Nutritie: beneficiile consumului de carne de peste pentru organism
Pestele este un aliment care contine o sursa de proteine cu valoare biologica ridicata (adica contine toti aminoacizii esentiali) si un profil lipidic mult mai sanatos decat alte surse de proteine. Micronutrientii includ vitaminele B, vitamina D, precum si minerale precum iod, potasiu, fier, printre alti nutrienti. In plus, speciile mici care au coloana vertebrala sunt o sursa de calciu, un mineral care se acumuleaza in scheletele animalelor. Pestele se caracterizeaza, de asemenea, si prin faptul ca este usor de digerat, iar consumul sau este recomandat intr-o dieta echilibrata de cel putin 2 ori pe saptamana, intr-o cantitate de aproximativ 150 g.
Pestele este o sursa bogata de acizi grasi omega-3, care sunt esentiali pentru sanatatea inimii si a creierului. Acestia ajuta la reducerea inflamatiei, a valorii tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol ”rau” (LDL). Pestele si unele fructe de mare bogate in omega-3 si 6 ajuta la mentinerea sanatatii cardiovasculare bune. Pestele contine, de asemenea, niveluri scazute de colesterol, ceea ce ii permite sa fie o alternativa buna pentru a inlocui carnea, deoarece contine grasimi mai putin saturate si grasimi polinesaturate bogate care promoveaza sanatatea arterelor.
Pe de alta parte, faptul ca pestele contine cantitati scazute de grasimi saturate si colesterol scazut il face un aliment care ofera diverse substante nutritive si nu ingrasa. Exista chiar si studii care arata ca persoanele care consuma mai mult peste si mai putina carne au un risc mai mic de obezitate si diabet.
Carne de peste, sursa importanta de Omega-3
Consumul de omega 3 este recomandat de autoritatile din domeniul sanatatii si a nutritiei din intreaga lume, datorita beneficiilor nutritionale ale consumului acestor acizi grasi. Conform studiilor, acizii grasi omega-3 sunt asociati cu beneficiile sanatatii inimii, reducand riscurile bolilor cardiovasculare, inclusiv tensiunea arteriala, functia vasculara, disfunctia endoteliala, inflamatia, reactivitatea plachetara si tromboza, concentratiile plasmatice ale trigliceridelor si variabilitatea ritmului cardiac.
Consumul de peste este recomandat pentru intreaga populatie, deoarece este o sursa importanta de proteine, oferind, de asemenea, vitamine, minerale si acizi grasi polinesaturati, cum ar fi omega-3. Acestia din urma sunt esentiali, deoarece organismul nu le produce si este necesar sa le consumati prin dieta. Acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docosahexaenoic (DHA) sunt doua tipuri de acizi grasi omega-3.
Acizii grasi omega-3 reduc nivelurile de colesterol rau (LDL) si cresc nivelurile de colesterol bun (HDL), ajutand la mentinerea nivelurilor normale ale tensiunii arteriale, deoarece promoveaza elasticitatea arterelor. Efectul benefic al acestora a fost descris la pacientii cu nenumarate conditii de sanatate si boli, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul, cancerul, depresia, tulburarile cognitive legate de varsta, artrita reumatoida.
Consumul de omega 3 se reflecta si in sanatatea mintala, deoarece acizii grasi polinesaturati sunt componenta esentiala in structura creierului in toate etapele vietii, in special in timpul copilariei, deoarece ajuta la imbunatatirea atentiei si a invatarii, a sanatatii cognitive, a suportului memoriei si a reducerii simptomelor depresiei.
Sursa de proteine slabe in grasimi
Carnea de peste este o sursa excelenta de proteine de calitate inalta, dar cu continut scazut de grasimi saturate. Acest lucru face ca pestele sa fie o alegere mai sanatoasa decat alte tipuri de carne rosie, care pot fi bogate in grasimi saturate.
Contribuie la diminuarea riscului anumitor boli
Consumul de carne de peste a fost asociat cu reducerea riscului de boli cardiovasculare, inclusiv a bolilor de inima, a accidentelor vasculare cerebrale si a hipertensiunii arteriale.
Ajuta la mentinerea nivelului colesterolului LDL scazut
Acizii grasi omega-3, in cazul pestelui gras, mentin colesterolul LDL scazut, ceea ce inseamna ca se poate diminua si riscul de aparitie a diferitelor afectiuni care implica valori mari ale colesterolului LDL.
Protector impotriva cancerului de colon
Efectele antiinflamatorii ale omega-3 intervin ca protectori ai partii finale a intestinului, asa cum este certificat de un studiu privind grupurile alimentare si riscul de cancer colorectal realizat de oamenii de stiinta germani.
Lupta impotriva depresiei si anxietatii
Conform studiilor, acizii grasi polinesaturati omega-3 protejeaza impotriva inflamatiei prin producerea anumitor mediatori lipidici, ceea ce poate reduce riscul de aparitie a depresiei.
O sursa de vitamine A, B1, B2, B3, B12, E si D
Consumul de peste, atat alb cat si albastru, ofera vitamine liposolubile de tip vitaminele A, B1, B2, B3, B12 si E. In mod specific, pestele este o sursa excelenta de retinol sau vitamina A, esentiala pentru ochi, dar si pentru multe alte functii. Astfel, stimuleaza productia de colagen si acid hialuronic, combate ridurile, reduce dimensiunea porilor si petele pigmentare. Pe de alta parte, noi studii indica faptul ca deficitul de vitamina B12 si pot cauza stari anxioase si depresive.
O alta vitamina fundamentala, cum ar fi D, se gaseste in abundenta in peste, in special in albastru, cum ar fi somonul, sardina si macroul, dar si in cel alb. De fapt, in timpul iernii, cand din pricina sezonului vedem foarte putin luam soarele, este recomandat consumul de peste pentru vitamina D, fundamentala pentru prevenirea osteoporozei la adultii in varsta.
Sursa de minerale
Pe de alta parte, aportul de pesti mici, cum ar fi hamsiile, sardinele, furnizeaza fosfor, potasiu, calciu, magneziu si sodiu, in plus fata de alte elemente.
Carnea de peste se digera mai usor
Carnea sa ofera o digestie mai buna decat carnea rosie, de exemplu. Avand mai putin colagen si mai putine proteine fibroase in general, carnea de peste este mai usor hidrolizata in stomac, evitandu-se astfel digestia ingreunata.
Risc mai mic de diabet
Rezultatele unui studiu realizat in Valencia demonstreaza faptul ca o dieta bazata pe consumul de peste este asociata cu un risc mai mic de dezvoltare a diabetului zaharat. Acest studiu, care a implicat 945 de persoane cu varste cuprinse intre 55 si 80 de ani si cu risc cardiovascular ridicat, a urmarit sa determine modelul de consum de carne si peste, corelatiile sale cu dieta mediteraneana si asocierea sa cu factorii de risc cardiovascular.
Printre rezultatele obtinute, cercetatorii au descoperit cei care consumau multa carne aveau o greutate mai mare, fiind predispusi obezitatii. In schimb, aportul de peste, care a fost, de asemenea, ridicat, a fost corelat cu un indice mai scazut de glucoza din sange, precum si cu o prevalenta mai mica a diabetului zaharat. In concluzie, carnea de peste este o sursa excelenta de proteine, vitamine si minerale, iar pentru a oferi beneficii, consumul de peste trebuie sa faca parte dintr-o dieta sanatoasa.
De ce are nevoie organismul de Omega 3. In ce specii de peste il gasim
Studii numeroase au demonstrat calitatile pe care omega 3 le are in mentinerea bunei functionari a sistemului cardiovascular. In primul rand, omega 3 actioneaza prin reducerea nivelului de trigliceride din sange si cresterea colesterolului bun, implicit avand o actiune pozitiva asupra hipertensiunii arteriale. Totodata, previne aparitia aterosclerozei prin incetinirea procesului de depunere a placilor de aterom pe vasele de sange. De asemenea, omega 3 are actiune pozitiva asupra sistemului nervos, ajuta in dezvoltarea creierului bebelusilor, contribuie la tratarea depresiei si a schizofreniei, restabileste echilibrul emotional, inlatura eficient stresul si oboseala si creste performantele intelectuale.
Pe de alta parte, acizii grasi omega 3 previn aparitia bolilor inflamatorii intestinale si amelioreaza simptomele diabetului zaharat, ale artritei reumatoide si ale osteoporozei, dar si ale lupusului eritematos sistemic si ale psoriazisului. Conform studiilor, acizii grasi Omega 3, gratie atributelor antioxidante si antiiflamatorii, incetinesc procesul de imbatranire si favorizeaza vindecarea rapida a ranilor si eczemelor, imbunatatind vizibil aspectul pielii. Un rol mai putin cunoscut al acizilor grasi omega 3 este contributia importanta pe care o au in metabolizarea rapida a lipidelor si, implicit, in pierderea kilogramelor in plus. De asemenea, s-a demonstrat clinic ca persoanele care au o dieta bogata in omega 3 au un risc scazut de a dezvolta cancer, in special cancer de colon, cancer de san si cancer de prostata.
Tot ce vrei sa stii despre colesterol si trigliceride