Testul anti-HCV: importanta depistarii hepatitei C, cum se face
Testul anti-HCV este o analiza de sange care depisteaza prezenta anticorpilor impotriva virusului hepatitei C (HCV). Aceasta analiza este foarte importanta pentru depistarea infectiei cu virusul HCV, deoarece in majoritatea cazurilor, aceasta infectie nu prezinta simptome in stadiile timpurii si poate duce la complicatii grave. Virusul hepatitei C poate afecta ficatul si poate provoca inflamatii cronice, ciroza hepatica si chiar cancer hepatic.
Infectia cu virusul HCV se poate transmite prin contactul cu sangele unei persoane infectate, prin utilizarea obiectelor contaminate si de la mama la copil in timpul nasterii. Depistarea precoce a infectiei cu virusul HCV este esentiala pentru a preveni complicatiile si pentru a oferi tratamentul adecvat. Tratamentul pentru hepatita C include terapia antivirala, care poate ajuta la vindecarea infectiei sau la reducerea riscului de complicatii.
Lucruri importante de cunoscut despre testul anti-HCV
Testul pentru virusul hepatitei C (HCV) este un test de sange care detecteaza materialul genetic (acid ribonucleic sau ARN) din virusul care provoaca hepatita sau proteinele (anticorpIi) pe care organismul le produce impotriva HCV. Aceste proteine vor fi prezente in sangele dumneavoastra daca aveti o infectie cu hepatita C sau ati avut-o in trecut. Este important sa se identifice tipul de virus hepatitic care cauzeaza infectia pentru a preveni raspandirea acesteia si pentru a alege tratamentul potrivit.
Testele anticorpilor anti-HCV detecteaza anticorpii HCV din sange, indicand faptul ca a aparut infectia cu HCV. Acest test nu poate evidentia o infectie acuta sau o infectie pe termen lung (cronica). Testul HCV RIBA este un alt test care detecteaza anticorpi impotriva HCV. Acest test poate indica daca un rezultat pozitiv a fost cauzat de o infectie HCV reala sau daca rezultatul a fost unul fals pozitiv.
Testarea materialului genetic al HCV (ARN) utilizeaza reactia in lant a polimerazei (PCR) pentru a identifica o infectie activa a hepatitei C. ARN-ul se gaseste in sangele unei persoane in termen de 2 saptamani de la expunerea la virus. Un test ARN HCV poate fi efectuat pentru a confirma un rezultat pozitiv la un test de anticorpi HCV, pentru a masura nivelul virusului din sange (numit incarcatura virala) sau pentru a arata cat de bine raspunde o persoana cu HCV la tratament.
De multe ori, testul HCV cantitativ (numit si incarcatura virala) este utilizat inainte si in timpul tratamentului pentru a sti cat timp este necesar tratamentul si pentru a verifica cat de bine functioneaza tratamentul. Genotiparea virala HCV este utilizata pentru a determina care genotip HCV este prezent. Se cunosc 7 genotipuri ale HCV, iar unele sunt mai usor de tratat decat altele. Nu exista vaccin disponibil care sa previna hepatita C.
Ce este hepatita C?
Este o infectie cauzata de virusul hepatitei C, care are o ”afinitate” ridicata pentru ficat. Virusul se gaseste in sangele persoanelor care au aceasta boala. Infectia cronica afecteaza mai mult de 70 de milioane de oameni din intreaga lume, iar unele estimari indica faptul ca ar putea fi mai multe cazuri, insa multe persoane nu stiu faptul ca sunt infectate.
De ce este hepatita C atat de periculoasa?
Poate cel mai mare pericol pe care il prezinta acest virus este ca poate produce o infectie acuta, care este adesea asimptomatica, de fapt, multe cazuri de hepatita C sunt diagnosticate la pacienti fara simptome, care nu isi amintesc sa fi avut o hepatita acuta. Mai mult de 90% dintre pacienti nu au simptome atunci cand contracteaza boala, iar aceasta este de obicei descoperita intamplator printr-o analiza de rutina, atunci cand donati sange sau cand simptomele incep sa apara, deoarece simptomele aparute indica adesea o hepatita C cronica sau ciroza. Intre 50-70% dintre pacientii infectati dezvolta hepatita cronica si 20% dintre pacienti vor progresa la ciroza in termen de 10 ani de la infectare. Acesti pacienti au boala si o pot raspandi si la altii.
Ce este hepatita C acuta?
