Consumul de alcool: Ce boli poate ascunde, efecte adverse
Exista cercetari care sugereaza faptul ca pot exista beneficii ale consumului moderat de alcool, in special pentru inima. Cu toate acestea, este important sa intelegem ca acest lucru se aplica doar in cazul unui consum moderat si ca exista riscuri asociate cu consumul excesiv de alcool. Conform cercetarilor, consumul moderat de alcool poate reduce riscul de boli de inima, inclusiv accident vascular cerebral si atac de cord. Aceste beneficii sunt atribuite, in principal, proprietatilor antiinflamatorii ale alcoolului, care ajuta la reducerea inflamatiei si la protejarea inimii.
Este important sa retineti ca un "consum moderat" inseamna de obicei un pahar sau doua de bautura alcoolica pe zi pentru barbati si un pahar pentru femei. In plus, beneficiile potentiale ale consumului moderat de alcool depind de multe alte factori, cum ar fi varsta, starea generala de sanatate si istoricul medical.
Dozajul consumului de alcool este extrem de importanta pentru a evita ciroza hepatica
Este important sa se sublinieze ca, in ciuda beneficiilor potentiale, consumul excesiv de alcool poate fi daunator sanatatii, crescand riscul de boli de inima si de alte afectiuni, precum cancerul, afectiuni hepatice, probleme de sanatate mentala si dependenta de alcool. Consumul moderat de alcool poate avea unele beneficii potentiale pentru sanatatea umana, dar este important sa se inteleaga ca acest lucru depinde de multe factori si ca nu se aplica tuturor persoanelor in mod egal. De asemenea, copiii si adolescentii care nu au implinit varsta de 18 ani nu trebuie sa consume deloc alcool.
Beneficii ale consumului moderat de alcool
In general, cercetarile sugereaza ca un consum moderat de alcool poate avea urmatoarele beneficii:
Reducerea riscului de boli de inima - Consumul moderat de alcool poate reduce riscul de boli de inima, cum ar fi atacul de cord si accidentul vascular cerebral, prin reducerea inflamatiei si a coagularii sangelui. Imbunatatirea sanatatii creierului - Consumul moderat de alcool poate imbunatati sanatatea creierului prin reducerea riscului de dementa si de boli neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer.
Reducerea riscului de diabet – se poate reduce riscul de diabet zaharat tip 2 prin imbunatatirea sensibilitatii la insulina si prin reducerea inflamatiei.
Imbunatatirea sanatatii oaselor – diminuandu-se riscul de fracturi. Reducerea riscului de depresie - Consumul moderat de alcool poate reduce riscul de depresie prin cresterea productiei de endorfine, care sunt substante chimice ale creierului asociate cu starea de bine.
Performanta mai buna la locul de munca
Bautorii moderati au rate mai mici de absenteism la locul de munca decat colegii lor abstinenti. Un studiu finlandez a aratat ca persoanele care nu beau, nu se lasa de baut sau beau mult au fost absente de la locul de munca de aproximativ 1,2 ori mai mult decat cei care beau moderat. Studiul a aratat, de asemenea, ca bautorii isi fac treaba mai bine. De fapt, un cercetator a declarat: „Diferenta dintre concediul medical intre non-bautori si bautorii moderati poate fi o consecinta a lipsei efectelor protectoare ale consumului de alcool”.
Dobandirea agilitatii si a rapiditatii
Cateva bauturi nu au nici un sens, dimpotriva. Cel putin asa sustine un studiu publicat de revista stiintifica Science News. Sub premisa ca alcoolul stimuleaza creativitatea, cercetatorii au supus 20 de persoane la o sesiune de desene animate, dintre care unii au baut vodca, iar altii nu. In cadrul studiului, participantilor le-au fost adresate diferite intrebari, iar rezultatul studiului indica faptul ca persoanele care au consumat alcool au fost capabile sa ofere raspunsul corect cu aproximativ patru secunde mai repede decat non-bautorii.
Rezistenta mentala pe termen lung
Consumatorii de alcool au, de asemenea, o mai buna functionare cognitiva pe termen lung, chiar si la varste inaintate. Un studiu din New England Journal of Medicine a constatat ca, in afara de aceasta, nu a existat nicio crestere semnificativa a riscurilor cerebrale asociate cu niveluri mai ridicate de consum de alcool.
Consumul moderat poate spori optimismul
Un studiu a aratat ca non-bautorii sufera mai mult de depresie si anxietate decat cei care beau cateva bauturi pe zi. Cercetatorii au fost primii care au fost surprinsi de acest rezultat si au fost atat de ingrijorati incat au ajuns sa creada ca studiul lor a fost gresit, deoarece a inclus atat oameni care nu au baut niciodata, cat si oameni care au trebuit sa renunte. Cu toate acestea, dupa repetarea studiului, cercetatorii au gasit aceleasi rezultate.
Mentinerea unei inimi puternice
Expertii sunt de acord aproape in totalitate cu faptul ca unul, maxim 2 pahare de alcool pe zi, adica un consum moderat, pot avea beneficii pentru sistemul circulator si pentru inima. Nu numai ca se reduc ratele de deces din atac de cord sau accident vascular cerebral, dar se scade semnificativ riscul de boli cardiovasculare. Oamenii de stiinta suspecteaza ca are legatura cu efectele alcoolului asupra HDL sau a colesterolului ”bun". Alcoolul creste nivelul HDL, poate mai mult decat orice alt factor de mediu. De asemenea, poate actiona ca un diluant de sange pentru a preveni moartea de la un accident vascular cerebral sau atac de cord.
Mai multe efecte benefice asupra sanatatii
Pentru fiecare beneficiu pe care stiinta l-a demonstrat ca un un consum moderat de alcool il poate aduce, exista multe presupuse beneficii pentru care medicina nu gaseste nicio explicatie. De exemplu, bautorii au mai putini calculi biliari decat non-bautorii. Cercetatorii sunt de parere ca alcoolul din ficat dilueza deseurile produse de acest organ. Pe de alta parte, cercetatorii de la Universitatea California din Los Angeles au aratat ca o cantitate mica de alcool dubleaza speranta de viata a viermilor mici. Un alt studiu realizat la Universitatea Catolica din Campobasso (Italia) a aratat ca consumul a maximum patru bauturi alcoolice pe zi reduce probabilitatea de a muri din orice cauza cu 18%.
Este important sa retineti ca aceste beneficii potentiale sunt asociate doar cu un consum moderat de alcool si ca un consum excesiv poate fi daunator sanatatii. De asemenea, unele persoane ar putea fi mai predispuse la efectele negative ale alcoolului, iar beneficiile potentiale trebuie evaluate in contextul general al stilului de viata si al istoricului medical al unei persoane. Nu in ultimul rand, persoanele care urmeaza un tratament medicamentos trebuie sa precaute si sa se asigure ca alcoolul nu interfereaza cu acele medicamente. In acest sens, se va intreba intotdeauna medicul curant.
Legatura dintre ficat si diferite boli. Cum influenteaza alcoolul sanatatea ficatului
Un pacient cu probleme de sanatate ale ficatului, care are diferite forme de hepatita, ficat steatotic, deschide drumul spre alte boli intr-un ritm alert. La o persoana cu ficatul bolnav apar la nivelul pielii aspecte precum: urticaria, o coloratie icterica a pielii, si conjunctive de culoare galbuie, eriteme palmare , vergeturi care apar in special la nivelul abdomenului, regiunea lombara si coapse. De asemenea, in bolile hepatice poate aparea un prurit (mancarime), o hiperpigmentare de culoare gri maronie, o xeroza generalizata (uscaciune a pieli) caderea parului si o fragilitate la nivelul unghiilor si cuticulelor precum si modificari ale vaselor de sange si tendinta de sangerare.
In stadiile avansate ale bolii, s-ar putea ca pielea si albul ochilor sa capete o nuanta galbena. Urina se inchide la culoare si poate avea nuante portocalii-maronii. Pe masura ce ficatul inceteaza sa mai elimine toxinele din sange, acestea iti vor afecta creierul si vor cauza confuzie. S-ar putea sa vomiti sange – din cauza venelor umflate din esofag si stomac – sau sa dezvolti inflamatii la picioare sau stomac. Toate astea sunt semne ale unei boli avansate de ficat. Si asta nu e tot. Cand ficatul este bolnav si metabolismul grasimilor in corp este dereglat, sistemul hormonal si toate tesuturile corpului sufera tulburari de functionalitate, nu intamplator ficatul este ,,inginerul alimentar'' sau ,,inginerul chimist" al organismului.
Lucruri mai putin cunoscute despre hepatita
Bibliografie:
Feldman M, et al., eds. Hemochromatosis. In: Sleisenger and Fordtran's Gastrointestinal and Liver Disease: Pathophysiology, Diagnosis, Management. 11th ed. Elsevier, 2019;
Ferri FF. Hemochromatosis. In: Ferri's Clinical Advisor. https://www.clinicalkey.com. Accessed Nov. 19, 2020;
Hemochromatosis. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. What is hemochromatosis? National Heart, Lung, and Blood Institute. 2021;