Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ce este quercetina si ce beneficii are pentru sanatate

Ce este quercetina si ce beneficii are pentru sanatate

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 12 iunie 2024 Ultima actualizare: 12 iunie 2024

Quercetina este clasificata ca un flavonol, una dintre cele sase subclase de compusi flavonoizi. Numele a fost folosit din 1857 si este derivat din quercetum (padure de stejar), dupa Quercus. Flavonolii de tip quercetina (in primul rand sub forma de glicozide quercetine), cele mai abundente dintre moleculele flavonoide, sunt raspandite pe scara larga in plante.

Se gasesc intr-o varietate de vegetale, inclusiv mere, fructe de padure, legume Brassica, struguri, ceapa, ceai si rosii, precum si multe seminte, nuci, flori, scoarte si frunze. Quercetina se gaseste si in multe dintre plantele medicinale. La ceapa rosie, concentratii mai mari de quercetina apar in inelele exterioare si in partea cea mai apropiata de radacina, aceasta din urma fiind partea plantei cu cea mai mare concentratie.

Cum reuseste QUERCETINA sa ajute organismul uman in lupta cu virusii gripali si alte boli si cum trebuie consumata pentru a maximiza efectele sale benefice asupra imunitatii descopera in materialul urmator.

Ce este Quercetina? Quercitina proprietati

Ce contine substanta Quercetin? Ce boli trateaza Quercetina?

Ce combinatii se recomandă? Quercetina+ Vitamina C? Quercetina+Zinc?

Beneficii Quercetina copii. Plante care contin quercitina

Quercitin beneficii si quercitin efecte adverse

Quercitina prospect. Quercetina contraindicatii

Ce este Quercetina? Quercitina proprietati

Daca vrei sa afli ce este quercetina sau care sunt quercitina proprietati, citeste aceste randuri.  

Quercetina este un tip de antioxidant care se gaseste in legumele cu frunze verzi, rosii, fructe de padure sau broccoli. Este considerat un „pigment” sau colorant al plantelor si de aceea se regaseste in fructe si legume intens colorate, fiind socotit unul dintre cei mai abundenti antioxidanti din alimentatia noastra.

Quercetina are o capacitate extrem de ridicata de combatere a radicalilor liberi conform unui numar mare de studii care dovedesc acest lucru. Radicalii liberi sunt molecule instabile care pot deteriora celulele din interiorul corpului cand nivelul lor devine prea ridicat. Daunele produse de acestia au fost corelate cu numeroase afectiuni cronice precum cancer, boli cardiace sau diabet, de aici utilitatea consumarii alimentelor bogate in antioxidanti care pot combate acesti inamici minusculi.

Quercetina este cel mai abundant flavonoid din dieta. Se estimeaza ca o persoana consuma in medie 10-100 mg zilnic din diverse surse alimentare. Desi aportul poate fi acoperit atunci cand avem o dieta sanatoasa, unele persoane apeleaza la suplimente alimentare care contin quercetina sub forma concentrata pentru efecte si mai puternice.

Pe scurt, cand vorbim de quercetina proprietati ne gandim la faptul ca Quercitina actioneaza ca un antioxidant si ajuta la neutralizarea radicalilor liberi, adica acei compusi chimici instabili care pot distruge membranele celulare si ADN-ul, si au ca efect moartea celulelor. Disponibil si sub forma de supliment alimentar, quercitina are proprietati antihistaminice si antiinflamatorii

Ce contine substanta Quercetin? Ce boli trateaza Quercetina?

Ce contine substanta quercetin este o intrebare la care vom raspunde in randurile care urmeaza. Dupa cum am spus, Quercetina este un pigment vegetal (flavonoid) care se gaseste in multe plante si alimente, cum ar fi vinul rosu, ceapa, ceaiul verde, merele, fructele de padure, ginkgo biloba, sunatoarea si altele. De asemenea, ceaiul de hrisca are o cantintate mare de quercetina.

Quercetina este utilizata pentru tratarea afectiunilor inimii si ale vaselor de sange, inclusiv intarirea arterelor (ateroscleroza), colesterol ridicat, boli de inima si probleme de circulatie. Este, de asemenea, utilizat pentru cataracta, diabet, ulcer peptic, schizofrenie, inflamatie, astm, guta, infectii virale, sindrom de oboseala cronica, prevenirea cancerului si pentru tratarea infectiilor cornice ale prostatei. Quercetina este utilizata si pentru a creste rezistenta si a imbunatati performanta atletica.

descopera proprietatile miraculoase ale lavandei

Ce combinatii se recomanda? Quercetina+ Vitamina C? Quercetina+Zinc?

Quercetina se recomanda in multiple combinatii, inclusiv cu Vitamina D3, Vitamina C sau Zinc, dar cele mai folosite combinatii sunt cele de tip Quercetina + Vitamina C si Quercetina + Zinc. Explicatia e simpla. 

 Quercetina, aceasta substanta este foarte versatila si ajuta la fortificarea sistemului imunitar. Se stie deja ca nutritia si metabolismul joaca un rol important si incontestabil in sanatatea omului.

Desi genele au o importanta specifica in sensibilitatea la afectiuni, unii factori de mediu pot afecta capacitatea unei gene de a se „activa sau dezactiva”. De fapt, fenotipurile sunt determinate de o combinatie de factori genotipici si de mediu. Dieta este unul dintre factorii de mediu care ar putea fi luati in con-siderare in mentinerea unei sanatati optime pentru organismul nostru, inclusiv in imbunatatirea imunitatii.

Exista o serie de avantaje asociate cu utilizarea plantelor si fitoconstituentilor vegetali, spre de-osebire de produsele farmaceutice. Extractele de plante si fitoconstituentii acestora sunt dovedite pentru activitatile lor biologice multiple, utile pentru sanatate. Natura este un sistem echilibrat care ofera un mediu echilibrat pentru a avea o viata buna si sanatoasa.

afla tot ce ai nevoie sa stii despre aloe vera

Beneficii Quercetina copii. Plante care contin quercitina

Cand vorbim de beneficii quercetina copii sau adulti trebuie sa avem in vedere urmatoarele informatii confirmate de catre cercetatori si nutritionisti:

Quercitina este un antioxidant foarte puternic, de cinci ori mai eficient decat vitamina C, despre care stim deja cat de importanta este pentru functionarea corespunzatoare a sistemului imunitar. La fel, quercitina imbunatateste capacitatea de apararea a organismului in fata bolilor.

Quercetina este ideala pentru evitarea infectiilor si a bolilor. Are proprietati antibacteriene, actionand impotriva a numeroase tipuri de bacterii, in special a celor ale stomacului si intestinelor, pielii, sistemului respirator si urinar. Apoi, quercetina, impreuna cu alte flavonoide, ajuta la combaterea unor virusuri precum: adenovirus, virusul herpesului, encefalita japoneza sau virusurile care provoaca infectiile respiratorii comune. De asemenea, s-a constatat ca o doza mai mare de quercetina reduce severitatea infectiei tractului respirator superior, precum si numarul zilelor de boala.

Quercetina are proprietati antiinflamatorii, contribuind la scaderea inflamatiilor acute si cronice. De exemplu, s-a constatat o reducere semnificativa a rigiditatii articulatiilor si a intensitatii durerilor matinale sau de dupa efortul fizic in cazul persoanelor suferinde de artrita.

Quercetina este un adjuvant in caz de alergii. Proprietatile antiinflamatorii ale quercitinei amelioreaza simptomele alergice. Aceasta poate bloca actiunea histaminei, impiedicand astfel reactiile anafilactice.

Quercetina este un aliat important in lupta impotriva cancerului. Intrucat quercetina are proprietati antioxidante, aceasta poate avea un rol important in combaterea cancerului. S-a constatat ca suprima cresterea celulara haotica si induce moartea celulelor canceroase de la nivelul prostatei, ficatului, plamanilor, sanilor, vezicii urinare, colonului, ovarelor, limfei, glandelor suprarenale, sangelui.

Quercetina scade tensiunea arteriala si riscul bolilor de inima. Quercetina poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale, scaderea nivelului de colesterol rau in sange si, ca atare, a bolilor de inima asociate. Sub actiunea suplimentelor de quercitina s-a observat o scadere semnificativa a tensiunii arteriale sistolice si diastolice, gratie efectului relaxant asupra vaselor de sange.

Quercetina reduce riscul bolilor degenerative. Stresul oxidativ este unul dintre factorii care contribuie la dezvoltarea bolilor neurodegenerative. Intrucat proprietatile antioxidante ale quercetinei pot ajuta la combaterea radicalilor liberi, boli precum Alzheimer, Parkinson sau dementa pot fi evitate sau efectele lor diminuate.

Se stia deja ca organismul uman NU produce quercetina. Din fericire, ea se gaseste in natura in foarte multe locuri si exista plante care contin quercitina. Printre acestea se numara ceapa (cu cea mai mare concentratie – aproximativ 300 mg/ kilogram) brocoli, varza, rosiile, hrisca sau fructe precum strugurii, ciresele, fructele de padure, citricele, merele.

Vinul rosu si ceaiul negru contin si ele quercitina, la fel ca una dintre cele mai renumite plante din medicina traditionala asiatica, ginkgo biloba, atat de cunoscuta pentru actiunea sa asupra capacitatilor cognitive. 

Cum arata continutul de quercetina in anumite legume si fructe pe care le cunoastem (cantitatea exprimata in miligrame la 100 de grame produs finit):

  • fructe de soc – 42
  • Ceapă roșie – 33
  • Ceapă albă – 21
  • Afine – 15
  • Ardei iute verde – 15
  • Kale – 7,7
  • Mere roșii – 4,7
  • Salată – 4,5
  • Pere – 4,5
  • Spanac – 4,1

 

descopera beneficiile plantei echinaceea in pandemie

Quercitin beneficii si quercitin efecte adverse

Quercitina are o serie de beneficii pentru sanatatea noastra precum:

  1. Lupta impotriva radicalilor liberi, avand proprietati antioxidante care protejeaza corpul. Mai mult de atat, este catalizator pentru actiunea antioxidanta a vitaminei C.
  2. Intareste sistemul imunitar. Previne imbolnavirile daca tratamentul este luat preventiv, iar administrata in timpul racelilor, amelioreaza simptomele.
  3. Ajuta organismul impotriva reactiilor alergice. Aceasta are puterea de a bloca eliberarea unor compusi precum histamina si leucotrienele.
  4. Are rol in mentinerea sanatatii aparatului cardio-vascular. Are capacitatea de a reduce tensiunea sistolica si diastolica.
  5. Joaca rol anti-aging. Quercitina previne imbatranirea prematura.
  6. Are efect anti-inflamator. Se cunoaste faptul ca inflamatiile stau la baza mai multor afectiuni.
  7. Creste performanta exercitiilor fizice. Corpul este mai puternic si mai energic, astfel ca nu mai intervine senzatia de oboseala din primele minute de activitate fizica.
  8. In plus s-a descoperit ca aceasta substanta are rol inhibitor in infectia cu Covid-19.

Quercetina este un fitonutrient uzual considerat sigur, de aceea reactiile secundare sunt putin probabile si pot aparea in unele cazuri atunci cand aceasta este folosita in doze mai mari de 1000 mg pe zi, pe o perioada indelungata. Reactiile adverse ar putea fi: dureri de cap, greata sau o senzatie de furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor. In general, administrarea recomandata este de maxim 500-1000 mg pe zi.

Este recomandat in cazul copiilor, femeilor insarcinate sau care alapteaza, precum si al persoanelor care au anumite probleme medicale sau care urmeaza un tratament medicamentos, in special pe baza de antibiotice, sa fie consultat medicul in prealabil, inainte de a se incepe administrarea quercetinei.

 

Quercitina prospect. Quercetina contraindicatii

Quercitina are si contraindicatii atunci cand quercitina este folosita in doze mai mari de 1000 mg pe zi, pe o perioada indelungata. Aceste reactii adverse pot include dureri de cap, greata sau o senzatie de furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor.

