Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cum poti trata tulburarile digestive la copii si bebelusi

Cum poti trata tulburarile digestive la copii si bebelusi

Postat in: Mama si copilul
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 11 februarie 2023

Fiind o boala foarte comuna pentru majoritatea copiilor, diareea este o problema pe care multi dintre acestia o experimenteaza din cand in cand. Aceasta problema se caracterizeaza prin scaune apoase, moi, dar si dese. De asemenea ea se mai caracterizeaza si prin crampe si dureri abdominale. Numarul de scaune variaza mult de la copil la copil si de cele mai multe ori se intampla ca sugarii sa fie cei afectati de un numar dublu de scaune pe zi. Copiii mai mari pot avea si ei trei sau chiar mai multe scaune moi in fiecare zi, de aceea aceasta problema de sanatate trebuie avuta in vedere.

De obicei se intampla ca diareea sa aiba forme usoare, de aceea ea dispare in doar cateva zile. Diareea severa sau cea cronica poate dura insa chiar si saptamani intregi, ea fiind un semn al unei boli grave, de aceea orice parinte trebuie sa aiba in vedere toate semnele unei astfel de probleme de sanatate. De obicei, o astfel de diaree necesita ingrijiri medicale. Daca se mentine un stil de viata sanatos, copiii au de obicei un numar de cel putin 2 episoade de diaree pe an. Frecventa acestei probleme creste in perioada calduroasa a anului.

Cum se manifesta diareea la copii?

Cu toate ca aceasta problema variaza de la copil la copil, exista o serie de semne firesti care pot aparea, acestea insotind destul de frecvent diareea. Printre aceste semne se numara scaunele apoase sau cele moi. Scaunele urat mirositaore, dar si cele frecvente la numar reprezinta un alt semn al acestei probleme. Disconfortul abdominal, dar si crampele sunt si ele destul de des intalnite in acest caz. Balonarea si anume umflarea abdomenului, varsaturile, greata, precum si febra sunt si ele alte lucruri de avut in vedere cu privire la aceste simptome.

De obicei copiii au tendinta de a refuza alimentatia atunci cand au de-a face cu aceasta problema. Scaunele cu mucus sau cele cu sange, precum si cele colorate anormal sunt si ele destul de comune. Un alt simptom al copilului este starea generala de oboseala, cearcanele, precum si somnolenta. Buzele uscate si petele pe piele sunt si ele foarte comune. Copilul are de-a face cu pierderea in greutate atunci cand se confrunta cu aceasta problema.

Care sunt cauzele aparitiei diareei la copii?

Cauzele variaza destul de mult, ele depinzand asadar de obiceiurile alimentare pe care familia le are, anotimp, dar si obiceiurile de viata ale copilului sau de durata afectiunii. Pe timp de iarna, diareea este insotita de obicei de o afectiune respiratorie cu unul dintre virusurile specifice sezonului. Pe timp de vara insa diareea la copii are o multime de cauze, acestea fiind in general bacteriene. ”Diareea calatorului” poate aparea si ea in momentul in care unele persoane se intorc din concedii.

Infectia virala este si ea foarte des intalnita. Ea este provocata de rotavirusuri, aceasta fiind cea mai frecventa cauza de diaree la un copil cu varsta sub 5 ani. Fiecare copil din lume este infectat cu rotavirus cel putin o data in viata. Studiile recente au ajuns la concluzia ca si COVID-19 poate provoca diaree la copil.

Infectia bacteriana provoaca si ea probleme celor mici, la fel ca si in cazul parazitilor intestinali. Parazitii pot afecta copilul pentru ca aceasta intra in contact cu nisipul sau cu iarba din parc, acestea fiind contaminate anterior cu defecatiile animalelor de companie. Diareea cronica sau diareea de lunga durata poate fi provocata de un astfel de parazit si anume un parazit precum Giardia poate fi cauza aparitiei acesteia. Alergiile alimentare provoaca si ele aceasta problema, ele fiind insotite de dureri abdominale, crestere in greutate redusa, precum si dureri abdominale.

Intoleranta la anumite alimente precum lactoza sau fructoza poate provoca si ea aceste probleme. Ele fiind de cele mai multe ori incriminate ca motive pentru care aceasta problema incepe sa apara. Copiii se mai pot confrunta cu sindromul colonului iritabil, dar si cu diverse boli celice sau inflamatori ale colonului.

Cum se trateaza diareea la copii?

Diareea este in general o problema comuna, aceasta trecand fara complicatii in doar 5-7 zile. Depinde foarte mult aici masurile pe care parintii le impun pentru a o trata. Rehidratarea orala este unul dintre lucrurile pe care parintii trebuie sa le faca pentru a trata diareea. Este important asadar ca in orice moment copilul sa fie cat mai bine hidratat.

Daca copilul nu varsa, atunci rehidratarea se face prin solutii cu electroliti care se administreaza oral. In acest fel, se reface echilibrul in organism. Apa sau ceaiurile neindulcite sunt o solutie pe care orice parinte trebuie sa o aiba in vedere pentru a trata aceasta problema de sanatate a celui mic. De asemenea, parintii trebuie sa aiba in vedere ca bauturile sportive, sucurile de fructe sau alte bauturi din comert nu sunt indicate in aceasta situatie, ele agravand de cele mai multe ori simptomatologia cu care se confrunta cel mic.

Regimul alimentar este si el foarte important si anume ca acesta trebuie modificat in asa fel incat sa faca fata problemei cu care se confrunta copilul. In cazul sugarilor, alaptarea nu se intrerupe pe perioada diareei. Laptele de vaca este primul exclus in acest caz si ultimul introdus la normalizarea scaunelor. Regimul alimentar este cel mai bine de a fi stabilit de catre medicul pediatru. Acesta tine cont de varsta copilului, dar si de sensibilitatile, pe care acesta le are. In acest fel, copilul va putea trece peste aceasta problema.

Diareea la copii poate fi periculoasa daca nu este tratata adecvat sau daca dureaza prea mult timp, deoarece poate cauza deshidratare si pierderea nutrientilor esentiali. Deshidratarea poate fi grava si poate duce la complicatii, cum ar fi colapsul, tulburari electrolitice si probleme cardiace. Este important sa se monitorizeze hidratarea copilului si sa se consulte un medic daca diareea persista sau daca apar alte simptome precum febra, varsaturi sau dureri abdominale severe.

Combinatii de legume pentru bebelusi. Diversificarea pas cu pas

Toti stim ca legumele sunt pline de fibre, vitamine, minerale si antioxidanti si sunt un element de baza pentru sanatate, chiar si pentru copiii foarte mici. Dar intotdeauna urmeaza intrebarea: Iti poti face copilul sa-i placa legumele? Lupta pentru o farfurie cu legume este o lupta clasica pentru puterea parinte-copil. Pe scurt, cum alegi cele mai bune legume pentru bebelusii mici? Nutritionistii si medicii pediatrii au stabilit o lista scurta de legume versatile care pot fi combinate pentru cei mici.

Morcovi - Legumele preferate de Bugs Bunny sunt un aliment de baza pentru copii din motive intemeiate. Odata gatiti, morcovii se fac piure foarte usor si ofera o aroma nu prea picanta pentru experienta de gust a bebelusului. In plus, cromatic, morcovii sunt extrem de colorati si copiii iubesc culorile calde. In plus, morcovii contin multe fibre pentru a promova o digestie sanatoasa, precum si beta caroten, care se transforma in vitamina A pentru a stimula vederea si functia imunitara.

Spanac - Daca tot vorbim despre legumele preferate ale personajelor din desene animate, va amintiti de Popeye si dragostea lui pentru spanac? Acest produs verde cu frunze bogate isi merita reputatia pentru ca este spanacul este bogat in fier - un nutrient de care bebelusii au nevoie in special pentru energie si dezvoltare. Spanacul fiert, pasat in piure este cel mai bun pentru sugarii mai mici.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina