Rutina zilnica de ingrijire a tenului: de la curatare la hidratare
Pielea este ca o carte de vizita care, vrand nevrand, vorbeste despre noi si despre atentia pe care ne-o acordam, iar modul in care avem grija de tenul nostru ni se reflecta intocmai pe chip. Persoanele care cred ca la tinerete pielea nu are nevoie de niciun fel de ingrijire, trebuie sa stie ca incepand cu varsta de aproximativ 25 de ani, ridurile incep sa se formeze in profunzime si liniile fine isi fac aparitia. Indiferent ca apelam sau nu la saloanele de infrumusetare, ingrijirea tenului este un ritual pe care trebuie sa-l urmam zilnic, chiar la noi acasa.
Ce inseamna rutina de ingrijire a tenului?
Care sunt pasii optimi de ingrijire in fiecare zi?
Ce presupune un tratament saptamanal efectuat acasa?
Cum alegi produsele optime pentru pielea ta
Cum alegi produsele pentru rutina de ingrijire a tenului dimineata
Set ingrijirea tenului. Ingrijirea tenului cu produse naturale
Rutina zilnica. Rutina de ingrijire a tenului uscat
Rutina de skincare. Rutina de ingrijire a tenului acneic
Ce inseamna rutina de ingrijire a tenului?
Inainte de a vorbi de rutina de ingrijire a tenului trebuie sa intelegem ca din cauza diferentelor de textura a pielii nici produsele pentru rutina nu sunt pentru toata lumea aceleasi. Prin urmare vom constata diferente la produsele de ten uscat fata de produsele pentru ten gras sau ten mixt. Mai jos cateva elemente despre tipurile de ten pentru o intelegere mai clara a contextului.
1. Tenul normal
Tenul normal este echilibrat si se intalneste indeosebi la tineri, urmand sa-si piarda din atribute si caracteristici odata cu inaintarea in varsta. Pielea este supla, neteda, catifelata si moale la atingere, cu o textura deosebit de elastica. Tenul normal este caracterizat printr-o piele curata, nu prezinta puncte negre sau cosuri si nici zone cu exces de sebum sau foarte uscate.
2. Tenul uscat
Tenul uscat este caracterizat de o piele aspra, terna, rigida si lipsita de elasticitate, cu tendinta de ridare, iritare si chiar descuamare. Acest tip de piele are particularitatea de a nu retine apa, iar glandele sebacee secreta sebum in cantitati mici.
3. Tenul gras
Tenul gras este foarte usor de recunoscut, acesta avand un aspect lucios si uleios. Tenul gras prezinta pori dilatati si comedoane si este expus aparitiei punctelor negre. Avatanjul sau este ca se rideaza destul de greu ca greu ca urmare a sebumului produs din abundenta de glandele sebacee.
4. Tenul mixt
Tenul mixt este cel mai comun tip de ten si este o combinatie intre tenul uscat si tenul gras, in sensul ca pe zona T, adica zona formata din frunte, barbie si pometi, pielea este lucioasa si uleioasa, in timp ce pe restul fetei este mata, aspra si rigida.
5. Tenul sensibil
Tenul sensibil este tipul de ten cel mai predispus la dezvoltarea acneei si a alergiilor. Este caracterizat de o pielea fina, delicata, capilare fragile, care se pot sparge usor, si prezinta tendinta de inrosire si iritatie.
Altfel spus, pentru ingrijirea corecta a pielii trebuie sa tii cont de urmatorii pasi:
Curatarea si demachierea tenului - spala-te cu apa pe fata, dimineata si seara. Pentru curatarea tenului gras sau acneic foloseste un demachiant care contine acid salicilic sau peroxid de benzoil. Pentru tenul uscat e recomandat sa folosesti un produs hidratant si bland cu pielea, care nu contine parfum.
Tonificarea tenului - lotiunea tonica, de preferat fara alcool, are rolul de hidratare usoara si improspatare a tenului si iti ofera senzatia de ten revigorat. Totodata, lotiunea tonica va calma iritatiile pielii si va indeparta mai bine urmele de machiaj sau impuritatile.
Exfolierea tenului - acest proces ajuta la indepartarea celulor moarte si iti lasa pielea curata si catifelata. Alege un exfoliant cu granule fine, care sa nu iti irite tenul. Daca ai tenul sensibil, evita exfoliantele cu granule din coji de nuci. E recomandat sa exfoliezi tenul de cel mult doua ori pe saptamana. Daca ai tenul uscat, poti repeta aceasta procedura zilnic, cu un produs care contine acid glicolic sau acid lactic.
cum se face exfolierea corecta a tenului?
Hidratarea tenului - hidratarea este esentiala pentru orice tip de ten, chiar si pentru cel gras, insa alege un produs mai light sau pe baza de gel. Odata ce ai aplicat crema hidratanta, maseaza usor pielea cu miscari circulare. Astfel vei imbunatati circulatia sangelui, iar crema va fi absorbita mai repede in piele. Pe timpul iernii poti alege o crema puternic hidratanta. Vara este indicat sa folosesti o crema mai usoara, de preferat cu factor de protectie solara.
Care sunt pasii optimi de ingrijire in fiecare zi?
Primul pas in ingrijirea tenului este demachierea care trebuie facutata atat dimineata, cat si seara, indiferent daca ne-am machiat sau nu. Prin acest proces se indeparteaza nu doar make-up-ul si excesul de sebum, ci si impuritatile si celulele moarte existente la suprafata pielii si care, in caz contrar, se depun si ofera tenului un aspect tern.
Pasul urmator este aplicarea unei lotiuni tonice care definitiveaza rolului demachiantului si care, totodata, purifica, tonifiaza si reimprospateaza pielea. Urmeaza etapa de hranire si hidratare a tenului care presupune aplicarea unei creme in functie de necesitatile sale. Pentru rezultate remarcabile este recomandat ca aceasta sa fie aplicata prin masaj usor pana la absorbtia completa. Optional, se poate pulveriza apa termala pe ten, aceasta avand efect remineralizant si hidratant.
Ce presupune un tratament saptamanal efectuat acasa?
Pe langa ritualul de ingrijire zilnica, se recomanda ca o data pe saptamana sa se exfolieze pielea, proces urmat de aplicarea unei masti hidratante sau o masca care sa corespunda cu nevoile tenului si cu tipul sau. Persoanele care-si doresc un tratament saptamanal efectuat acasa pot opta pentru programul intensiv de ingrijire premium care.
Acesta este un kit cu 7 fiole dedicat tuturor tipurilor de ten, cu efect antirid intens. Fiecare fiola corespunde unei zi a saptamanii si unui tip de tratament necesar, de la exfoliere si oxigenare si pana la vitaminizare si lifting. Produsul are la baza colagen si elastina de origine marina cu rol in imbunatatirea elasticitatii si fermitatii pielii, neutralizand totodata efectele radicalilor liberi responsabili de imbatranirea prematura.
Cum alegi produsele optime pentru pielea ta
Produsele pentru ingrijirea pielii trebuie alese in primul rand in functie de tipul de ten, deoarece fiecare ten are necesitatile sale. In plus, folosirea necorespunzatoare a acestora poate conduce la degradare pielii si la favorizarea aparitiei afectiunilor dermatologice. Punctam ca exista produse destinate oricarui tip de ten a caror actiune nu agraveaza starea pielii.
Persoanele care au piele sensibila, predispusa la acnee, sau se confrunta cu afectiuni la nivelul sau, trebuie sa opteze strict pentru produse dermatocosmetice. Varsta este un alt factor care trebuie luat in calcul atunci cand alegem produsele de ingrijire pentru ten. In general, produsele destinate unei anumite varste au trecut pe eticheta un indice in acest sens.
Cum alegi produsele pentru rutina de ingrijire a tenului dimineata
Atunci cand cauti produsele pentru rutina de ingrijire a tenului dimineata, e bine sa te concentrezi pe indepartarea excesului de sebum si transpiratie, care se acumuleaza peste noapte, pe hidratare si pe protectie. Unii oameni cred ca nu este necesar sa se spele pe fata dimineata, avand in vedere ca au facut asta seara, inainte de culcare, insa pentru un ten 100% curat si pregatit pentru a absorbi ingredientele nutritive din crema hidratanta, esteticienii recomanda spalarea tenului cu un gel bland de curatare. Urmatorul produs ar trebui sa fie un serum antioxidant, care te protejeaza de radiatiile solare si previne imbatranirea prematura, o crema hidratanta si neaparat o crema cu SPF.
Cand alegi o crema pentru rutina de dimineata trebuie sa tii cont de urmatoarele caracteristici in functie de tipul de ten. Matifianta pentru tenul gras, calmanta pentru tenul sensibil si antirid pentru tenul matur. Practic ai nevoie de o crema care hidrateaza, hraneste, dar si combate imperfectiunile tenului.
Set ingrijirea tenului. Ingrijirea tenului cu produse naturale
Chiar daca vrei sa alegi produse naturiste pentru ingrijirea tenului trebuie sa tii cont de urmatoarele aspecte. Iar cel mai important lucru in rutina de ingrijre a tenului este CURATAREA. Practic, fara acest proces, daca treci la celelalte etape si sari curatarea risti sa pui in pericol echilibrul si ph-ul pielii. Curatarea presupune inlaturarea prafului, a sebumului, a transpiratiei, a celulelor moarte, a bacteriilor si a diverselor produse cosmetice aplicate:
- Pielea normala si uscata necesita curatare de doua ori pe zi, in timp ce tenul gras necesita curatare de cel putin 4-5 ori in fiecare zi;
- Un agent ideal de curatare trebuie sa aiba un pH neutru sau similar celui al pielii normale, intre 5.5 si 6.5;
- Agentii de curatare a tenului cel mai des utilizati sunt sapunurile, care au un pH intre 11 si 14, ceea ce le face perfecte pentru pielea grasa, dar improprii pentru ingrijirea tenului normal sau mixt; din acest motiv, trebuie evitata utilizarea lor in cazul tenului uscat sau imbatranit;
- Ca alternativa la spalatul cu apa si sapun au aparut numerosi agenti de curatare sub forma de lotiuni, geluri, spume sau uleiuri;
- Toate aceste formule au trei ingredienti principali: ulei, ceara si apa, in proportii variabile de la produs la produs, in functie de tipul de ten pentru a carui ingrijire sunt destinate fiecare in parte;
- Aplicarea unui exfoliant usor pentru 1-2 minute la nivelul fetei o singura data pe saptamana (si de doua ori in cazul tenului gras) are efecte benefice, prin indepartarea celulelor moarte de la suprafata pielii si prin stimularea circulatiei sangelui;
- Toate tipurile de curatare sunt urmate de spalare cu apa din abundenta.
In general, cand cauti produse naturale de ingrijire a tenului acestea sunt obtinute din diverse plante sau fructe, cum ar fi avocado, strugure, jojoba, floarea-soarelui si germeni de grau - ingrediente sanatoase atat in alimentatie dar si pentru piele. Specialistii sustin ca sanatatea pielii depinde de mai multi factori, cum ar fi stilul de viata sanatos, dieta bogata in nutrienti, exercitiul fizic regulat, ingrijirea corespunzatoare a tenului si protectia pielii. De exemplu, lotiunile naturale ce contin jojoba, floarea-soarelui si ulei de limba mielului sunt usoare, reconfortante si in acelasi timp ofera pielii o cantitate suficienta de nutrienti.
Rutina zilnica. Rutina de ingrijire a tenului uscat
Pentru ingrijirea tenului uscat este important sa ai in vedere ca produsele ce contin parfum, culori artificiale sau alte substante chimice trebuie evitate cu orice pret. Acestea usuca si irita pielea, inrautatind simptomele pe care le ai deja. Nu utiliza sapunuri pentru fata, ci foloseste un gel de curatare bland, menit pentru tipul tau de ten. Curata-ti tenul dimineata si seara inainte de a aplica orice alte produse cosmetice.
Urmatoarea etapa este tonifierea iar dermatologii recomanda sa folosesti o lotiune tonica fara alcool, care sa contina ingrediente active ce ajuta la restabilirea nivelului de pH al pielii. In urma curatarii, aplica lotiunea cu ajutorul unei dischete demachiante. Noi iti recomandam utilizarea unei lotiuni tonice hidratante din gama profesionala Gerovital H3 Equilibrium, perfecta pentru reimprospatarea si revigorarea tenului tau.
Un alt proces important in rutina este hidratarea. Cremele hidratante favorizeaza retinerea apei in tesuturi, de aceea este foarte important sa nu omiti aplicarea lor atat seara, cat si dimineata. Acidul hialuronic si structura bogata in uleiuri si grasimi naturale al cremei intensiv hidratante din gama Gerovital H3 Classic va reface stratul hidro-lipidic protector al pielii, iar tu vei vedea rezultatele imediat.
Rutina de skincare. Rutina de ingrijire a tenului acneic
Ingrijirea temului acneic si rutina de skincare trebuie sa includa mai multi pasi intermediari. In primul rand trebuie sa stii exact ce tip de acnee ai. Dermatologii au identificat trei forme legate de acnee:
Acneea comedonica este cea mai usoara forma si se caracterizeaza prin puncte negre neinflamate. Practic vorbim de un tip de acnee caracterizata de comedoane inchise si deschise – puncte albe inchistate si puncte negre. Acestea apar mai ales pe frunte, obraji sau in jurul nasului. Un pacient poate prezenta zeci de astfel de leziuni punctiforme de diferite marimi si forme care variaza in functie de anumiti factori.
Acneea papulo-pustulosa este un tip de acnee care ajunge pana in straturile adanci ale pielii provocand pete, si in cazuri complicate si inflamaţii caracterizata de papule (leziuni rosii) care pot deveni in timp ferme si proeminente sau pot fi foarte profunde si chiar dureroase. Netratate sau agresate extern cu tot felul de creme cu efect abraziv acestea se pot transforma in pustule, denumite popular cosuri. Vorbim practic de acele leziuni inflamatorii cu continut galbui. Este localizata atat la nivelul tenului, cat si pe piept si spate. Se vindeca greu, lasa cicatrici si are o evolutie cronica si persistenta, care poate dura ani de zile.
Acneea conglobata este cea mai severa si se manifesta prin protuberanţe, abcese şi pustule care pot avea ca efect cicatrici vizibile. Netratata poate lasa semne pe fata ca niste santuri, cute adanci care se pot corecta doar prin chirurgie plastica. Este cea mai severa forma de acnee, cu comedoane, papule, pustule, abcese ce dreneaza puroi, fistule, cicatrici deprimate (cicatricile albe, atrofice, adancite) si cicatrici cheloidale (zone de tesut fibros care inlocuiesc pielea normala, dupa o accidentare). Este cea mai severa forma de acnee si apare la nivelul fetei, a gatului, pieptului si spatelui. Insa se poate intinde si pe brate, abdomen, fese sau scalp. Are o evolutie cronica si faze foarte dureroase, in care se acutizeaza. Acest tip de acnee are nevoie de tratament indelungat si antibiotice.
Ca sa determini exact ce tip de acnee ai, spala tenul cu un sapun bland, apoi usuca-l. Verifica fata dupa 2-3 ore, fara sa fi aplicat nici un fel de produs cosmetic in acest timp. Dupa ce ai stabilit asta, iata ce trebuie sa faci in rutina de skincare.
Foloseste o discheta demachianta pentru a curata fata, linia maxilarului, gatul, partea din fata si spate a urechilor, pentru a elimina excesul de sebum. In cazul unui ten gras, se recomanda un gel spumant, o spuma usoara sau lotiune astringenta; pentru cel uscat sunt potrivite o lotiune tonica hidratanta fara alcool, un toner sau un fluid purifiant, care ajuta la reducerea secretiei de sebum si refacerea barierei lipidice a pielii. Evita folosirea sapunurilor dure care pot cauza leziuni tenului;
Aplica o crema sau gel hidratant, indiferent de tipul de ten, dar in functie de caracteristicile sale (sensibil, uscat sau gras); pentru un ten matur, apeleaza la o formula de ser cu actiune concentrata si efect antibacterian, care grabeste cicatrizarea in cazul leziunilor;
Foloseste pe timpul zilei o crema de protectie solara cu SFP 30 sau chiar 50, mai ales pe timpul verii daca folosesti un ser cu Vitamina C (unele tratamente pentru acnee pot creste sensibilitatea tenului la lumina solara);
Aplica un machiaj usor pentru a estompa cosurile si roseata si a uniformiza nuanta tenului. Poti apela la o crema CC sau la anumite fonduri de ten care contin acid salicilic, eficient impotriva eruptiilor, si la o pudra compacta cu acoperire mica sau medie, pentru a nu astupa complet porii.
SURSE DOCUMENTARE:
https://www.leaf.tv/articles/how-to-use-clarins-toning-lotion/
https://www.womenshealthmag.com/beauty/a19952473/how-to-use-facial-toner/
REFERINTE:
- Remington, Joseph Price (2006), Beringer, Paul (ed.), Remington: The Science And Practice Of Pharmacy (21st ed.), Lippincott Williams & Wilkins, p. 772, .
- McDonald, Michel (July 2009). "What's The Difference Between An Ointment, A Cream And A Lotion?". ABC News. Retrieved 2 January 2016. "Soaps & Lotions". U.S. Food and Drug Administration. Retrieved 2 January 2016.
- Sattler, E.; Kästle, R.; Arens-Corell, M.; Welzel, J. (2012). "How long does protection last? – In vivo fluorescence confocal laser scanning imaging for the evaluation of the kinetics of a topically applied lotion in an everyday setting". Skin Research and Technology.
- "Hand Dermatitis in Health Care Workers" (PDF). Washington State Department of Labor and Industries. Archived from the original (PDF) on 4 March 2016. Retrieved 31 December 2015.