Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nefropatia: De ce apare boala, cum afecteaza rinichii, preventie si tratament

Nefropatia: De ce apare boala, cum afecteaza rinichii, preventie si tratament

Irina Ghiniţă
de , Farmacist
Data publicării: 22 august 2024 Ultima actualizare: 22 august 2024

Nefropatia este o afectiune caracterizata prin deteriorarea functiei renale. In stadiul final al acestei afectiuni, se dezvolta insuficienta renala. Termenul "nefropatie" este folosit in termeni medicali pentru a descrie boala sau deteriorarea rinichilor, care poate duce in cele din urma la insuficienta renala. Functiile esentiale ale rinichilor includ eliminarea produselor deseuri si mentinerea echilibrului apei si al nivelului de aciditate din organism.

Pierderea functiei renale poate avea consecinte grave, fiind o afectiune potential mortala. Nefropatia este considerata o boala progresiva, ceea ce inseamna ca pe masura ce boala avanseaza, functia renala devine din ce in ce mai putin eficienta, iar starea pacientului se inrautateste in timp, daca nu este tratata corespunzator. De aceea, este deosebit de important sa se obtina un diagnostic corect si sa se initieze tratamentul cat mai devreme posibil. Exista diferite tipuri de nefropatieꓽ

Nefropatia diabetica

Acest tip de nefropatie este o complicatie majora a diabetului zaharat. Aproximativ o treime dintre pacientii cu diabet dezvolta nefropatie diabetica. In stadiile incipiente, se poate observa prezenta albuminuriei (prezenta proteinelor in urina), hiperfiltrare glomerulara si hipertrofie renala. Aceste semne pot progresa catre insuficienta renala in stadiul final.

Nefropatia IgA

Aceasta forma de nefropatie implica depunerea anticorpilor de tip IgA in glomeruli (partea functionala a rinichilor), cu sau fara alte tipuri de anticorpi. Acest tip de nefropatie este cunoscuta si sub numele de boala Berger sau IgA nefropatie. Apare mai frecvent in anumite regiuni geografice si poate contribui la boli renale cronice. In plus fata de aceste tipuri mentionate, exista si alte forme de nefropatie, cum ar fi nefropatia analgezica (cauzata de utilizarea excesiva de analgezice) sau nefropatia acuta a acidului uric (cauzata de depunerea cristalelor de acid uric in rinichi).

Ce consecinte apar la nivel renal din cauza acestei boli

Rinichii au un rol esential in organismul nostru, asigurand functii vitale precum eliminarea toxinelor rezultate din metabolism, mentinerea echilibrului de lichide si electroliti, reglarea compozitiei sangelui si controlul tensiunii arteriale. De asemenea, ei contribuie la mentinerea nivelului adecvat de celule rosii din sange. Procesul de filtrare realizat de rinichi are doua etape: in prima etapa, sangele este filtrat in corpusculii renali, iar in cea de-a doua etapa, substantele necesare organismului sunt recuperate. La diabetici, nivelurile ridicate de glucoza in sange si predispozitia genetica pot afecta vasele mici din rinichi.

Acest lucru poate duce la scaderea continua a capacitatii de filtrare a rinichilor si la diminuarea abilitatii lor de a elimina toxinele. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de nefropatie diabetica. Factorii care pot favoriza dezvoltarea nefropatiei diabetice includ hipertensiunea, controlul necorespunzator al glicemiei la persoanele cu diabet, istoricul indelungat al diabetului, predispozitia genetica, consumul crescut de proteine, nivelurile ridicate de grasimi in sange si fumatul. Aproximativ o persoana din cinci cu diabet poate dezvolta probleme renale dupa 10-15 ani de boala. In cazul in care nefropatia diabetica nu este tratata, aproximativ o treime dintre cazuri evolueaza catre insuficienta renala, necesitand ulterior terapie de dializa. Diabetul este cauza cea mai frecventa a insuficientei renale cronice, facand esentiala acordarea unei atentii speciale sanatatii renale pentru persoanele cu diabet.

Nefropatia diabetica este o complicatie a diabetului zaharat care afecteaza functia rinichilor si este cunoscuta si sub denumirea de boala renala diabetica. Aceasta afecteaza capacitatea rinichilor de a elimina deseurile si excesul de lichid din corp. Aproximativ 25% dintre persoanele cu diabet dezvolta afectiuni renale in timp. Diabetul prost controlat pe parcursul timpului poate deteriora vasele de sange din rinichi, responsabile de filtrarea deseurilor din sange. Aceasta poate conduce la disfunctii renale si cresterea tensiunii arteriale. Hipertensiunea poate agravata daunele renale prin cresterea presiunii in sistemul de filtrare subtil al rinichilor.

Cel mai bun mod de a preveni sau incetini aceasta afectiune este mentinerea unui stil de viata sanatos si gestionarea adecvata a diabetului si a hipertensiunii. Tratamentul precoce poate preveni sau incetini progresul bolii si poate reduce riscul complicatiilor. Boala renala poate progresa spre insuficienta renala, cunoscuta si ca boala renala in stadiul final. Aceasta este o afectiune grava care pune viata in pericol. Optiunile de tratament in aceasta faza includ dializa sau transplantul de rinichi. Simptomele nefropatiei diabetice pot include:

  • Agravarea controlului tensiunii arteriale
  • Prezenta proteinelor in urina
  • Umflarea extremitatilor sau a fetei
  • Nevoia crescuta de a urina
  • Nevoia redusa de insulina sau medicamente pentru diabet
  • Confuzie sau dificultati de concentrare
  • Pierderea poftei de mancare
  • Greata si varsaturi
  • Mancarime persistenta
  • Oboseala

Exista factori de risc care pot creste probabilitatea aparitiei nefropatiei diabetice, cum ar fi fumatul, hiperglicemia necontrolata, nivelurile ridicate de colesterol si tensiunea arteriala necontrolata. Complicatiile asociate nefropatiei diabetice se pot dezvolta in timp si pot include retentia de lichide, hiperkaliemie (cresterea nivelului de potasiu in sange), boli cardiovasculare, anemie, leziuni ireversibile ale rinichilor si retinopatie diabetica. Nefropatia IgA este o forma de glomerulonefrita caracterizata prin acumularea de IgA in membrana subsolului glomerular. Aceasta poate cauza hematurie (prezenta sangelui in urina) si insuficienta renala din cauza deteriorarii mediate imun a membranei subsolului. In general, nefropatia IgA declanseaza inflamatia rinichilor, afectand treptat functia lor de filtrare a sangelui. Aceasta poate varia in severitate de la un pacient la altul si poate evolua treptat in decursul anilor.

Inflamatia provoaca scurgerea sangelui si a proteinelor din rinichi si, pe termen lung, poate duce la pierderea functiei renale si chiar la insuficienta renala. Boala pare sa aiba tendinta de a afecta anumite familii si regiuni geografice. Ea este mai putin comuna in randul populatiei de origine africana. Factorii genetici pot juca un rol in dezvoltarea acestei afectiuni. Progresul nefropatiei IgA este lent, dar evolutia variaza de la persoana la persoana, in unele cazuri putand duce la remisie completa, in timp ce in altele poate evolua spre insuficienta renala. Desi nu exista un remediu, medicamentele pot incetini progresul bolii. Controlul tensiunii arteriale si reducerea nivelului de colesterol pot de asemenea sa incetineasca evolutia bolii. Nefropatia IgA de obicei nu prezinta simptome in stadiile incipiente, ceea ce poate face ca boala sa ramana nediagnosticata timp de multi ani. Printre semnele si simptomele acestei afectiuni se numara:

  • Urina mai inchisa la culoare (datorata prezentei celulelor rosii in urina)
  • Episoade repetate de urina colorata sau chiar sangerare vizibila, adesea in urma unei infectii sau a exercitiilor intense
  • Proteinurie (prezenta proteinelor in urina)
  • Durere in partea inferioara a spatelui, sub coaste
  • Edeme (umflaturi) la nivelul mainilor si picioarelor
  • Tensiune arteriala crescuta

Mecanismul renal are rolul de a filtra si elimina diverse deseuri si substante in exces din organism. Nefropatia IgA apare cand anticorpii IgA formeaza depozite in glomeruli (unitatile de filtrare ale rinichilor), cauzand inflamatie si afectand treptat capacitatea de filtrare. Cauzele exacte ale acumularii de IgA in rinichi nu sunt pe deplin intelese, dar se crede ca factori genetici si anumite boli hepatice, cum ar fi hepatitele B si C, precum si ciroza, pot juca un rol in declansarea acestei afectiuni.

Nefropatiile interstitiale reprezinta afectiuni renale in care leziunile predominante se localizeaza in interstitiul renal, cu ulterioare modificari tubulare, pastrand integritatea glomerulara si a vascularizatiei intra-renale.Nefropatiile interstitiale acute sunt boli renale acute care apar de obicei pe rinichi normali, iar afectarea initiala este predominant interstitiala. Aceste afectiuni pot fi declansate de diverse cauze, inclusiv expunerea la substante nefrotoxice cum ar fi medicamentele sau substantele toxice industriale. Incidenta acesteia a crescut in ultimii ani, datorita expunerii crescute la substante nefrotoxice. Nefropatia interstitiala este de obicei reversibila. Afectiunea poate aparea la orice varsta, cu o frecventa maxima in decada de varsta 50-60 de ani.

Bibliografie:

Prevention of neural tube defects: results of the Medical Research Council Vitamin Study. MRC Vitamin Study Research Group, authors. Lancet. 1991;

Rieder MJ. Prevention of neural tube defects with periconceptional folic acid. Clin Perinatol. 1994;

De Wals P, Tairou F, Van Allen MI, et al. Reduction in neural-tube defects after folic acid fortification in Canada. N Engl J Med. 2007;

Pietrzik K, Bailey L, Shane B. Folic acid and l-5-methyltetrahydrofolate: comparison of clinical pharmacokinetics and pharmacodynamics. Clin Pharmacokinet. 2010;

Bodnar LM, Himes KP, Venkataramanan R, et al. Maternal serum folate species in early pregnancy and risk of preterm birth. Am J Clin Nutr. 2010;

Miller AL. The methylation, neurotransmitter, and antioxidant connections between folate and depression. Altern Med Rev. 2008;

Ulrich CM, Kampman E, Bigler J, et al. Lack of association between the C677T MTHFR polymorphism and colorectal hyperplastic polyps. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2000;

Articole similare
Plante medicinale: Frunzele de Feciorica, beneficii pentru rinichi si aparatul urinar Plante medicinale: Frunzele de Feciorica, beneficii pentru rinichi si aparatul urinar

Feciorica are o lunga istorie de utilizare in medicina traditionala ca diuretic si pentru tratamentul afectiunilor tractului urinar. Mai mult decat atat, este utilizata ca remediu pe baza de plante pentru pietre la rinichi si la vezica biliara.

5 septembrie 2024
Edited 5 septembrie 2024
citește articolul
Durerea de rinichi: cauze, simptome si tratament Durerea de rinichi: cauze, simptome si tratament

Stadiul 5 insuficienta renala cronica este atins atunci cand rata de filtrare glomerulara este de 10-15% din normal, clearance-ul creatininei este mai mic de 10mL pe minut si uremia este prezenta.

14 octombrie 2022
Edited 4 decembrie 2023
citește articolul
Pietrele la rinichi la femei. cauze si preventie Pietrele la rinichi la femei. cauze si preventie

Crizele renale la femei au multe similitudini cu crizele renale de la bărbați dar sunt și anumite diferențe. În primul rând la femei, datorită fizionomiei aparatului uro-reproducător, pietrele la rinichi provoacă uneori mai puține dureri decât în cazul bărbaților.

27 martie 2020
Edited 12 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina