Matacina: Cum recunosti planta, ce beneficii are pentru organism
Matacina este o planta medicinala folosita inca din trecut pentru proprietatile sale calmante si sedative. In lumea moderna, aceasta este deseori utilizata in terapiile naturiste. In plus, este una dintre plantele care atrag foarte multe insecte si albine. Roinita face parte din aceeasi familie ca si menta, busuiocul, salvia si lavanda iar frunzele de roinita au o aroma de lamaie amestecata cu menta. Aceasta este o planta curativa, ce are insemnnate proprietati medicinale.
Caracteristici generale ale matacinei
Matacina se cultiva in special in gradini si pe suprafete mari pentru ca poate fi usor valorificata. Aceasta planta reprezinta un ingredient de baza in parfumerie si industria cosmetica. Cultura de roinita poate fi exploatata pentru o perioada de pana la opt ani. Roinita se dezvolta armonios in solurile bogate in substante nutritive, humus si acizi organici. Plantele sunt ierboase si au inaltimea de maxim 100 cm.
Frunzele sunt acoperite de peri fini, sunt mici si ovale dar au un miros puternic, asemanator cu al lamailor. Florile sunt marunte de culoare alb-liliachii si cresc sub forma de spic. Planta infloreste de la sfarsitul lunii mai si pana la inceputul lui septembrie. Matacina este de obicei crescuta in gradini, deoarece poate fi usor transformata in preparate curative, dar este cultivata pe suprafete mari pentru a fi usor valorificata. Roinita este un ingredient de baza in parfumerie si industria cosmetica.
Cultura de matacina poate fi exploatata cu succes pana la opt ani, preferand solurile bogate in substante nutritive, humus si acizi organici. Plantele sunt ierboase, cu o crestere erecta si nu depasesc inaltimea de 100 cm. Frunzele, acoperite cu peri fini, sunt verzi din primavara pana tarziu in iarna, cand planta intra in repaus vegetativ. Sunt ovale, marunte, dintate si ascutite spre varf, avand un miros puternic asemanator cu cel al lamailor atunci cand sunt strivite intre degete.
In terapiile naturiste se folosesc de la aceasta planta medicinala partile aeriene deoarece contin uleiuri volatile, vitamina C, substanțe saponine, citronelole si citral. Pe langa acesti compusi, in compozitia lor se mai afla principii amare, tanin, acid cafeic, acid ursolic, acid oleanolic, stachioza si saruri minerale. Preparatele cu frunze de roinita au efecte spasmolitice, diaforetice, antispastice, antimicrobiene, sedative, stomahice, laxative, carminative si coleretice. Florile sunt cunoscute pentru efectele lor benefice asupra sistemului digestiv, colicilor abdominali, asteniei, nevralgiilor, bolilor pulmonare, anemiilor si dismenoreei.
Beneficii pentru sanatate oferite de matacina
Matacina sau roinita este una dintre plantele medicinale autohtone cele mai cultivate datorita faptului ca este folosita in scop terapeutic pentru vindecarea diferitelor afectiuni.
Indeparteaza balonarea
Preparatele cu roinita favorizeaza eliminarea gazelor intestinale si a spasmelor intestinale. Consumul constant de ceaiuri din roinita este foarte eficient in acest sens.
Are efecte benefice asupra stomacului
Aceasta planta stimuleaza productia de sucuri gastrice si favorizeaza digestia, avand si efecte laxative puternice. Roinita este indicata in situatiile de digestie ingreunata si a constipatiei.
Are efecte deosebite antimicrobiene
Uleiurile volatile sunt cele care confera acestei plante efecte antimicrobiene puternice. Acestea mentin intr-o stare foarte buna flora microbiana de la nivelul intestinului. In acest fel, impiedica inmultirea bacteriilor din colon si prin urmare inlatura posibilitatea aparitiei infectiilor.
Are actiune sedativa
Roinita actioneaza ca un sedativ usor asupra organismului. Aceasta ajuta la relaxarea sistemului muscular si la destinderea musculaturii. Prin efectele sale benefice ofera momente intense de detensionare si relaxare, fiind un foarte bun remediu si impotriva insomniei.
Regleaza tulburarile hormonale
Roinita are un rol foarte important in reglarea tulburarilor hormonale si calmarea starilor de dinainte de menstruatie. Ceaiul de roinita reprezinta remediul desavarsit impotriva sindromului premenstrual.
Are un efect tonic pentru ficat
Elementele chimice din compozitia roinitei au o actiune deosebita asupra ficatului, avand in vedere ca substantele amare actioneaza ca tonic si detoxifiant. Acestea formeaza o bariera de protectie si joaca si un rol antiinflamator asupra ficatului.
Ajuta la ameliorarea durerii de cap
Aceasta planta medicinala este foarte des folosita pentru tratarea durerilor de cap, in special pentru cele provocate de prea mult stres.
Poate ajuta la tratarea starilor de greata
Roinita are un impact potential asupra sistemului digestiv, de aceea este foarte utila si in ameliorarea starilor de greata. O ceasca de ceai de roinita va ajuta sa va simtiti imediat mai bine daca aveti stari de rau.
Mod de utilizare
Aceasta planta medicinala poate fi consumata sub diverse forme.
Pulberea de matacina
Pulberea este un preparat complex care se obtine prin macinarea fina a organelor aeriene uscate. Aceasta se consuma diluata in apa.
Tinctura de matacina
Tinctura este un preparat terapeutic care se obtine prin amestecarea a 100 g frunze si flori de roinita cu 200 ml alcool alimentar. Amestecul se agita foarte bine si se lasa la macerat 2 saptamani, la loc umbros si racoros. Tinctura obtinuta se filtreaza si se consuma in jur de 20 de picaturi inainte de masa.
Vinul de matacina
Vinul se obtine din amestecarea a 1000 ml vin cu 300 g de planta uscata. Amestecul se agita foarte bine si se lasa la macerat timp de 3 saptamani. Se consuma conform indicatiilor terapeutului.
Ceai de matacina
Ceaiul ofera o serie larga de beneficii sistemului digestiv si aparatului urinar. Acesta se remarca prin efectele sale antiseptice, laxative si diuretice. Ceaiul se obtine din amestecul a 20 g de roinita cu 250 ml de apa fiarta. Preparatul se lasa la infuzat pentru 10 de minute apoi se filtreaza si este bun de consum.
Ulei esential de matacina
Uleiul esential se foloseste in aromoterapie pentru a limpezi mintea, are un efect sedativ, calmeaza bataile inimii si palpitatiile. De asemenea este des utilizat pentru masaje relaxante si aromaterapie pentru combaterea anxietatii si stresului.
Crema de matacina
Crema de roinita este benefica pentru proprietatile sale antiseptice si cicatrizante si se foloseste in arsuri, plagi, herpes, intepaturi de insecte, zona zoster si tenuri iritate.
Contraindicatii si reactii adverse
Preparatele cu roinita trebuie consumate cu precautie de catre persoanele care au alergii la aceasta planta. De asemenea, acestea nu sunt recomandate in scop terapeutic pentru femeile insarcinate sau cele care alapteaza.
Cum ajuta ceaiul de menta metabolismul? Asemanari si deosebiri cu planta de matacina
Menta poate ajuta la imbunatatirea digestiei, la improspatarea respiratiei si la imbunatatirea concentrarii. In plus, aceasta menta are proprietati antibacteriene si poate imbunatati simptomele alergiilor, durerile de cap si caile respiratorii infundate. Ceaiul de menta este o bautura delicioasa, natural dulce, fara cofeina, care poate fi consumata in siguranta in orice moment al zilei.
Desi am prezentat multiple beneficii ale ceaiului de menta, baut in exces, ceaiul de menta poate genera constipatii grave, balonare sau crampe abdominale. Inclusiv folosirea in exces a uleiului de menta poate genera indigestie. Ca sa eviti asta trebuie sa tii cont de cateva lucruri. Se recomanda respectarea orarului de masa, alcatuirea unor mese usoare si echilibrate din punct de vedere nutritional – fara prajeli si fara condimente picante si moderate sub aspectul continutului de grasimi si de proteine – si luarea mesei intr-o atmosfera placuta, relaxanta, acordând timpul necesar mestecarii si savurarii alimentelor.
Pentru atenuarea senzatiei de greata si pentru o digestie cât mai usoara, vor fi alese alimentele cu gust si cu miros neutre, precum: supele, soteurile si piureurile de legume, orezul pregatit simplu, pâinea prajita, biscuitii sarati sau cu ghimbir (dar putin dulci), ouale fierte tari, brânza de vaci, iaurturile (simple, fara adaos de fructe), fructele. Efecte tonice, de redresare au si bauturile preparate cu ghimbir (de exemplu limonada cu ghimbir) si apele minerale carbogazoase, care faciliteaza digestia.
BIBLIOGRAFIE:
Berdonces JL. Attention deficit and infantile hyperactivity. [Spanish]. Rev Enferm. 2001;
Blumenthal M, Goldberg A, Brinckmann J. Herbal Medicine: Expanded Commission E Monographs. Newton, MA: Integrative Medicine Communications;
de Sousa AC, Alviano DS, Blank AF, Alves PB, Alviano CS, Gattass CR. Melissa officinalis L. essential oil: antitumoral and antioxidant activities. J Pharm Pharmacol. 2004;
Dos Santos-Neto LL, de Vilhena Toledo MA, Medeiros-Souza P, de Souza GA. The use of herbal medicine in Alzheimer's disease-a systematic review. Evid Based Complement Alternat Med. 2006;
Ernst E. The Desktop Guide to Complementary and Alternative Medicine: An Evidence-Based Approach. Edinburgh: Mosby;