
Data publicării: 22 iunie 2023 Ultima actualizare: 22 iunie 2023

Stresul este boala moderna a secolului in care traim, alaturi de obezitate. Cu urmari greu de estimat la nivel individual pe termen lung, stresul este o reactie fizica si mentala normala, diferita in functie de experientele de viata implicate. Pe termen scurt, stresul are efecte pozitive. Cand suntem stresati organismul va elibera hormoni si va creste ritmul cardiac, respiratia va fi mai rapida, creste tensiunea arteriala, musculatura e pregatita sa reactioneze imediat.

De multe ori spunem ca suntem stresati cand apar situatii percepute a fi periculoase de creier, asta desi ele nu sunt de multe orin periculoase si in realitate. Stresul permanent nu e bun, hormonii eliberati in corp pe fondul stresului pot duce la grave probleme de sanatate. De la iritabilitate crescuta si anxietate, depresie, izolare, dureri de cap, insomnii, boli cardiovasculare, hipertensiune, obezitate si aritmii la probleme menstruale, disfunctii sexuale si probleme gastrointestinale, pe toate le vom experimenta cand suntem foarte stresati si sa manifesta stresul cronic.

Cum afecteaza stresul obiceiurile alimentare si de ce apare mancatul emotional

Stresul afecteaza intreg organismul chiar daca, la prima vedere, efectele sale sunt superficiale. De exemplu, la nivelul sistemului musculoscheletal avem tensiune musculare mai mare, dureri, sistemul respirator sufera si el, respiram mai greu, mai rapid, se agraveaza astmul, apar atacuri de panica si hiperventilatie. Dar cel mai afectat e sistemul cardiovascular, ritmul cardiac e schimbat, muschiul cardiac sufera de contractii puternice, se pompeaza mai mult sange spre organe si tesuturi, tensiunea este greu de controlat. Ca urmare a acestor simptome apare si AVC-ul, atacul de cord, inflamatia la nivelul sistemului circulator.

La sistemul endocrin si gastrointestinal problemele sunt si mai mari pe fondul stresului cronic. Avem un nivel crescut al hormonilor steroidieni, avem oboseala cronica, metabolism care nu mai functioneaza in parametri optimi, ne confruntam cu diabetul, cu un sistem imunitar slabit. Ne balonam mai des, digestia e lenta, mancam prea mult sau prea putin, apare refluxul gastroesofagian, durerile de stomac sunt prezente, ne e rau mereu, avem spasme musculare la nivelul colonului.

Sistemul nervos simpatic e poate la fel de afectat, el raspunde la stres imediat, avem adrenalina in corp in cantitati foarte mari, vasele de sange de la maini si picioare se dilata rapid, creste nivelul glucozei din sange, avem glicemia mare. Alte sisteme care sunt influentate negativ de stres sunt sistemul imunitar si sistemul reproducator.

Exercitii fizice zilnice - putem sa alergam, sa mergem la sala, pe bicicleta, sa facem plimbari dese, sa avem antrenamente zilnice, orice ne pune tot organismul in miscare va avea efecte bune asupra stresului. Ne relaxam, ne reechilibram hormonal si ne simtim mai bine;
Relaxare musculara - facem stretching, masa, dusuri, bai fierbinti, dormim bine dupa si reusim sa scapam de stres;
Respiratia adanca - vei inspira si expira timp de 5-10 minute in timp ce te gandesti la o imagine placuta, la un loc relaxant;
Dieta este importanta - consuma fructe si legume de sezon, proaspete, renunta la alimente procesate, la dulciuri prea multe, alcool, bauturi acidulate, include in dieta cereale integrale, proteine slabe, fibre, mananca de trei ori pe zi si ai grija sa respecti mesele si gustarile, elimina din alimentatie orice fel de iritanti ai sistemului nervos;
Nu mai consuma mult zahar, proteine care nu iti aduc nimic, nutrienti de slaba calitate, carbohidrati rai, cafea;
Cauta suplimente alimentare naturale si surse naturale de potasiu, de magneziu, vitamina A, mananca nuci, seminte, morcovi sau cartofi dulci;
Gaseste echibrul perfect munca - viata de familie, viata personala-nu te grabi sa faci de toate, renunta la perfectionism si incearca sa ai o abordare rationala a problemelor de zi cu zi;
Apeleaza la meditatie, yoga sau Tai Chi, asculta muzica pentru a te relaxa;
Incearca sa ai timp si de relaxare, de pasiunile tale;
Dormi suficient, incearca sa te culci si sa te trezesti cam la aceleasi ore, dormi pana la 7-9 ore pe noapte;
Renunta la ecrane cu 30 de minute inainte de culcare;
Intocmeste o lista a recunostintei, ca sa vezi tot ce e pozitiv in viata ta.

Stresul si mancatul emotional. Cum se pot evita?

Stresul are legatura directa si cu sanatatea emotionala. Daca ai o sanatate emotionala perfecta vei putea sa iti controlezi mai usor gandurile, sentimentele, emotiile, comportamentele, sa faci faca mai usor schimbarilor din viata ta. Sanatatea emotionala are un grad de complexitate mai mare, ceea ce inseamna ca o putem intelege cu ajutorul unui psiholog cu experienta si putem gasi impreuna sau chiar singuri, cele mai bune metode de imbunatatire a starii de bine emotionale. Ce putem face in acest sens?

Incearca sa te ierti pentru greselile din trecut;
Incearca sa te tratezi pe tine insuti cu aceeasi dragoste pe care o arati si celor din jurul tau;
Distreaza-te cat poti de mult mereu, in felul tau;
Ai incredere mai mare in tine;
Seteaza niste limite clare pentru a proteja timpul tau, energia, siguranta personala;
Scapa de resentimente;
Renunta la oamenii cu gandire negativa, cu un vibe negativ;
Accepta toate sentimentele tale fara judecata;
Concentreaza-te doar pe ceea ce poti controla;
Seteaza niste asteptari realiste;
Prioritizeaza nevoile tale reale;
Incearca sa ai relatii „sanatoase” si firesti cu toti cei din jurul tau;
Dormi suficient si incearca sa te relaxezi;
Nu incerca mereu sa le faci pe plac tuturor;
Exprima-ti sentimentele in mod liber si controlat, nu incerca sa le ascunzi;
Incearca sa ai un stil de viata echilibrat mereu si o dieta echilibrata;
Bucura-te mereu de succes;
Renunta la obiceiurile care iti pot afecta sanatatea emotionala.

Chiar daca nu le poti bifa pe toate, e bine sa ai ca punct de referinta aceasta lista si sa incerci s iti intelegi sanatatea emotionala, sa o definesti si sa incerci sa o imbunatatesti de fiecare data cand ai ocazia sa fii tu cu tine. Sanatatea emotionala va influenta si stresul si modul in care il percepi, asa ca incepe mai intai cu ea, cu gestionarea ei, dupa care lucreaza si la prevenirea stresului si efectelor sale asupra organismului.

Ca sa fii mai putin stresat si sa ai o sanatate emotionala perfecta poti sa apelezi si la ajutorul specialistilor cand incercarile tale par sa nu aiba succes. Suportul unui psiholog sau psihoterapeut va fi de dorit cand apare stresul cronic si esti depasit total de ceea ce ti se intampla si de ceea ce simti la un moment dat.

 Referinte:

Lew, Kristi (2009). „I: Iodine in History”. Iodine (în engleză) (ed. I). The Rosen Publishing Group. p. 9. ISBN 9781435850712. Accesat în 15 ianuarie 2010.
Lew, Kristi (2009). „I: Iodine in History”. Iodine (în engleză) (ed. I). The Rosen Publishing Group. p. 11. ISBN 9781435850712. Accesat în 15 ianuarie 2010.
J. Gay-Lussac (1813). „Sur un nouvel acide formé avec la substance décourverte par M. Courtois”. Annales de chimie (în franceză). 
Gay-Lussac (1813). „Sur la combination de l'iode avec d'oxigène”. Annales de chimie (în franceză). 
Gay-Lussac (1814). „Mémoire sur l'iode”. Annales de chimie (în franceză).

Articole similare
Vezica atonica: de ce apare si cum se poate vindeca Vezica atonica: de ce apare si cum se poate vindeca

Atonia se refera la faptul ca muschii nu-si mai mentin elasticitatea normala si devin moi si apare atunci cand muschii nu sunt folositi sau cand impulsurile nervoase devin ineficiente.

12 iulie 2022
Edited 13 ianuarie 2023
citește articolul
Astigmatismul: Cum se manifesta si metode de tratament Astigmatismul: Cum se manifesta si metode de tratament

Astigmatismul reprezinta o conditie vizuala frecventa, in care simptomul principal este vederea neclara, atat la distanta cat si de aproape. Cel mai adesea, astigmatismul este cauzat de curbura neregulata a corneei.

12 iulie 2022
Edited 11 ianuarie 2023
citește articolul
Acidul fumaric: Cum se sintetizeaza si ce beneficii are pentru organism Acidul fumaric: Cum se sintetizeaza si ce beneficii are pentru organism

Acidul fumaric, cunoscut si sub denumirea de acid donitic este un acid dicarboxilic nesaturat natural prezent in majoritatea fructelor si in multe legume. Face parte din metabolismul fiecarei celule vii.

11 iulie 2022
Edited 11 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...