Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Spondilartroza: simptome, cauze si optiuni de tratament

Spondilartroza: simptome, cauze si optiuni de tratament

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 23 septembrie 2024 Ultima actualizare: 23 septembrie 2024

Spondilartroza sau artroza coloanei vertebrale, ca orice forma de artroza, este un proces de uzura a cartilajului articulatiei. Suprafetele cartilajului articulatiilor vertebrale sunt expuse la sarcini puternice. De asemenea, inaintarea in varsta reduce capacitatea de regenerare a cartilajului, ceea ce reduce distanta dintre vertebre. Ca urmare, mobilitatea spatelui este redusa, iar cei afectati sufera dureri considerabile. Se formeaza pinteni ososi (spondilofite), care pot aparea in cadrul procesului bolii. Se pot forma noi jonctiuni osoase intre corpurile vertebrelor, iar acest lucru determina o modificare a formei coloanei vertebrale, care in cele din urma incepe sa devina rigida. Din cauza interactiunii armonice slabe a articulatiilor, pozitia diferitelor vertebre este modificata, iar pacientul sufera de dureri severe. Daca medicul vorbeste despre spondiloza, aceasta este un concept general pentru o serie de boli degenerative ale coloanei vertebrale. Acest lucru inseamna ca, in plus, pot exista alte boli, iar Spondilartroza este o parte a unui complex de boli. Spondilartroza este o patologie degenerativa care provoaca uzura cartilajului articular al articulatiilor vertebrale ale unuia sau mai multor segmente. In stadiile avansate, aceasta va provoca deformarea (osteofite). Apare cel mai adesea in zona cervicala si lombara.

Cauzele acestei afectiuni pot fi varsta, trauma, deformarea vertebrala, infectiile, obezitatea, suprasarcini, problemele posturale si alte modificari, cum ar fi reumatismul sau bolile de colagen. Principalul simptom al spondilartrozei este durerea in zona afectata, desi dorsalul poate fi asimptomatic. In cazul artrozei lombare, durerea este localizata in partea inferioara a spatelui si, de obicei, se extinde la fese si, in unele cazuri, la picioare. Tratamentul initial trebuie sa fie cu medicamente si fizioterapie. Chirurgia este rezervata pentru cazurile de durere persistenta si incontrolabila cu medicamente. Prognosticul bolii este imprevizibil, unii pacienti sufera o evolutie cronica si progresiva, in timp ce altii sufera un curs neregulat cu episoade de recidiva sau complicatie a simptomelor. Cu toate acestea, exista unii pacienti cu semne radiografice de artroza la nivelul coloanei vertebrale care nu au practic niciun simptom.

 

Simptome ale spondilartrozei

Simptomele comune ale spondiloartrozei includ:

  • Durere localizata in zona problematica
  • Dureri articulare
  • Rigiditate si amorteala
  • Lipsa mobilitatii
  • Simptome neurologice (amorteala, de exemplu)
  • Deformari

In cazul unui nerv ciupit, durerea se poate extinde la unele membre, fie brate, fie picioare. De asemenea, poate provoca amorteala si furnicaturi. In cazurile in care nervul este grav ciupit, poate aparea o slabiciune a extremitatilor. Simptomele spondilartrozei pot varia de la o durere usoara sau o rigiditate a coloanei vertebrale, pana la o durere severa sau limitari ale miscarii. Alte simptome comune pot include:

  • Dificultati la flexarea coloanei vertebrale sau la indoirea inainte
  • Dificultati in realizarea miscarilor laterale ale coloanei vertebrale
  • Senzatia de amorteala sau de furnicaturi la nivelul membrelor
  • Slabiciune musculara

Primele semne de spondiloatroza constau in dureri localizate. Acestea se amelioreaza prin reducerea sarcinii si se intensifica odata cu suprasarcina. Consecintele sunt adesea stresul muschilor din jur, care, la randul lor, pot provoca blocaje care intaresc in plus simptomele. Din cauza spondiloartrozei, ligamentele primesc o sarcina puternica si chiar o suprasolicitare. Oasele si ligamentele mai vechi din coloana vertebrala se uzeaza si se rup, ceea ce poate duce la:

  • Pinteni ososi
  • Degenerarea si slabiciunea discurilor nevertebrale
  • Hernie de disc
  • Discuri voluminoase
  • Osteoartrita articulatiilor
  • Ligamente rigide

Cauze ale bolii

Spondilartroza apare atunci cand cartilajul care protejeaza articulatiile vertebrale se uzeaza si se deterioreaza treptat. Aceasta afectiune poate fi cauzata de mai multi factori, inclusiv de imbatranire, de traumatisme repetate sau de uzura naturala a coloanei vertebrale. Spondilartroza apare in mod natural ca urmare a procesului de imbatranire. Spondilartroza, desi este o boala tipica inaintarii in varsta, cu toate acestea, poate aparea si la persoanele mai tinere. Unele cauze tipice ale patologiei pot fi:

  • Hernie de disc
  • Boli inflamatorii ale spatelui
  • Tumori
  • Osteoporoza
  • Scolioza

Aceastia din urma sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii de spate. Cei care stau mult timp in aceeasi pozitie si se misca putin, exercita o povara unilaterala asupra coloanei vertebrale. In plus, muschii care stabilizeaza coloana vertebrala isi pierd forta necesara. Pacientul cade intr-un cerc vicios de durere si lipsa de miscare care, la randul sau, poate favoriza o Spondilartroza. Spondilartroza poate aparea in toate zonele coloanei vertebrale. Cu toate acestea, in cele mai multe cazuri, coloana lombara este afectata, deoarece aceasta zona primeste o sarcina deosebit de mare. Cauzele sunt diverse si includ:

  • Varsta
  • Factori ereditari
  • Suprasarcina posturala
  • Sedentarism
  • Cresterea osoasa (presarea maduvei spinarii)

Diagnosticareaa bolii

Exista diferite teste pentru a determina diagnosticul definitiv al spondiloartrozei. Medicul va incepe consultatia punand intrebari pacientului si apoi va supune pacientul la un examen fizic care va include:

  • Verificarea amplitudinii miscarii in zona cu probleme.
  • Testarea reflexelor si a fortei musculare pentru a vedea daca exista presiune asupra nervilor din maduva spinarii.
  • Medicul va verifica daca compresia maduvei osoase afecteaza pacientul in timpul mersului.
  • Teste imagistice: raze X, scanare CT, RMN,
  • Teste ale functiei nervoase: electromiografie, studii de conducere nervoasa.

Poate fi prevenita?

Desi afectiunea nu poate fi prevenita, cu toate acestea, exista factori de risc care ii grabesc aparitia:

  • Varsta
  • Ocupatia: Miscarile repetitive, posturi complicate sau incorecte pot provoca tensiune in coloana vertebrala.
  • Leziuni anterioare: Aceste tipuri de leziuni pot creste riscul de Spondilartroza.
  • Factori genetici.

Tratament pentru spondilartroza

Optiunile de tratament pentru spondilartroza variaza in functie de severitatea simptomelor si de gradul de uzura al coloanei vertebrale. In general, tratamentul incepe cu modificari ale stilului de viata, cum ar fi:

  • Mentinerea unei greutati sanatoase
  • Realizarea exercitiilor fizice regulate, in special exercitii care intaresc musculatura coloanei vertebrale si imbunatatesc flexibilitatea acesteia
  • Utilizarea metodelor de reducere a stresului, cum ar fi meditatia sau yoga

In cazurile mai severe, medicul poate recomanda fizioterapie sau pot fi prescrise medicamente pentru ameliorarea durerii si inflamatiei. In situatii extreme, poate fi necesara interventia chirurgicala. Spondiloatroza, fiind o boala cronica, scopul tratamentului este de a incetini progresul patologiei si de a ameliora simptomele. Metodele de tratament includ in special corectarea posturala (in stadiile incipiente ale bolii), exercitii fizice pentru mobilitate si masuri de auto-ingrijire, in special de evitare a stresului excesiv. Daca aceste tratamente nu vor ajuta suficient, este posibil sa fie necesare alte tehnici, in special daca exista deja alte probleme ale coloanei vertebrale, cum ar fi o hernie de disc sau stenoza spinala. Spondilartroza este un proces degenerativ, prin urmare, nu exista un tratament concret pentru a inversa aceasta boala.

