Razele ultraviolete: ce sunt, tipuri, surse si metode de protectie
Razele ultraviolete, numite si raze UV, sunt radiatii electromagnetice cu o lungime de unda mai mica decat radiatiile luminii percepute de ochii nostri. Razele ultraviolete se impart sunt de trei tipuri: UVA, UVB si UVC.
Razele UVA au lungimi de unda mai mari si trec cu usurinta prin sticla, insa expertii nu au reusit, inca, sa se puna de acord cu privire la modul in care aceste raze afecteaza ochiul uman. UVB sunt cele mai periculoase raze ultraviolete si fac ca ochelarii de soare speciali sa fie absolut necesari pentru sanatatea ochilor. Aceste raze nu trec prin sticla. Razele UVC nu ajung pana la suprafata pamantului, deoarece sunt blocate de atmosfera Terrei. La ce trebuie sa fim atenti inainte de ne expune la razele UV descopera in acest material.
Ce sunt razele ultraviolete? Cum recunosti radiatiile ultraviolete?Radiatii ultraviolete aplicatii. Radiatii ultraviolete utilizareSurse naturale de raze UV. Raze ultraviolete tratamentCe este indicele UV si cand devin periculoase radiatiile ultraviolete?Cand sa folosim produse de protectie solara? Raze ultraviolete beneficiiBronzul - intre mit si realitate. Raze ultraviolete ore. Efectul razelor UVCe sunt razele ultraviolete? Cum recunosti radiatiile ultraviolete?
Cand vorbim de razele ultraviolete ne gandim practic la efectele pe care le are lumina solara asupra pielii si asupra organismului. Radiatia ultravioleta (UV) este o forma de radiatie electromagnetica care provine de la soare si de la surse create de om, cum ar fi paturile de bronzare si tortele de sudura.
Radiatia este emisia (transmiterea) de energie din orice sursa. Exista multe tipuri de radiatii, de la radiatii de foarte mare energie (de inalta frecventa) - cum ar fi razele X si razele gamma - pana la radiatii de foarte joasa energie (de frecventa joasa) - cum ar fi undele radio. Razele UV sunt la mijlocul acestui spectru. Au mai multa energie decat lumina vizibila, dar nu la fel de mult ca razele X.
Exista, de asemenea, diferite tipuri de raze UV, in functie de cantitatea de energie pe care o au. Razele UV cu energie mai mare sunt o forma de radiatie ionizanta. Aceasta inseamna ca au suficienta energie pentru a elimina un electron (ioniza) dintr-un atom sau o molecula. Radiatiile ionizante pot deteriora ADN-ul (genele) din celule, care, la randul lor, pot duce la cancer. Dar chiar si razele UV cu cea mai mare energie nu au suficienta energie pentru a patrunde adanc in corp, asa ca efectul lor principal este asupra pielii.
Lumina soarelui este principala sursa de radiatie UV, chiar daca razele UV reprezinta doar o mica parte din razele solare. Diferite tipuri de raze UV ajung la sol in cantitati diferite. Aproximativ 95% din razele UV de la soare care ajung la sol sunt raze UVA, restul de 5% fiind raze UVB.
Puterea razelor UV care ajung la sol depinde de o serie de factori, cum ar fi:
- Momentul zilei: razele UV sunt cele mai puternice intre 10 si 16.
- Sezonul anului: razele UV sunt mai puternice in lunile de primavara si vara. Acesta este un factor mai putin in apropierea ecuatorului.
- Distanta de la ecuator (latitudine): expunerea la UV scade pe masura ce te indepartezi de ecuator.
- Altitudine: mai multe raze UV ajung la sol la altitudini mai mari.
- Nori: efectul norilor poate varia, dar ceea ce este important de stiut este ca razele UV pot ajunge la pamant, chiar si intr-o zi innorata.
- Reflectarea suprafetelor: razele UV pot sari pe suprafete precum apa, nisipul, zapada, pavajul sau chiar iarba, ceea ce duce la o crestere a expunerii UV.
- Continutul aerului: ozonul din atmosfera superioara, de exemplu, filtreaza unele radiatii UV.
- Cantitatea de expunere la UV pe care o primeste o persoana depinde de puterea razelor, de durata de timp in care pielea este expusa si de daca pielea este protejata cu imbracaminte sau cu protectie solara.
Radiatii ultraviolete aplicatii. Radiatii ultraviolete utilizare
Atunci cand vorbim de radiatii ultraviolete si aplicatiile acestora trebuie sa stim ca exista o multime de manuale care vorbesc despre modul corect de utilizare a radiatiilor ultraviolete. In primul rand exista acele cabine sau paturi cu lampi cu UV pentru bronzat artifical. In aceste echipamente cantitatea si tipul de radiatii UV la care cineva este expus de la un pat de bronzat (sau cabina) depinde de lampile specifice utilizate in pat, de cat timp sta o persoana in pat si de cat de multe ori persoana il foloseste. Cele mai multe paturi de bronzat UV moderne emit in mare parte raze UVA, restul fiind UVB.
Radiatia UV mai este folosita in fototerapie. Unele probleme ale pielii (cum ar fi psoriazisul) sunt ajutate de tratamentul cu lumina UV. Pentru un tratament cunoscut sub numele de PUVA, se administreaza mai intai un medicament numit psoralen. Medicamentul se aduna in piele si o face mai sensibila la UV. Apoi pacientul este tratat cu radiatii UVA. O alta optiune de tratament este utilizarea numai UVB (fara un medicament).
Lampi cu lumina neagra. Aceste lampi folosesc becuri care emit raze UV (in mare parte UVA). Becul emite, de asemenea, putina lumina vizibila, dar are un filtru care blocheaza cea mai mare parte a acesteia in timp ce lasa razele UV sa treaca. Aceste becuri au o stralucire violet si sunt folosite pentru a vizualiza material fluorescent. Capcanele pentru insecte care dezactiveaza insectele folosesc „lumina neagra” care emite niste raze UV, dar becurile folosesc un filtru diferit care le face sa straluceasca in albastru.
Lampi cu vapori de mercur. Lampile cu vapori de mercur pot fi folosite pentru a ilumina zone publice mari, cum ar fi strazi sau sali de sport. Nu expun oamenii la razele UV daca functioneaza corect. Ele au un bec interior care emite lumina si raze UV si un bec exterior care filtreaza UV. Expunerea la UV poate aparea numai daca becul exterior este spart. Unele lampi cu vapori de mercur sunt proiectate sa se stinga singure atunci cand becul exterior se sparge. Cele care nu au aceasta caracteristica ar trebui sa fie instalate doar in spatele unui strat de protectie sau in zone in care oamenii nu ar fi expusi daca o parte a becului se sparge.
Lampi cu arc cu xenon si xenon-mercur de inalta presiune, torte cu plasma si arcuri de sudura. Lampile cu arc cu xenon si xenon-mercur sunt folosite ca surse de lumina si raze UV pentru multe lucruri, cum ar fi „intarirea” UV (de cerneluri, acoperiri, etc.), dezinfectie, pentru a simula lumina soarelui (pentru a testa panourile solare, de exemplu) si chiar in unele faruri de masini.
Surse naturale de raze UV. Raze ultraviolete tratament
Razele UVA, in cantitatile recomandate, au o serie de efecte benefice pentru sanatatea noastra. Atunci cand depasim masura insa, pot aparea problemele. In urma expunerii la razele UV, organismul produce vitamina D, vitamina care este esentiala pentru sanatate. Potrivit medicilor insa, 5-15 minute de expunere ocazionala a pielii la soare, de 3 ori pe saptamana, in lunile de vara, sunt mai mult decat suficiente pentru mentinerea nivelului de vitamina D in limitele sanatoase.
Vitamina D stimuleaza si productia de serotonina, hormon care ne face sa ne simtim bine, ceea ce inseamna ca razele UV pot combate chiar semnele si simptomele depresiei. Un alt avantaj al expunerii la razele ultraviolete consta in faptul ca acestea au capacitatea de a trata anumite afectiuni dermatologice printre care: psoriazis, eczema, vitiligo sau dermatita atopica. Este vorba insa de expunerea controlata, nicidecum exagerata.
Ce este indicele UV si cand devin periculoase radiatiile ultraviolete?
Indicele UV este conceput ca o scala liniara care are limita la un singur capat, valorile lui fiind direct proportionale, spun oamenii de stiinta, cu intensitatea radiatiilor UV care cauzeaza arsuri solare pe pielea oamenilor. Radiatiile solare reprezinta radiatia electromagnetica emisa de soare, care poate fi captata si transformata in diferite forme de energie, cum ar fi caldura sau electricitatea, cu ajutorul a diverse tehnologii.
Aceasta radiatie care exista in atmosfera, folosita sau nu, se manifesta si sub forma de raze ultraviolete. Razele ultraviolete sunt impartite in raze UV-A, UV-B si UV-C. Lumina ultravioleta cu orice lungime de unda poate afecta in mod direct ADN-ul fiintelor cu care intra in contact.
Razele UV-C au lungimi de unda cuprinse intre 100 si 280 nm si constituie 0,5% din radiatia solara totala, insa sunt cele mai nocive pentru organisme si trebuie evitate intotdeauna indiferent ce tip de produse cu SPF folosim.
Razele UV-B (280-320 nm) sunt doar partial absorbite in stratosfera, insa sunt foarte cunoscute ca avand potentialul de a provoca aparitia cancerului de piele la oameni. Pentru acest gen de raze exista produse cu SPF 50 dar si in acest caz expunerea nu trebuie sa depaseasca cateva minute.
Razele UV-A (320-400 nm) nu sunt absorbite de ozonul din atmosfera si pot fi blocate de catre nori. In timp ce sunt mai putin absorbite de apa, pot penetra mai profund decat UV-B sau UV-C. Razele UV-A sunt responsabile de aparitia arsurilor solare la oameni. Si acestea trebuie evitate.
Ce trebuie sa stii despre indicele UV si cand devine el periculos. Daca o persoana cu pielea alba (fara sa isi aplice o lotiune ori crema cu SPF) incepe sa se arda pe piele in 30 de minute de expunere la soare cu un indice UV 6, atunci aceasta persoana ar trebui sa se astepte sa aiba arsuri solare pe piele in aproximativ 15 minute de expunere la un indice UV 12 (astfel, daca indicele UV este dublu, timpul in care apar arsuri pe pielea noastra este de doua ori mai scurt).
Totodata, daca ai un indice UV 15 si folosesti o crema cu SPF 50 inseamna ca poti sa stai la Soare maxim 45 de minute inainte de a deveni periculos si de a risca arsuri solare. Cateva repere despre indicele UV in randurile urmatoare.
Indice UV de la 0 la 2: scazut
Indice UV de la 3 la 7: moderat spre mare
Este necesara protectia. Este esential sa cauti zone cu umbra la finalul diminetii si pana dupa-amiaza tarziu. Atunci cand esti in aer liber, aplica cu generozitate pe pielea expusa o crema ori lotiune cu spectru larg cu SPF 15 sau cu un factor mai mare de protectie solara. Si nu uita sa porti haine care iti protejeaza capul si pielea, ca de exemplu o palarie cu boruri largi, cat si ochelari de soare.
UV peste 8: este foarte mare spre valori extreme
Este necesara o protectie suplimentara. Fii foarte atent atunci cand te afli afara, mai ales la orele dupa-amiezei. Daca umbra ta este mai scurta decat inaltimea ta, adaposteste-te la umbra si poarta haine care sa iti protejeze pielea, o palarie cu boruri largi si ochelari de soare si aplica cu generozitate o lotiune sau o crema cu cel putin SPF 15, cu spectru larg, pe pielea expusa.
Cand sa folosim produse de protectie solara? Raze ultraviolete beneficii
Asa cum toti avem o amprenta unica la nivelul retinei oculare, amprente unice pe varful degetelor, pe limba, exista un cod genetic care a putut fi deslusit si decriptat in 6 tipuri de piele care se potriveste in diferite procente la cei peste 8 miliarde de oameni. Scara a fost identificata in 1975 de catre medicul dermatolog Thomas Fitzpatrick de la Universitatea Harvard. Conform acestuia, exista o cercetare complexa unde sunt detaliate cele 6 tipuri de piele.
Tipul I
- pielea este foarte alba (ivorie), cu tendinta spre pistrui;
- parul este roscat sau blond deschis;
- ochii au nuante deschise de verde, albastru, cenusiu;
Reactia la soare - Acest tip de piele are cel mai mare risc de arsuri solare, pielea nu se bronzeaza niciodata, doar se irita si este foarte sensibila la raze UV si lumina.
Tipul II
- pielea are nuanțe de alb-bej, cu putini pistrui sau deloc;
- ochii sunt deschisi la culoare sau caprui deschis;
- parul este deschis la culoare (blond sau saten).
Reacția la soare - Si la acest tip de piele apar destul de des arsurile solare, epiderma se bronzeaza rar si doar in anumite conditii si exista o sensibilitate crescuta la lumina solara si radiatii UV.
Tipul III
- pielea este de culoare bej, fara pistrui;
- par castaniu;
- ochi caprui;
Reacția la soare - Aceasta piele se poate bronza mai usor, in cazul in care se exagereaza expunerea solara pot aparea arsuri moderate, iar epiderma are o sensibilitate redusa la lumina si raze UV. In plus, bronzul apare gradual si ajunge sa fie de un maro deschis.
Tipul IV
- pielea este maslinie (creola);
- ochii si parul sunt inchise la culoare;
- parul poate fi cret sau carliontat;
Reacția la soare - pielea se bronzeaza usor, rareori apar arsurile solare chiar si cand pielea e supraexpusa si exista o sensibilitate minima lumina si raze UV.
Tipul V
- pielea este închisa la culoare, la fel si ochii si parul;
- acest tip de ten este specific persoanelor mulatre;
Reacția la soare - pielea se bronzeaza usor, foarte rar apar arsurile solare si epiderma nu este sensibila la lumina sau raze UV, este rezistenta la supraexpunere.
Tipul VI
- pielea este foarte inchisa la culoare (are pigmentul cel mai intunecat);
- acest tip de piele este specific persoanelor de pe continentul African;
- ochii sunt negri sau caprui inchis;
- parul este negru.
Reacția la soare - pielea nu se arde niciodata si nu are nicio sensibilitate la soare, lumina sau radiatii UV.
Descoperă aici tot ce vrei sĂ Știi despre arsurile solare.
Bronzul intre mit si realitate. Raze ultraviolete ore. Efectul razelor UV
Notiunea de bronz sanatos este un mit pentru ca bronzarea nu e altceva decat raspunsul negativ al organismul dupa expunerea la radiatii ultraviolete. Iar bronzul are legatura directa cu cantitatea de melanina din organism pentru ca epiderma, sub impactul radiatiei UV secreta diferite tipuri si cantitati de melanina pentru a proteja organismul de efectele radiatiei solare.
Totodata, excesul expunerii la radiatii UV poate duce la deteriorarea structurii pielii – pe termen scurt, la arsuri si cicatrici, iar pe termen lung la imbatranirea prematura a pielii sau poate genera aparitia cancerul de piele. Daca pielea imbatraneste din cauza expunerii la radiatii UV, aceasta se va ingrosa si isi va pierde mai rapid din elasticitate, apar pete de varsta, modificari ale culorii pielii (decolorare), riduri, se dilata capilarele sangvine si creste riscul de a dezvolta cancer de piele.
- Crema colorata D-Clar pentru uniformizare cu SPF 50+ Sun System, 40ml, RilastilRating:100%Pret 71,20 RON Pret vechi 89,00 RON
In primul rand, este impetuos necesar sa eviti expunerea la soare intre orele 12.00-16.00, cand razele soarelui sunt cele mai puternice, mai ales in sezonul estiva. De asemenea, acest risc se mentine la altitudini mari sau latitudini joase (mai aproape de tropice).
Reflexia (fenomenul de intoarcere a razelor in mediul din care provin atunci cand intalnesc o suprafata de separatie) datorata apei sau nisipului poate face radiatiile solare mult mai puternice si mai daunatoare pentru piele. Altfel spus te poate arde Soarele mai tare daca stai in apa decat daca stai pe uscat.
SURSE DOCUMENTARE:
https://www.skincancer.org/skin-cancer-prevention/sun-protection/
https://www.aad.org/public/everyday-care/sun-protection
REFERINTE:
- Sim LA (expert opinion). Mayo Clinic, Rochester, Minn. Jan. 31, 2018.
- Anorexia nervosa. In: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders DSM-5. 5th ed. Arlington, Va.: American Psychiatric Association; 2013. http://dsm.psychiatryonline.org. Accessed Nov. 13, 2017.
- Rai R, Srinivas CR. Photoprotection. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2007 Mar-Apr;
- Moloney FJ, Collins S, Murphy GM. Sunscreens: safety, efficacy and appropriate use. Am J Clin Dermatol. 2002;
- Kullavanijaya P, Lim HW. Photoprotection. J Am Acad Dermatol. 2005 Jun;52(6):937-58;
- Latha MS, Martis J, Shobha V, Sham Shinde R, Bangera S, Krishnankutty B, Bellary S, Varughese S, Rao P, Naveen Kumar BR. Sunscreening agents: a review. J Clin Aesthet Dermatol. 2013 Jan;
- Rai R, Shanmuga SC, Srinivas C. Update on photoprotection. Indian J Dermatol. 2012 Sep;
- Lavker RM, Gerberick GF, Veres D, Irwin CJ, Kaidbey KH. Cumulative effects from repeated exposures to suberythemal doses of UVB and UVA in human skin. J Am Acad Dermatol. 1995 Jan;
- Rhodes LE. Topical and systemic approaches for protection against solar radiation-induced skin damage. Clin Dermatol. 1998 Jan-Feb;
- Heurung AR, Raju SI, Warshaw EM. Adverse reactions to sunscreen agents: epidemiology, responsible irritants and allergens, clinical characteristics, and management. Dermatitis. 2014 Nov-Dec;