Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
fata-la-alergat

Util: Ce exercitii fizice sa faci zilnic pentru a preveni aparitia unor boli cronice

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 17 octombrie 2023

Bolile cronice sunt afectiuni medicale de lunga durata sau chiar permanente, ce necesita gestionare si ingrijire pe termen lung. Acestea pot dura de la cateva luni  pana la ani si de cele mai multe ori se dezvolta lent. Pentru ca bolile cronice pot persista pe o perioada mai lunga de timp sau pot fi permanente, este esential de inteles faptul ca acestea pot avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii unei persoane si pot necesita tratament medical continuu. Cateva exemple de boli cronice intalnite destul de des sunt urmatoarele:

Diabet zaharat de tip 2 - Aceasta este o afectiune in care nivelul de zahar in sange este ridicat, lucru  cauzat de rezistenta la insulina sau productie insuficienta de insulina.
Hipertensiune arteriala - Presiunea arteriala constant ridicata care pune o presiune suplimentara asupra sistemului cardiovascular.
Boli cardiovasculare - Acestea includ afectiuni cum ar fi boala coronariana, aritmie si accident vascular cerebral, dar si insuficienta cardiaca.
Boli respiratorii cronice - De exemplu astmul sau boala pulmonara obstructiva cronica, prescurtata BPOC.
Artrita - Un grup de afectiuni inflamatorii ce afecteaza articulatiile si pot sa cauzeze dureri si rigiditate.
Cancer - O boala caracterizata prin cresterea necontrolata a celulelor anormale.
Boli renale cronice - Adica deteriorare progresiva a functiei renale ce poate sa duca la aparitia insuficientei renale.

Este necesar de mentionat faptul ca, desi bolile cronice nu pot fi vindecate in totalitate, majoritatea pot fi gestionate in mod eficient cu ajutorul tratamentului medical adecvat, schimbari in stilul de viata si o atentie riguroasa la sanatate. Ingrijirea preventiva si gestionarea adecvata a acestor afectiuni poate imbunatatii semnificativ calitatea vietii pacientilor si poate sa previna aparitia unor complicatii.

 

Ce exercitii fizice sunt recomandate pentru a fi efectuate zilnic?

Pentru a va mentine in forma fizica, este necesar sa incorporati o varietate de exercitii in rutina dumneavoastra. Acestea va ajuta la dezvoltarea unei conditii fizice complete, la mentinerea flexibilitatii, a sanatatii cardiovasculare si a fortei. Cateva tipuri de exercitii pe care le puteti include in programul dumneavoastra de fitness sunt urmatoarele:

Exercitii aerobice:

Mersul rapid sau jogging-ul, acestea putand sa stimuleze inima si intreg sistemul cardiovascular.
Ciclism, fie pe bicicleta in aer liber fie pe un aparat de exercitii stationar.
Inotul reprezinta un exercitiu excelent pentru intreg corpul si pentru respiratie.
Dansul este o modalitate distractiva de a arde calorii si de a va mentine in miscare.

Exercitii de forta:

Ridicarea greutatilor, puteti utiliza gantere sau aparate speciale de forta din salile de fitness.
Flotarile, cu ajutorul acestora puteti sa lucrati pieptul, bratele si umerii.
Genuflexiuni, prin acest exercitiu puteti sa lucrati picioarele si fesierii.
Abdomene, prin acest exercitiu se lucreaza muschii abdominali.

Exercitii de flexibilitate si echilibru:

Yoga, practicand yoga se ofera flexibilitate si echilibru corpului, insa ajuta si la reducerea stresului.
Pilates, tipul acesta de exercitii se concentreaza pe intarirea nucleului si pe flexibilitate.
Stretching, acesta ajuta la mentinerea flexibilitatii, dar si la prevenirea accidentarilor.

Exercitii de rezistenta:

Plank-uri, folosind aceasta tehnica lucrati muschii abdominali.
Burpees, adica o combinatie de genoflexiuni, flotari si sarituri.
Skipping, sau saritul cu coarda, reprezinta un exercitiu cardiovascular foarte bun.

Exercitii de echilibru si coordonare:

Practicand exercitii cu mingea de fitness veti lucra echilibrul.
Bosu exercises, folosirea unei platforme instabile pentru a va imbunatatii coordonarea.
Este esential sa alternati exercitiile si sa va antrenati absolut toate grupele musculare. In aceeasi masura, nu uitati sa includeti o perioada de incalzire inainte de orice antrenament si o perioada de racire dupa incheierea tuturor exercitiilor. In cazul in care sunteti incepatori sau aveti anumite conditii medicale, este indicat sa va consultati cu un profesionist in domeniul fitnessului sau cu medicul dumneavoastra cu scopul de a va asigura ca planul dumneavoastra de exercitii este corespunzator pentru nevoile si capacitatile dumneavoastra fizice.

 

Exercitii fizice care te pot ajuta sa previi bolile cronice

Exercitiile fizice efectuate in mod regulat pot avea un rol important in prevenirea bolilor cronice si in mentinerea unei sanatati optime pe termen lung. Stilul de viata sedentar este asociat cu un risc crescut pentru diverse boli cronice, astfel este foarte important sa va asigurati ca faceti miscare in mod constant. Cateva tipuri de exercitii fizice care sunt benefice pentru prevenirea bolilor cronice sunt urmatoarele:

Exercitii aerobice:

Mersul rapid sau jogging-ul stimuleaza inima si sistemul cardiovascular, lucru ce le mentine sanatoase.
Ciclismul imbunatateste capacitatea cardiovasculara si tonifiaza muschii picioarelor.
Inotul reprezinta un exercitiu extraordinar pentru intreg corpul, protejand articulatiile.

Exercitii de forta:

Ridicarea greutatilor contribuie la mentinerea masei musculare, ajuta la imbunatatirea densitatii osoase si a metabolismului.
Exercitii cu rezistenta, la acest tip de exercitii este indicat sa folositi banda elastica sau propriul corp cu scopul de a va lucra muschii.

Exercitii de flexibilitate si echilibru:

Yoga sporeste flexibilitatea si mobilitatea, fapt ce ajuta la diminuarea riscului de aparitie a ranilor.
Pilates, acesta este concentrat pe intarirea nucleului si pe imbunatatirea intreg echilibrului.

Exercitii cardiovasculare:

Antrenamente HIIT, adica antrenamente High-Intensity Interval Training, acest lucru insemnand exercitii de alternare a perioadelor intense cu perioade de recuperare.
Exercitiile cu sarituri promoveaza sanatatea cardiovasculara si creste astfel arderea caloriilor.

Exercitii de relaxare si reducere a stresului:

Meditatia contribuie la diminuarea stresului si a anxietatii, fapt ce poate ajuta la bolile cronice.
Tai Chi promoveaza relaxarea si echilibrul, lucru benefic pentru sanatate mentala si fizica.

Este recomandat sa incorporati o combinatie intre aceste tipuri de exercitii in rutina dumneavoastra saptamanala. Indicat ar fi sa faceti cel putin 150 de minute de activitate aerobica moderata sau 75 de minute de activitate aerobica intensa pe saptamana, in plus fata de exercitiile de forta de cel putin 2 ori pe saptamana. Este foarte important sa gasiti activitati fizice pe care sa le apreciati si sa le transformati intr-o parte placuta a vietii dumneavoastra. Inainte de a incepe un program de exercitii fizice, in special in cazul in care prezentati anumite conditii medicale preexistente, este indicat sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu un specialist in fitness cu scopul de a primi recomandari adecvate si personalizate in functie de nevoile dumneavoastra.

 

Ce este banda kinesiologica si cum te poate ajuta in timpul efectuarii unor exercitii fizice

Bandajul kinesiologic, cunoscut si sub denumirea de banda kinesiologica sau banda KT (Kinesio Tape), este un dispozitiv medical elastic si adeziv utilizat in tratamentele de fizioterapie si reabilitare. A fost dezvoltat in anii 1970 de catre Dr. Kenzo Kase, un chiropractician japonez. Banda kinesiologica are mai multe proprietati care o fac utila in terapiile fizice:

Elasticitate: este fabricata dintr-un material elastic, similar cu pielea umana, pentru a permite miscarea naturala a corpului.

Adeziune: are o parte adeziva care permite aplicarea pe piele si mentinerea pe loc pe durata tratamentului.

Respirabilitate: materialul permite pielii sa respire, evitand acumularea de umiditate si reducand riscul de iritatii.

Rezistenta la apa: multe variante ale benzii kinesiologice sunt rezistente la apa, ceea ce permite pacientilor sa o utilizeze in timpul activitatilor fizice si in diferite conditii meteorologice.
Activare neuromusculara: se presupune ca banda kinesiologica ajuta la stimularea receptorilor pielii si a sistemului nervos, contribuind astfel la ameliorarea durerii, reducerea inflamatiei si sprijinirea functiei musculare.

Bibliografie:

Fifi AC, Axelrod CH, Chakraborty P, et al. Herbs and spices in the treatment of functional gastrointestinal disorders: a review of clinical trials. Nutrients. 2018;
Long V. Aloe vera in dermatology—the plant of immortality. JAMA Dermatology. 2016;
National Institute of Environmental Health Sciences. NTP Speaks About Aloe Vera. https://www.niehs.nih.gov/news/newsroom/interviews/aloevera/index.cfm. Accessed on June 24, 2020;
Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;
Quezeda SM, Briscoe J, Cross RK. Complementary and alternative medicine. Inflammatory Bowel Diseases. 2016;
Rodriguez S, Dentali S, Powell D. Aloe vera. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare, 2022; 

Articole similare
Cum sa ai o digestie sanatoasa prin dieta si suplimente alimentare Cum sa ai o digestie sanatoasa prin dieta si suplimente alimentare

Problemele digestive apar si din cauza unei diete care nu are suficiente fibre, din lipsa exercitiilor fizice si dintr-un aport insuficient de apa. Alte cauze pot fi anumite medicamente, abuzul de anumite laxative si sarcina. Desi cauzele pot fi multiple, solutia este adesea in mici schimbari in dieta si in stilul de viata.

31 iulie 2024
Edited 31 iulie 2024
citește articolul
Plante medicinale: Beneficiile dudului alb pentru organism, reguli de consum Plante medicinale: Beneficiile dudului alb pentru organism, reguli de consum

Dudele sunt fructe bogate in caroteni si vitamina C, fiind des adaugate ca adjuvant in tratamentul racelilor. Aceste fructe au un continut redus de zahar, sunt bogate in proteine, insa au, de asemenea antioxidanti benefici sanatatii inimii si, in cele din urma, acestea abunda in fibre. 

28 februarie 2023
Edited 19 decembrie 2023
citește articolul
Coriandru: ce este, cum se cultiva si ce beneficii ofera Coriandru: ce este, cum se cultiva si ce beneficii ofera

Aceasta planta creste in manunchiuri de flori roz, albe si mici, iar in luna august florile se transforma in seminte mici, ridate si rotunde. Semintele de coriandru sunt cele mai apreciate, acestea fiind culese si folosite la prepararea diverselor uleiuri esentiale, dar si a infuziilor. 

28 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina