Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Naturalis: Pentru ca imunitatea vine de la natura

Naturalis: Pentru ca imunitatea vine de la natura

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 14 ianuarie 2022 Ultima actualizare: 18 octombrie 2023

Sistemul imunitar este extrem de complex si are la baza o serie de subsisteme care conlucreaza pentru a feri organismul de agentii patogeni care-l pot dezechilibra si-i pot afecta integritatea. Este important de punctat ca un sistem imunitar deficitar este responsabil in mod direct de aparitia bolilor, inclusiv a cancerului, totodata, avand si o relevanta importanta in procesul de imbatranire prematura. 

Un organism uman care are o imunitate fortificata detecteaza mai usor si mai repede virusurile, bacteriile, parazitii, ciupercile, substantele nocive si alte corpuri straine care nu sunt compatibile cu tot ce inseamna corpul uman si le anihileaza. Un sistem imunitar sanatos va sti sa diferentieze agentii patogeni de tesuturile sanatoase si astfel sa-i elimine din corp. De ce sa alegem produsele Naturalis ca sa ne intarim imunitatea si cum sa le administram corect vom descoperi in acest articol.

Ce este imunitatea? Curiozitati despre organismul uman

Ce contin multivitaminele? Ce inseamna conceptul - Doza Zilnica Recomandata de vitamine

Cum alegem vitaminele pentru imunitate la copii?

Beneficii Vitamina C pentru imunitate

Beneficii Vitamina B pentru imunitate

Beneficii Vitamina D pentru imunitate

Beneficii Vitamina E pentru imunitate

Beneficii aminoacizi si minerale pentru imunitate

Ce este imunitatea? Curiozitati despre organismul uman

Imunitatea este capacitatea organismului de a anihila agentii patogeni cu care intra in contact. Imunitatea se dezvolta inca de la nastere, insa pe parcursul vietii poate fi afectata de mai multi factori. Persoanele cu imunitate puternica se imbolnavesc rar si au capacitatea de a se vindeca mai repede, dar și de a face fata stresului mai usor. Pe de alta parte, s-a demonstrat ca intre procesul de imbatranire si imunitate exista o stransa legatura, chiar mai puternica decat trecerea timpului.

Curiozitati despre organismul uman

  • Asa cum amprentele digitale sunt unice, amprenta limbii fiecarei persoane este diferita fata de celelalte.
  • Un adult are mai putine oase in organism decat un copil. Ne incepem viata cu 350 de oase dar, pentru ca anumite oase se unesc in timpul cresterii, la maturitate mai avem doar 206.
  • Nasul uman poate percepe pana la 50.000 de mirosuri diferite.
  • Acizii digestivi prezenti in stomacul uman sunt atat de puternici incat pot dizolva zincul si coroda otelul. Din fericire pentru noi, celulele din mucoasa gastrica a stomacului se innoiesc la maxim 3-4 zile, nelasand timp acizilor sa le dizolve.
  • Un plaman uman contine peste 300.000 de milioane de vase capilare. Daca aceasta ar fi puse cap la cap, s-ar intinde pe o distanta de 2400 de kilometri.
  • Oasele umane sunt le fel de rezistente precum granitul. Un os de marimea unei cutii de chibrituri poate suporta presiunea unui bloc de noua tone – de patru ori mai mult decat poate suporta betonul.
  • Cel mai mare organ al corpului uman este pielea. Ea poate acoperi, in cazul unui adult, o suprafata de 1,9 metri paatrati. De asemenea, in timpul vietii unui om, acesta pierde pana la 18 kilograme de piele moarta.
  • Cand doarme, un om creste in medie cu 8 milimetri, pentru ca dimineata sa revina la inaltimea initiala. Motivul este simplu… forta gravitationala care actioneaza asupra cartilagiilor.
  • Muschii ochiului uman se misca de circa 100.000 de ori pe zi. Pentru a ne imagina ce inseamna acest lucru, ganditi-va ca echivalentul unui asemenea efort pentru muschii picioarelor inseamna un traseu de 80 de kilometri in fiecare zi.
  • In 30 de minute, corpul uman degaja suficienta caldura incat sa poate fierbe 3,5 litri de apa.
  • O picatura de sange are nevoie de numai 30 de secunde pentru a face un circuit complet al corpului uman.

Ce contin multivitaminele? Ce inseamna conceptul - Doza Zilnica Recomandata de vitamine

Din cauza pandemiei, a stresului dar si a altor factori de risc, imunitatea organismului poate fi slabita mai ales in sezonul rece sau la anumite grupe de varsta de risc. In acest context, sistemul imunitar trebuie sustinut obligatoriu din exterior. Pe langa inlaturarea factorilor de risc este necesara completarea dietei cu vitamine si minerale esentiale.

Vitamina C este considerate cea mai eficienta vitamina in intarirea imunitatii, alaturi de vitamina A, avand un puternic rol antioxidant si anticancerigen. Vitamina E are rolul de a stimula producerea de anticorpi, iar vitaminele din complexul B au rol in formarea globulelor rosii, in special vitamina B9 cunoscuta si sub denumirea de acid folic.

De asemenea, B6 si B12 sprijina detoxifierea ficatului si scad procesele inflamatorii din organism, iar B3 si B5 reduc stresul si ajuta la procesarea grasimilor din corp. Dintre minerale, cei mai importanti aliati ai sistemului imunitar sunt zincul, care sprijina digestia, si magneziul care, alaturi de vitamina D si K, contribuie la mentinerea unui sistem osos si muscular sanatos. 

Ce inseamna DZR (Doza Zilnica Recomandata)

Dozele zilnice recomandate sunt nivelele de nutrienti esentiali hotarate de Directiva Consiliului Europei 90/496 si de Consiliul Alimentatiei si Nutritiei din SUA, considerate corespunzatoare nevoilor nutritionale recunoscute practic pentru sanatatea tuturor oamenilor (cu exceptia sugarilor, femeilor insarcinate sau cele care alapteaza, persoanelor cu tulburari metabolice sau sub tratament, care de regula solicita un consum mai ridicat).

Cum alegem vitaminele pentru imunitate la copii?

Cresterea imunitatii la copii este obligatorie in perioada de tranzitie de la un sezon la altul, atunci cand sistemul de autoaparare lupta excesiv cu factorii de mediu si devine slabit, dar si de fiecare data cand semnele de raceala, gripa si extenuare isi fac aparitia.

Primul pas este introducerea in meniul zilnic a fructelor si legumelor crude. De asemenea, ceaiul de lamaie si ghimbir, ceaiul de musetel, de echinaceea, uleiul de peste sau alimentele bogate in omega-3 si zinc sunt recomandate pentru intarirea imunitatii copiilor, fara a avea efecte adverse. Daca tolereaza, cel mic poate consuma produse apicole, usturoi si ceapa. Pe de alta parte, activitatea fizica in aer liber si minim 8-10 ore de somn pe noapte consolideaza puternic sistemul imunitar.

Beneficii Vitamina C pentru imunitate

Vitamina C sau acidul ascorbic este o vitamina hidrosolubila care controleaza in mod direct cantitatea de hormoni suprarenali (glucocorticosteroizi), are impact asupra metabolismului colagenului, influenteaza structura chimica a acidului folic si controleaza degradarea celulara oxidativa.

In plus, vitamina C este un puternic agent antioxidant. Ea activeaza detoxifierea enzimelor in ficat si ajuta la reglarea nivelului de fosfolipide, neutralizeaza radicalii liberi si asigura conservarea si potentarea in timp a efectului antioxidant al vitaminei E. Totodata, aceasta vitamina faciliteaza absorbtia fierului la nivelul tubului digestiv si ajuta procesul de digestie.

Beneficii Vitamina B pentru imunitate

Vitamina B9 este un factor important in formarea globulelor rosii, metabolizarea proteinelor, are rol extrem de util in sinteza ADN-ului, ARN-ului, si, mai mult decat atat, cercetatorii au stabilit ca aceasta vitamina reduce riscul de anomalii congenitale si previne nasterea prematura. Femeile care iau un supliment de 0,4 mg/zi cu cel putin un an inainte de a ramane insarcinate au un risc cu 70% mai mic de a naste prematur.

Tot vitamina B9 e responsabila de aparitia cancerului de col . S-a dovedit ca administrarea zilnica previne si impiedica dezvoltarea displaziei cervicale (aparitia de celule anormale la nivelul colului, una dintre cauze fiind infectia cu virusul papiloma uman), o faza premergatoare cancerului de col uterin.

Cobalamina sau cianocobalamina (vitamina B12) este un compus coordinativ, ce conține cobaltul. Aceasta face parte din grupa de vitamine B. Aceasta joacă rol de coenzimă în cadrul unor procese metabolice. Este o vitamină hidrosolubilă implicată în metabolismul fiecărei celule din corpul uman. Vitamina B12 este un cofactor în sinteza ADN, dar si in metabolismul acizilor grași și al aminoacizilor. Are implicatii importante în funcționarea normală a sistemului nervos prin sinteza de mielină și în dezvoltarea globulelor roșii în măduvă osoasă.

Vitamina H, sau biotina, sau Vitamina B7 apare in nomenclatorul de specialitate ca o vitamina hidrosolubila ce face parte din complexul de vitamine B. Spre deosebire de alte vitamine care provin din alimente, biotina poate fi sintetizata si de flora bacteriana de la nivelul intestinului gros. Practic, printr-o relatie simbiotica cu vietate unicelulara, organismul uman poate beneficia de proprietatile benefice ale acestei vitamine. 

Beneficii Vitamina D pentru imunitate

Vitamina D are multe roluri pentru organismul uman. Protejeaza organismul de afectiunile respiratorii, tuse, nas infundat, secretii nazale si imbunatateste raspunsul imun al corpului in cazul unui contact cu un virus. In plus, vitamina D3 este vitala pentru absortia si fixarea calciului si a fosforului in organism. Practic ajuta la intarirea sistemului osos.

Mult mai tarziu aceste forme au putut fi sintetizate in laborator dar este important de stiut faptul ca desi cele doua forme difera prin structura fizico-chimica, ele indeplinesc aceeasi activitate biologica. D2 provine din plante (cea mai mare cantitate de vitamina D2 se afla in diferite specii cerealiere precum: secara, orzul, ovazul, graul), in timp ce D3 este produsa in principal in piele sub actiunea radiatiilor ultraviolete, asta in cazul speciei umane. 

Beneficii Vitamina E pentru imunitate

VITAMINA E este una dintre vitaminele esențiale pentru buna funcționare a sistemului circulator pentru ca ea ajuta organismul sa produca noi globule rosii. Este importanta pentru persoanele care se confrunta cu anemie, pentru femeile aflate la ciclu menstrual, pentru persoanele care au donat sange sau care au nevoie sa isi refaca fluxul sanguin dupa un accident sau operatie.

In plus, vitamina E previne formarea cheagurilor de sange, deci impiedica blocarea functionarii unor organe si previne astfel si crizele de comotie cerebrala. Totodata Vitamina E mai este cunoscuta si ca vitamina fertilitatii in cazul femeilor pentru ca ajuta la productia de estrogen si la ovulatie. Astfel este un real beneficiu pentru femeile care vor sa ramana insarcinate.

Beneficii aminoacizi si minerale pentru imunitate

Toate proteinele pe care le mancam – fie ca sunt din surse vegetale sau animale – sunt compuse din aminoacizi. Aminoacizii sunt cunoscuti ca pietrele de temelie are proteinelor. Exista 20 de tipuri diferite de aminoacizi in total. Pot exista diferite combinatii de aminoacizi in mancarea pe care o mancam, care in schimb vor afecta calitatea acesteia si felul in care corpul ii foloseste. Fiecare aminoacid joaca un rol unic si specific in corp. Cei 20 de aminoacizi pot fi impartiti in doua categorii distincte: aminoacizi esentiali (AAE) si aminoacizi neesentiali (AANE).

Care sunt aminoacizii esentiali?

Toate proteinele sunt compuse din aminoacizi si exista 9 tipuri de aminoacizi esentiali. Daca mancarea pe care o mananci contine toti cei 9 aminoacizi esentiali, atunci corpul tau poate produce singur ceilalti 11 aminoacizi neesentiali.

Aceasta este diferenta principala intre aminoacizii esentiali si cei neesentiali. Corpul nu poate produce aminoacizi esentiali, insa poate produce aminoacizi neesentiali. Asta nu inseamna ca aminoacizii neesentiali nu sunt importanti pentru cresterea musculara.

