Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
femeie-priveste-apusul

Uterul retrovers: de ce apare, ce inseamna si cum poate afecta organismul

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 28 septembrie 2023

Uterul retrovers este o conditie in care uterul se afla intr-o pozitie inclinata spre spate (posterior), in loc sa fie inclinat usor spre partea din fata a abdomenului, cum este in mod obisnuit. In mod normal, uterul este pozitionat intr-o pozitie usor inclinata spre fata, intr-o pozitie numita anteversie. Cu toate acestea, in cazul uterului retroversat, uterul este inclinat spre spate, intr-o pozitie numita retroversie. Acesta poate fi o caracteristica anatomica normala si nu provoaca de obicei simptome sau complicatii. Cu toate acestea, unele femei pot experimenta disconfort sau simptome asociate cu aceasta pozitie anormala a uterului. Aceste simptome pot include dureri in timpul actului sexual, dureri pelvine, dureri in timpul menstruatiei sau dificultati in urinare.

Uterul retroversat poate fi detectat prin examinarea pelvina efectuata de catre medicul ginecolog. De obicei, nu este necesara nicio interventie medicala pentru uterul retroversat, cu exceptia cazului in care provoaca simptome semnificative sau afecteaza fertilitatea unei femei. In aceste cazuri, medicul poate recomanda tratamentul simptomatic pentru ameliorarea durerilor sau, in cazuri rare, poate fi necesara interventia chirurgicala pentru corectarea pozitiei uterului.

De ce apare uterul retrovers

Sunt mai multe motive posibile pentru care poate aparea uterul retrovers. Unele dintre acestea includ:

Factori congenitali: Pozitia uterului poate fi determinata in timpul dezvoltarii fetale. Anumite anomalii congenitale pot face ca uterul sa fie inclinat spre spate;

Variatii anatomice normale: Uterul retrovers poate fi o caracteristica anatomica normala pentru unele femei. Nu este neaparat o problema sau o afectiune;

Endometrioza: Endometrioza este o afectiune in care tesutul endometrial (tesutul care captuseste uterul) creste in afara uterului;

Aceasta poate provoca aderente si modificari ale pozitiei uterului, inclusiv uterul retrovers. Boli inflamatorii pelvine: Infectiile sau inflamatiile pelvine, cum ar fi boala inflamatorie pelvina, pot afecta ligamentele si tesuturile care sustin uterul, conducand la o schimbare a pozitiei sale. Interventii chirurgicale pelvine anterioare: Anumite interventii chirurgicale pelvine anterioare, cum ar fi histerectomia sau chirurgia endometriozei, pot afecta structurile pelvine si pot determina modificari ale pozitiei uterului.

Ce simptome pot aparea 

Uterul retrovers poate fi asimptomatic in majoritatea cazurilor si poate fi descoperit accidental in timpul unui examen pelvin de rutina. Cu toate acestea, in unele cazuri, femeile pot experimenta simptome sau inconveniente asociate cu aceasta pozitie anormala a uterului. Acestea pot include:

Durere pelvina: Unele femei cu uter retroversat pot prezenta dureri pelvine, care pot fi constante sau pot aparea in anumite perioade ale ciclului menstrual. Durerea poate fi usoara sau severa si poate fi resimtita in partea inferioara a abdomenului sau in partea inferioara a spatelui. Disconfort in timpul actului sexual: Uterul retroversat poate provoca disconfort sau durere in timpul actului sexual. Acest lucru poate fi cauzat de presiunea exercitata asupra uterului in timpul penetrarii sau a pozitiilor care exercita presiune asupra uterului.

Dureri menstruale: Unele femei cu uter retroversat pot experimenta dureri menstruale mai intense (dismenoree) in comparatie cu cele fara aceasta conditie. Durerea poate fi mai mare in timpul menstruatiei si poate fi resimtita in partea inferioara a abdomenului sau in partea inferioara a spatelui. Probleme urinare: Unele femei pot raporta dificultati in urinare sau simptome urinare neplacute, cum ar fi nevoia frecventa de a urina sau senzatia de golire incompleta a vezicii urinare. Acest lucru poate fi cauzat de presiunea exercitata de uterul retroversat asupra vezicii urinare.

Uterul retorvers afecteaza fertilitatea?

De obicei, uterul retroversat nu afecteaza fertilitatea. Majoritatea femeilor cu uter retroversat pot concepe si pot avea o sarcina normala fara complicatii. Pozitia inclinata a uterului nu impiedica de obicei intalnirea spermei cu ovulul si nici nu afecteaza capacitatea de implantare a embrionului.

Cu toate acestea, in unele cazuri rare, uterul retroversat poate fi asociat cu alte afectiuni care pot afecta fertilitatea. De exemplu, endometrioza, o afectiune in care tesutul endometrial creste in afara uterului, poate fi mai frecventa la femeile cu uter retroversat si poate afecta fertilitatea. Endometrioza poate cauza inflamatie, aderente si blocarea trompelor uterine, ceea ce poate dificulta intalnirea spermatozoizilor cu ovulele si implantarea embrionului.

Daca aveti probleme de fertilitate si aveti uter retroversat, medicul dumneavoastra ginecolog va poate recomanda evaluari suplimentare pentru a exclude alte afectiuni care pot afecta fertilitatea, precum endometrioza sau tulburarile de ovulatie. In unele cazuri, interventiile chirurgicale sau tratamentele pentru a corecta sau trata aceste afectiuni pot fi necesare pentru a spori sansele de a concepe.

In general, daca nu exista alte afectiuni asociate cu uterul retroversat care sa afecteze fertilitatea, pozitia inclinata a uterului nu ar trebui sa fie o problema majora in ceea ce priveste capacitatea de a ramane insarcinata si de a duce o sarcina la termen. Cu toate acestea, fiecare caz este unic, iar consultul medical personalizat este intotdeauna recomandat in cazul in care aveti ingrijorari legate de fertilitate.

 

Se poate corecta?

Uterul retrovers este considerat o variatie normala si nu cauzeaza probleme de sanatate sau complicatii. Este important sa intelegem ca uterul retrovers nu este o afectiune in sine, ci o pozitie anormala a uterului. Cu toate acestea, in unele cazuri rare in care uterul retroversat provoaca simptome semnificative sau afecteaza fertilitatea, pot fi luate in considerare anumite optiuni de tratament sau corectie. 

Daca uterul retroversat provoaca disconfort sau dureri, medicul dumneavoastra poate recomanda tratament simptomatic pentru a ameliora simptomele. Acest tratament poate include administrarea de analgezice pentru dureri sau utilizarea de tehnici de relaxare musculara pentru a reduce disconfortul. Exercitii: Daca uterul retrovers nu este cauzat de un fibrom uterin sau de endometrioza si daca medicul poate repozitiona uterul manual in timpul consultatiei, exercitiile pot fi utile.

Interventie chirurgicala: In cazuri rare in care uterul retroversat cauzeaza complicatii severe sau afecteaza in mod semnificativ fertilitatea, medicul poate sugera interventia chirurgicala. De exemplu, o interventie chirurgicala numita "uteropexie" poate fi efectuata pentru a fixa uterul intr-o pozitie normala. Totusi, aceasta procedura este rara si se recomanda numai in anumite cazuri.

Uterul retrovers si posibilele complicatii

In majoritatea cazurilor, uterul retroversat nu cauzeaza complicatii si nu este asociat cu probleme de sanatate grave. Cu toate acestea, in unele situatii, uterul retroversat poate fi asociat cu anumite complicatii sau probleme de sanatate, cum ar fi:

Endometrioza: Uterul retroversat poate fi asociat cu un risc usor crescut de endometrioza. Endometrioza este o afectiune in care tesutul similar endometrului (care captuseste uterul) creste in afara uterului, adesea pe ovare, trompe uterine sau alte organe din pelvis. Aceasta poate cauza dureri pelvine, disconfort in timpul actului sexual si probleme de fertilitate.
Disfunctie sexuala: Uterul retroversat poate provoca disconfort sau durere in timpul actului sexual, ceea ce poate afecta viata sexuala si relatia cu partenerul.  De asemenea, pot aparea complicatii si pe durata sarcinii.

 

Cum recunosti magnolia si ce beneficii are pentru sanatatea metabolismului unei femei?

Magnoliile au fost folosite de secole in medicina traditionala multumita unor proprietati terapeutice pe care le prezinta. Cu toate ca cercetarile stiintifice sunt in continua desfasurare, unele componente ale magnoliilor au fost identificate ca prezentand potentiale beneficii pentru sanatate. Cateva dintre aceste beneficii sunt urmatoarele:

Proprietati antiinflamatorii - Magnoliile au in componenta compusi ce prezinta proprietati antiinflamatorii, spre exemplu magnololul si honokiolul, care au rol in reducerea inflamatiilor din corp si, de asemenea, pot avea efecte benefice in afectiuni inflamatorii, cum ar fi artrita si afectiunile digestive.

Efecte antioxidante - Plantele care sunt asemanatoare cu magnolia au in alcatuire compusi antioxidanti ce pot ajuta la combaterea stresului oxidativ si pot ajuta la protejarea celulelor impotriva daunelor provocate de radicalii liberi.

Efecte anxiolitice si de reducere a stresului - Multumita unor cercetari preliminare se spune despre anumite substante care se gasesc in magnolii, de exemplu honokiolul, ca ar putea prezenta efecte calmante asupra sistemului nervos central. Astfel, magnolia ar putea fi utilizata cu scopul de a reduce anxietatea si stresul.

Proprietati antibacteriene si antifungice - In alcatuirea magnoliilor se regasesc anumiti compusi, spre exemplu magnololul, honokiolul si eudesmolul, ce au demonstrat o activitate antibacteriana si antifungica impotriva unor specii patogene.  Proprietatile acestea pot fi folositoare in vindecarea infectiilor bacteriene si fungice.

Bibliografie:

Abdel Fattah, E. A., Hashem, H. E., Ahmed, F. A., Ghallab, M. A., Varga, I., and Polak, S. Prophylactic role of curcumin against cyclosporine-induced nephrotoxicity: Histological and immunohistological study. Gen.Physiol Biophys. 2010;

Abraham, S. K., Sarma, L., and Kesavan, P. C. Protective effects of chlorogenic acid, curcumin and beta-carotene against gamma-radiation-induced in vivo chromosomal damage. Mutat.Res 1993;

Adhvaryu, M. R., Reddy, N., and Vakharia, B. C. Prevention of hepatotoxicity due to anti tuberculosis treatment: a novel integrative approach. World J Gastroenterol. 8-14-2008; 

Agarwal, K. A., Tripathi, C. D., Agarwal, B. B., and Saluja, S. Efficacy of turmeric (curcumin) in pain and postoperative fatigue after laparoscopic cholecystectomy: a double-blind, randomized placebo-controlled study. Surg Endosc. 6-14-2011; 

Agrawal, D. K., Saikia, D., Tiwari, R., Ojha, S., Shanker, K., Kumar, J. K., Gupta, A. K., Tandon, S., Negi, A. S., and Khanuja, S. P. Demethoxycurcumin and its semisynthetic analogues as antitubercular agents. Planta Med. 2008;

Articole similare
Anticorpii monoclonali: Ce sunt, importanta lor, cum se pot identifica Anticorpii monoclonali: Ce sunt, importanta lor, cum se pot identifica

Anticorpii monoclonali sunt un instrument puternic pentru diagnosticul de laborator si inca unul  din ce in ce mai utilizat in tratamentul diferitelor boli. Anticorpii monoclonali au fost descoperiti in prima jumatate a anilor 1970, de catre Milstein si Köhler la laboratorul de biologie moleculara din Cambridge (Marea Britanie).

26 iunie 2024
Edited 26 iunie 2024
citește articolul
Trifoiul rosu: Cum recunosti planta, cum se poate folosi, contraindicatii Trifoiul rosu: Cum recunosti planta, cum se poate folosi, contraindicatii

Frunzele Trifoiului Rosu contin heterozide cardiotonice in proportie de 0,40-0,80%, iar heterozidele cardiotonice se impart dupa structura chimica a agliconului pe care il contin in 3 grupe,: A, B si E. Frunzele plantei trifoiului rosu contin 10% substante minerale bogate in potasiu, calciu si magneziu, acizi citric, acid ascorbic, flavonoide, colina si acetilcolina, mucilagii si enzime.

25 iunie 2024
Edited 25 iunie 2024
citește articolul
Ienuparul: Cum recunosti planta, beneficii, cum se poate utiliza Ienuparul: Cum recunosti planta, beneficii, cum se poate utiliza

Ienuparul reprezinta o planta medicinala ale carei proprietati terapeutice sunt utilizate in tratarea multor afectiuni si boli: trateaza reumatismul, raceala, bronsita, bolile de piele, elimina piatra existenta la nivelul vezicii urinare. Fructele de ienupar constituie si ele un remediu natural pentru anemie, lipsa poftei de mancare, artroza, asigurand o functionare optima a organismului. Pulberea rezultata din maruntirea fructelor de ienupar este foarte eficienta in tratarea obezitatii, viermilor intestinali, oboselii, arteriosclerozei. 

16 aprilie 2024
Edited 16 aprilie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina