Meditatia constienta: Cum te poate ajuta sa scapi de stres
Meditatia constienta (mindfulness) este o tehnica care se concentreaza pe aducerea atentiei la momentul prezent si pe observarea senzatiilor, gandurilor si emotiilor, insa fara a le judeca. Este o tehnica eficienta pentru reducerea stresului si anxietatii, pentru imbunatatirea sanatatii mentale si pentru cresterea starii de bine.
In timpul practicii de mindfulness, se ia o pozitie confortabila si se acorda atentie pe respiratie si pe senzatiile fizice din corp. Obiectivul este de a lasa gandurile sa treaca prin minte fara sa te agati de ele sau sa le judeci. Practicantii de mindfulness incearca sa ramana prezenti in momentul actual, sa-si dezvolte constientizarea de sine si sa-si reduca reactiile automate la situatii stresante sau neplacute.
Credeti sau nu, mindfulness nu este nimic nou, deoarece tehnica este una veche, adoptata fiind din traditiile budiste si folosita deja de acum 2500 de ani. Totusi, mindfulness nu este direct legat de o religie, deoarece aceasta practica are ca obiectiv imbunatatirea calitatii vietii oamenilor in termeni foarte concreti si demonstrabili, lasand deoparte credintele personale si religia. Diverse cercetari stiintifice ulterioare demonstreaza ca, inclusiv in rutina noastra zilnica, obtinem multe beneficii pentru sanatatea noastra fizica si mentala datorita mindfulness. Scopul mindfulness este de a atinge o stare profunda de constiinta in timpul sesiunii si sunt folosite mai multe tehnici specifice pentru a o atinge.
Cum se practica meditatia constienta?
In ceea ce priveste timpul, este recomandat sa incepi sa practici cateva minute pe zi si sa extindeti practica pana la aproximativ 30 de minute pe zi. Trebuie sa fii persistent, sa nu renunti daca nu observi schimbari la inceput si sa incerci sa nu te misti prea repede. Gaseste-ti o perioada linistita a zilei: Dimineata imediat dupa trezire, inainte de a merge la culcare, la sfarsitul zilei, dupa ce mananci la pranz etc. Alege un mediu sau un loc relaxat: Fara zgomot exterior si/sau distrageri, cu o temperatura potrivita si in care sa te simti confortabil: In camera, la birou, intr-un parc in aer liber, in gradina.
Puneti haine confortabile: De asemenea, aseaza-te intr-o pozitie confortabila. Stai pe podea cu spatele drept, astfel incat sa nu fie impiedicata respiratia. Concentreaza-te pe respiratie: Concentrati-va pe modul in care aerul intra in narile, in plamani, cum iti hraneste intregul corp cu oxigen si cum iese din nou pe nas, luand cu el toate lucrurile rele si negative. Odata cu practica, vei imbunatati treptat tehnica si va dura mai putin timp pentru a atinge starea de mindfulness.
Lasa gandurile si emotiile emergente sa apara in mod liber: Este esential sa se mentina o atitudine neutra fata de ele, sa nu le judeci ca fiind bune sau rele, pur si simplu percepe-le intr-un mod obiectiv, impersonal. Apoi, odata ce ai dobandit practica, trebuie sa aduci aceasta atentie si constientizare pe care ai folosit-o in timpul sesiunii la restul sarcinilor obisnuite. Introdu atentia si constientizarea in viata de zi cu zi, iar in acest fel veti incorpora mindfulness in rutina zilnica. Astfel, prin aceasta practica poti sa iti redirectionezi cursul propriei vieti si sa nu lasi gandurile sau sentimentele sa o faca pentru voi.
Cu mindfulness invatam sa toleram nevoia de a urma modele care nu ne servesc. Cultivam un spatiu intre gandire si actiune si, prin practica, ne crestem treptat capacitatea de a fi in acest spatiu si in acest moment. Reactionand mai putin compulsiv, avand in vedere optiunile disponibile pentru noi si operand mai putin pe pilot automat, vom putea lua decizii in mod liber.
Cum te ajuta meditatia constienta
Protejeaza impotriva stresului si anxietatii
Mindfulness genereaza calm, liniste, seninatate, astfel incat practicantul acestei meditatii va avea mult mai putin stres si anxietate. Practica scade nivelul de cortizol din sange si tensiunea arteriala. Cortizolul este un hormon pe care il secretam atunci cand suntem supusi anumitor niveluri de stres si anxietate, stresul apare ca raspuns la aceste situatii, prin urmare, inainte de scaderea anxietatii, si cortizolul este redus semnificativ. Mai multe studii indica acest lucru. Acelasi lucru care se intampla cu cortizolul se intampla si cu tensiunea arteriala, adica tensiunea arteriala ramane ridicata la persoanele care sufera in mod obisnuit de stres si anxietate. Prin urmare, atunci cand acest lucru este redus, tensiunea arteriala scade, de asemenea.
Imbunatatirea capacitatii de concentrare si a memoriei
Sa fim capabili sa ne aducem atentia la ceea ce se intampla „aici si acum” si sa o aducem in momentul prezent, este un alt scop pe care oamenii il vor invata in cele din urma cu practica continua a mindfulness. Prin urmare, daca capacitatea de concentrare creste, asa cum am explicat, la fel si capacitatea de memorie. In acest fel, daca persoana reuseste sa se abstracteze de distrageri si sa fie cu adevarat concentrata, memoria sa va functiona, de asemenea, mai bine.
Cele mai multe studii care au abordat aceasta variabila au concluzionat ca, odata cu practica mindfulness, o crestere semnificativa a volumului de materie cenusie este perceputa in creierul nostru. Ei au concluzionat, de asemenea, ca exista o crestere a dimensiunii hipocampului si a cortexului cerebral, zone ale creierului care au de-a face cu memoria si invatarea.
Cresterea relaxarii
S-a dovedit ca a face mindfulness aduce calm, este o practica care ne umple de liniste, relaxeaza corpul si mintea. Oamenii care o practica in mod regulat raporteaza faptul ca aceasta forma de meditatie ca le aduce multa seninatate si un sentiment de bunastare.
Reducerea insomniei
Oamenii care practica mindfulness dorm mai mult si mai bine. Dar cum ne ajuta aceasta forma de meditatie? Pentru ca ajungi la o stare de calm si o crestere a relaxarii, asa cum am mai mentionat, iar asta implica faptul ca persoana se simte mai calma si fara anumite griji. Oamenii care practica mindfulness zilnic arata un control mai bun asupra emotiilor si comportamentelor in timpul zilei. Pe de alta parte, acestia prezinta un nivel scazut de activare corticala pe timp de noapte, ceea ce ii ajuta sa doarma mai bine.
Mindfulness poate fi practicat individual sau in cadrul unor grupuri de meditatie. Exista numeroase aplicatii si resurse online care te pot ajuta sa incepi practica de mindfulness. Este important sa fii consecvent si sa acorzi timp regulat practicii de mindfulness pentru a vedea beneficiile pe termen lung.
Cum ajuta aromaterapia in tehnicile de meditatie constienta
O sesiune de aromaterapie cu uleiuri esentiale are multiple beneficii pentru organism si psihic. Cum functioneaza? Aromele actioneaza asupra simturilor noastre si ne influenteaza starea emotionala, psihica si fizica. Explicatia este simpla. Amintirile olfactive si senzatiile olfactive ne ajuta sa evadam din realitate si sa ne relaxam pentru ca simturile, stimulii senzoriali ne influenteaza alegerile.
Mai mult decat celelalte simturi, mirosul este capabil sa ne influenteze chiar si starea emotionala, declansandu-ne amintiri, sentimente, dispozitii. O simpla aroma ne poate trezi amintiri din trecutul apropiat sau indepartat, la fel cum ne poate face sa avem diferite stari, de calm, de relaxare, de panica sau sa experimentam sentimente de apropiere sau antipatie.
Pentru ca aromele sunt atat de prezente si de importante in viata noastra, este ideal sa stim cum sa le folosim intr-un mod benefic. Folosind uleiurile esentiale (aromaterapia) ne putem influenta in mod constient starea fizica, psihica sau emotionala, alungand gandurile negative si deschizandu-ne catre calm, liniste, relaxare. Aromaterapia ne ajuta sa avem o dispozitie pozitiva, ne creeaza o atmosfera propice pentru a fi mai echilibrati, mai calmi, mai linistiti si totodata mai fericiti.
Terapia cu uleiuri esentiale functioneaza in special la nivel psihic. Cu toate aceastea, exista tratamente care pot ameliora si afectiuni sau dureri fizice.La nivel psihic, aromaterapia reuseste sa aduca echilibrul, calmul, starea de liniste, dar si sa energizeze, sa creasca nivelul de optimism, de spontaneitate, de creativitate.
Tot ce ai nevoie sa stii despre uleiurile esentiale