Minerale benefice organismului uman

Zincul este un element vital pentru majoritatea formelor de viata de pe Terra, de la diferite specii de celule pana la mamifere si inclusiv specia umana. Primele studii despre importanta prezentei zincului in alimentatie au aparut dupa anii 1960 cand, in 1961 a fost descrisa pentru data deficienţa clinica de zinc in cazul persoanelor care aveau o alimentatie deficitara in produse care sa contina acest mineral.

Un om adult are nevoie de maxim 3 grame de zinc zilnic. Peste 60% din aceasta cantitate este folosita la mineralizarea oaselor care sustin scheletul, 30% este folosit pentru oasele din zona articulatiilor, iar restul de 10% se foloseste in procesele de metabolizare ale ficatului si structura epidermei.

Totodata zincul participa activ la majoritatea proceselor celulare si joaca un rol important in imunitatea mediata. La femeile insarcinate acest minereu este esential pentru cresterea fatului şi a copilului, ajuta funcţiile cerebrale, dar este un mineral vital si pentru barbatii care vor sa ajunga parinti pentru ca contribuie la maturitatea spermatozoizilor şi la mobilitatea acestora.

Calciul este un mineral care se gaseste in compozitia mai multor alimente, fructe, legume sau seminte. Este un element din tabelul periodic al lui Mendeleev extrem de vital și important pentru organismul uman. Mai mult decât atât, avem nevoie de acest element în cantitati suficiente pentru ca organismul uman nu stie sa il fabrice singur cum se intampla de exemplu cu anumite mamifere, sau cum face gaina (coaja de ou contine calciu de exemplu).

Este importanta prezenta calciului în sânge pentru anumite procese dar si a altor minerale mai ales în perioada de crestere.

Magneziul este un mineral esential pentru buna functionare a organismului uman. Totodata, este un mineral care are un rol important in sute de reactii metabolice, de la nivel cerebral, la nivel muscular si al sistemului circulator. Din pacate, corpul uman nu poate replica singur necesarul de magneziu si trebuie sa il luam din alimente si suplimente pentru a evita carentele. In cazul in care in corp nu exista Magneziu suficient, apar crize de stres, crampe musculare, iritabilitate, pleoapele incep sa aiba zvacniri necontrolate, crize de insomnie, dureri cerebrale si articulare.  Ca idee, doza zilnica pentru un adult sanatos este de maxim 400 mg.

El face parte din grupa a doua in tabelul periodic al lui Mendeleev, are simbolul Mg si numarul atomic 12. Magneziul este al optulea element si al treilea metal dupa aluminiu si fier ca abundenta in scoarta solida terestra, formand aproximativ 2% din masa acesteia. Magneziul este al treilea ca si componenta in sarurile dizolvate in apa marii.

In final cateva insight-uri importante despre Magneziu

Articole similare
Sternul (osul pieptului): ce este si ce rol are in corpul uman Sternul (osul pieptului): ce este si ce rol are in corpul uman

Exista anumite afectiuni congenitale patologice legate de osul pieptului. Cele mai multe apar din cauza modificarilor formei sternului, care, in unele cazuri, pot afecta organele interne ale cavitatii toracice, mai ales daca este cazul unei malformatii foarte grave.

27 martie 2023
citește articolul
Sanatatea inimii: Totul despre capilare, cele mai mici vase de sange din organism Sanatatea inimii: Totul despre capilare, cele mai mici vase de sange din organism

Capilarele sunt vase de sange foarte mici, au aproximativ 5 micrometri in diametru si joaca un rol central in circulatie. Desi sunt firave, prin dilatarea acestora apare celulita si vergeturile. Dilatarea vaselor capilare poate fi o consecinta a ruperii fibrelor de colagen.

27 martie 2023
citește articolul
Preventie: Sfaturi pentru a va mentine rinichii sanatosi Preventie: Sfaturi pentru a va mentine rinichii sanatosi

Rinichii sunt doua organe, fiecare avand forma unei boabe de fasole si dimensiunea unui pumn. Acestia filtreaza excesul de apa si deseurile din sange si produc urina.

27 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina