Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
instrumente-medicale

Util: cum se sterilizeaza corect instrumentele medicale cu ajutorul autoclavei

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 12 octombrie 2023

Autoclava este un dispozitiv medical sau de laborator utilizat pentru sterilizarea obiectelor si instrumentelor care intra in contact cu organismele vii sau care necesita un nivel ridicat de igiena.  Acesta utilizeaza caldura umeda sub presiune pentru a distruge bacteriile, virusii, sporii si alte microorganisme.

Sterilizarea reprezinta procesul prin care se elimina sau se distrug toti microorganismele vii, cum ar fi bacteriile, virusii, sporii si alte forme de viata, dintr-un obiect, mediu sau substanta. Scopul principal al sterilizarii este de a asigura ca un obiect sau un mediu este complet liber de microorganisme patogene, astfel incat sa poata fi utilizat in conditii de siguranta in domenii cum ar fi medicina, stomatologia, industria alimentara si cercetarea stiintifica.

Sterilizarea este o procedura critica in contextul medical si in alte domenii unde contactul cu microorganismele poate reprezenta un risc pentru sanatatea oamenilor sau poate afecta rezultatele experimentelor sau proceselor. Prin eliminarea microorganismelor patogene, se previne raspandirea infectiilor si se creeaza un mediu igienic si sigur pentru pacienti, utilizatori sau consumatori.

Diferite metode de sterilizare

Sterilizare cu caldura: Aceasta include autoclavatia, care utilizeaza caldura umeda sub presiune, sau sterilizarea cu caldura uscata, care implica expunerea obiectelor la temperaturi ridicate pentru o anumita perioada de timp.

Sterilizare chimica: Aceasta implica utilizarea substantelor chimice, cum ar fi oxidul de etilena sau peroxidul de hidrogen, pentru a distruge microorganismele.
Sterilizare prin radiatii: Aceasta poate implica expunerea obiectelor la radiatii ionizante, cum ar fi razele gamma sau razele X, pentru a distruge microorganismele.
Filtrarea sterila: Prin aceasta metoda, lichidele sau gazele sunt trecute printr-un filtru cu pori foarte mici, care retine si elimina microorganismele.

Procesul de sterilizare trebuie sa fie validat si monitorizat cu atentie pentru a asigura ca obiectele sau mediile tratate sunt complet sterline si sigure pentru utilizare. De asemenea, trebuie respectate protocoalele si standardele de siguranta pentru a evita riscurile potentiale asociate cu expunerea la agentii patogeni. Cateva exemple de obiecte si instrumente care sunt adesea sterilizate cu ajutorul unei autoclave:

Instrumente medicale si chirurgicale: Acestea pot include pensete, forcepsuri, clesti, taietori, ace, sonde, catetere, seringi si alte instrumente utilizate in mediul medical.
Materiale de laborator: Echipamente si consumabile de laborator, cum ar fi sticle de cultura, placi petri, pipete, bechere, tuburi de eprubeta si alte obiecte care intra in contact cu mostre biologice sau substante periculoase.
Materiale dentare: Instrumente si materiale utilizate in stomatologie, precum freze, proteze, clesti, si alte ustensile.
Echipamente alimentare: Autoclavele sunt utilizate in industria alimentara pentru a steriliza borcane, sticle sau alte ambalaje folosite pentru a conserva alimentele, precum si pentru a steriliza ustensilele utilizate in procesarea alimentelor.
Material medical de unica folosinta: Anumite materiale, cum ar fi manusile de unica folosinta, seringile si acele de unica folosinta, pot fi sterilizate in autoclave pentru a se asigura ca sunt sigure pentru utilizare.

Tipuri de autoclave

Exista mai multe tipuri de autoclave, fiecare adaptat pentru diverse aplicatii si cerinte specifice. Cateva dintre cele mai comune tipuri de autoclave:

