Util: Cum sa ai o imunitate fara compromisuri in timpul liber
Imunitatea este capacitatea organismului de a anihila agentii patogeni cu care intra organismul in contact. Imunitatea se dezvolta inca de la nastere, insa pe parcursul vietii poate fi afectata de mai multi factori. Imunitatea corpului este direct influentata de bagajul genetic, de factorii de mediu, de alimentatie, stres si alte elemente exogene. Se stie deja ca persoanele cu imunitate puternica se imbolnavesc rar si au capacitatea de a se vindeca mai repede, dar și de a face fata stresului mai usor. Pe de alta parte, s-a demonstrat ca intre procesul de imbatranire si imunitate exista o stransa legatura, chiar mai puternica decat trecerea timpului.
Ultimele luni ne-au aratat cat de important este sa avem o imunitate fortificata si cum avem nevoie sa o sustinem cu diferite vitamine si minerale. In lupta cu infectiile virale si problemele respiratorii intra in arena un nou aliat - gama de produse GripVis. Cum functioneaza sistemul imunitar si cum ajuta GripVis sa lupte cu infectiile virale, descopera in acest material.
Rolul sistemului imunitar
Sistemul imunitar detecteaza virusurile, bacteriile, parazitii, ciupercile, substantele nocive si alte corpuri straine care nu sunt compatibile cu organismal uman si le anihileaza. Un sistem imunitar sanatos va sti sa diferentieze agentii patogeni de tesuturile sanatoase si astfel sa-i elimine din corp.
Sistemul imunitar este format din mai multe structuri, insa cele mai importante sunt globulele albe. Acestea au capacitatea de a se misca independent prin sange si de a depista agentul patogen, totodata fiind capabile sa treaca prin peretii celulari pana la locul infectiei si sa o anihileze. Globulele albe sunt de trei feluri:
Granulocitele – distrug bacteriile cu care intra in contact organismul
Limfocitele – distrug virusurile care cauzeaza infectii, numite si soldatei
Monocitele – asimileaza si digera particulele straine, numite si gunoier
Dar globulele albe ca sa atace diferite forme de virusuri si bacterii au nevoie uneori de ajutor pentru a invata cum sa atace noile organisme. Dupa cum se stie, un astfel de rol il au vaccinurile, dar in afara lor exista anumite substante care au rol de catalizator pentru sistemul imunitar si il ajuta pe acesta sa invete mai usor si sa lupte mai eficient cu noile infectii.
Caragelose, de exemplu, este un compus unic de blocare a virusurilor, un compus de tip polymer organic recunoscut pentru tratarea bolilor respiratorii. A fost aprobat pentru comercializare in UE, parti din Asia si Australia ca parte a spray-urilor nazale, spray-urilor pentru gat si pastile.
Carragelose este un polimer sulfatat din alge rosii, utilizat pe scara larga si in industria alimentara si are statut GRAS (FDA). Compusul are un spectru larg de proprietati de blocare a virusului si este protejat de o familie puternica de brevete.
Cum actioneaza Carragelose?
Carragelose invaluie in mod intruziv virusurile care provoaca raceala si previne aderarea acestora la membranele mucoase reducand astfel reproducerea si raspandirea virusurilor si reduce inflamatiile provocate de virusuri in zona faringelui, laringelui, corzilor vocale inclusiv in zona bronhiilor sau a traheelor.
Carragelose stabilizeaza pelicula fiziologica hidratanta de la nivelul mucoasei faringiene, asigurand astfel o hidratare de durata. Aceasta pelicula fiziologica hidratanta actioneaza ca o bariera fizica impotriva influentelor externe si sustine sistemul natural de aparare al organismului.
GripVis Spray Nazal, recomandat la primele semne de infectie
Nasul reprezinta calea cea mai frecventa de patrundere a virusurilor care declanseaza raceala si bolile virale asemanatoare gripei. Acestea sunt cauzate de virusuri cum sunt, de exemplu, rinovirusurile si coronavirusurile. Odata patrunse in nas, virusurile se pot fixa pe membrana mucoasa si pot infecta celulele mucoase in care se multiplica si se raspandesc. Acest fapt conduce la simptome tipice racelii, cum ar fi nas infundat sau curgerea nasului, dureri in gat si/sau dureri de cap, tuse etc. De multe ori, in stadiul incipient al bolii, nu se poate face diferenta intre o raceala si o gripa. Gripa fiind o boala potential grava, diagnosticul trebuie stabilit de un medic.
Sprayul pentru gat GripVis serveste la umezirea mucoasei nazale, cu rol in profilaxia si tratamentul de sustinere a tuturor afectiunilor cauzate de mucoasa nazala uscata si iritata. Sprayul nazal GripVis este o solutie limpede, incolora, vascoasa, fara miros. 1 ml solutie contine iota-caragenan 1,2 mg (Carragelose®), kappa-caragenan 0,4 mg, clorura de sodiu si apa purificata.
GripVis Spray nazal contine Carragelose, o substanta obtinuta din alge marine rosii. Carragelose are un dublu efect pozitiv.
GripVis Spray pentru gat, recomandat in caz de infectii virale
Mucoasa gurii si a nasului sunt principalele cai de acces ale infectiilor virale, care duc la afectiuni precum raceala si gripa. Dupa patrunderea in gura, virusurile se pot atasa pe mucoasa bucala, unde se pot inmulti si raspandi. Carragelose® invaluie in mod nespecific virusurile care produc virozele respiratorii si le impiedica sa se ataseze de membranele mucoase, astfel reducand multiplicarea si raspandirea virusurilor. Prin urmare, sprayul pentru gat GripVis formeaza o pelicula protectoare impotriva virusurilor racelii.
Carragelose continut de sprayul pentru gat GripVis stabilizeaza pelicula fiziologica hidratanta a mucoasei faringiene si, prin urmare, asigura o hidratare sustinuta. Aceasta pelicula fiziologica hidratanta serveste ca bariera fizica impotriva factorilor externi si sustine apararea naturala a organismului.
GripVis Drajeuri, pentru a scapa de senzatia de iritare de la nivelul mucoasei bucale din cauza infectiilor respiratorii
Mucoasa gurii si a gatului sunt principalele cai de acces ale infectiilor virale, care duc la afectiuni precum raceala si gripa. Dupa intrarea in gura, virusurile se pot atasa la mucoasa bucala, in care se pot inmulti si raspandi. Drajeurile GripVis formeaza o pelicula protectoare hidratanta care sustine apararea naturala a organismului impotriva virusurilor. Carragelose® invaluie in mod nespecific virusurile de raceala si le impiedica sa se ataseze de membranele mucoase. In consecinta, proliferarea si raspandirea virusurilor care cauzeaza virozele respiratorii este redusa.
Cum sa ai grija de imunitatea ta in timpul unui festival
Chiar daca alegi produsele GripVis care contin Carragelose, chiar daca tu crezi ca ai un regim echilibrat si o dieta echilibrata, in timpul unui festival care se intinde pe cateva zile, sau in timpul unor evenimente in aer liber in locuri aglomerate, sau in statiunile de la munte sau mare unde mergi in concediu, trebuie sa fii atent la cateva aspecte pentru a avea un tonus ridicat si o imunitate puternica.
1. Ai grila la consumul de alcool. Pentru ca vorbim de evenimente cu tot felul de petreceri trebuie sa ai grija la consumul de alcool. Alcoolul ingerat in cantitati mari epuizeaza din stocul de celule albe care au grija de imunitate. In plus alcoolul dezhidrateaza si corpul are nevoie de lichide pentru a face fata mai usor infectiilor.
2. Nu uita ca somnul e necesar. Poate ca cele mai frumoase evenimente se intampla seara pana dimineata, dar trebuie sa incerci sa dormi cel putin 8 ore in fiecare zi pentru a lasa organismul sa se odihneasca. Somnul e important si are un rol cheie in metabolism si in productia de celule albe care au rol important in imunitate. Altfel spus, un somn, chiar daca vine dupa o noapte alba, iti va ajuta corpul sa faca fata tuturor provocarilor. Daca nu beneficiezi de odihna, temporar scade productia de macrofage, celule care reprezinta prima linie de aparare a sistemului imunitar impotriva bacteriilor. In timpul somnului, procesele din organism se refac si pot lupta impotriva virusurilor sau bacteriilor, lucru extrem de important pentru imunitate.
3. Mai multa relaxare, mai putin stres. Agitatia din timpul unor festivaluri sau din spatiile aglomerate pot stresa organismul. Iar stresul acustic, stresul alimentar pot perturba sistemul imunitar si este un factor nociv pentru intregul corp, deoarece scade rezistenta la infectii. Acest lucru se intampla pentru ca se mareste secretia de cortizol, hormonul de stres, iar pe termen lung acesta scade imunitatea si conduce la inflamatii in organism. Incearca sa ai alaturi oameni care te fac sa zambesti, care te fac sa te simti bine.
4. Mai multa miscare, mai multa imunitate. Chiar daca ai avut o perioada aglomerata la birou si ai visat la concediul de la munte, de la mare, e important si vital sa faci mai multa miscare si sa nu ramai doar intr-o singura camera de hotel sau pe un scaun la festival. Ai nevoie sa pui sangele in miscare, pentru ca limfa si globulele albe nu se pot deplasa prin organism daca preferi un stil de vacanta sau concediu sedentar. Cel putin 30 de minute de miscare in fiecare zi ajuta la imbunatatirea sistemului cardiovascular, diminueaza nivelul de stres si creste imunitatea.
5. Mai putin zahar, o imunitate mai puternica. Desi zaharul iti da energie pe termen scurt, este mai mult un efect placebo pentru ca pe termen lung, 10 lingurite de zahar sunt de ajuns pentru ca celulele albe din sange, care dezactiveaza sau ucid bacteriile, sa nu mai poata functiona in mod corespunzator.
6. Poarta cu tine tot timpul un dezinfectant de maini. Un festival, un concert in aer liber, un loc aglomerat la mare sau la munte inseamna un mediu nou pentru tine si organismul tau. In acest context, orice atingi, cu orice corp strain intri in contact ai grija sa te speli pe maini tot timpul sau cel putin, daca zonele cu bai si corpuri sanitare se afla la anumite distante, poarta cu tine un dezinfectant. Spala-te pe maini in mod frecvent, cu apa si sapun, timp de 20 de secunde atunci cand ai spatiu pentru asta. Este binecunoscut faptul ca multi virusi se pot transmite prin intermediul mainilor murdare pe care le ducem ulterior la ochi, nas si gura.
7. Nu uita sa te hidratezi. Corpul uman are intre 60 si 75% apa. Adultii au intre 55 si 65% iar cei mici intre 70 si 75%. In acest context, hidratarea este extrem de importanta pentru a avea o imunitate puternica. Chiar daca esti la festival, sau la un concert in aer liber, este bine sa ai cu tine o sticla de apa de 0,5 pe care sa o bei intr-un interval de 2 maxim 3 ore.
Licopen: Un antioxidant cu multiple beneficii, cum il gasim in natura. Cum te ajuta la imunitate
Licopenul este un compus chimic natural din clasa carotenoidelor, care confera culorile rosii, portocalii si roz fructelor si legumelor. Este cunoscut pentru proprietatile sale antioxidante si pentru beneficiile potentiale asupra sanatatii. Licopenul este gasit in cantitati semnificative in alimente precum rosiile, pepenele rosu, guava, papaya, grapefruitul roz si ciresele. Cu toate acestea, concentratia de licopen poate varia in functie de gradul de maturare si procesarea alimentelor.
Consumul de licopen reduce incidenta bolilor cardiovasculare si a cancerului la san, prostata, plamani si tractul gastrointestinal. Prelucrarea termica creste eliberarea de licopen, iar in cadrul unui studiu s-a evidentiat faptul ca licopenul regasit in pasta de rosii este de 2,5 ori mai disponibil pentru absorbtie decat rosiile proaspete. de rosii.
Bibliografie:
1. Mämmelä, P.; Savolainen, H.; Lindroos, L.; Kangas, J.; Vartiainen, T. (2000). "Analysis of oak tannins by liquid chromatography-electrospray ionisation mass spectrometry". Journal of Chromatography A. 891 (1): 75–83.
2. Nakai, S. (2000). "Myriophyllum spicatum-released allelopathic polyphenols inhibiting growth of blue-green algae Microcystis aeruginosa". Water Research. 34 (11): 3026–3032.
3. Lee, Y.-S.; Kang, Y.-H.; Jung, J.-Y.; Lee, S.; Ohuchi, K.; Shin, K.-H.; Kang, I.-J.; Park, J.-H.; Shin, H.-K.; Lim, S.-S. (2008). "Protein glycation inhibitors from the fruiting body of Phellinus linteus". Biological and Pharmaceutical Bulletin. 31 (10): 1968–1972.
4. Vattem, D. A.; Shetty, K. (2005). "Biological Function of Ellagic Acid: A Review". Journal of Food Biochemistry. 29 (3): 234–266.
5. Infante, R.; Contador, L.; Rubio, P.; Aros, D.; Peña Neira, Á. (2011). "Postharvest sensory and phenolic characterization of 'Elegant Lady' and 'Carson' peaches" (PDF). Chilean Journal of Agricultural Research. 71 (3): 445–451.
6. Usta, C.; Özdemir, S.; Schiariti, M.; Puddu, P. E. (November 2013). "The pharmacological use of ellagic acid-rich pomegranate fruit". International Journal of Food Sciences and Nutrition. 64 (7): 907–913.