Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Sanatatea creierului: Tehnici pentru a atinge starea de echilibru mental

Sanatatea creierului: Tehnici pentru a atinge starea de echilibru mental

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 5 martie 2023

Autoingrijirea este un concept care este, de obicei, asociat cu ingrijirea corpului si a sanatatii fizice, prin urmare, apar recomandari, cum ar fi consumul sanatos si echilibrat, respectarea unei rutine de somn, exercitii fizice si o serie de alte activitati care au unicul scop de a mentine corpul in stare optima si sanatos. Pana de curand, autoingrijirea a fost limitata la asta si nici macar nu ti-a trecut prin minte ca trebuie sa-ti ingrijesti si sanatatea mentala, pentru ca asta nu a fost cu adevarat o preocupare pentru tine, si nici nu ai vazut-o ca pe o prioritate in viata ta.

De ce este importanta gasirea starii de echilibru pentru un psihic sanatos?

Cand unul dintre plamani se imbolnaveste, incepi imediat sa simti disconfort in respiratie, acelasi lucru este valabil pentru orice alta parte a corpului, cum ar fi inima, rinichii sau stomacul. Ceea ce se intampla atunci cand mintea ta ”se clatina” este la fel de important, deoarece vei simti efectele ”adverse” ale unui psihic afectat, putand sa dezvolti tulburari psihologice care iti afecteaza calitatea vietii.

O sanatate mentala echilibrata este punctul de plecare pentru o viata stabila, in care stai cu capacitatea de a lua decizii asertive, de a controla propriile emotii, indiferent de situatia la care sunteti expusi si sa fiti capabili sa recunoasteti cand ceva nu va reuseste cu adevarat.

Sanatatea mentala este importanta pentru:

Gestionarea emotiilor
Recunoasterea greselilor si incercarea de a gasi solutii pentru acestea
A lucra cu pasiune
Prevenirea anxietatii si a depresiei
A creste toleranta fata de sine
Cresterea stimei de sine
Relatiile personale si sociale
A va bucura de lucrurile care va aduc fericire
Grija pentru sine nu este un act de agoism, ci unul necesar

 Adesea, avem grija de corpul nostru, facem activitate fizica pentru a ne mentine in forma, rutine de ingrijire a pielii pentru a imbunatati aspectul fetei noastre, dar ignoram atentia ceruta de mintea noastra. O rutina de ingrijire emotionala este esentiala pentru sanatatea noastra mentala.

In societate, se normalizeaza sa mergem la terapie, la psiholog si sa facem activitati care au un impact semnificativ asupra bunastarii noastre fizice si mentale, cum ar fi meditatia sau yoga, insa este important sa tinem cont si de urmatoareleꓽ

O dieta sanatoasa
Mentinerea unei diete sanatoase este una dintre cele mai bune modalitati de a ne mentine sanatatea fizica si mentala. Evitati excesul de cofeina sau alcool, in plus fata de reducerea aportului de zahar si grasimi saturate.

Exercitii fizice
Exercitiile fizice regulate ne ajuta sa ne imbunatatim starea de spirit. Mai mult, activitatea fizica ne intareste autonomia, amelioreaza stresul si imbunatateste calitatea somnului.

Odihna corespunzatoare
Este necesar sa dormiti cel putin 8 ore pe zi, pe langa mentinerea unui program de somn, Numarul de ore este de o importanta vitala, dar si calitatea somnului. Pentru aceasta, exercitiul fizic este foarte benefic. De asemenea, evitati utilizarea dispozitivelor electronice chiar inainte de a merge la culcare, deoarece lumina activeaza organismul, ceea ce face dificila inducerea somnului.

Sarbatoriti realizarile
Sarbatorirea este esentiala pentru intelegerea nevoilor noastre, vizualizarea realizarilor, validarea si prioritizarea scopurilor noastre. Dupa o saptamana de munca, un weekend de relaxare nu poate fi decat benefic pentru minte si trup.

Cum poti avea mai multa grija de psihic?
O relatie sanatoasa si echilibrata cu tine insuti este capacitatea de a te pretui si de a-ti accepta atat punctele forte, cat si pe cele slabe. Procesul de realizare a acestui lucru poate fi diferit pentru fiecare persoana, dar exista cateva puncte comune de retinut. Acestea sunt:

Increderea in sine
Increderea este foarte importanta. Trebuie sa fii capabil sa te sprijini si sa crezi in tine, chiar daca ajungi sa faci o greseala sau sa iei o decizie gresita. Increderea este alimentata de faptul ca stii ca vei fi capabil sa inveti din greseli, sa le corectezi si sa continui sa mergi inainte. De asemenea, inseamna sa ai incredere in intuitia ta.

Iubeste-te
Ce inseamna cu adevarat sa te iubesti pe tine insuti? Este vorba despre a-ti cunoaste defectele si virtutile, a sti cine esti ca persoana (valorile si principiile tale fundamentale) si a crede ca esti capabil pentru ca esti o fiinta cu capacitatea de a iubi, de a crea si de a simti.

Petrece timp de calitate cu tine insuti
Sa stii cum iti plac altii sa te trateze este un ghid minunat. Timpul pe care il aloci pentru auto-reflectie, pentru a fi singuri cu tine, este cheia pentru a incepe sa schimbi obiceiurile si comportamentele care te fac sa involuezi. Pentru a face acest lucru, rezerva-ti cateva minute pe zi pentru a avea un timp doar tu cu tine.

Incurajeaza-te sa cresti, sa faci actiuni si sa fii mai bun. Asuma-ti un risc, fii curajos si fa un pas inainte pentru a face ceea ce iti doresti atat de mult. Deconectarea de la retelele sociale si alocarea unui timp doar pentru sine sunt aspecte care au multe beneficii psihologice. Meditatia sau o plimbare in natura sunt alte alternative. Autodescoperirea este un proces zilnic pe tot parcursul vietii. Bucura-te de acest proces de introspectie, deoarece vei descoperi lucruri minunate despre propria persoana.

Gestionarea corecta a sentimentelor
Gestionarea corecta a sentimentelor de vinovatie si de auto-exitabilitate fata de noi ne permite sa trecem prin adversitati si sa corectam erorile cu intelepciune, cu o pozitie de integritate. A trai in „aici si acum”, a fi activ si a participa constient in fiecare moment, sunt experiente care ne fac sa ne simtim bine. Nu te compara, gandeste-te ca suntem cu totii unici. Fiecare individ are potentialul sau, se concentreaza asupra sinelui si permite gandurilor sa se focuseze asupra celor mai bune calitati ale sale.

Gandeste-te ca esti responsabil pentru viata ta, pentru ca, desi altii ne pot influenta, noi suntem cei care atribuim sentimente de inferioritate si dezaprobare. Daca nu esti bun la a te iubi pe tine insuti, vei avea dificultati in a iubi pe cineva, pentru ca vei resimti timpul si energia pe care le oferi unei alte persoane, pe care nici macar nu ti le oferi tie insuti.

Stabileste obiective si scopuri realiste, bine organizate, cu planuri de actiune active care te aduc mai aproape de atingerea acestora. De fiecare data cand depasesti un obstacol, iti atingi un scop si stima de sine va creste mai mult, deoarece este consolidata pe baza evenimentelor si a experientelor traite. Cunoaste si practica ceea ce te face cu adevarat sa te simti bine si fericit, umple-te cu vitalitate si entuziasm si vei avea enorm de castigat. 

Tehnici de memorare pentru un psihic sanatos

Daca memoria nu este antrenata constant, aceasta incepe sa-si piarda capacitatea de stocare si in timp procesele cognitive se deterioreaza. Din acest motiv este esentiala apelarea la diferite tehnici de memorare, cu atat mai mult cu cat am depasit perioada de studiu, atunci cand creierul si, implicit, memoria sunt intens stimulate. O metoda eficienta de memorare este repetitia care, totodata, contribuie la invatare. De asemenea, vizualizarea este o alta tehnica eficienta. Vizualizand un obiect sau o persoana te poate ajuta sa ii retii mult mai usor o anumita caracteristica, decat daca ii auzi doar descrierea. 

De asemenea, studierea unei noi limbi si apoi aplicarea sa in dialoguri este o tehnica care dezvolta eficient capacitatea de memorare. Conform cercetatorilor, persoanele organizate au o memorie mai buna, prin urmare este recomandat sa-ti organizezi lucrurile in locuinta sau activitatile intr-o agenda pentru a le retine mai usor. Pe de alta parte, dezlegarea rebusurilor si a puzzel-urilor, jocurile cu numere, schimbarea ceasului de la o mana la alta, plimbarile in locuri noi sunt activitati care antreneaza eficient capacitate de memorare.

In cresterea capacitatii de memorare, alimentatia joaca un rol deosebit de important. Conform studiilor, aceasta este afectata de consumul excesiv de zahar si de grasimi saturate. Pe de alta parte, exista o serie de alimente care contribuie la imbunatatirea memoriei, categorie din care fac parte acizii grasi esentiali omega-3, care se regasesc in uleiurile vegetale si peste, vitaminele din grupul B, lecitina, dar si extractul de salvie si Gingko Biloba. 

De asemenea, administrarea suplimentelor alimentare pentru memorie este esentiala nu doar in cazul persoanelor care studiaza sau sunt supuse stresului psihic si fizic, ci si in rest, pentru ca astfel se protejeaza celula nervoasa de degradarea prematura. In plus, suplimentele au marea calitate de a asigura intocmai doza optima de nutrienti necesara creierului, fapt ce nu poate fi sustinut doar din alimentatie.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina