Ciupercile otravitoare: Cat de mortale pot fi, preventie si antidot

Intoxicatia alimentara cu ciuperci otravitoare este o afectiune grava care poate avea consecinte foarte serioase pentru sanatatea umana. Pentru a preveni aceasta problema, este important sa invatati cum sa recunoasteti ciupercile otravitoare si sa evitati consumul lor.
Simptomele intoxicatiei cu ciuperci
Simptomele pot aparea imediat dupa consumul ciupercii otravitoare sau poate aparea cateva ore mai tarziu. Simptomele care apar in 2 de ore sunt mai putin periculoase decat cele care apar mai tarziu (dupa 6 de ore). Ciupercile care cresc pe pamant sunt mai periculoase decat cele care cresc pe copaci vii. Ciupercile din solul forestier sunt mai periculoase decat ciupercile cele care apar in gospodarii. Toxinele din ciuperci nu vor fi eliminate atunci cand sunt gatite. Simptomele comune includ:
- greata;
- crampe stomacale;
- varsaturi;
- diaree (uneori cu sange);
- dureri de cap;
- ameteli;
- roseata pe fata si abdomen;
- palpitatii.
- halucinatii;
- dificultati de respiratie;
- insuficienta renala/hepatica.
Este foarte important sa fiti sigur de speciile consumate, deoarece exista, de asemenea, specii de ciuperci otravitoare si este adesea dificil sa se faca distinctia intre speciile comestibile si toxice. Exista multe mituri despre "teste" pentru a recunoaste o specie toxica, cum ar fi in functie de culoare sau aroma. Realitatea este ca nu exista o formula generala in acest scop, singura modalitate sigura este de a recunoaste in detaliu fiecare specie comestibila, astfel incat sa nu o confundam cu una toxica. Ciupercile toxice prezinta diferite tipuri de substante, cunoscute sub numele de micotoxine, iar aportul lor provoaca otraviri cunoscute sub numele de micetisme.
In functie de simptomatologie si de timpul dintre ingestie si debutul simptomelor, intoxicatia poate fi clasificata in doua tipuri: perioada scurta de incubatie (toxicitate precoce) si perioada lunga de incubatie (toxicitate intarziata). Pe baza efectelor si a substantelor care le provoaca, cele mai frecvente micetisme sunt clasificate in faloidian, muscarinic, gastro-intestinal si cerebral. Simptomele incep intre 10 si 48 de ore dupa consum si apar sub forma de arsuri si dureri de stomac, varsaturi frecvente, transpiratie intensa, diaree, crampe, dureri de stomac, dureri de stomac, dureri de cap, puls slab si rapid, insuficienta renala si afectarea functiei hepatice.
Sfaturi pentru a identifica mai usor ciupercile otravitoare
Primul si poate cel mai important sfat este sa nu mancati niciodata o ciuperca pana cand nu sunteti absolut siguri ca este comestibila. In ciuda dificultatii de a identifica ciupercile otravitoare, va invatam cateva trucuri si sfaturi pentru a diferentia ciupercile.
Analiza vizuala
Chiar daca ciuperca nu este otravitoare, daca nu se afla in stare buna, nu este recomandat sa o mancati. Aspectul sau poate fi modificat de agenti externi, ceea ce va face identificarea sa mai complicata. Principala problema in identificarea ciupercilor otravitoare este ca, uneori, exista doua tipuri foarte asemanatoare, aproape identice, dar unul este comestibil si celalalt otravitor. Acesta este cazul, de exemplu, in cazul Amanita muscaria si Amanita caesarea. Primul este toxic, in timp ce al doilea este inofensiv, dar aspectul este foarte asemanator. Acest lucru se intampla si cu diferitele specii care alcatuiesc familia Boletus. Si, in cele din urma, nu dimensiunea conteaza in partajarea ciupercilor comestibile de cele otravitoare, deoarece exista ciuperci foarte mici, cu otravuri puternice in interior.
Culoarea si textura
Ciupercile pot fi gasite in multe forme, culori si dimensiuni. Feriti-va de culori stralucitoare, cum ar fi rosu, verzui si portocalii, deoarece acestea vor fi cu siguranta ciuperci toxice, si sunt la fel de stralucitoare precum sunt de periculoase. Daca gasiti o ciuperca cu aceste nuante, mai bine nu o colectati. Un alt truc si sfat pentru a diferentia ciupercile comestibile de cele toxice este sa va uitati la ciuperca atunci cand o luati. Daca isi schimba culoarea si capata un ton albastrui sau elibereaza un lichid laptos, nu o mancati, este probabil sa fie otravitoare. De asemenea, daca o ciuperca emana un miros neplacut sau chimic, aproape sigur nu va fi comestibila. Conform credintei populare, se poate verifica toxicitatea unei ciuperci daca se fierbe alaturi de o lingura de argint. Potrivit acestui mit, daca vesela se innegreste, ciuperca este toxica si nu trebuie consumata. Cu toate acestea, oamenii de stiinta nu recomanda acest test.
Tipuri de tratament rapid in cazul intoxicatiei cu ciuperci
Intoxicatia cu ciuperci poate fi o problema grava de sanatate si necesita o atentie medicala imediata. Tratamentul depinde de severitatea intoxicatiei si de tipul de ciuperci consumate. In general, tratamentul poate include urmatoarele masuri:
- Spalaturi stomacala - Aceasta este o procedura prin care se indeparteaza continutul stomacului prin inducerea varsaturilor;
- Administrarea de carbune activ - Poate ajuta la absorbtia toxinelor si la indepartarea lor din organism;
- Tratamentul simptomatic - Acesta poate include administrarea de lichide, medicamente pentru a trata simptomele si a mentine echilibrul electrolitic;
- Tratamentul specific - Daca este necesar, medicul poate prescrie un tratament specific pentru tipul de toxine din ciuperci.
Este important sa cautati ajutor medical imediat daca suspectati o intoxicatie cu ciuperci. Unele specii de ciuperci pot fi foarte toxice si pot cauza daune grave sau chiar moartea. De aceea, este important sa nu luati niciodata ciuperci din natura pe care nu le cunoasteti si sa va asigurati ca ciupercile pe care le consumati sunt comestibile.
Masuri de preventie
Iata alte cateva sfaturi care va pot ajuta sa evitati intoxicatia alimentara cu ciuperci otravitoare:
- Invatati sa recunoasteti ciupercile otravitoare: exista multe tipuri de ciuperci otravitoare, iar unele dintre ele pot fi greu de identificat. Daca sunteti un culegator de ciuperci, asigurati-va ca sunteti bine informat si ca sunteti in masura sa recunoasteti ciupercile comestibile de cele otravitoare. In general, este mai sigur sa cumparati ciuperci din magazine de incredere;
- Nu mancati ciuperci salbatice pe care nu le cunoasteti: este intotdeauna mai bine sa fiti precauti decat sa riscati sa va intoxicati cu ciuperci otravitoare. Daca nu sunteti siguri ca o ciuperca este comestibila, evitati sa o mancati;
- Nu consumati ciuperci care nu sunt bine gatite: unele ciuperci otravitoare pot fi consumate in siguranta daca sunt gatite corespunzator. Cu toate acestea, unele dintre ele pot fi periculoase chiar si dupa gatire, asa ca este important sa fiti siguri ca ciupercile pe care le consumati sunt complet gatite;
- Pastrati ciupercile in conditii adecvate: ciupercile pot fi usor contaminate si pot deveni periculoase daca nu sunt pastrate in conditii adecvate. Asigurati-va ca ciupercile sunt pastrate la temperatura potrivita si ca sunt curate si uscate inainte de a le consuma;
- Verificati daca ciupercile au miros neplacut, aspect suspect sau daca sunt afectate de insecte sau boli. Evitati sa culegeti ciuperci care cresc in zone poluate sau pe soluri tratate cu pesticide;
Daca aveti simptome de intoxicatie alimentara, cereti imediat ajutor medical: intoxicatia alimentara cu ciuperci otravitoare poate fi foarte grava si poate fi necesara asistenta medicala de urgenta. Daca aveti simptome precum ar fi greata, varsaturile sau diareea, dupa ingerarea ciupercilor, solicitati ajutor medical cat mai curand posibil.
