Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Arsurile cutanate: Reguli in acordarea de prim ajutor, cum putem evita cicatricile

Arsurile cutanate: Reguli in acordarea de prim ajutor, cum putem evita cicatricile

Data publicării: 27 iunie 2023 Ultima actualizare: 28 iunie 2023

Arsurile sunt leziuni ale pielii sau ale tesuturilor cauzate de expunerea la caldura, substante chimice, electricitate sau radiatii. Pot varia in gravitate de la arsuri minore, care afecteaza doar stratul superficial al pielii, pana la arsuri grave, care pot implica straturi mai profunde ale pielii si alte tesuturi. Arsurile pot fi clasificate in mai multe tipuri, in functie de cauza lor. Iata cateva tipuri comune de arsuri casnice si non-casnice:

Arsuri termice: Acestea sunt cauzate de contactul cu surse de caldura, cum ar fi focul, aburul, apa fierbinte sau obiecte fierbinti. Arderea pielii poate fi determinata de temperaturi ridicate.
Arsuri chimice: Acestea sunt cauzate de contactul cu substante chimice iritante sau corozive, cum ar fi acizii, bazele, detergentii puternici sau alte substante chimice agresive. Arsura poate fi rezultatul reactiei chimice dintre substanta iritanta si piele.
Arsuri electrice: Acestea sunt cauzate de contactul cu curent electric. Electricitatea poate provoca arsuri la nivelul pielii si poate afecta tesuturile interne, in functie de intensitatea curentului si durata expunerii.
Arsuri solare: Acestea sunt cauzate de expunerea prelungita la soare sau la alte surse intense de radiatii ultraviolete (UV), cum ar fi solariile. Pielea poate fi arsa in urma expunerii excesive la radiatiile UV.
Arsuri la nivelul ochilor: Acestea pot fi cauzate de expunerea la substante chimice iritante sau corozive, radiatii ultraviolete, obiecte straine sau alte agenti iritanti care afecteaza ochii.
Arsuri la nivelul cailor respiratorii: Acestea pot aparea in urma inhalarii de fum, vapori toxici sau gaze iritante, cum ar fi cele eliberate in timpul unui incendiu sau intr-un mediu industrial periculos. Aceste arsuri pot fi grave si pot afecta plamanii si caile respiratorii.

Cum putem actiona eficient in cazul unor arsuri cutanate

Arsuri gradul I

Acestea sunt arsuri superficiale care afecteaza doar stratul superior al pielii (epiderma). Simptomele includ roseata, durere usoara si umflaturi minore. Pentru a trata arsurile de prim grad:

Clateste zona cu apa rece timp de aproximativ 10-20 de minute pentru a reduce caldura si inflamatia.
Aplica un strat subtire de crema sau gel de aloe vera pentru a calma pielea.
Acopera arsura cu un pansament steril sau cu o compresa curata si schimba-l zilnic pana cand arsura se vindeca.

Arsuri de gradul II

Superficiale: Acestea afecteaza atat epiderma, cat si stratul superficial al dermei. Simptomele includ formarea de vezicule, roseata intensa, durere si umflaturi. Pentru a trata arsurile de al doilea grad superficiale, urmeaza aceleasi masuri ca pentru arsurile de prim grad, dar ia in considerare ca vindecarea va dura mai mult timp si este posibil sa fie necesara o supraveghere medicala.

Profunde: Acestea afecteaza epiderma si stratul profund al dermei. Simptomele includ formarea de vezicule mari sau deschise, aspectul umed sau lucios si durere intensa. Pentru arsurile de al doilea grad profunde, este important sa cauti asistenta medicala de urgenta. Evita sa rupi veziculele si nu aplica lotiuni, unguente sau alte substante pe arsura inainte de evaluarea medicala.

Arsuri de gradul III

Acestea sunt cele mai grave arsuri si afecteaza toate straturile pielii, inclusiv tesuturile subiacente. Simptomele includ piele carbonizata, albicioasa sau intunecata, insotite de durere severa sau absenta durerii din cauza distrugerii terminatiilor nervoase. Pentru arsurile de al treilea grad, este crucial sa solicitati imediat asistenta medicala de urgenta. Inainte de sosirea asistentei medicale, acopera arsura cu un pansament steril sau cu un tifon curat. In cazul arsurilor minore, iata cateva masuri de prim ajutor pe care le poti lua imediat:

Opriti expunerea la sursa de caldura: Daca arsura este cauzata de o sursa de caldura, cum ar fi flacara sau suprafata fierbinte, asigurati-va ca persoana se indeparteaza de acea sursa.
Scoateti hainele si bijuteriile: Daca hainele sau bijuteriile se afla in zona arsa, incearca sa le indepartezi cu grija, cu exceptia cazului in care sunt lipite de piele. Hainele si bijuteriile pot pastra caldura si pot agrava arsura.
Acoperiti arsura: Dupa racirea initiala, acoperiti zona arsa cu un pansament steril sau cu un tifon curat. Acest lucru ajuta la protejarea arsurii de contaminare si previne infectia. Nu folositi bumbac sau alte materiale care se pot lipi de arsura. Evitati utilizarea de vata, deoarece se poate lipi de arsura.
Racirea zonei afectate: Immediat dupa producerea arsurii, clatiti zona afectata cu apa rece timp de 10-20 de minute (va ajuta la reducerea durerii si a inflamatiei). Este important sa nu utilizati gheata direct pe piele, deoarece poate agrava arsura. Evita utilizarea de gheata direct pe piele, deoarece poate agrava leziunea. Daca nu ai apa la indemana, poti folosi orice lichid rece, cum ar fi lapte rece sau bauturi racoritoare.

Nu spargeti sau nu indepartati blisterele: Daca apar blistere, nu le spargeti sau nu le indepartati, deoarece acestea ofera o protectie naturala impotriva infectiei. Daca se sparg in mod natural, curatati usor zona cu apa si sapun, apoi acoperiti-o cu o compresa sterila. Cautati asistenta medicala: Daca arsura este severa, este intinsa pe o suprafata mare a corpului, afecteaza fetele, mainile, picioarele sau organele vitale, sau daca sunteti nesigur cu privire la gravitatea arsurii, este important sa cautati asistenta medicala de urgenta.

Mierea poate fi folosita in cazul arsurilor de prim grad sau de al doilea grad superficial, care nu necesita asistenta medicala urgenta. Pentru arsuri grave sau profunde, este esential sa cauti ingrijire medicala imediata. Mierea are proprietati antimicrobiene si ajuta la stimularea procesului de vindecare a pielii. Poate ajuta la prevenirea infectiilor si la promovarea vindecarii rapide a arsurii. Pentru tratarea arsurilor, se recomanda utilizarea mierii crude, neprocesate, cu proprietati antimicrobiene si de vindecare mai puternice.

Tot pentru arsuri minore se poate utiliza Aloe Vera. Aceasta planta este recunoscuta pentru proprietatile sale benefice in tratarea arsurilor si a iritatiilor pielii. Sucul sau gelul din frunzele plantei de aloe vera contine substante antiinflamatorii, analgezice si de vindecare care pot ajuta la ameliorarea simptomelor si la accelerarea procesului de vindecare. Aminteste-ti ca aceste sfaturi sunt generale si ca fiecare arsura poate necesita abordare individuala in functie de gravitatea si localizarea ei. Arsurile de gradul I se pot trata la domiciliu, in majoritatea cazurilor.

Cum se pot vindeca ranile cutanate. Greseli de evitat in caz de arsuri solare sau chimice

Este important ca primul ajutor sa fie acordat rapid, iar rana sa fie imediat curatata si tratata, deoarece aceasta se poate infecta, caz in care, in functie de gravitate, este nevoie de interventie medicala. Obiectul care a cauzat rana, de asemenea, poate fi vinovat de suprainfectare. Pe de alta parte, patrunderea microbilor si a bacteriilor in plaga va incetini procesul de vindecare si va favoriza aparitia cicatricilor. Dupa curatare, inainte de aplicarea spray-ului Kadarmin, rana trebuie lasata sa se usuce prin contact direct cu aerul cateva minute. Atunci cand vorbim de arsuri mai mari de gradul I, trebuie sa tinem cont de urmatoarele lucruri. Indepartati hainele sau bijuteriile de langa zona arsa a pielii, inclusiv scutecele bebelusilor, pentru a nu intretine arderea, dar nu indepartati obiectele lipite de pielea arsa, deoarece acest lucru ar putea inrautati starea.

Nu folositi niciodata gheata, creme sau substante grase. Pastrati persoana calda. Folositi o patura sau imbracaminte, dar evitati sa acoperiti zona ranita. Acest lucru va preveni hipotermia, unde temperatura corpului unei persoane scade semnificativ. Exista un risc de hipotermie daca raciti o suprafata mare arsa, in special la copiii mici si persoanele in varsta, potrivit unui studiu.

Tratati durerea provocata de arsura cu paracetamol sau ibuprofen. Verificati intotdeauna prospectul atunci cand utilizati medicamente fara prescriptia medicului. Copiilor sub 16 ani nu trebuie sa li se administreze aspirina. Asezati-va in pozitie verticala pe cat posibil, daca fata sau ochii sunt arse. Evitati cat mai mult timp sa va culcati, deoarece acest lucru va ajuta la reducerea umflaturii. Folositi creme pentru regenerarea pielii dupa arsuri doar la recomandarea doctorului. Nu este indicat sa folositi creme sau substante grase la scurt timp dupa arsura. 

Lucruri mai putin cunoscute despre piele

Bibliografie:

Tilles G, Wallach D, "[The history of nosology in dermatology]". Annales de Dermatologie et de Venereologie, 1999;
Lambert WC, Everett MA "The nosology of parapsoriasis". Journal of the American Academy of Dermatology, 1996;
Jackson R "Historical outline of attempts to classify skin diseases". Canadian Medical Association Journal, 1995;
Copeman PW "The creation of global dermatology". Journal of the Royal Society of Medicine 1998;
Wolff K, Fitzpatrick's Color Atlas and Synopsis of Clinical Dermatology, McGraw-Hill Medical Pub. Division, 2001;

 

Articole similare
Totul despre intepaturile de insecte: Simptome, tratament, preventie Totul despre intepaturile de insecte: Simptome, tratament, preventie

Tantarii sunt atrasi de mirosul de transpiratie si de pielea transpirata pentru ca sunt atrasi de aciditatea pe care o emana corpul uman. E bine sa folositi vara sapunuri lichide cu miros de lavanda sau mentolata ca sa mascati mirosul pielii.

11 mai 2022
Edited 7 februarie 2023
citește articolul
Melatonina si rolul ei in ameliorarea tulburarilor de somn Melatonina si rolul ei in ameliorarea tulburarilor de somn

Melatonina este vitala pentru multe dintre procesele din organismul tau - Vezi aici de ce are nevoie corpul tau de melatonina, cele mai intalnite cauze care pot provoca insomnii si cum poti aplica tratamentul corect pentru a avea un somn linistit si un creier odihnit

9 iunie 2020
Edited 6 februarie 2023
citește articolul
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza

Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.

26 mai 2020
Edited 3 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...