Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Sindromul Sweet: Simptome, tratament, sfaturi utile pentru pacienti

Sindromul Sweet: Simptome, tratament, sfaturi utile pentru pacienti

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 18 mai 2023 Ultima actualizare: 19 decembrie 2023

Sindromul Sweet, cunoscut si drept dermatoza acuta febrila neutrofilica, este o afectiune cutanata neobisnuita caracterizata de febra si leziuni ale pielii si mucoasei inflamate sau blistere. Dermatozele neutrofilice sunt afectiuni autoinflamatorii adesea asociate cu boli sistemice. Boala apare cel mai adesea la femeile de varsta mijlocie, dar pot fi afectati si barbatii, copiii (rareori) si persoanele in varsta. S-a constatat ca este mai frecventa la persoanele care poarta markerul genetic HLA-B54. Poate afecta persoanele anterior sanatoase, dar apare adesea in contextul unei infectii sistemice acute sau a unei afectiuni cronice subiacente.

Sindromul Sweet este o afectiune inflamatorie foarte rara a pielii caracterizata printr-un debut brusc de febra si eruptii dureroase pe brate, picioare, trunchi, fata sau gat. In unele cazuri, sindromul Sweet apare odata cu alte afectiuni medicale sau conditii, cum ar fi cancerul, infectiile gastrointestinale sau sarcina. In unele cazuri, sindromul Sweet este declansat de administrarea anumitor medicamente, precum sunt unele antibiotice si medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

Tratamentul pentru sindromul Sweet implica medicamente corticosteroide, care sunt utilizate pentru a reduce inflamatia. In cele mai multe cazuri, medicamentele reduc sau elimina simptomele. Tratarea problemei medicale va poate rezolva simptomele daca o afectiune care sta la baza acesteia cauzeaza sindromul Sweet.

Cum recunosti sindromul Sweet?

Cauza sindromului Sweet este necunoscuta, insa se clasifica astfel:

Tipul clasic: Tulburarea apare odata cu alte afectiuni medicale, cum ar fi infectiile respiratorii superioare, sarcina sau infectiile gastro-intestinale.
Cu malignitate asociata: Sindromul Sweet apare cu anumite tipuri de cancer, cum ar fi leucemia mieloida acuta.
Tipul cauzat de anumite medicamente. Acestea includ unele antibiotice, AINS si factorul de stimulare a coloniilor granulocitare, care stimuleaza organismul sa produca neutrofile, un tip de celula a sistemului imunitar.

Desi cauza exacta a bolii nu este cunoscuta, citokinele pro-inflamatorii interleukina-1 si factorul de necroza tumorala alfa (TNFα) joaca un rol in aparitia afectiunii. Posibili factori de risc:

Infectie a tractului respirator superior (de exemplu, infectie toracica, infectie streptococica a gatului)
Boala inflamatorie intestinala (de exemplu, colita ulcerativa sau boala Crohn)
Artrita reumatoida, lupus eritematos
Tulburari de sange, inclusiv leucemie
Cancerul intern, de obicei, al intestinului, al organului genito-urinar sau al sanului
Sarcina
Infectie gastrointestinala
Vaccinare
Medicamente, inclusiv azatioprina, factor de stimulare a coloniei granulocitare (G-CSF), medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, trimetoprim + sulfametoxazol si alte antibiotice, inhibitori TNFα, carbamazepina
Imunodeficienta
La multe persoane, nu se gaseste nicio afectiune subiacenta.

Care sunt simptomele sindromului Sweet?
Boala se caracterizeaza prin unele sau toate dintre urmatoarele simptome:

Febra mare sau moderata
Oboseala si stare de rau (senzatie de rau)
Leziuni ale pielii
Dureri de ochi si / sau ulceratii ale gurii
Dureri articulare
Durere de cap
Umflaturi dureroase sau blistere mici umplute cu puroi pe fata, gat, brate sau picioare
Decolorarea pielii
Cum arata leziunile cutanate?
Leziunile cutanate prezente in cazul sindromului Sweet pot fi putine sau numeroase si pot fi extrem de dureroase. Membrele si gatul sunt cele mai frecvent afectate zone, dar pot fi implicate si alte zone ale pielii si mucoasei. La unii pacienti, acestea apar numai in zonele expuse la soare. Leziunile sindromului Sweet pot avea o serie de aparitii si se pot prezenta astfelꓽ

Papule mici (umflaturi) sau vezicule (blistere).
Placi mai mari ingrosate sau umflate ori sau noduli.
Aspectul pseudovezicular.
Leziuni in forma de inel.
Cum este diagnosticat sindromul Sweet?
Medicul diagnosticheaza sindromul Sweet prin efectuarea unui examen fizic aprofundat. Medicii pot efectua o biopsie a pielii daca nu pot pune un diagnostic dupa un examen fizic. Pentru o biopsie, medicul ia o proba de tesut de piele si o trimite la un laborator pentru o evaluare ulterioara. Alte informatii diagnostice includ febra mare, istoric de malignitate concomitenta, boala, sarcina si markeri de sange inflamatorii anormale.

Cum este tratat sindromul Sweet?
Ocazional, sindromul Sweet se rezolva de la sine, fara niciun tratament medical. Pentru majoritatea oamenilor, tratamentul implica medicamente sistemice (intregul corp) corticosteroizi. Aceste medicamente reduc inflamatia si reduc activitatea sistemului imunitar. Corticosteroizii previn deteriorarea tesuturilor prin scaderea nivelurilor de celule albe din sange si a altor parti ale sistemului imunitar care lupta impotriva infectiilor.

Tratamentul conduce, de obicei, la ameliorarea rapida a simptomelor, iar in cateva zile, febra, leziunile cutanate si alte simptome dispar. Cu toate acestea, doze mai mici de corticosteroizi sunt adesea necesare timp de cateva saptamani pana la luni pentru a se preveni recidiva. De asemenea, mai multe alte medicamente pot fi incercate atunci cand corticosteroizii sistemici sunt ineficienti sau contraindicati.

Ce complicatii sunt asociate cu sindromul Sweet?

In unele cazuri, sindromul Sweet afecteaza alte sisteme de organe din organism, cum ar fi sistemele nervoase si gastro-intestinale. Cel mai frecvent, apar probleme oculare, care includ inflamatia ochilor, cresterea presiunii oculare (glaucom) si ulceratii corneene sau rani pe cornee.

Daca sindromul Sweet are o cauza subiacenta, veti primi tratament pentru afectiunea subiacenta. Stoparea administrarii medicamentelor responsabile de aparitia sindromului poate ameliora simptomele. Pentru majoritatea oamenilor, eruptiile cutanate si leziunile cutanate cauzate de sindromul Sweet se vindeca fara cicatrici. Pielea poate ramane decolorata timp de cateva luni dupa ce simptomele dispar. Deoarece medicii nu stiu ce cauzeaza sindromul Sweet, nu este posibil sa-l prevenim.

Iata cateva sfaturi pentru pacientii cu sindromul Sweet:

Urmati cu strictete tratamentul prescris de medicul dumneavoastra: Tratamentul pentru sindromul Sweet poate varia in functie de severitatea simptomelor si de starea generala de sanatate a pacientului. Este important sa urmati cu strictete indicatiile medicului dumneavoastra si sa nu va opriti tratamentul fara a va consulta mai intai cu medicul.
Mentineti o igiena corespunzatoare a pielii: Este important sa pastrati zona afectata curata si uscata pentru a preveni infectarea leziunilor si a ameliora disconfortul.
Evitati factorii declansatori: Incercati sa identificati factorii care declanseaza sau agraveaza simptomele sindromului Sweet si sa ii evitati pe cat posibil.

Monitorizati-va starea de sanatate: Fiti atenti la orice schimbare in starea de sanatate si informati-va medicul imediat daca aveti orice simptom nou sau daca simptomele actuale se agraveaza. Cautati sprijin: Sindromul Sweet poate fi o afectiune dificila si pot aparea emotii precum stresul, anxietatea sau depresia. Nu ezitati sa cautati sprijinul familiei, prietenilor sau al unui specialist pentru a va ajuta sa gestionati aceste emotii.

Articole similare
Boala Crohn: cauze principale, simptome intalnite si forme de tratament Boala Crohn: cauze principale, simptome intalnite si forme de tratament

Boala Crohn reprezinta o inflamare cronica a intestinului care se soldeaza cu diaree cronica, sange in scaun, febra, oboseala, pierdere in greutate, varsaturi. Diagnosticul acestei boli se pune exclusiv de catre medicul specialist, dar exista adjuvante care amelioreaza simptomele acestei boli. De exemplu, unii specialisti spun ca exista o legatura intre carenta de vitamina D3 si boala Crohn.

26 iulie 2024
Edited 26 iulie 2024
citește articolul
Boala Castleman: Cauze, simptome si metode de tratament Boala Castleman: Cauze, simptome si metode de tratament

Ganglionii limfatici ”lucreaza”! cu sistemul imunitar pentru a filtra substantele din corp, iar cand o persoana este bolnava, ganglionii limfatici lucreaza mai greu pentru a elimina bacteriile sau virusul, impreuna cu celulele pe care corpul le foloseste pentru a se lupta cu patogenul. Acest lucru provoaca o crestere excesiva a celulelor in ganglionii limfatici, facand ca acesti ganglioni sa fie mai mari (se umfla).

11 mai 2023
Edited 11 mai 2023
citește articolul
Boala Basedow-Graves: De ce apare, simptome, metode de tratament Boala Basedow-Graves: De ce apare, simptome, metode de tratament

Boala Graves - numita dupa doctorul irlandez care a descris-o in anii 1800, aceasta afectiune este cea mai frecventa cauza a hipertiroidismului, deopotriva la tineri si la varstnici. Nu se stie cu certitudine de ce apare boala Graves, insa doctorii cred ca este cauzata de un cumul de factori precum varsta, starea de sanatate a sistemului imunitar, predispozitia genetica si hormonii sexuali.

23 ianuarie 2023
Edited 1 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina