Carnea de pui: Cum trebuie consumata, beneficii, contraindicatii
Carnea de pui poate fi o sursa sanatoasa de proteine si nutrienti esentiali, cum ar fi vitamina B12, fierul, zincul si seleniul. Cu toate acestea, proprietatile pot depinde de modul in care este crescut si preparat puiul. In general, carnea de pui alba, cum ar fi pieptul de pui fara piele, este mai saraca in grasimi saturate si calorii decat carnea rosie, cum ar fi carnea de vita sau de porc. De asemenea, carnea de pui este o sursa buna de proteine slabe, ceea ce o face o alegere populara pentru persoanele care incearca sa consume mai putine grasimi sau sa isi creasca aportul de proteine.
Cu toate acestea, este important sa alegeti surse de carne de pui care au fost crescute in mod sustenabil si sanatos, cum ar fi cele puii care sunt crescuti fara antibiotice si hormoni de crestere. De asemenea, prepararea carnii de pui prin coacere, aburire sau grill este mult mai sanatoasa decat prajirea.
Profil nutritional al carnii de pui
Cheia succesului puiului este profilul sau nutritional excelent si versatilitatea de a gati carnea de pui. Dar nu totul este un avantaj, iar puiul are, de asemenea, o parte "intunecata". Intrebarea este: Ce cantareste mai mult – partea pozitiva sau negativa? In ceea ce priveste punctele forte, se evidentiaza compozitia sa nutritiva. 100 grame de pui intreg, crud si piele contin aproximativ:
Calorii: 177 kcal
Proteine: 32,6 g
Grasimi: 5 g
Vitamina A: 7 micrograme
Folat: 8 micrograme
Niacina: 7,7 mg
Calciu: 12 mg
Potasiu: 300 mg
Magneziu: 24 mg
Sodiu: 80 mg
Fosfor: 200 mg
Proteina prezenta in carnea de pui este de inalta calitate si este esentiala pentru formarea si repararea tesuturilor, precum si pentru mentinerea masei musculare. Carnea de pui contine cantitati mici de zinc si seleniu, care ajuta la mentinerea sistemului imunitar puternic, in timp ce magneziul si calciul sunt necesare pentru sanatatea cardiovasculara. Fosforul este implicat in productia de energie, iar potasiul este un aliat al rinichilor si inimii.
In ceea ce priveste vitaminele, vitamina A este esentiala pentru mentinerea vederii, iar cele din grupa B (niacina, B6 si B12) sunt implicate in sinteza ADN-ului, productia de energie si functiile creierului. Deci, puiul este un aliment sanatos, bogat in nutrienti si trebuie sa fie prezent intr-o dieta sanatoasa si completa. Continutul ridicat de proteine si puterea calorica scazuta il fac un aliat esential al dietelor de slabire. Diferite studii arata ca un aport ridicat de proteine poate imbunatati satietatea si poate favoriza pierderea in greutate.
Pe cealalta parte, gasim modalitati de preparare a carnii de pui care nu aduc beneficii, ci din contra, pot cauza probleme. Mai exact, discutam despre alimentele ultraprocesate, cum ar fi nuggets de pui - cu cantitati mari de grasimi, sare, carbohidrati si calorii – sau mezeluri, de exemplu. Carnea procesata, asa cum se arata in diferite cercetari, este asociata cu un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare, diabet zaharat de tip 2 si unele tipuri de cancer (de san si colon). De asemenea, nu trebuie sa uitam ca reducerea consumului de sare este principalul sfat pentru persoanele cu hipertensiune arteriala, o boala care afecteaza 1,4 miliarde de oameni din intreaga lume.
Pastrarea profilului sanatos al puiului depinde de tehnica de gatit utilizata. Cele mai sanatoase metode de preparare sunt prin fierbere, la cuptor sau pe gratar. De asemenea, carnea de pui se va consuma alaturi de legume, insa nu de cartofi, iar astfel masa va fi mult mai sanatoasa si cu mai multi nutrienti.
Metodele nesanatoase de gatire sunt prin prajre, dar specialistii recomanda sa evitati friptura cumparata si sa incercati pe cat este posibil sa o gatit acasa. Daca este prajita, carnea de pui absoarbe o cantitate enorma de ulei si, daca este, de asemenea, insotita de paine, masa se transforma intr-o bomba de calorii, grasimi si carbohidrati. Conform datelor, 100 de grame de pui prajit contin 228 de calorii, mai mult de 15 de grame de grasimi si 5,4 de grame de carbohidrati.
Pielea puiului este sanatoasa pentru consum sau nu?
Pielea de pui este cunoscuta pentru a contine un nivel ridicat de grasime. Deci, este bine sa mancam pui cu piele sau ar trebui sa o eliminam inainte de a gati? Potrivit nutritionistilor, pielea de pui are o grasime de 32%, adica la fiecare 100 de grame de piele pe care o consumam, 32 de grame sunt contributii grase. Dintre aceste grasimi continute in pielea de pui, doua treimi sunt grasimi nesaturate, asa-numitele „grasimi bune”, care ajuta la imbunatatirea nivelului de colesterol din sange. Si o treime din grasimi sunt saturate, una dintre asa-numitele "grasimi daunatoare", care contribuie la cresterea nivelului de colesterol "rau”. Prin urmare, daca preparam carnea de pui cu piele, vom creste aportul caloric al fiecarei portii cu aproximativ 50%.
Deci, de exemplu, daca mancam un pipet de pui, aproximativ 196 g fara piele, vom consuma 284 de calorii, cu 80% calorii din proteine si 20% grasimi. Dar aceste numere cresc dramatic daca includem pielea: pieptul va avea 386 de calorii, 50% din proteine si 50% din grasimi. Prin urmare, nutritionistii afirma faptul ca cea mai sanatoasa modalitate este de a inlatura pielea inainte de consum.
De ce sa nu mananci pui in fiecare zi?
Consumul excesiv de carne alba poate genera o crestere a nivelului de colesterol „rau” (LDL) in corpul nostru. Grasimile nesaturate continute in carnea de pui sunt favorabile cresterii particulelor LDL. Excesul de proteine care conteaza face ca organismul sa-l depoziteze ca si grasime inutila. Acest lucru ar insemna ca greutatea corpoirala va creste si, prin urmare, riscul de colesterol ”rau” din sange ar fi, de asemenea, crescut.
In plus, consumul excesiv de carne alba poate contribui la riscul de boli de inima, asa cum s-a mentionat mai sus. Nu este o surpriza, deoarece consumul unei portii de pui in fiecare zi creste problemele cardiovasculare. In acelasi mod in care abuzul de carne de pui este mai probabil sa va dea intoxicatii alimentare, deoarece daca puiul nu este complet gatit, este posibil sa fie expus la salmonella sau campylobacter. Acestea pot provoca boli grave, in special la varstnici si femeile insarcinate. Un consum responsabil si controlat de pui nu trebuie sa fie daunator pentru organism. Insa trebuie sa urmati o dieta bogata in nutrienti, evitand prajirea alimentelor si de preferat sa nu se consume carnea insotita de cartofi, ci de alte legume.
Asemanari intre carnea de curcan si carnea de pui. Beneficiile pentru consum ale carnii de curcan
Fara indoiala, carnea de curcan este o carne slaba, cu o concentratie mai mica de grasime decat carnea de pui. Daca o consumam cu piele, continutul de grasime creste. Pentru a va face o idee, curcanul contine 2,2 grame de grasime la 100 grame de produs. In cazul puiului, regasim 9,7 grame de grasime la 100 gr de produs. Diferenta este astfel una remarcabila! Deoarece este o carna slaba, insa contine nutrienti necesari organismului, carnea de curcan este adesea recomandata in regimurile persoanelor care sufera de afectiuni cardiovasculare.
In ceea ce priveste caloriile, carnea de curcan ofera 107 la 100 de grame de carne. Pentru pui, creste numarul de calorii la 167 pentru aceeasi cantitate de carne. In plus, carnea de curcan nu are carbohidrati. Desi in timpul vietii curcanul gazduieste in muschii sai o mica parte din glicogen (substanta care este transformata in glucoza atunci cand organismul o cere), acesta este distrus in faza post-mortem.
Carnea de curcan, ca toate celelalte tipuri de carne alba, este carne slaba. Are o medie de 2,2% grasime la 100 de grame, din care doar 0,44% este saturata, in timp ce puiul are aproximativ 9,7%, din care 2,63% sunt acizi grasi saturati. Aceste cifre reprezinta o medie a grasimii furnizate de intregul animal, dar fiecare bucata de curcan contine o cantitate diferita. Ca si in cazul puiului, toata grasimea din curcan este vizibila, astfel incat sa poata fi indepartata cu usurinta.