Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Starea de catalepsie: Cum apare, metode de preventie si tratament

Starea de catalepsie: Cum apare, metode de preventie si tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 26 august 2022 Ultima actualizare: 22 iulie 2023

Pentru o lunga perioada de timp, mai ales in intervalul istoric cunoscut drept Evului Mediu, una dintre marile temeri universale ale omenilor a fost sa NU fie ingropati de vii. Din pacate, aceasta teama nu era nefondata, deoarece exista multe cazuri cunoscute de oameni, aparent morti, ingropati de vii si totusi aceia traiau in continuare. Acest fenomen al mortii aparente este cunoscut sub numele de catalepsie si, desi exista in prezent numeroase modalitati de confirmare a mortii unei persoane prin masurarea pulsului sau a respiratiei, cazurile de catalepsie sunt si astazi destul de numeroase. Ce inseamna starea cataleptica, de ce se instaleaza si cum o putem evita descopera in acest material.

Ce se intelege prin catalepsie?

Catalepsia este clasificata ca o tulburare a sistemului nervos central. Acest lucru se caracterizeaza ca o forma de paralizie corporala, impreuna cu o intarire si tensiune a muschilor, individul fiind in imposibilitatea de a efectua orice miscare. Catalepsia este o stare biologica in care o persoana sta nemiscata, in moarte aparenta si fara semne vitale, atunci cand, in realitate, se afla intr-o stare constienta care poate, la randul sau, sa varieze in intensitate. Astfel, in unele cazuri, individul se afla intr-o stare vaga de constiinta, in timp ce in altele ei pot vedea si auzi perfect tot ceea ce se intampla in jurul lor.

Este o afectiune care poate proveni din alte boli, cum ar fi boala Parkinson, epilepsia, anumite tulburari psihologice - cum ar fi schizofrenia - si consumul de droguri dure, cum ar fi cocaina. Alternativ, individul poate avea semne vitale, dar nu este capabil sa-si controleze membrele. Starea de catalepsie se caracterizeaza printr-o rigiditate a corpului, unde nu exista raspuns la stimuli. Respiratia si pulsul devin foarte lente, iar pielea devine palida, ceea ce poate crea o confuzie asupra individului de moarte aparenta. In multe cazuri, acest fenomen de catalepsie a dus la ingroparea oamenilor care erau inca in viata si care s-au trezit in subteran cateva zile mai tarziu.

In Evul Mediu cand se ingropau oameni care păreau morti in conditii suspecte se atasa un clopot de groapa unde erau inhumati si daca se auzeau zgomote la cateva zile atunci acea persoana era salvata.

Care sunt simptomele catalepsiei

O persoana fara niciun fel de tulburare sau boala poate suferi un episod de catalepsie, acesta putand sa apara dupa o criza de anxietate, oboseala sau alte afectiuni. Pentru a evita posibila confuzie cu lesinul sau chiar a crede ca o persoana a murit, este important sa cunoasteti simptomele catalepsiei. Acestea sunt:

  • Rigiditate a corpului

  • Paloare (aspect palid)

  • Reducerea sau anularea raspunsului la stimuli vizuali

  • Daca exista durere, individul nu o resimte

  • lipsa reflexelor precum reflexul rotulian sau clipitul;
  • Functii corporale lente, cum ar fi respiratia si ritmul cardiac incetinite pana la extrem;

  • Lipsa controlului asupra muschilor;

Astfel, catalepsia este exprimata prin simptome motorii si fiziologice. Acest lucru face starea de catalepsie sa prezinte unele caracteristici similare cu alte boli psiho-motrice.

Cauze ale catalepsiei

Catalepsia nu poate fi considerata o tulburare sau o boala in sine, ci mai degraba un simptom sau produs al unei patologii a sistemului nervos, cum ar fi epilepsia sau Parkinson. Este, de asemenea, un simptom foarte caracteristic al anumitor tulburari psihotice, in special schizofrenia.

In plus, unii oameni care trec prin tratamente de reabilitare pentru combaterea consumului de alcool, medicamente sau un anumit tip de narcotice, sunt, de asemenea, susceptibili de a suferi o criza de catalepsie, astfel incat sindromul de sevraj poate fi o sursa probabila de catalepsie. In timp ce acestea sunt principalele cauze ale acestei tulburari, exista o serie de situatii in care persoana in cauza poate sa experimenteze acest fenomen. Acestea sunt:

  • Obezitate

  • Depresie majora

  • Apnee in somn

Daca o persoana sufera de un astfel de incident, este necesar sa ajunga la medic, pentru a exclude orice posibilitate de tulburare sau patologie asociata. Catalepsia poate aparea din cauze multiple si este asociata cu o mare varietate de conditii. Ceea ce se stie este că este produsa de modificari ale mecanismelor fiziologice ale corpului. Bolile care afecteaza ganglionii si caile extrapiramidale, boala Parkinson, epilepsia, se numara printre cauzele aparitiei catalepsiei. Alte cauze pot fiꓽ

  • Depresia si schizofrenia (medicamentatia antipsihotica blocheaza receptorii de dopamina din creier, care pe termen lung pot modifica caile motorii). 

  • Tratamentul cu inhibitori ai neurotransmițătorilor adrenergici (cum ar fi reserpina).

  • Consum de droguri (ketamina, cocaina) 

  • Reglarea dopaminergica, serotoninergica si glutaminergica

  • Deficitul de protein kinază A (PKA)

  • Genetica – expertii sustin faptul ca aparitia catalepsiei poate avea o baza ereditara.

  • Evenimente ce genereaza socuri emotionale puternice

Tratament catalepsie

Dupa ce un individ se confrunta cu un caz de catalepsie, este necesar sa se efectueze o evaluare urgenta si de diagnosticare a acestuia, folosind tehnici cum ar fi electroencefalogramele (EEG) sau electrocardiogramele (CEE). Scopul acestora este de a face o evaluare corecta a bolii si, mai presus de toate, de a exclude posibilitatea mortii. Din pacate, nu exista inca un tratament specific pentru catalepsie. Prin urmare, este vital ca medicul sa specifice care a fost cauza si, in conformitate cu diagnosticul final, va fi efectuat un proces de actiune care restabileste sanatatea pacientului.

Atunci cand diagnosticul de catalepsie este asociat cu o anumita boala a sistemului nervos, cum ar fi Parkinson, recomandarea este de a administra pacientului o serie de relaxante musculare ale caror beneficii au fost deja demonstrate in aceste cazuri. Cu toate acestea, atunci cand catalepsia este cauzata de o tulburare psihotica, protocolul de actiune include administrarea medicamentelor antipsihotice de catre personalul medical, impreuna cu sedinte de psihoterapie. 

Un alt semn distinctiv al catalepsiei este ca persoana experimenteaza o sensibilitate redusa la durere. Dar cel mai frapant lucru despre aceasta tulburare este ca persoana este absolut constienta de tot, putand sa auda sau sa vada tot ce se intampla in jurul sau. Aceasta tulburare a fost in mod traditional cunoscuta sub numele de "moarte aparenta", obtinand faima sa dintr-o serie de cazuri in care unii oameni au fost ingropati de vii intr-o stare de catalepsie si despre care se credea ca au murit.

Cauza acestei confuzii este ca o persoana aflata intr-o stare de catalepsie poate fi pret de cateva minute sau saptamani, intr-o stare de paralizate, fara a prezenta semne evidente de viata. Desi la prima vedere pare o tulburare terifianta, deoarece apare brusc si persoana ramane constienta, nu este o conditie grava si persoana se poate recupera in mod regulat odata ce starea este determinata. Pe de alta parte, au existat cazuri de catalepsie la persoanele sanatoase. De obicei, aspectul sau este legat de alte tulburari, cum ar fi diagnostice severe de schizofrenie, isterie.

Intreruperea psihostimulantelor, medicamentelor pentru recaptarea serotoninei (SSRI) pot induce starea de catalepsie, de aceea este important sa se specifice medicului orice actiune pe care individul a facut-o si care ar putea avea legatura cu diagnosticul. Rigiditatea musculara, lipsa raspunsului la stimuli, puls si respiratie aproape imperceptibile, pierderea totala a controlului miscarilor sunt cateva dintre simptomele ce pot ascunde fenomenul de catalepsie. Prezentarea la medic este absolut esentiala!

Sursa: 

https://medical-dictionary.thefreedictionary.com/Catalepsis

Bibliografie:

  1.  Milton H. Erickson, edited by Ernest Rossi "Collected Papers of Milton H. Erickson", Irvington 1980
  2. D'Angour, Armand (2019). Socrates in Love. Bloomsbury Publishing, London, page 76.
  3. St. Teresa of Avila, The Life of St. Teresa de Avila, 1565, chapters V, VI, and VII.
  4. Hughes, T. (1972). Crow: From the Life and Songs of the Crow. London: Faber & Faber.

Articole similare
Cupuacu: ingredient exotic din Brazilia, descopera beneficiile pentru piele Cupuacu: ingredient exotic din Brazilia, descopera beneficiile pentru piele

Produsele care contin unt de cupuacu sunt recomandate pentru regenerarea imperfecțiunilor tenului si au un efect antioxidant puternic. Untul de cupuacu poate fi folosit ca ingredient in creme hidratante, creme de noapte, creme antirid, creme de după plajă și in balsam de buze. Datorita vitaminelor din textura, produsele care contin cupuacu formează o barieră protectoare asupra pielii, protejând-o de raze UV, frig, produse chimice și dezhidratare

27 mai 2024
Edited 27 mai 2024
citește articolul
Mituri: Este periculos sau nu sa inghitim guma de mestecat? Mituri: Este periculos sau nu sa inghitim guma de mestecat?

Îndulcitorii artificiali din guma de mestecat sunt de asemenea periculoși pentru sănătate. De exemplu aspartamul este metabolizat în corp în formeldehidă, substanță cunoscută ca și cancerigenă și care nu poate fi eliminată din corp prin sistemul normal de detoxifiere al organismului făcut de ficat și rinichi. Formeldehidaeste strâns legată de tumori pe creier și creștere în greutate.

11 februarie 2020
Edited 12 ianuarie 2023
citește articolul
Tot ce ai nevoie sa stii despre detoxifiere Tot ce ai nevoie sa stii despre detoxifiere

Sedentarismul, alimentele care sunt hiper-procesate, poluarea atmosferică, stresul și alimentația dezorganizată contribuie la tulburarea sistemelor din organismul uman. Deși ficatul are rol de detoxifiere, abuzul de medicamente, alcool, tutun, pot dezechilibra procesele hepatice. Problemele ficatului pot afecta sistemul limfatic și sistemul digestiv în mod ireversibil dacă nu se intervine din timp.

10 februarie 2020
Edited 13 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina