Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Crapul: Cum recunosti aceasta specie de peste, reguli de consum, beneficii pentru organism

Crapul: Cum recunosti aceasta specie de peste, reguli de consum, beneficii pentru organism

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 25 iulie 2023 Ultima actualizare: 26 iulie 2023

Daca spui peste in Romania prima specie care iti vine in minte este crapul. Crapul are o carne gustoasa, se gaseste peste tot, are nutrienti de calitate, vitamine, minerale, este usor de pregatit si de digerat. Cu lungimi de pana la 1 m si greutate de pana la 40 kg, crapul are un spate negricios, cu nuante de albastru si vede, abdomenul fiind lucios. Il recunosti usor dupa gura, cu buze groase, are mustatile tipice, ochi mari. Aceasta specie de peste traieste in apele dulci si in cele salmastre, il vedem in Dunare, pe ape lente, pe rauri, lacuri. Are si doua subspecii interesante, C.c. carpio, european, si C. C. haematopterus, asiatic.

Cu aroma usor dulceaga, apoasa, crapul poate fi consumat la orice masa, de catre intreaga familie. Beneficiile sale nutritionale sunt extrem de importante pentru organismul nostru. Carnea de crap consumata cel putin de trei sau patru ori pe saptamana imbunatateste sanatatea inimii, reduce inflamatiile locale din organism, protejeaza caile respiratorii si optimizeaza functia digestiva, previne imbatranirea prematura si manifestarea bolilor cronice.

Pentru cei care cauta sa aiba cat mai multe vitamine in meniul zilnic, crapul reprezinta o sursa excelenta de fosfor sau de vitamina B12, ai si acizi grasi esentiali Omega-3 si Omega-6, proteine si multi antioxidanti. La capitolul calorii carnea de crap sta foarte bine, are doar 127 calorii per portie de 100 g crap crud. In general ai 17 grame de proteine, calciu, fier, potasiu, sodiu, zinci, acizi grasi polinesaturati si monosaturati, vitaminele D, A si E, colesterol bun doar 66 mg, alaturi de fosfor si de vitamina B12. Se reduce riscul de ateroscleroza si de boli ale aparatului cardiovascular, circulatia sangelui prin vene este mult imbunatatita, tensiunea arteriala este mentinuta la valori normale, atacurile de cord si accidentele vasculare cerebrale sunt evitate si ele.

 

Crapul ofera Omega-3 cu multiple beneficii pentru piele, sistemul digestiv si oase

Prezenta acizilor grasi esentiali Omega-3 inseamna si reducerea inflamatiei din corp, artrita reumatoida nu mai este o problema odata cu inaintarea in varsta daca ai consum regulat de carne de crap de calitate. Scad valorile colesterolului rau, trigliceridele sunt la nivel normal prin consumul cat mai mare de crap, osteoartrita este mai usor de prevenit odata ce ai in alimentatie cantitati mai mari de Omega-3.

Avand cantitati suficient de mari de zinc din sursa naturala, carnea de crap ajuta sistemul imunitar, organismul nostru va raspunde mai bine la toate atacurile virusurilor sau bacteriilor. Colitele ulceroase, boala Crohn, problemele grave ale sistemului digestiv sunt pe lista afectiunilor ce pot fi prevenite daca se va consuma saptamanal carne de crap pregatita corect si cat mai simplu. Dispare balonarea, constipatia, hemoroizii atat de neplacuti, senzatia de stomac plin mereu.

Radicalii liberi, cu efecte negative asupra testururilor si celulelor, stresul oxidativ, toate vor deveni istorie odata ce invatam sa consumam mai mult peste si in special mai mult crap-vitamina A continuta in peste este cea care ne va feri ce actiunile radicalilor liberi. Bronsitele, afectiunile sistemului respirator uman, cele cronice, vor fi mai usor de tratat si de gestionat avand in meniu si carne de crap.

Este stiut deja ca orice fel de peste, deci si crapul, contribuie la sanatatea oaselor si a dintilor, a gingiilor, asta pentru ca va contine mult fosfor, densitatea minerala a oaselor este imbunatatita, dantura va rezista mai bine in timp si nu vom avea nevoie atat de des de medicul stomatolog. Pielea are si ea de castigat de pe urma consumului de crap in mod regulat. Evitam sa mai avem atat de multe riduri, elasticitatea pielii este mai buna, exista antioxidanti de calitate in carnea de crap, procesul de imbatranire la nivel celular este incetinit.

Magneziul, un mineral important din carnea de crap, contribuie la imbunatatirea calitatii somnului, stimuleaza eliberarea unor neurotransmitatori ce pot calma sistemul nervos central si pot induce somnul. Pe langa acest beneficiu se adauga si cel al reglarii nivelurilor hormonale din organism, datorita prezentei vitaminei B, este optimizat metabolismul, tiroida si functionarea sa sunt controlate mai bine daca vom consuma carne de crap saptamanal. Beta-carotenul din crap ne va ajuta sa vedem mai bine, are grija de retina, se imbunatateste acuitatea vizuala si este prevenita degenerescenta maculara.

Creierul va functiona mult mai bine cand avem pe masa si crap, acizii grasi Omega-3 si antioxidantii, zincul si seleniul din carne vor stimula caile neuronale si este prevenit stresul oxidativ de la nivelul vaselor de sange si capilarelor cerebrale. De aici si concentrarea mai buna, gandirea logica si memoria mult imbunatatite si prevenirea dementei cu debut precoce, bolii Alzheimer la batranete.

Cum putem include crapul in dieta zilnica si cum il gatim? Este foarte simplu sa consumi saptamanal carne de crap. Il poti face la cuptor, cu multe legume si condimentele preferate, pe gratarul incins, dar si in tigaie, dar nu exagera cu uleiul. Ca sa fie mai gustos, in tigaie poti sa folosesti ulei de masline de calitate, sa ii faci o crusta de malai, faina inainte de a-l praji rapid. Cu niste unt si cateva condimente, ierburi, alaturi de o mamaliga aburinda va fi delicios la orice masa.

 

Cum alegem corect crapul si cum il gatim?

Crapul este un peste cu o carne foarte buna, este usor de mancat, nu are oase multe, este indicat si pentru gravide si pentru toti membrii familiei, inclusiv copii. Daca il pregatesti la cuptor este bine sa nu il lasi foarte mult pentru ca vei avea o carne fada la final. Carnea de crap trebuie sa fie suculenta si putin condimentata ca sa nu acoperi toata aroma, gustul crapului. Ciorba de crap, din cap, este un deliciu in orice perioada din an si este foarte usor de facut, adaugi legume multe, taitei de casa, poti sa faci si perisoare din carne de crap si sa le pui la orice fel de supe, ciorbe doresti.

Alegerea crapului proaspat este mai complicata. Te uiti la branhii, sa fie rosii-rozalii, la ochi, sa nu fie vechi crapul, sa fie „limpezi” ochii, carnea nu se deformeaza la apasarea cu degetul. Cel mai bine il cumperi viu si il transezi acasa cum doresti, pentru ca asa stii ca este proaspat. Si pielea iti indica daca ai peste proaspat sau nu, daca se crapa la orice fel de atingere cat de mica este vechi, deci nu il vei cumpara. Regula generala legata de peste se aplica si in cazul crapului: cumpara-l doar de la magazine autorizate, comercianti care asigura conditii optime de depozitare si de vanzare.

Codul: Cum il recunosti, beneficii pentru sanatate ale consumului acestui peste

Sursa importanta de proteine, cu un gust aparte, codul este un peste pe care il putem integra in orice dieta. El traieste in apele sarate, deci in gasim in zone marine, in Atlanticul de Nord, Marea Nordului sau Marea Baltica, in nordul Oceanului Pacific. Pescuitul excesiv a dus la reducerea dramatica a zonelor unde gasim cod, acum fiind in cantitati mai mari in unele parti ale Pacificului. De aici si varietatile sale, cod de Atlantic, cod de Pacific, cod de Groenlanda.

La nivel nutritional, codul ofera 17.8 g proteine, 0.67 g lipide, 82 kcal energie, valori raportate la 100 g peste. Consumul de cod este recomandat si pentru ca avem vitamine si minerale esentiale pentru organism in fiecare portie. De la calciu la magneziu, fosfor, potasiu si sodiu, seleniu si niacina, vitamina B12 si A, C si D, fier, toate vor fi si in organismul nostru daca vom consuma mai des acest peste delicios si usor de preparat.

Beneficiile surprinzatoare ale consumului de cod in mod regulat te vor convinge cu siguranta sa il incluzi si tu in dieta ta. Pentru ca are vitamina B12 in cantitati mari codul este bun pentru sistemul nervos si pentru celulele sangelui, previne anemia, celulele rosii din sange vor fi mereu gata sa isi faca treaba fara probleme. Daca ai o alimentatie vegana sau vegetariana codul te va ajuta sa iti recapeti energia mai ales daca nu ai surse de proteine pe care sa te bazezi.

Bibliografie:

Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;
Quezeda SM, Briscoe J, Cross RK. Complementary and alternative medicine. Inflammatory Bowel Diseases. 2016;
Rodriguez S, Dentali S, Powell D. Aloe vera. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare, 2022; 

Articole similare
Detoxifierea ficatului si regenerarea structurii celulare Detoxifierea ficatului si regenerarea structurii celulare

Ficatul este cel mai mare organ din corp si indeplineste peste 500 de functii, printre care, cea mai importanta este detoxifierea, eliminarea toxinelor din organism. Ficatul filtreaza si sorteaza toxinele si le directioneaza catre sistemul excretor si, cu toate ca celulele hepatice au capacitatea de a se regenera, expunerea constanta la factorii poluanti din mediu, poate obosi ficatul si poate intoarce toxinele in corp. Din acest motiv, este nece

10 ianuarie 2018
Edited 2 septembrie 2024
citește articolul
Radicalii liberi si efectele asupra ochilor Radicalii liberi si efectele asupra ochilor

Radicalii liberi sunt compusi chimici secundari foarte reactivi si, implicit, daunatori sanatatii, rezultati fie in urma unor procese metabolice normale ale organismului, de exemplu digestie sau respiratie, fie ca urmare a poluarii, de exemplu expunerea la radiatii ultraviolete, la fum de tigara sau la substante poluante din atmosfera, asa cum este gazul de esapament. Aproximativ 2% din cantitatea de oxigen respirata este transformata in radicali

29 decembrie 2017
Edited 13 ianuarie 2023
citește articolul
Lumina albastra emisa de ecrane afecteaza ochii? Lumina albastra emisa de ecrane afecteaza ochii?

Lumina albastra face parte din spectrul luminii emise de soare si este folosita pentru ecranele dispozitivelor deoarece este foarte puternica si permite folosirea aparatelor si citirea afisajului chiar atunci cand acestea se afla sub razele solare. Insa, din pacate, conform numeroaselor studii desfasurate in aceasta directie, s-a demonstrat ca lumina albastra, indiferent ca este emisa de soare sau de ecrane, este daunatoare sanatatii si afecteaza

28 decembrie 2017
Edited 12 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina