Rutina de ingrijire a danturii cand folosim proteze dentare. La ce sa fim atenti, cum alegem produsele
Igiena dentara se refera la setul de practici care garanteaza sanatatea gurii si a dintilor. Ingrijirea sanatatii noastre dentare favorizeaza eliminarea placii, care poate provoca cavitati si boli parodontale, cum ar fi gingivita sau inflamatia gingiilor. Exista o serie de practici de baza pe care ar trebui sa le adoptam cu totii, pe care sa le intregram ca obiceiuri zilnice. Periajul zilnicl al dintilor si mersul la dentist sunt doua masuri extrem de utile care, imbinate, pot garanta o buna sanatate orala.
Dieta, baza igienei dentare la varsta a treia
Cu siguranta ca ai auzit ca ”suntem ceea ce mancam”. Dieta si obiceiurile alimentare ale fiecarei persoane influenteaza semnificativ sanatatea lor si, prin urmare, sanatatea lor dentara. Aportul de calciu, fosfor, fluorura si proteinele sunt elemente esentiale pentru a obtine o sanatate dentara buna. Este recomandat sa se evite consumul excesiv de alimente cu continut ridicat de amidon (cum ar fi paine sau paste) sau produse zaharoase (cum ar fi bauturi racoritoare sau deserturi ), care predispun la producerea de acizi la nivelul placii dentare.
Periajul
Dintii trebuie periati de cel putin trei ori pe zi. Medicii recomanda respectarea acestei practici dupa fiecare masa, timp de cinci minute si, de asemenea, trebuie sa ne asiguram ca periajul acopera cea mai mare parte a danturii.
Utilizarea de ata dentara si apa de gura
Aceste doua lucruri completeaza igiena orala obtinuta prin periaj, ata dentara ajungand in locuri unde periuta nu poate ajunge. Este important de mentionat faptul ca ata dentara si apa de gura nu inlocuiesc periajul clasic, ci sunt masuri care se aplica in completarea ritualului de ingrijire dentara.
Grija la alimentele care pateaza dintii si proteza dentara
Exista alimente care sunt capabile sa pateze dintii, iar printre acestea regasim vinul rosu, cafea si cateva fructe, cum ar fi ciresele si sfecla.
Corega Tabs bioformula, 30 comprimate - link spre produs
Prevenirea uzurii danturii
Pentru a preveni deteriorarea smaltului nostru, trebuie sa evitam consumul ridicat de citrice (, cum ar fi portocalele, lamaile sau grapefruits ). De asemenea, unele obiceiuri, cum ar fi muscarea unghiilor si unele afectiuni, cum ar fi bruxismul, deterioreaza dintii si necesita asistenta profesionala.
Atentie la tutun si cafea in exces, sau bauturi carbogazoase bogate in zahar
Pe langa colorarea dintilor si necesitatea unei curatari specializate, consumul de tutun dubleaza riscul de a suferi de probleme parodontale. Orice dentist iti va cere sa renunti la fumat pentru sanatatea dentara si generala. Sigur ai auzit de toate efectele negative pe care fumatul le provoaca asupra sanatatii si gurii noastre. Tutunul provoaca bacterii mai agresive pentru gingii, insa fumatorii sunt, de asemenea, mai expusi riscului de a avea carii, comparativ cu nefumatorii.
Multe boli sunt legate de igiena noastra orala
Chiar daca pare complicat, conexiunea care exista in corpul nostru este uimitoare. De fapt, multe boli din orice alta parte a corpului sunt direct legate de igiena noastra orala: accident vascular cerebral, leziuni musculare, diabet, infectii respiratorii sau boli de inima.
Corega Tablete Dubla Putere, 30 tablete - link spre produs
Cum arata o rutina dentara ideala pentru pastrarea sanatatii dentare?
O rutina de igiena dentara adecvata este esentiala pentru mentinerea unei igiene dentare impecabile si sanatatea generala a dintilor si gingiilor. Iata cateva secrete pentru o rutina de ingrijire a dintilor eficienta:
Curata zilnic proteza dentara: O proteza dentara curatata corect va putea fi folosita mai mult timp si nu pune in pericol sanatatea cavitatii bucale. E important sa folosesti tablete efervescente care au grija ca proteza sa fie igienizata iar resturile alimentare captive in proteza sa se dizolve.
Foloseste un adeviz din farmacii: Pentru igiena cavitatii bucale e important sa alegi doar produse avizate si care sunt verificate de specialisti. Un adeviz prost iti poate periclita sanatatea cavitatii bucale si nu te mai poti bucura de diferite alimente.
Corega Max Sigilare Crema adeziva pentru proteza dentara, 40 g - link spre produs
Periajul regulat: Este important sa te speli pe dinti de cel putin doua ori pe zi, dimineata si seara, timp de cel putin doua minute. Foloseste o periuta de dinti cu peri moi si inlocuieste-o la fiecare trei luni sau cand peri sunt uzati. Asigura-te ca periezi toate suprafetele dintilor, inclusiv partea de sus, partea de jos si partea din spate.
Utilizeaza pasta de dinti cu fluor: Alege o pasta de dinti care contine fluor, deoarece acesta ajuta la prevenirea cariilor si intarirea smaltului dentar. Aplica o cantitate mica de pasta de dinti pe periuta si asigura-te ca acoperi toate suprafetele dintilor.
Utilizeaza ata dentara: Periajul nu poate ajunge in toate zonele dintre dinti, asa ca utilizarea atei dentare este esentiala pentru indepartarea placii si resturilor alimentare din aceste zone. Foloseste-o si curata delicat intre fiecare dinte, in forma de C, asigurandu-te ca ajungi si sub linia gingivala.
Evita consumul excesiv de alimente si bauturi zaharoase: Zaharul este principalul aliment pentru bacteriile care provoaca carii. Incearca sa limitezi consumul de dulciuri, bauturi carbogazoase si alte alimente bogate in zahar. Daca consumi astfel de alimente, asigura-te ca te periezi pe dinti sau clatesti gura cu apa dupa aceea. Viziteaza regulat dentistul: Programul regulat de vizite la dentist este important pentru prevenirea problemelor dentare si pentru tratarea oricaror afectiuni in stadiu incipient. Dentistul poate efectua o curatare profesionala, examinare dentara si, daca este necesar, alte tratamente.
Poti opta pentru un irigator oral: Acest dispozitiv poate fi utilizate in combinatie cu ata dentara, pentru o curatare mai eficienta intre dinti si in jurul gingiilor.
Utilizează o periuta de dinti adecvata: Alege o periuta cu peri moi si cu o dimensiune potrivita pentru a putea curata eficient toate zonele din gura, inclusiv zonele greu accesibile.
Daca vrei sa ai mereu un zambet mai alb, limiteaza ingerarea de substante care produc coloratii si sunt prezente in alimente si bauturi cu pigmentare ridicata sau coloranti artificiali: cafea, ceai, vin, turmeric, sfecla, bauturi racoritoare si chiar sosuri.
Un alt sfat foarte important este sa ai grija de smaltul dintilor: Principalele elemente pe care ar trebui sa le eviti sunt zaharul in orice prezentare (dulciuri, bauturi dulci) si alimente acide, deoarece acestea sunt principalele cauze ale cariilor dentare si slabesc smaltul dintilor. Si, in cele din urma, acorda atentie dietei. La fel cum exista multe alimente care pot avea un impact negativ asupra dintilor, exista si categoria celor benefice. De exemplu, alimentele crocante, cum ar fi merele, morcovii si telina ajuta la o auto-curatare a dintilor, pe langa indepartarea unei parti a placii bacteriene, iar alimentele bogate in si calciu ajuta la intarirea dintilor.
Cheilita angulara: cum apare, preventie si tratament. Legatura dintre boala si igiena dentara
Cheilita angulara este o afectiune a pielii, caracterizata prin inflamarea unui colt al gurii sau al ambelor colturi. Desi apare initial in zona comisurilor labiale, acest tip de inflamatie se poate extinde si asupra buzelor ca atare sau a pielii fetei. Afla in cele ce urmeaza care sunt cauzele acestei afectiuni, ce simptome are cheilita angulara, ce optiuni de tratament exista si cum poate fi prevenita, precum si care sunt celelalte tipuri de cheilita. Boala inflamatorie care poate dura cateva zile sau se poate extinde pe termen nedefinit, cheilita angulara afecteaza cu precadere anumite categorii de populatie. Este necesara o vizita la medic pentru un diagnostic clar.
Cheilita angulara poate afecta orice persoana, indiferent de varsta. Desi aceasta problema de sanatate poate sa apara spontan la oricine, in general, cheilita angulara se dezvolta la persoanele in varsta care au proteze sau la adolescentii si tinerii care poarta aparate dentare, la persoanele care poarta masti de protectie zilnic, ca parte a muncii lor, precum si la copiii care folosesc suzeta, care isi sug degetele sau care saliveaza in exces.
Cum recunosti aceasta boala, metode de preventie
Bibliografie:
"How to Take Care of Your Retainer". priebeorthodontics.com. 23 April 2018. Retrieved 10 February 2020;
Dr. Akshima Sahi. "Taking Care of Your Teeth with Braces". News Medical. Retrieved 10 February 2020;
"Caring for braces". Orthodontics Australia. 27 June 2017. Retrieved 10 February 2020;
Li X, Kolltveit KM, Tronstad L, Olsen I "Systemic diseases caused by oral infection". Clinical Microbiology, 2000;
Lai YL "Osteoporosis and periodontal disease". Journal of the Chinese Medical Association, 2002;
Zhao T, Wu X, Zhang Q, Li C, Worthington HV, Hua F (December 2020). "Oral hygiene care for critically ill patients to prevent ventilator-associated pneumonia". The Cochrane Database of Systematic Reviews. 2020;