Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Menta: planta medicinala cu proprietati digestive si efecte calmante pentru organism

Menta: planta medicinala cu proprietati digestive si efecte calmante pentru organism

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 31 iulie 2024 Ultima actualizare: 31 iulie 2024

Inainte de a exista tot soiul de medicamente, oamenii s-au tratat cu ajutorul diverselor tipuri de plante medicinale, care fac astazi parte din medicina alternativa. Menta se numara printre acestea, iar noi o consumam sub diferite forme, in special pe post de ceai. Are o multitudine de beneficii pentru corpul uman, motiv pentru care si-a pastrat popularitatea pana in zilele noastre. O vei gasi peste tot, insa cea mai potrivita este menta naturala din gradina. Probabil unii dintre voi ati descoperit-o sub denumirea de ”izma”, dupa cum i se spune popular, fiind printre cele mai utilizate plante medicinale datorita proprietatilor terapeutice. O vei putea culege de pe pajistile din imprejurimi. Este folosita pe intreg mapamondul, inca din antichitate in Egipt, Roma si Grecia. Exista 3 specii de menta potrivita pentru consum:

  • de apa;
  • dulce;
  • piperata – un mix intre primele doua tipuri.

Exista si produse care contin menta. Ele nu sunt dificil de gasit, ba chiar din contra, le vei gasi pe toate rafturile. Incepand de la uleiuri esentiale, pana la cele mai diverse tipuri de ciocolata, menta poate fi gasita peste tot. O poti cultiva chiar si in propria ta gradina, pentru a te bucura de toate proprietatile pe care le are. Noi am inceput sa o cultivam incepand cu anul 1926, fiind raspandita pe intreg teritoriul tarii. Nu cred ca exista coltisor sau cetatean ce sa nu fi consumat sau auzit de aceasta. Menta este un termen destul de vag, fiind folosit pentru mai multe specii si hibrizi Mentha, din familia Lamiaceae.

Aceste plante sunt renumite pentru faptul ca se extind foarte repede in zonele unde sunt cultivate. Astfel, menta este o planta erbacee. Insa, are o istorie mult mai vasta, fiind utilizata inca din Egiptul Antic. Exista dovezi legate de utilizarea ei, tocmai intr-un text medical egiptean, care a fost scris in 1550 I.Hr. Acesta afirma ca menta de gradina avea abilitatea de a usura simptomele ce se manifesta la nivelul stomacului. Planta era atat de valoroasa in acea vreme, incat era folosita pe post de valuta. De aici vine si semnificatia cuvantului englezesc „mint”, care inseamna „monetarie”.

Dupa ce a ajuns in Europa, Sfintii Calugari din Evul Mediu se foloseau de aceasta planta pentru a-si curata dintii. Multumita mirosului puternic de mentol, menta reusea sa tina la distanta si rozatoarele fata de depozitele de branzeturi. Pana pe la mijlocul anilor 1700, menta a fost categorizata ca fiind un agent medicinal pentru tratarea diverselor tipuri de afectiuni, incluzand diferite boli si mai ales migrenele.

Care sunt proprietatile frunzelor de menta?

Astazi, menta este prezenta in fiecare casa, fiind folosita adesea pentru proprietatile sale:

  • antifermentative;
  • anticancerigene;
  • antiinflamatoare;
  • astringente;
  • antiseptice;
  • analgezice;
  • cicatrizante;
  • dezinfectante;
  • spasmolitice;
  • sedative;
  • decongestionate;
  • expectorante.

Precum poti observa, menta este o planta minune, folosita pe post de „leac” pentru foarte multe disfunctii ale corpului. Aceasta poate ameliora simptomele indigestiei. S-a realizat chiar si un studiu pe persoanele ce sufereau de indigestie, constatandu-se ca o combinatie a uleiului de chimen si a celui de menta au aceleasi efecte ca si medicamentele farmaceutice speciale.

Astfel, ea contribuie activ la reducerea durerilor de stomac si a altor simptome digestive. Izma are capacitatea de a imbunatati proprietatile creierului. Pe langa ingerarea propriu-zisa de menta, exista studii ce sustin ca inhalarea aromei uleiurilor esentiale din planta poate oferi beneficii incontestabile pentru creier. S-a realizat un studiu in care 144 de adulti tineri au demonstrat ca daca mirosi aroma uleiului de menta timp de 5 minute in fiecare zi, iti poate imbunatati memoria. Un alt studiu asemanator, a demonstrat ca poate creste vigilenta si scade nivelul de anxietate, oboseala sau chiar frustrare. Menta inlatura respiratia urat mirositoare. De cate ori nu ai mestecat guma cu aroma de izma? Dar ai incercat cu menta proaspata?

Aceasta este unul dintre remediile naturale pentru respiratia urat mirositoare. Chiar si expertii recomanda utilizarea ei. Consumul de ceai de menta are capacitatea de a distruge bacteriile bucale, deoarece are efecte antibacteriene. Menta amelioreaza durerile de cap. Este un bun vasodilatator, uleiul de menta fiind chiar un adjuvant pentru durerile de cap. Aceasta se foloseste pe post de tratament natural pentru raceli sau sinuzita. Menta trateaza inclusiv diareea. Diminueaza drastic durerile abdominale si reduce frecventa scaunelor. Se poate folosi alaturi de ghimbir sau morcovi. Fiind folosit pentru diminuarea problemelor digestive, ceaiul nu produce constipatie, ci este chiar recomandat ca remediu pentru aceasta problema.

Ce trebuie sa stii despre ceaiul de menta

Orice planta medicinala vine la pachet si cu niste contraindicatii pentru persoanele predispuse la anumite lucruri. Astfel, medicii specialisti recomanda sa nu fie consumata in exces, deoarece poate provoca exact contrariul:

  • dureri abdominale;
  • varsaturi;
  • crampe;
  • stari de greata.

Ceaiul nu este tocmai recomandat atunci cand te confrunti cu refluxul gastroesofagian. Consumul de ceai de menta este contraindicat si in cazul bebelusilor sau a copiilor mici. Este nevoie de un consult al medicului in prealabil. Totul se datoreaza faptului ca mentolul poate sa provoace spasme musculare la nivelul tractului respirator, mai ales in cazul unor cantitati necorespunzatoare. Menta ar trebui sa se evite inclusiv de catre femeile ce alapteaza, iar in cazul celor insarcinate, consumul de menta trebuie sa se reduca pe cat se poate. Menta trebuie sa fie evitata si de catre persoanele ce sufera de afectiuni respiratorii. Astfel, ea trebuie sa fie consumata cu precautie, respectand indicatiile medicale in cazul in care acestea exista.

Frunzele de menta proaspete se pot utiliza pentru asezonarea deserturilor, mancarurilor sau chiar bauturilor, deoarece ofera un aspect proaspat. Menta mai poate sa fie consumata inclusiv sub forma uscata, fiind folosita in cazul infuziilor, pentru prepararea ceaiurilor sau a altor tipuri de extracte prin intermediul fierberii si macerarii. Uleiurile esentiale din menta pot sa fie administrate extern, aplicandu-se in zonele problematice doar cateva picaturi. Se foloseste si intern, in special in tratarea diferitelor afectiuni. O poti gasi peste tot, inclusiv la magazinele de cartier, deoarece menta este o planta foarte consumata de catre toata lumea. Acestea fiind spuse, menta este printre singurele plante atat de indragite de noi, fiind folosita inclusiv in limonadele fresh din timpul verilor toride.

La ce ajuta ceaiul de menta si care sunt contraindicatiile de consum?

Menta poate ajuta la imbunatatirea digestiei, la improspatarea respiratiei si la imbunatatirea concentrarii. In plus, aceasta menta are proprietati antibacteriene si poate imbunatati simptomele alergiilor, durerile de cap si caile respiratorii infundate. Ceaiul de menta este o bautura delicioasa, natural dulce, fara cofeina, care poate fi consumata in siguranta in orice moment al zilei.

Desi am prezentat multiple beneficii ale ceaiului de menta, baut in exces, ceaiul de menta poate genera constipatii grave, balonare sau crampe abdominale. Inclusiv folosirea in exces a uleiului de menta poate genera indigestie. Ca sa eviti asta trebuie sa tii cont de cateva lucruri. Se recomanda respectarea orarului de masa, alcatuirea unor mese usoare si echilibrate din punct de vedere nutritional – fara prajeli si fara condimente picante si moderate sub aspectul continutului de grasimi si de proteine – si luarea mesei intr-o atmosfera placuta, relaxanta, acordând timpul necesar mestecarii si savurarii alimentelor.

Pentru atenuarea senzatiei de greata si pentru o digestie cât mai usoara, vor fi alese alimentele cu gust si cu miros neutre, precum: supele, soteurile si piureurile de legume, orezul pregatit simplu, pâinea prajita, biscuitii sarati sau cu ghimbir (dar putin dulci), ouale fierte tari, brânza de vaci, iaurturile (simple, fara adaos de fructe), fructele. Efecte tonice, de redresare au si bauturile preparate cu ghimbir (de exemplu limonada cu ghimbir) si apele minerale carbogazoase, care faciliteaza digestia.

 

Bibliografie:

Di Lorenzo, A., et al. (2017). Effects of tea and coffee consumption on cardiovascular diseases and relative risk factors;

Filippini, T., et al. (2020). Green tea (Camellia sinensis) for the prevention of cancer;

Guasch-Ferré, M., et al. (2017). Dietary polyphenols, Mediterranean diet, prediabetes, and type 2 diabetes: A narrative review of the evidence;

Jurgens, T. M., et al. (2012). Green tea for weight loss and weight maintenance in overweight or obese adults;

Koch, W., et al. (2019). Applications of tea (Camellia sinensis) and its active constituents in cosmetics;

Kokubo, Y., et al. (2013). The impact of green tea and coffee consumption on the reduced risk of stroke incidence in Japanese population;

Articole similare
Acalazia: o cauza frecventa a disconfortului digestiv, cum o putem evita Acalazia: o cauza frecventa a disconfortului digestiv, cum o putem evita

Cauza exacta a acalaziei nu este pe deplin inteleasa, dar se crede ca este rezultatul unei combinatii de factori, inclusiv factori genetici si dezechilibre in sistemul nervos care controleaza contractiile musculare ale esofagului. In mod normal, celulele nervoase din esofag si din sfincterul esofagian inferior transmit semnale pentru a coordona relaxarea si contractarea corecta a muschilor. In cazul acalaziei, aceste semnale nu sunt transmise corespunzator, ceea ce duce la relaxarea incompleta a sfincterului si la dificultatea alimentelor de a trece in stomac.

1 august 2024
Edited 1 august 2024
citește articolul
Lemongrass: efecte digestive, antiseptice si anti-insecte. Cum il alegi Lemongrass: efecte digestive, antiseptice si anti-insecte. Cum il alegi

Lemongrass, cunoscut si sub numele de ”iarba de lamaie”, reprezinta o planta aromatica ce isi are originea in regiunile tropicale si subtropicale din Asia de Sud si Asia de Sud-Est. Numele acesteia provine de la mirosul sau caracteristic asemanator cu cel al lamaii ei.

31 iulie 2024
Edited 31 iulie 2024
citește articolul
Tulburarile digestive: Cum le recunosti, cum se pot evita, ce alimente le declanseaza Tulburarile digestive: Cum le recunosti, cum se pot evita, ce alimente le declanseaza

Tractul gastrointestinal este locul in care apar majoritatea afectiunilor digestive, de la esofag la ficat, stomac, intestine, vezica biliara, pancreas. Bolile si tulburarile digestive comune pot porni de la refluxul gastroesofagian, pot continua cu diferite tipuri de cancer si se ajunge si la sindromul colonului iritabil sau intoleranta la lactoza si hernie hiatala.

22 iunie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina