Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Spring va ureaza Paste fericit!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Portia de sanatate: Cum sa folosesti corect Coenzima Q10

Portia de sanatate: Cum sa folosesti corect Coenzima Q10

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 18 februarie 2023

Celulele corpului folosesc conezima Q10 pentru a produce energia necesara pentru ca celulele sa creasca si sa ramana sanatoase. Organismul foloseste, de asemenea, Q10 ca un antioxidant, care protejeaza celulele de substante chimice numite radicali liberi. Coenzima Q10 se gaseste in majoritatea tesuturilor corpului, iar cele mai mari cantitati se gasesc in inima, ficat, rinichi si pancreas, iar cele mai mici se regasesc in plamani. De asemenea, cantitatea de Q10 din tesuturi scade pe masura ce imbatranim.

Ce este coenzima Q10?

Coenzima Q10 este o molecula produsa in mod natural de organism, care este responsabila pentru cresterea vitalitatii si a energiei, in plus fata de favorizarea functiei muschilor si a inimii. Aceasta molecula actioneaza ca un antioxidant, transforma substantele nutritive pe care le consumam in energie si protejeaza organismul de radicalii liberi. Trebuie remarcat faptul ca, de la varsta de 30-35 ani, nivelul coenzimei Q10 din organism scade din cauza unor factori precum imbatranirea, stresul, consumul de tutun sau anumite medicamente. 

In acest moment, aportul de vitamine care contin aceasta componenta devine necesar pentru a se asigura o viata stabila si sanatoasa. Unele dintre motivele pentru care se intampla acest lucru se datoreaza unui aport insuficient in dieta, unei activitati metabolice ridicate, expunerii la radiatii si poluare, deficitului nutritionale, precum si din cauza unor medicamente, printre altele.

Coenzima Q10 este antioxidant prin excelenta, iar antioxidantii sunt molecule care neutralizeaza radicalii liberi care provoaca imbatranirea. In plus, este o componenta indispensabila in formarea energiei, astfel coenzima Q10 participa prin generarea de energie sub forma de ATP, iar 95% din energia corpului uman este generata in acest fel. Coenzima Q10 este prezenta si in unele alimente, iar cele mai bogate alimente sunt carnea (carnea de vita si de porc), pestele (heringul si sardinele).  

Productia de coenzima Q10 scade odata cu varsta si cu instalarea bolilor cronice, cum ar fi cele cardiace, cancerul, Parkinson, diabetul, HIV si distrofia musculara. Anumite medicamente cu nivel scazut de colesterol, cum ar fi statinele, reduc, de asemenea, productia coenzimei Q10. In plus, s-a observat ca fumatorii au, de asemenea, niveluri mult mai scazute de coenzima Q10.

Ce proprietati are coenzima Q10?

Multe proprietati au fost atribuite coenzimei Q10:

Combate oboseala si imbunatateste performanta
In mai multe studii s-a propus utilizarea coenzimei Q10 ca ajutor ergogenic la sportivi, rezultatele sunt clare, pe de o parte, scade oboseala si creste toleranta la efort, iar pe de alta parte, puterea sa antioxidanta o face foarte valoroasa pentru sportivi, deoarece acestia sunt expusi la o supraincarcare de radicali liberi.

Desi cele mai multe studii sunt cu sportivi, aplicarea sa pentru a combate oboseala fizica si mentala nu ar trebui redusa la acest lucru. Este un supliment ideal la persoanele cu o crestere a volumului de munca, studenti, recuperare de la boli sau cei care se confrunta cu o oboseala continua.

Reduce efectele secundare cauzate de statine
Statinele sunt medicamentele utilizate pentru a reduce nivelul colesterolului, acestea actionand la nivelul ficatului, blocand lantul de sinteza al colesterolului. Desi, in general, sunt bine tolerate, statinele pot provoca dureri musculare si slabiciune la un numar de pacienti. Un studiu a aratat ca coenzima Q10 reduce durerea musculara si efectele secundare ale statinelor cu pana la 40%.

Diminueaza riscul de boli cardiovasculare
Riscul cardiovascular poate fi calculat dintr-o serie de parametri, cum ar fi sexul, varsta, fumatul, stilul de viata sedentar, obezitatea, diabetul, colesterolul ridicat si hipertensiunea arteriala. Un studiu realizat in Suedia a aratat ca coenzima Q10 ar putea reduce mortalitatea cauzata de  accidente cardiovasculare cu pana la 50%. Puteti lua coenzima Q10 pura sau combinati-o cu Omega 3, care ar putea fi, de asemenea, o optiune buna pentru a reduce riscul cardiovascular.

Imbunatateste aspectul pielii
Ca toti antioxidantii, coenzima Q10 este o molecula foarte pretioasa in produsele cosmetice. Radicalii liberi din piele ataca elastina si fibrele de colagen, cauzand pierderea fermitatii si elasticitatii, iar coenzima Q10 neutralizeaza radicalii liberi, reducand astfel imbatranirea pielii.

Poate combate infertilitatea
Fertilitatea scade odata cu varsta, iar pe masura ce imbatranim, productia de Q10 incetineste, ceea ce face ca organismul sa fie mai putin eficient in fata daunelor oxidative. Potrivit unui studiu, suplimentarea cu Q10 pare sa ajute si chiar sa inverseze acest declin legat de varsta. In cadrul mai multor cercetari s-a concluzionat faptul ca aceasta coenzima poate imbunatati, de asemenea, concentratia si calitatea spermei.

Reduce durerea de cap
Functia mitocondriala anormala poate duce la cresterea absorbtiei de calciu de catre celule, la productia excesiva de radicali liberi si la scaderea protectiei antioxidante. Acest lucru poate provoca o energie scazuta in celulele creierului si chiar migrene. Deoarece coenzima Q10 traieste in principal in celulele mitocondriale, s-a demonstrat ca aceasta imbunatateste functia mitocondriala si ajuta la scaderea inflamatiei care poate aparea in timpul migrenelor.

Imbunatateste performanta fizica
Stresul oxidativ poate afecta functia musculara si, prin urmare, performanta exercitiilor fizice. In mod similar, functia mitocondriala anormala poate reduce energia musculara, facand contractia musculara si exercitiile dificile. Potrivit unui studiu, suplimentarea cu Q10 poate ajuta la imbunatatirea performantei prin scaderea stresului oxidativ in celule si imbunatatirea functiilor mitocondriale.

Dovezi ale eficientei coenzimei Q10

Cercetarile privind utilizarea coenzimei Q10 pentru activitati si conditii specifice arata urmatoarele:

Conditii cardiace -  S-a demonstrat ca Q10 imbunatateste simptomele insuficientei cardiace congestive si poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Unele cercetari sugereaza, de asemenea, ca, atunci cand sunt combinate cu alte substante nutritive, Q10 poate promova recuperarea la persoanele care au suferit interventii chirurgicale de bypass si valve cardiace.
Diabet - Desi sunt necesare mai multe studii, unele cercetari sugereaza ca aceasta coenzima  poate ajuta la scaderea colesterolului lipoproteinic cu densitate scazuta (LDL) si a nivelului total de colesterol la persoanele cu diabet zaharat, ceea ce reduce riscul bolilor de inima.
Miopatia indusa de statine - Unele cercetari sugereaza ca poate ajuta la ameliorarea slabiciunii musculare si a durerii care sunt uneori asociate cu aportul de statine.
Migrene - Unele cercetari sugereaza ca aceasta coenzima poate scadea frecventa acestor dureri de cap.
Performanta fizica. Deoarece coenzima Q10 este implicata in productia de energie, se crede ca acest supliment ar putea imbunatati performanta fizica. Cu toate acestea, cercetarea in acest domeniu a avut rezultate mixte. Suplimentele de Q10 pot fi benefice in tratarea unor prevenirea unor afectiuni precum insuficienta cardiaca congestiva si migrenele, fiind considerate a fi sigure, cu putine efecte secundare. Cu toate acestea, asigurati-va ca luati acest supliment sub supravegherea medicului.

Beneficiile coenzimei Q10 in afectiunile cardiace

Coenzima Q10 este apreciata de catre cercetatori pentru efectul benefic in afectiunile cardiace, deoarece sprijina productia de energie in celule, previne formarea cheagurilor de sange, actioneaza ca antioxidant si mentine nivelul de Q10 produsa de organismul uman, care poate fi afectat de administrarea unor medicamente, precum beta-blocante si statine.

Astfel, utilizata ca supliment, singura sau in combinatie cu alte substante, poate preveni sau ameliora o serie de afectiuni medicale.

Infarct miocardic – un studiu clinic a demonstrat ca administrarea zilnica a coenzimei Q10 in primele 3 zile de la infarct are potentialul de a preveni angina pectorala, dar si episoadele noi. Mai mult, riscul de deces din cauza cardiaca s-a dovedit a fi mult redus.

Insuficienta cardiaca – exista date medicale care evidentiaza rolul jucat de coenzima Q10 in tratamentul insuficientei cardiace, cand este combinata cu medicatia conventionala. Insuficienta cardiaca poate provoca acumulare de lichid la nivelul picioarelor sau plamanilor si scurtarea respiratiei, iar coenzima Q10 contracareaza aceste manifestari.

Hipertensiune arteriala – se pare ca administrarea de coenzima Q10 poate reduce valoarea tensiunii arteriale, efectul aparand insa dupa 4 pana la 12 saptamani de tratament. Conform studiilor efectuate, are potentialul de a scadea tensiunea sistolica pana la 17 mmHg, iar pe cea diastolica, pana la 10 mmHg, fara sa aiba reactii adverse.

Dislipidemie – persoanele cu un colesterol marit au si un nivel scazut de coenzima Q10, mai ales din cauza medicatiei specifice cu statine. Folosirea coenzimei Q10 in acest caz ar putea reduce inclusiv durerile musculare, asociate tratamentului conventional.

Chiar daca exista dovezi clinice care sustin beneficiile coenzimei Q10 in preventia si tratamentul bolilor cardiovasculare, sunt necesare mult mai multe studii. Astfel, este obligatoriu de inteles ca, in cazul afectiunilor cardiace, nu se poate renunta la medicatia standard, aceasta fiind stabilita doar de catre medicul cardiolog.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.