Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Sindromul Brugada: Cum il recunosti, simptome, cum se poate trata

Sindromul Brugada: Cum il recunosti, simptome, cum se poate trata

Data publicării: 31 mai 2023

Sindromul Brugada este o boala mostenita rara, care poate pune viata in pericol si care predispune pacientii la aritmii cardiace fatale. Sindromul este caracterizat prin constatarile ECG ale unui bloc de ramuri de pachet drept si cresteri ale segmentului ST in conductele precordiale drepte ( V1-V3 ).

Prima asociere genetica cu sindromul Brugada descoperita a fost o mutatie a pierderii functiei in gena canalului de sodiu cu tensiune cardiaca SCN5A. Se crede ca se gaseste in 15-30% din cazurile de sindrom Brugada. Mutatiile canalelor de calciu si potasiu, proteinele canalelor asociate si proteinele desmosomale au fost, de asemenea, legate de boala. Sindromul Brugada este mostenit intr-un model dominant autozomal. In plus, multi factori de mediu si genetici pot influenta fenotipul, inclusiv temperatura, medicamentele, anomaliile electrolitice si consumul de cocaina.

Cum apare acest sindrom. Cum il recunosti

Prevalenta sindromului Brugada este de aproximativ 3 pana la 5 la 10.000 de persoane. Sindromul Brugada este de aproximativ 8 pana la 10 ori mai frecvent la barbati decat la femei. Aceasta diferenta de gen nu se regaseste insa la pacientii pediatrici. Acest lucru a fost ipotezat ca urmare a nivelului mai mare de testosteron dupa pubertate. Sindromul Brugada este, de asemenea, mai raspandit la cei care sunt de origine din tari sud-estice. Varsta medie afectata este de 41 de ani. Sindromul Brugada reprezinta 4% din totalul deceselor cardiace bruste.

Mecanismul exact pentru sindromul Brugada nu este clar. Exista doua ipoteze fiziologice principale care au fost sugerate: tulburarea de repolarizare si modelele de tulburare de depolarizare. Conform modelului tulburarii de repolarizare, scaderea curentului de sodiu secundar mutatiei canalului de sodiu care pierde functia determina potentialul de actiune al epicardului ventricular drept sa aiba o nota mai profunda in comparatie cu potentialul de actiune al endocardului. Aceasta diferenta de curent poate duce la constatarea tipica a EKG a sindromului Brugada si a aritmiilor fatale ulterioare. Modelul tulburarii de depolarizare, pe de alta parte, sugereaza ca rezultatele EKG ale sindromului Brugada sunt secundare unei intarzieri a depolarizarii din cauza conducerii lente in tractul de iesire a ventriculului drept.

Cum se manifesta sindromul Brugada
Simptomele sindromului Brugada variaza de la absenta simptomelor pana la moartea cardiaca brusca. Moartea cardiaca brusca apare de obicei in timpul somnului. Aproximativ 80% dintre pacientii cu sindrom Brugada care dezvolta tahicardie ventriculara sau sincopa cu experienta de fibrilatie ventriculara. Palpitatiile si ametelile au fost, de asemenea, descrise ca fiind posibile simptome. Istoricul unei boli febrile poate fi prezent, deoarece febra poate precipita simptome si aritmii. 10-30% dintre pacientii cu sindrom Brugada vor avea o aritmie atriala, iar tahicardia supraventriculara este, de asemenea, mai frecventa la pacientii cu sindrom Brugada decat la populatia generala. Cu toate acestea, 72% dintre cei cu sindrom Brugada nu vor prezenta niciun simptom, iar 28% nu vor avea antecedente familiale de moarte subita cardiaca.

Cum se diagnosticheaza
Pentru a diagnostica sindromul Brugada, medicul va lua in considerare simptomele, antecedentele medicale si istoricul familial al pacientului. Diagnosticul se bazeaza, de asemenea, pe prezenta unor caracteristici specifice in electrocardiograma (ECG). Aceste caracteristici includ anomalii in segmentul ST al ECG-ului in anumite derivatii, care pot varia in intensitate. Uneori, testele genetice pot fi utilizate pentru a confirma diagnosticul in cazuri incerte sau pentru a identifica mutatiile genetice asociate sindromului Brugada.

O electrocardiograma (EKG) este semnificativa atat pentru diagnosticarea, cat si pentru a decide optiunile de gestionare a sindromului Brugada. Trei modele diferite de ECG au fost descrise la pacientii cu sindrom Brugada: cresteri ST in forma de mai mari de 2 mm insotite de o unda T inversata ( tip I ), inaltime ST in forma de sa mai mare de 2 mm ( tip II ) si inaltimi ST in forma de sa mai mici de 2 mm ( tip III ).

In plus, pacientii cu un ECG normal si factori cu risc ridicat pot necesita alte teste care sa sustina rezultatele tipice ale ECG. Acesti factori cu risc ridicat care pot necesita teste suplimentare includ un istoric familial al sindromului Brugada, istoric familial de moarte subita cardiaca, si simptome in concordanta cu sindromul Brugada in stabilirea anomaliilor ECG discutabile.  De asemenea, anomalii ale electrolitilor, cum ar fi hiperkalemia si hipercalcemia, au fost cunoscute pentru a dezvalui cresteri ale ST in conductele precordiale drepte.

Optiuni de tratament si managementul bolii
Scopul tratamentului in sindromul Brugada este prevenirea aritmiilor ventriculare si a episoadelor de moarte subita cardiaca. Tratamentul poate include:

Evitarea factorilor de declansare: Pacientii cu sindrom Brugada trebuie sa evite factorii care pot declansa aritmiile ventriculare, cum ar fi febra, medicamentele care afecteaza activitatea electrica a inimii (precum anumite antiaritmice sau antidepresive triciclice) si consumul excesiv de alcool.
Dispozitive implantabile: Pentru pacientii cu risc crescut de aritmii grave, implantarea unui defibrilator cardiac implantabil (ICD) poate fi o optiune de tratament. ICD-ul este un dispozitiv implantat chirurgical care poate detecta si trata ritmurile anormale ale inimii prin administrarea unui soc electric pentru a restabili ritmul normal.
Medicamente antiaritmice: Unele medicamente antiaritmice pot fi utilizate pentru a reduce riscul de aritmii ventriculare. Aceasta este o abordare care poate varia in functie de cazul individual si trebuie gestionata impreuna cu un cardiolog specializat.
Pana in prezent, singurul tratament care s-a dovedit eficient in tratarea tahicardiei ventriculare si a fibrilatiei si prevenirea mortii subite la pacientii cu sindrom Brugada este implantarea unui defibrilator cardiac implantabil automat. Ablatia cateterului de radiofrecventa a fost raportata recent ca un tratament nou eficient. Nu s-a dovedit ca terapia farmacologica reduce aparitia aritmiilor ventriculare sau a mortii subite.

Un cardioverter-defibrilator implantabil (ICD) este elementul principal al tratamentului pacientilor cu sindrom Brugada. Recomandarile actuale sunt de a efectua plasarea ICD la cei care au supravietuit stopului cardiac, la pacientii cu anomalii si sincopa a Brugada ECG. Tratamentul farmacologic cu chinidina este, de asemenea, o optiune. Exista rezultate contradictorii cu privire la utilizarea chinidinei in loc de plasarea ICD; cu toate acestea, chinidina este utila la pacientii cu sindrom Brugada cu un ICD care prezinta socuri multiple si la cei care au contraindicatii pentru plasarea ICD.

Tratamentul persoanelor asimptomatice este mai complicat. Stratificarea personalizata a riscurilor este esentiala pentru asigurarea unui management adecvat pentru acesti pacienti asimptomatici, in functie de factorii de risc care utilizeaza o abordare multidisciplinara si cu o monitorizare atenta si frecventa.

Daca nu aveti simptome, medicul poate decide ca aveti nevoie de un ICD din cauza istoricului familiei sau a rezultatelor testelor. Pacientii cu sindrom Brugada trebuie supravegheati in mod regulat de catre un medic cardiolog Monitorizarea poate include ECG-uri regulate pentru a detecta orice schimbari in modelele electrice ale inimii, teste genetice pentru a identifica mutatiile asociate si evaluari periodice ale riscului de aritmii ventriculare si moarte subita cardiaca. Pacientii trebuie sa fie constienti de simptomele care pot indica aritmii periculoase si sa solicite imediat asistenta medicala daca apar astfel de simptome.

 

Articole similare
Xerostomia: Factori care declanseaza boala, simptome, tratament Xerostomia: Factori care declanseaza boala, simptome, tratament

Xerostomia, asa cum mai este cunoscut simptomul de gura uscata, este senzatia pe care o avem cu totii uneori cand nu exista suficienta saliva produsa de glandele salivare. Asadar, avem un simptom al unei afectiuni, nu o afectiune in sine.

3 aprilie 2023
Edited 3 aprilie 2023
citește articolul
Boala Gaucher: Cum se manifesta, de ce apare, simptome Boala Gaucher: Cum se manifesta, de ce apare, simptome

Boala Gaucher este o boala monogenica, descrisa pentru prima data de medicul francez Philippe Gaucher, in 1882. Se transmite autozomal recesiv si este cauzata de mutatii la nivelul unei gene situate pe cromozomul 1, ce codifica enzima glucocerebrozidaza (β–glucozidaza acida, glicozilceramidaza).

23 martie 2023
Edited 29 martie 2023
citește articolul
Mielomul multiplu sau boala Kahler. Cum apare, cum se poate preveni Mielomul multiplu sau boala Kahler. Cum apare, cum se poate preveni

Mielomul multiplu este o forma de cancer care se formeaza intr-un tip de celule albe din sange numite „celule plasmatice”. Celulele plasmatice sanatoase ajuta la combaterea infectiilor prin producerea de anticorpi care recunosc si ataca germenii. 

23 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...