Monocitele: Ce sunt, care e rolul lor, ce se intampla in organism cand nivelul lor e crescut
Nivelurile crescute de monocite in sange pot indica o serie de afectiuni sau conditii medicale. Monocitele sunt un tip de globule albe (leucocite) care joaca un rol important in sistemul imunitar al organismului. Acestea sunt responsabile de detectarea si eliminarea agentilor patogeni si a celulelor moarte sau deteriorate.
Sistemul imunitar are un rol esential in corpul nostru, deoarece, daca este slabit, ar putea provoca infectii si boli la fel de grave ca cancerul. In corpul nostru, sangele circula prin artere si vene care contin multe tipuri de celule. Monocitele sunt un tip de celula imuna, a carei functie este de a combate anumite infectii. Acestea sunt facute in maduva osoasa datorita celulelor stem numite monoblaste si calatoresc prin sange catre tesuturile corpului, unde sufera o transformare si devin macarofage, care elimina mortii celule si regleaza imunitatea impotriva substantelor straine.
Macrofagele sunt definite ca celule de curatare a sistemului imunitar. Monocitele se deplaseaza la diferite tesuturi, cum ar fi splina, plamanii si ficatul printre alte tesuturi. Dupa cum s-a discutat mai sus, functia monocitelor este de a proteja sistemul imunitar si o fac prin doua functii, fagocitoza si prezentare antigen. Fagocitoza implica captarea particulelor periculoase pentru organism. A doua functie este vitala pentru supravietuire, deoarece este prezentarea antigenului la limfocite, in acest proces monocitul prezinta antigene limfocitare, pentru a-l putea recunoaste si a fi alert la acesta.
Cauze ale monocitelor crescute
A avea un nivel ridicat de monocite (monocitoza) in sangel este un indicator ca ceva nu functioneaza corespunzator in sistemul imunitar. Nivelul ridicat de monocite nu produce simptome si de obicei nu este descoperit pana cand nu se efectuaza un test de sange. Aceasta tulburare a globulelor albe poate insemna prezenta unor boli cronice grave in organism. Leucemia, artrita sau lupusul sunt boli strans legate de un numar mare de monocite din sange. S-a constatat, de asemenea, ca valori ridicate sunt asociate cu boli infectioase, cum ar fi tuberculoza si cu celulele tumorale.
Printre principalele cauze ale existentei unor monocite ridicate in sange gasim infectii virale, paraziare sau unele boli cronice cu prezenta de inflamatie. In plus, tuberculoza provoaca si acest raspuns al celulelor imune, precum si unele tipuri de leucemie si anumite boli cardiovasculare.
Monocitele inalte apar ca raspuns la infectii cronice, tulburari de sange, unele tipuri de cancer si boli autoimune. Printre cele mai frecvente boli care cresc numarul de monocite se numara bolile inflamatorii cronice, tuberculoza si infectiile parazitare sau virale, oreionul, mononucleoza si rujeola. Pentru a cunoaste nivelul monocitelor din sange va fi necesar sa se efectueze un numar de sange.
Cum sa normalizam valorile monocitelor?
Tehnic, modalitatea de a cobori monocitele inalte este actionand asupra cauzei care a provocat aceasta modificare. Monocitele inalte indica o problema latenta de sanatate, astfel incat modalitatea de a avea niveluri normale de monocite din sange consta in a elimina cauza ce a produs aceasta modificare. Aceasta inseamna ca, in functie de cauzele monocitelor inalte, problema va trebui sa fie abordata intr-un fel sau altul.
Daca problema este virala, va trebui sa recurgeti la un tratament in timp util care poate include antivirale sau pur si simplu odihna. Daca este o infectie bacteriana, medicii vor folosi antibiotice. Si daca problema este de natura parazitara, specialistii vor prescrie ceea ce este eficient pentru combaterea acelor agenti patogeni. Daca monocitele sunt crescute din alte motive, trebuie utilizat un tratament adecvat in functie de cauza. Monocitoza sau monocitele inalte sunt definite printr-o crestere a numarului absolut de monocite, cu niveluri peste 700/mcl. Conditia este caracteristica in perioada de recuperare a neutropeniilor si in convalescenta bolilor infectioase.
Monocitoza relativa se poate datora scaderii restului numarului de leucocite, cum ar fi neutrofile sau limfocite, indicand alte boli decat cele legate de monocite. Nivelurile crescute de monocite pot indica, de asemenea, prezenta hemopatiei maligne ( eucemii mieloide, limfoame, sindrom mielodisplastic si histiocitoza) si pot fi, de asemenea, asociate cu neutropenii cronice. Acest caz este extrem de rar in comparatie cu celelalte cauze care pot creste numarul de monocite.
Cauzele pot fi foarte variate, fiind cele mai frecvente cele infectioase (atat virale cat si bacteriene) si administrarea anumitor medicamente. Poate aparea si la pacientii care urmeaza terapii cu anumite tratamente, care pot afecta productia de celule ale maduvei osoase, cum ar fi chimioterapia sau anumite tratamente orale. Conditiile care pot provoca o crestere a monocitelor din sange in faza de rezolutie sunt foarte variate si pot include urmatoarele:
Tuberculoza
Apendicita
Pneumonie
Boli autoimune
Boli cardiovasculare
Infectii fungice sau parazitare
Obezitate
Colita ulcerativa
Leucemie
Limfom
Boli hepatice cauzate de un consum ridicat de alcool
Sifilis
Endocardita
Sarcoidoza
Tratament cu anumite substante (de exemplu, alprazolam, ampicilina, griseofulvin)
Tratament cu chimioterapie
Varicela
Mononucleoza
Tratament pentru monocite crescute
Monocitoza, mai mult decat o boala, este considerata un simptom al altor patologii. Masurile care trebuie luate pentru reglarea monocitelor inalte depind de patologia de baza care a produs cresterea. Exista unele medicamente care scad monocitele inalte, in special in cazurile in care apare inflamatie sau infectie. Steroizii si antibioticele pot ajuta unii pacienti. Alteori boala poate deveni cronica.
La fel cum nu exista o singura grupa de simptome care sa detecteze cresterea monocitelor, cu exceptia unui test de sange; in mod similar, nu exista tratamente pentru valori crescute in sange ale monocitelor. In ciuda acestui fapt, exista tratamente care combate cauza afectiunii si pot ameliora simptomele. Cand exista o crestere a valorilor, trebuie sa se incerce atacarea cauzei de baza.
Monocitele crescute sunt cauzate, in general, de infectii, unele dintre ele de tip tranzitoriu. Chiar si asa, atunci cand efectuati un examen complet hematologic, va fi necesar sa fiti atenti la aceste valori, astfel incat sa va puteti cunoaste starea de sanatate, si sa consultati medicul pentru a obtine cel mai potrivit tratament.
Desi nivelul monocitelor poate fi confirmat doar cu un test de sange, pot aparea simptome care indica necesitatea de a solicita verificarea nivelurilor monocitelor. Oboseala extrema in fata actiunilor cotidiene, febra sau o dispozitie anormal de scazuta poate fi un semn ca monocitele din sange sunt sunt crescute.
Ce este acidul fumaric si cum poate influenta acesta compozitia sangelui
Acidul fumaric este folosit in mod obisnuit ca aditiv alimentar pentru a adauga aroma, ca coagulant, ca conservant alimentar si ca acid in dospire. Este unul dintre cei mai puternici acizi organici folositi in mod obisnuit in alimente, asa ca este important sa stiti putin despre el.
Este folosit din mai multe motive, unul fiind ingredientele cu aroma de fructe. Este folosit ca agent antimicrobian eficient deoarece poate perturba activitatea microbiana prin interactiunea cu peretele celular al microbianului. Acidul fumaric este de obicei adaugat la diferite alimente sau bauturi pentru a regla aciditatea si pH-ul, deoarece este un acidulant. Aceste calitati permit ca acidul fumaric sa fie utilizat ca conservant.
Din aceste motive se adauga la carnea de vita proaspata pentru a prelungi termenul de valabilitate sau la alte produse din panificatie. A fost adaugat chiar si in bauturi precum sucul de fructe, berea, cidru tare si alte bauturi spirtoase. Acidul fumaric este in orice, de la legume procesate la tortilla. Datorita aromei acidulate a acidului fumaric, este folosit in mod obisnuit in guma de mestecat si ca indulcitor.
Cum sa folosesti corect acidul fumaric
Bibliografie:
1. Gold R.; Kappos L.; Arnold D.L.; et al. (September 20, 2012). "Placebo-Controlled Phase 3 Study of Oral BG-12 for Relapsing Multiple Sclerosis". N Engl J Med. 367 (12): 1098–1107.
2. "Scientists look to cut cow flatulence". phys.org. March 21, 2008. Volhard, J. "Darstellung von Maleinsäureanhydrid" Justus Liebig's Annalen der Chemie 1892, volume 268, page 255-6.
3. Milas, N. A. "Fumaric Acid" Organic Synthesis 1943, Collective Volume 2, page 302.
4. Llica, R-A., Kloetzer, L. and Galaction,A-I. Fumaric acid: production and separation. Biochemistry Letters, 4 (2018):
5. Das, R.K., Brar, S.K., and Verma, M. Fumaric acid: production and application aspects. In: Brar SK, Sarma SJ, Pakshirajan K (eds) Platform chemical biorefinery: future green chemistry, edn. Elsevier, Amsterdam, (2016);