De asemenea, este recomandat un consult medical inainte de a utiliza quercitina, in cazul copiilor, femeilor insarcinate sau care alapteaza, persoanelor care au anumite probleme medicale sau care urmeaza un tratament medical, in special pe baza de antibiotice.

In concluzie, quercitina este un flavonoid care se regaseste in fructe, legume si plante si care poate fi utilizat si sub forma de supliment alimentar. Acesta are numeroase beneficii pentru organism, insa este indicat sa fie folosit la recomandarea medicului si in doza zilnica recomandata.

SURSE DOCUMENTARE:

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-294/quercetin

https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/quercetin

REFERINTE:

  1. Micronutrient Information Center, Linus Pauling Institute, Oregon State University, Corvallis, OR. November 2015. Retrieved 1 April 2018. "USDA Database for the Flavonoid Content of Selected Foods, Release 3" (PDF). U.S. Department of Agriculture. 2011. "Quercetin". Merriam-Webster. "Quercetin (biochemistry)". Encyclopædia Britannica.
  2. Fischer C, Speth V, Fleig-Eberenz S, Neuhaus G (Oct 1997). "Induction of Zygotic Polyembryos in Wheat: Influence of Auxin Polar Transport". The Plant Cell
  3. Formica JV, Regelson W (1995). "Review of the biology of quercetin and related bioflavonoids". Food and Chemical Toxicology
  4. ustesen U, Knuthsen P (May 2001). "Composition of flavonoids in fresh herbs and calculation of flavonoid intake by use of herbs in traditional Danish dishes". Food Chemistry
  5. Slimestad R, Fossen T, Vågen IM (December 2007). "Onions: a source of unique dietary flavonoids". Journal of Agricultural and Food Chemistry
  6. Mitchell AE, Hong YJ, Koh E, Barrett DM, Bryant DE, Denison RF, Kaffka S (Jul 2007). "Ten-year comparison of the influence of organic and conventional crop management practices on the content of flavonoids in tomatoes". Journal of Agricultural and Food Chemistry.
  7. Petrus K, Schwartz H, Sontag G (Jun 2011). "Analysis of flavonoids in honey by HPLC coupled with coulometric electrode array detection and electrospray ionization mass spectrometry". Analytical and Bioanalytical Chemistry.
Articole similare
Totul despre retinol: beneficii, rol si mod de administrare Totul despre retinol: beneficii, rol si mod de administrare

Retinolul este cel mai cunoscut derivat de vitamina A si este implicat in dezvoltarea sistemului osos si al dentitiei, sistemului reproducator, pielii si mucoaselor precum si in vedere. Vitamina A are si un rol antioxidant important in organismul uman.

25 septembrie 2024
Edited 30 septembrie 2024
citește articolul
Uleiul de argan: cum se foloseste si ce beneficii are Uleiul de argan: cum se foloseste si ce beneficii are

In Uleiul de argan avem substante precum: Omega 6, cunoscut si sub denumirea de acid linoleic, ce impiedica actiunile nocive ale radicalilor liberi si ajuta celulele să se regenereze; Acidul oleic sau Omega 9 benefic in special pentru sistemul cardiovascular; Acid stearic si acid palmitic, doua substante folosite des in industria cosmetica; Vitamina E (tocoferoli), prezenta in acest tip de ulei intr-una dintre cele mai mari concentratii dintre toate alimentele existente.

8 mai 2024
Edited 8 mai 2024
citește articolul
Acidul folic: rol, beneficii in sarcina, surse Acidul folic: rol, beneficii in sarcina, surse

Sarcina este cea mai frumoasa perioada din viata unei femei si, totodata, este si momentul in care femeia ar trebui sa aiba cea mai mare grija de ea, pentru ca toate actiunile de acum se rasfrang asupra fatului si, implicit, ulterior, asupra bebelusului. Din acest motiv in acest material vom vorbi despre acidul folic si importanta acestuia in perioada de sarcina si nu numai.

16 aprilie 2024
Edited 16 aprilie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina