Body lift: Refacerea conturului corporal dupa pierderea in greutate
Body lift-ul este o interventie chirurgicala care incearca sa imbunatateasca fluiditatea corpului. Aceasta consta intr-o restaurare a tensiunii pielii si poate fi efectuata pe abdomen, brate, fese si coapse. Aceasta interventie chirurgicala plastica este de obicei efectuata pe pacientii care au pierdut in greutate semnificativa si au nevoie sa corecteze excesul de piele, tonusul muscular si elasticitatea pielii. Persoanele care au suferit o dieta stricta sau anumite interventii chirurgicale sunt principalii candidati pentru a apela la aceasta procedura estetica. Body lift-ul consta in eliminarea excesului de piele si a tesutului adipos de pe abdomen, fese, solduri, coapse si/sau regiunea lombara. Aceasta procedura este destinata pacientilor care au pierdut in greutate semnificativ, precum si celor care au o piele foarte intinsa si laxa din cauza imbatranirii, sarcinii sau altor factori.
In timpul unui body lift, chirurgul plastician va face incizii in jurul taliei pacientului, indepartand apoi excesul de piele si tesut adipos de pe diferite zone ale corpului, in functie de necesitatile fiecarui pacient. In general, procedura include o abordare treptata, cu indepartarea pielii si a tesutului adipos in diferite etape. In cele din urma, pielea restanta este intinsa si fixata intr-o pozitie mai ferma, astfel incat sa se potriveasca mai bine cu noua forma a corpului.
Body lift-ul este o procedura complexa si poate dura cateva ore, in functie de cantitatea de tesut care trebuie indepartat si de numarul de zone implicate. Pacientii vor fi sub anestezie generala pe tot parcursul procedurii si vor avea nevoie de o perioada de recuperare de cateva saptamani dupa operatie. Desi body lift-ul poate fi eficient pentru a indeparta excesul de piele si de grasime si pentru a remodela corpul, exista si riscuri si complicatii asociate cu aceasta procedura. Acestea includ sangerare, infectie, cicatrici inestetice, pierderea senzatiei si a mobilitatii in zonele afectate si dificultati in vindecarea ranilor.
Beneficii oferite de body lift
Body lift-ul este o procedura chirurgicala care poate aduce numeroase beneficii pacientilor care se confrunta cu excesul de piele si tesut adipos in diferite zone ale corpului. Cateva dintre beneficiile procedurii sunt enumerate mai jos:
Imbunatatirea aspectului fizic: Body lift-ul poate ajuta la eliminarea excesului de piele si de tesut adipos care poate fi inestetic si deranjant pentru pacienti. Dupa procedura, pacientii pot fi multumiti de aspectul lor fizic nou, mai tonifiat si mai ferm.
Imbunatatirea stimei de sine: Pacientii care au suferit o pierdere semnificativa in greutate sau care se confrunta cu alte probleme fizice pot fi adesea deranjati de aspectul lor fizic. Body lift-ul poate ajuta la imbunatatirea stimei de sine si la cresterea increderii in sine.
Cresterea confortului fizic: Excesul de piele si tesut adipos poate fi incomod si poate cauza iritatii, mancarime si alte probleme fizice. Body lift-ul poate ajuta la eliminarea acestor probleme si la imbunatatirea confortului fizic al pacientului.
Reducerea riscului de infectii: Excesul de piele poate fi un loc de dezvoltare a bacteriilor si a altor microorganisme care pot cauza infectii. Body lift-ul poate ajuta la eliminarea acestui risc prin indepartarea excesului de piele si tesut adipos. Beneficiile specific ale body lift-ului pot varia in functie de necesitatile si obiectivele fiecarui pacient.
Cine poate apela la body lift?
Iata cateva situatii in care body lift-ul poate fi o optiune adecvata:
Dupa pierderea semnificativa in greutate: Pacientii care au suferit o pierdere semnificativa in greutate prin interventie chirurgicala sau prin dieta si exercitiu fizic pot fi adesea lasati cu exces de piele si tesut adipos care nu se retrag natural. Body lift-ul poate ajuta la eliminarea acestui exces de piele si la remodelarea corpului pentru a imbunatati aspectul fizic si a creste confortul pacientului.
Dupa sarcina: Femeile care au nascut pot fi adesea lasate cu exces de piele si tesut adipos in zona abdomenului si a feselor. Body lift-ul poate ajuta la eliminarea acestor probleme si la restabilirea aspectului tonifiat si ferm al corpului.
Dupa inaintarea in varsta: In timp, pielea devine mai subtire si mai putin elastica, ceea ce poate duce la exces de piele si tesut adipos in diferite zone ale corpului. Body lift-ul poate ajuta la eliminarea acestor probleme si la restabilirea aspectului ferm si tonifiat al corpului.
Operatia de body lift
Exista diferite tipuri de interventii chirurgicale de lifting corporal, in functie de rezultatele pe care pacientul doreste sa le atinga si de zonele in care se va efectua operatia. In cele mai multe cazuri, o astfel de operatie dureaza intre 4 si 5 de ore. Exista doi pasi principali care trebuie urmati: in primul rand, anestezia, care este de obicei generala; adica, pacientul doarme. In al doilea rand, interventia chirurgicala se efectueaza prin incizii, mai mult sau mai putin mici, in functie de zona care urmeaza sa fie intervenita si de cantitatea de exces de piele pe care doriti sa o indepartati. Aceste incizii sunt folosite pentru a elimina excesul de grasime si piele. Astfel, operatia obtine un corp mai tonifiat.
In plus, drenurile sunt de obicei plasate pentru a facilita eliminarea acumularii de lichide care apar in zona. In unele cazuri, aceasta interventie chirurgicala este combinata cu tehnici de liposuctie in zonele laterale, deoarece acestea permit imbunatatirea siluetei corpului. Una dintre caracteristicile pe care pacientul ar trebui sa le aiba in vedere este ca trebuie sa fie aproape de o greutate ideala, adica liftul corporal nu inlocuieste o scadere in greutate in cazurile de obezitate. Ca si in cazul oricarei alte proceduri chirurgicale, pacientul trebuie sa efectueze teste de sange si cardiologice. In plus, este de preferat ca persoana trebuie sa nu fi fumat in cele doua luni anterioare operatiei.
Cum este recuperarea?
Aceasta interventie chirurgicala necesita cel putin doua nopti in spital si, desi unii pacienti se pot ridica dupa prima sau a doua zi, este recomandat ca acestia sa se odihneasca. In plus, pacientul trebuie sa utilizeze o banda de compresie in abdomen, daca aceasta este zona in care a fost efectuata operatia, timp de 6 saptamani. Dupa trei zile, drenurile sunt indepartate si in ceea ce priveste revenirea la rutina zilnica, majoritatea pacientilor se reintorc la activitatile obisnuite dupa aproximativ 10-15 zile.
Este important de mentionat ca body lift-ul este o procedura chirurgicala complexa si nu este potrivita pentru toti pacientii. Pacientii trebuie sa fie intr-o stare generala buna de sanatate si sa aiba asteptari realiste cu privire la rezultatele procedurii. Pacientii trebuie sa discute cu un chirurg plastician experimentat pentru a determina daca body lift-ul este potrivit pentru ei si pentru a intelege beneficiile si riscurile specifice ale procedurii.
Stresul si mancatul emotional. Cum se le gestionezi ca sa eviti o operatie de tip Body Lift
Stresul afecteaza intreg organismul chiar daca, la prima vedere, efectele sale sunt superficiale. De exemplu, la nivelul sistemului musculoscheletal avem tensiune musculare mai mare, dureri, sistemul respirator sufera si el, respiram mai greu, mai rapid, se agraveaza astmul, apar atacuri de panica si hiperventilatie. Dar cel mai afectat e sistemul cardiovascular, ritmul cardiac e schimbat, muschiul cardiac sufera de contractii puternice, se pompeaza mai mult sange spre organe si tesuturi, tensiunea este greu de controlat. Ca urmare a acestor simptome apare si AVC-ul, atacul de cord, inflamatia la nivelul sistemului circulator.
La sistemul endocrin si gastrointestinal problemele sunt si mai mari pe fondul stresului cronic. Avem un nivel crescut al hormonilor steroidieni, avem oboseala cronica, metabolism care nu mai functioneaza in parametri optimi, ne confruntam cu diabetul, cu un sistem imunitar slabit. Ne balonam mai des, digestia e lenta, mancam prea mult sau prea putin, apare refluxul gastroesofagian, durerile de stomac sunt prezente, ne e rau mereu, avem spasme musculare la nivelul colonului.
Stresul are legatura directa si cu sanatatea emotionala. Daca ai o sanatate emotionala perfecta vei putea sa iti controlezi mai usor gandurile, sentimentele, emotiile, comportamentele, sa faci faca mai usor schimbarilor din viata ta. Sanatatea emotionala are un grad de complexitate mai mare, ceea ce inseamna ca o putem intelege cu ajutorul unui psiholog cu experienta si putem gasi impreuna sau chiar singuri, cele mai bune metode de imbunatatire a starii de bine emotionale. Ce putem face in acest sens?
Incearca sa te ierti pentru greselile din trecut;
Incearca sa te tratezi pe tine insuti cu aceeasi dragoste pe care o arati si celor din jurul tau;
Seteaza niste limite clare pentru a proteja timpul tau, energia, siguranta personala;
Renunta la oamenii cu gandire negativa, cu un vibe negativ;
Accepta toate sentimentele tale fara judecata;
Concentreaza-te doar pe ceea ce poti controla;
Seteaza niste asteptari realiste;
Prioritizeaza nevoile tale reale;
Dormi suficient si incearca sa te relaxezi;
Exprima-ti sentimentele in mod liber si controlat, nu incerca sa le ascunzi;
Incearca sa ai un stil de viata echilibrat mereu si o dieta echilibrata;
Chiar daca nu le poti bifa pe toate, e bine sa ai ca punct de referinta aceasta lista si sa incerci s iti intelegi sanatatea emotionala, sa o definesti si sa incerci sa o imbunatatesti de fiecare data cand ai ocazia sa fii tu cu tine. Sanatatea emotionala va influenta si stresul si modul in care il percepi, asa ca incepe mai intai cu ea, cu gestionarea ei, dupa care lucreaza si la prevenirea stresului si efectelor sale asupra organismului. Ca sa fii mai putin stresat si sa ai o sanatate emotionala perfecta poti sa apelezi si la ajutorul specialistilor cand incercarile tale par sa nu aiba succes. Suportul unui psiholog sau psihoterapeut va fi de dorit cand apare stresul cronic si esti depasit total de ceea ce ti se intampla si de ceea ce simti la un moment dat.
Bibliografie:
Dimitrios Chantzichristos; Anders Persson; Björn Eliasson; Mervete Miftaraj; Stefan Franzén; Ragnhildur Bergthorsdottir; Soffia Gudbjörnsdottir; Ann-Marie Svensson;
Gudmundur Johannsson (1 April 2016). "Patients with Diabetes Mellitus Diagnosed with Addison´s Disease Have a Markedly Increased Additional Risk of Death";
Cushing Syndrome and Primary Adrenal Disorders. Meeting Abstracts. Endocrine Society;