 

Cum te poate ajuta centura lombara in cazul unui diagnostic de spondilartroza

O centura lombara dezvoltata in mod adecvat, puternica si eficienta ofera o multitudine de beneficii, atat pentru sanatatea dumneavoastra cat si pentru performanta fizica generala. Cateva dintre beneficiile centurii abdominale sunt urmatoarele:

Centura ajuta la sustinerea zonei abdominale si lombare. Acestea pot sa dea un grad suplimentar de sustinere si de protectie pentru zona abdominala si lombara. Este utilizata, de obicei, in cazul unor afectiuni ce pot sa apara la nivelul abdomenului, cum ar fi herniile, discurile intervertebrale herniate, sciatica sau artrita. Pe langa rolul ei de sustineresi si de protectie, centura  mai este folosita si cu scopul de a reduce durerea. Datorita unei sustineri si unei protectii suplimentare, centura poate diminua durerea asociata cu afectiunile mentionate mai sus. Bineinteles ca, acestea pot ajuta la ameliorarea durerilor de spate, a disconfortului abdominal sau a altor afectiuni ce se aseamana.

In egala masura, centura ajuta la imbunatatirea posturii. Anumite modele de centuri sunt create special pentru a regla postura, prin sustinerea coloanei vertebrale si a muschilor abdominali si lombari. De asemenea, centurile abdominale reduc riscul de ranire. In timpul activitatilor fizice sau sportive, zona abdominala este foarte solicitata, astfel folosirea unei centuri poate micsora riscul de ranire. In aceeasi masura, centurile lombare pot fi utilizate pe timpul unei perioade de recuperare. In urma unor proceduri chirurgicale sau a altor interventii medicale, centura este utilizata pentru a diminua durerea si pentru a sustine zona abdominala si lombara in timpul vindecarii. Inainte de a utiliza o centura abdominala este absolut necesar sa consultati un medic sau un specialist pentru a va recomanda modelul necesar dumneavoastra. De asemenea, cititi cu atentie instructiunile de folosire pentru a va asigura ca o faceti corect.

Bibliografie:

Fifi AC, Axelrod CH, Chakraborty P, et al. Herbs and spices in the treatment of functional gastrointestinal disorders: a review of clinical trials. Nutrients. 2018;

National Institute of Environmental Health Sciences. NTP Speaks About Aloe Vera. https://www.niehs.nih.gov/news/newsroom/interviews/aloevera/index.cfm. Accessed on June 24, 2020;

Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;

Articole similare
Laringele: Responsabile cu producerea sunetelor, afectiuni asociate Laringele: Responsabile cu producerea sunetelor, afectiuni asociate

Laringele este organul vocii, dar este, de asemenea, o parte importanta a cailor respiratorii si este, de asemenea, un mecanism de protectie, deoarece impiedica trecerea alimentelor cu reflexul tusei si dinamica protectiei epiglotitei.

10 ianuarie 2025
Edited 10 ianuarie 2025
citește articolul
Mandibula: ce rol are si ce afectiuni ii sunt asociate Mandibula: ce rol are si ce afectiuni ii sunt asociate

Mandibula nu este articulata cu oasele adiacente ale craniului prin suturi, ci printr-o articulatie sinoviala numita temporomandibulara. Caracteristicile unice ale acestei articulatii permit maxilarului sa ramana fixat pe craniu, in timp ce, in acelasi timp, este capabil sa efectueze diverse miscari de rotatie si translatie care ne permit sa mestecam, sa vorbim si sa efectuam alte activitati.

25 septembrie 2024
Edited 25 septembrie 2024
citește articolul
Meningita: cauze, tipuri, simptome si tratament Meningita: cauze, tipuri, simptome si tratament

Meningita este o inflamatie a membranelor care inconjoara creierul si maduva spinarii. Aceste membrane poarta denumirea de meninge. Boala poate afecta atat adultii, cat si copiii iar daca nu este tratata corespunzator poate duce si la deces.

26 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.