Autoclave de tip vertical: Acestea sunt autoclave cu design vertical, unde incarcarea si descarcarea obiectelor sterilizate se fac de sus. Autoclavele de tip vertical sunt adesea utilizate in medii de laborator si in unele aplicatii medicale.
Autoclave de tip orizontal: Acestea sunt autoclave cu design orizontal, unde incarcarea si descarcarea se fac pe latura frontala a autoclavei. Aceste autoclave sunt frecvent utilizate in industria medicala, in spitale si unitati chirurgicale, deoarece pot fi utilizate pentru sterilizarea unor obiecte mai mari sau a unui numar mai mare de obiecte simultan.
Autoclave cu vacuum: Aceste autoclave sunt prevazute cu un sistem de vacuum, care ajuta la eliminarea aerului din interiorul autoclavei si a obiectelor, ceea ce faciliteaza o sterilizare mai eficienta. Vacuumul ajuta, de asemenea, la penetrarea uniforma a aburului in toate zonele obiectelor, asigurand astfel sterilizarea completa.
Autoclave cu abur in pre- si post-vacuum: Aceste autoclave sunt echipate cu sisteme de pre-vacuum si post-vacuum, ceea ce permite o eliminare mai eficienta a aerului si a aburului, respectiv, inainte si dupa sterilizare.  Acest tip de autoclava este folosit pentru obiecte si materiale sensibile, care necesita un nivel inalt de sterilizare si igiena.
Autoclave de laborator: Aceste autoclave sunt utilizate in medii de cercetare si de testare in laboratoare. Ele sunt concepute pentru a steriliza echipamente, sticle de cultura, medii de crestere si alte materiale utilizate in experimente stiintifice.
Autoclave industriale: Aceste autoclave sunt utilizate in diverse industrii, cum ar fi industria alimentara si farmaceutica, pentru a steriliza ambalaje, echipamente si materiale folosite in productie.

Intretinerea corespunzatoare a unei autoclave este de o importanta cruciala pentru asigurarea functionarii eficiente, sigure si fiabile a acestui dispozitiv esential pentru sterilizare. Motive cheie pentru care intretinerea regulata a unei autoclave este atat de importanta:

Eficacitatea sterilizarii: O autoclava bine intretinuta asigura ca procesul de sterilizare este eficient si ca obiectele tratate sunt complet sterline. Daca autoclava nu functioneaza corect, s-ar putea sa nu fie capabila sa atinga sau sa mentina temperaturile si presiunile necesare pentru distrugerea microorganismelor, ceea ce ar putea duce la sterilizarea incompleta.
Siguranta utilizatorilor: O autoclava defecta sau slab intretinuta poate prezenta riscuri pentru siguranta utilizatorilor. De exemplu, o pierdere de presiune sau o defectiune a sistemului de siguranta ar putea cauza accidente grave in timpul functionarii autoclavei.
Prolongarea duratei de viata a echipamentului: Prin intretinerea regulata si corecta, durata de viata a autoclavei poate fi prelungita semnificativ. Inlocuirea sau reparatiile majore pot fi costisitoare, iar o intretinere adecvata poate ajuta la prevenirea deteriorarii premature a echipamentului.
Conformitatea cu standardele si reglementarile: In multe domenii, exista standarde si reglementari stricte privind sterilizarea si intretinerea autoclavelor. Asigurarea ca autoclava este intretinuta in conformitate cu aceste standarde este esentiala pentru a evita potentialele probleme juridice sau de conformitate.
Reducerea riscului de contaminare incrucisata: O autoclava in functiune defectuoasa sau insuficient intretinuta ar putea sa nu sterilizeze complet obiectele, ceea ce ar putea duce la contaminarea incrucisata intre diferite probe sau instrumente, punand in pericol sanatatea pacientilor sau rezultatele experimentelor.

Economia de timp si resurse: O autoclava bine intretinuta este mai putin probabil sa sufere defectiuni majore sau sa necesite reparatii frecvente, ceea ce inseamna ca veti economisi timp si resurse care altfel ar fi fost folosite pentru remedierea problemelor.

Cum se sterilizeaza instrumentele medicale cu ajutorul unei autoclave

Pregatirea instrumentelor: Inainte de a introduce instrumentele in autoclava, acestea trebuie sa fie pregatite corect. Indepartati toate resturile organice sau substantele care ar putea impiedica sterilizarea adecvata. Spalati instrumentele cu apa si sapun, clatiti-le bine si, daca este necesar, utilizati o solutie dezinfectanta adecvata pentru a asigura o suprafata curata.
Ambalare: Instrumentele medicale pot fi ambalate in pungi sau pachete speciale de sterilizare. Aceste ambalaje mentin instrumentele sterile dupa ce au fost tratate in autoclava si protejeaza instrumentele de contaminarea ulterioara.

Incarcarea autoclavei: Asezati instrumentele pregatite in mod corespunzator in autoclava. Asigurati-va ca nu sunt aglomerate si ca aburul va putea circula liber in jurul fiecarui instrument pentru a asigura sterilizarea uniforma.

Adaugarea de apa si sigilarea autoclavei: Pentru autoclavele care utilizeaza abur umed, adaugati apa in rezervorul autoclavei. Asigurati-va ca autoclava este bine sigilata pentru a evita scurgerile de abur si pentru a mentine presiunea corespunzatoare.

Setarea parametrilor de sterilizare: Autoclavele au diferite cicluri si setari pentru sterilizare, in functie de tipul instrumentelor si de cerintele specifice. Asigurati-va ca setati parametrii corecti, cum ar fi temperatura, timpul de sterilizare si presiunea, pentru a obtine o sterilizare eficienta si sigura.

Procesul de sterilizare: Porniti autoclava si asteptati pana cand atinge temperaturile si presiunile necesare pentru sterilizare. Procesul poate dura de la cateva minute pana la cateva ore, in functie de tipul instrumentelor si de ciclul de sterilizare selectat.

Racirea si deschiderea autoclavei: Dupa terminarea ciclului de sterilizare, autoclava va trebui sa se raceasca. Asteptati pana cand presiunea din interiorul autoclavei scade la nivelul corespunzator si avertismentul de siguranta indica faptul ca autoclava poate fi deschisa in siguranta.

Manipularea instrumentelor: Dupa ce autoclava este deschisa, scoateti cu atentie instrumentele sterilizate din ambalajul de sterilizare si depozitati-le intr-un mediu curat si sigur. Instrumentele sterilizate trebuie utilizate numai atunci cand sunt necesare, pentru a evita recontaminarea.

Ce este monitorizarea Holter si de ce trebuie sterilizat echipamentul dupa folosire

Monitorizarea Holter, numita si ECG Holter sau doar Holter, este o metoda non invaziva de monitorizare continua a activitatii cardiace a unei persoane pe o perioada extinsa de timp, de cele mai multe ori, 24 de ore sau mai mult. Acest tip de monitorizare este folosit cu scopul de a inregistra si analiza activitatea electrica a inimii pe timpul activitatilor zilnice normale ale pacientului. Procedura consta in atasarea unui dispozitiv portabil numit Holter la pacient, acesta inregistrand si inmagazinand datele electrocardiografice pe parcursul perioadei de monitorizare. Electrozii sunt conectati la pieptul pacientului, iar aparatul Holter are rolul de a inregistra semnalele electrice generate de catre inima. Monitorizarea Holter este folositoare in diagnosticarea si evaluarea diferitelor afectiuni cardiace, de exemplu aritmii, adica tulburari de ritm cardiac, bradicardii, adica ritm cardiac lent, tahicardii, adica ritm cardiac rapid, palpitatii, episoade de sincopa, dureri toracice inexplicabile si alte probleme cardiace.

De-a lungul perioadei de monitorizare, pacientul este incurajat sa-si desfasoare toate activitatile pe care le-ar fi facut in mod normal si sa mentina un jurnal al activitatilor zilnice si al simptomelor pe care acesta le resimte. Dupa incheierea monitorizarii, datele inregistrate sunt descarcate si analizate de catre un specialist in cardiologie cu scopul de a identifica eventualele anomalii sau afectiuni cardiace nediagnosticate. Monitorizarea Holter este considerata a fi o tehnica foarte importanta in evaluarea functiei cardiace si poate oferi informatii valoroase pentru a ghida tratamentul si ingrijirea corespunzatoare a pacientilor care sufera de afectiuni cardiace.

Bibliografie:

Wolff K, et al. Eczema/Dermatitis. In: Fitzpatrick's Color Atlas and Synopsis of Clinical Dermatology. 8th ed. New York, N.Y.: McGraw-Hill Education; 2017; https://www.accessmedicine.mhmedical.com. Accessed March 22, 2019;
Adams DR, et al. Acute palmoplantar eczema (dyshidrotic eczema). http://www.uptodate.com/contents/search. Accessed March 22, 2019;
Hand and foot dermatitis. Merck Manual Professional Version. https://www.merckmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/dermatitis/hand-and-foot-dermatitis. Accessed March 22;

Articole similare
Cum sa ai grija de ochii tai: Prevenirea si tratarea problemelor de vedere Cum sa ai grija de ochii tai: Prevenirea si tratarea problemelor de vedere

Sanatatea ochilor este esentiala pentru a va bucura de o buna calitate a vietii. Din acest motiv, pentru a asigura o sanatate oculara optima, este important sa dobanditi obiceiuri sanatoase, inclusiv sa efectuati exercitii moderate si sa aveti dieta bogata in antioxidanti si Omega 3, in plus fata de controale oftalmologice regulate. O buna examinare oftalmologica va permite diagnosticarea patologiilor oculare care pot progresa fara a prezenta simptome si, de asemenea, va descoperi aparitia sau cresterea defectelor de refractie sau a altor probleme vizuale.

8 februarie 2024
Edited 8 februarie 2024
citește articolul
Homeopatia: Remedii naturale pentru probleme de sanatate Homeopatia: Remedii naturale pentru probleme de sanatate

Homeopatia este o metoda de tratament care stimuleaza tendinta naturala de vindecare a organismului, folosind medicamente preparate din substante de origine minerala, vegetala si animala preparate prin procese specifice in laboratoare farmaceutice specializate si care trateaza organismul ca un intreg. Aceste medicamente se numesc remedii homeopate si ele sunt lipsite de toxicitate, nu au reactii adverse si nu dau dependenta.

1 februarie 2024
Edited 2 februarie 2024
citește articolul
Poliartrita reumatoida: Simptome, cauze si optiuni de tratament Poliartrita reumatoida: Simptome, cauze si optiuni de tratament

Poliartrita este o tulburare autoimuna care apare atunci cand sistemul imunitar ataca in mod eronat tesuturile organismului. Tratamentul poliartritei se bazeaza pe reducerea simptomelor, urmarindu-se imbunatatirea calitatii vietii.

2 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen pentru ca asta inseamna ca nu exista suficient oxigen in sangele tau pentru...
Radacina de Ghimbir: beneficii, cum se poate folosi, contraindicatii de consum
Radacina de Ghimbir: beneficii, cum se poate folosi, contraindicatii de consum
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate dar si in alte procese metabolice importante pentru organism. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Febra: Metode de preventie si tratament din medicina homeopata
Febra: Metode de preventie si tratament din medicina homeopata
Leacuri pentru scaderea febrei exista din cele mai vechi timpuri, insa in zilele noastre, cand avem acces la mai multe resurse naturale de combatere a febrei, avem la dispozitie mai multe variante din care putem alege.
Lumanarica: ce afectiuni poate trata si cum se utilizeaza
Lumanarica: ce afectiuni poate trata si cum se utilizeaza
Lumanarica iubeste lumina soarelui si se dezvolta armonios in locurile bine luminate. Tulpina dreapta creste pana la inaltimea de un metru sau chiar doi. Radacinile lumanaricii sunt foarte puternice si ramificate iar tulpina este prevazita cu perisori desi si fini, care au un aspect de puf moale si...
Rujeola la copii: cum o recunosti, simptome, cauze, tratament
Rujeola la copii: cum o recunosti, simptome, cauze, tratament
Rujeola este infectia virala deosebit de contagioasa, cauzata de virusul Morbillivirus. Virusul rujeolic se raspandeste prin contactul direct cu secretiile nazale sau orale ale unei persoane infectate, precum si prin aerul respirat de o persoana bolnava.
Tinctura de Propolis: beneficii pentru sanatate si cum sa o folosesti
Tinctura de Propolis: beneficii pentru sanatate si cum sa o folosesti
Tinctura de propolis datorita proprietatilor sale antibiotice, poate fi utilizata pentru a trata infectiile, dar poate fi utila si pentru a elimina cosurile de pe fata, printre altele. Dizolvarea a aproximativ 3 picaturi intr-un pahar de apa si o clatire ulterioara a gurii poate ajuta in cazuri de...
Analiza TGO: ce inseamna cand indica valori crescute si cum sa reduci aceste valori
Analiza TGO: ce inseamna cand indica valori crescute si cum sa reduci aceste valori
Transaminazele TGO si TGP sunt enzime hepatice. Acestea servesc la stabilirea unui diagnostic de modificari care produc leziuni hepatocelulare, musculare si cardiace.  De asemenea, sunt utile pentru stabilirea unei monitorizari a bolilor consacrate sau pentru evaluarea marimii afectarii...