In faza acuta, doar 5% au o imagine tipica de oboseala, lipsa de apetit, ingalbenirea pielii, urina inchisa la culoare, scaune albicioase si mancarime pe scara larga. Altii trec boala ca si cum ar fi o gripa sau chiar fara sa stie, asa cum a fost mentionat mai sus.
Ce este hepatita C cronica?
Odata ce au fost cronicizate tesuturile afectate, simptomele pe care le poate da sunt cele ale hepatitei cronice. In general, pacientii sunt obositi si isi pot pierde apetitul. Cand boala este avansata, pot aparea umflaturi la nivelul picioarelor si abdomenului, modificari ale coagularii sangelui, cu aparitia frecventa a vanatailor sau a hemoragiilor gingivale si nazale.
Unii barbati au o crestere a sanilor, insa pot creste, de asemenea, glandele parotide sau pot aparea leziuni de culoare rosiatica pe piele. Pielea are o nuanta galbuie (icter), iar in stadii avansate poate deveni mai inchisa. Alte complicatii frecvente sunt aparitia varicelor esofagiene (dilatarea venelor esofagului) care pot sangera sau encefalopatia hepatica (pacientii apar confuzi, somnorosi si dezorientati).
Categorii populationale vulnerabile
Virusul se raspandeste in principal prin sange, rareori prin contact sexual si, in mod exceptional, de la mama la copil. Modul de contagiune este adesea necunoscut. Riscul de contagiune creste considerabil in urmatoarele cazuri:
Persoanele care au primit o transfuzie de sange sau derivati (plasma, imunoglobuline etc.) inainte de 1990. Persoanele nascute in perioada in care testarea anti-HCV nu era disponibila (1945-1965). Consumatorii de droguri pe cale venoasa. Acestia prezinta un risc foarte mare de a avea o infectie cu hepatita C. Unele studii arata ca pana la 80-90% dintre acesti subiecti sunt purtatori ai unei astfel de infectii.
Purtatorii de tatuaje: Tatuajele si piercing-ul sunt o modalitate frecventa de transmitere a infectiei. Atunci cand se efectueaza in locuri care nu respecta masurile de igiena necesare (utilizarea unui singur ac pentru fiecare individ, material de unica folosinta si sterilizarea adecvata a materialelor), sansele de infectie sunt foarte mari. Persoanele care adopta folosirea la comun a obiectelor de ingrijire personala (dispozitive pentru manichiura, aparate de barbierit, penseta, periuta de dinti). Persoanele care au istoric de interventii chirurgicale, in special a interventiilor chirurgicale majore. Modul de contagiune in aceste cazuri poate fi prin rani sau sange al personalului chirurgical, daca acestea vin in contact cu sangele pacientului, adica daca nu se folosesc echipamente de protectie.
Testul anti-HCV este important pentru depistarea infectiei cu virusul hepatitei C si pentru prevenirea complicatiilor. Este recomandat sa efectuati aceasta analiza daca ati fost expus la factori de risc pentru hepatita C sau daca aveti simptome care pot indica o posibila infectie cu acest virus.
Cum sa recunosti hepatita
Hepatita sub toate formele ei este una dintre cele mai cunoscute boli si cu o profilaxie periculoasa pe diferite segmente de varsta. De asemenea, hepatita virală este una din cele mai mari amenințări de sănătate publică in multe tari, atat cele civilizate dar si in tarile sarace. Hepatita inregistreaza aproape 1.500.000 de decese in fiecare an. Si asta nu e tot. Dintre toate formele de cancer care duc la deces, doua din trei decese se intampla din cauza cancerului hepatic.
Ce este si mai grav este ca OMS ( Organizatia Mondiala a Sanatatii) a avertizat ca peste 300.000.000 de oameni traiesc pe glob cu forme de hepatita virala fara sa stie acest lucru pentru ca la inceput aceasta boala este asimptomatica. In plus, putini oameni isi fac analize medicale sau viziteaza medicul pentru preventie.
Desi exista tratamente pentru hepatita C și vaccin pentru hepatita B, putini oameni au acces sau folosesc metodele preventive si din aceasta cauza, peste 1.300.000 de oameni mor din cauza unor forme de Hepatita B si C. Cifrele sunt ingrijoratoare pentru ca formele mortale de hepatita fac mai multe victime decat HIV/SIDA, tuberculoza și malaria, la un loc. Mai grav este faptul ca dintre cele peste 300.000.000 de cazuri de hepatita virala, 9 din 10 dintre acestea sunt cazuri de Hepatita B sau C.