In general, este important sa fiti precauti atunci cand consumati ciuperci si sa va asigurati ca le achizitionati din surse sigure.
Diferenta dintre hemotoxine si neurotoxine. Cat sunt de periculoase pentru organism
Hemotoxinele sunt toxine care distrug celulele rosii din sange, perturba coagularea sangelui si / sau provoaca colapsul organelor si deteriorarea tesuturilor pe scara larga. Termenul hemotoxina este folosit ca toxine care afecteaza sangele si alte tesuturi. Deteriorarea unei componente hemotoxice este adesea foarte dureroasa si poate provoca neplaceri permanente si, in cazuri severe, deces. Efectele dauntatoare ale hemotoxinei se pot inrautati si cu un tratament rapid. Toxinele animale includ enzime si alte proteine care sunt hemotoxice sau neurotoxice sau, uneori, ambele. La unele reptile, hemotoxicele actioneaza nu numai ca otrava, ci si ajuta la digestie, otrava poate descompune proteinele din sectiunea muscaturii, facand carnea de prada mai usor de digerat.
Neurotoxinele sunt componentele ce pot fi letale sau distructive pentru tesutul nervos. Ele actioneaza printr-un mecanism care duce la interferenta sau deteriorarea componentelor necesare din sistemul nervos. Deoarece sistemul nervos in majoritatea organismelor vii este extrem de complex si esential pentru supravietuire, acesta a devenit, evident, o tinta usoara. Organismele vii otravitoare sau toxice isi folosesc adesea neurotoxinele pentru a subjuga pradatorii sau pentru a captura prada. Neurotoxinele sunt o gama larga de agresiuni chimice neurologice exogene care pot afecta negativ atat dezvoltarea, cat si functia tesutului nervos matur. Acestea impiedica controlul neuronilor prin membrana celulara sau perturba comunicarea dintre neuroni printr-o sinapsa. In plus, neurotoxinele pot afecta sistemul nervos central si sistemul nervos periferic. Mai multe tratamente care vizeaza scaderea leziunilor celulare mediate de neurotoxina includ administrarea de antioxidanti si antitoxine.
Bibligrafie:
Adams PD, Afonine PV, Bunkoczi G, Chen VB, Davis IW, Echols N, Headd JJ, Hung LW, Kapral GJ, Grosse-Kunstleve RW, McCoy AJ, Moriarty NW, Oeffner R, Read RJ, Richardson DC, Richardson JS, Terwilliger TC, Zwart PH. PHENIX: a comprehensive Python-based system for macromolecular structure solution. Acta Crystallogr D Biol Crystallogr. 2019;
Amatsu S, Sugawara Y, Matsumura T, Kitadokoro K, Fujinaga Y. Crystal structure of Clostridium botulinum whole hemagglutinin reveals a huge triskelion-shaped molecular 2023;
Arndt JW, Gu J, Jaroszewski L, Schwarzenbacher R, Hanson MA, Lebeda FJ, Stevens RC. The structure of the neurotoxin-associated protein HA33/A from Clostridium botulinum suggests a reoccurring beta-trefoil fold in the progenitor toxin complex. J Mol Biol. 2015;
Arnon SS, Schechter R, Inglesby TV, Henderson DA, Bartlett JG, Ascher MS, Eitzen E, Fine AD, Hauer J, Layton M, Lillibridge S, Osterholm MT, O'Toole T, Parker G, Perl TM, Russell PK, Swerdlow DL, Tonat K. Botulinum toxin as a biological weapon: medical and public health management. JAMA. 2021;
Barthelson R, Mobasseri A, Zopf D, Simon P. Adherence of Streptococcus pneumoniae to respiratory epithelial cells is inhibited by sialylated oligosaccharides. Infect Immun. 2018;