Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cum sa scapi de rinita alergica in lunile friguroase

Cum sa scapi de rinita alergica in lunile friguroase

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 25 noiembrie 2024 Ultima actualizare: 25 noiembrie 2024

Atunci cand vorbim de rinita alergica sezoniera, e destul de greu de indentificat alergenul care cauzeaza reactia alergica pentru ca in lume exista milioane de tipuri de polen, particule de praf, reziduuri florale. pentru a sti cu exactitate care sunt problemele trebuie sa stii cateva lucruri precum natura alergenului, daca rinita alergica e declansata de factori sezonieri sau pereni. alergenii cei mai comuni in sezonul estival includ polenul, praful, parul de animale, mucegaiul, intepaturile de insecte. totodata trebuie stiut ca toti pacientii cu rinita si rinosinuzita alergica ar trebui sa efectueze spirometria, pentru ca aceasta afectiune se asociaza foarte frecvent cu astmul bronsic. cum apare rinita alergica si cum se poate preveni aflati din acest material. 

cum apare rinita alegica?

care sunt simptomele?

ce forme de rinita alergica exista?

cum se stabileste un diagnostic?

ce produse sa folosesti pentru preventie?

Cum apare rinita alegica?

Rinita alergica este considerata a fi cea mai frecventa manifestare de alergie, estimandu-se ca afecteaza 10 % din populatie, procentajul fiind in crestere. Alergia nazala se manifesta prin cele doua forme de rinita alergica : rinita alergica sezoniera sau periodica, numita si febra fanului, si rinita alergica perena sau aperiodica. Clinic, rinita sezoniera se manifesta sub forma paroxistica ce se caracterizeaza prin stranut in salve, secretii nazale apoase, obstructie nazala, prurit, lacrimare imediat dupa contactul cu alergenul, respectiv polenul. Tabloul clinic este de scurta durata si dispare spontan. In rinita perena simptomele sunt mai atenuate, dar relativ permanente, iar participarea sinusurilor este o regula. Dintre alergeni cel mai des incriminat este praful de casa.

Rinita alergica apare din cauza unui raspuns imunitar exacerbat in prezenta unor factori de mediu predispozanti mai ales la persoanele care prezinta un teren atopic predispus la alergii. Formele de rinita alergica cele mai frecvent intalnite sunt reprezentate de catre:

  • Rinita alergica sezoniera care se manifesta cu precadere primavara si toamna si se datoreaza unei sensibilitati la polenul din iarba, copaci si buruieni (ambrozia) si sporii de mucegai;
  • Rinita alergica perena se manifesta tot parcursul anului si apare la contactul mucoasei nazale cu alergeni frecvent intalniti in mediul inconjurator: acarienii din praful de casa (saltele, covoare, tapiterii) diverse tipuri de mucegai, pene, scuame tegumentare de provenienta animala;
  • Rinita alergica profesionala intalnita la persoanele care intra in contact cu alergeni specifici locului de munca reprezentati de catre: detergenti, pulberi, dizolvanti.

Care sunt simptomele?

La contactul cu alergenii, sistemul imunitar declanseaza o reactie inflamatorie care antreneaza dilatarea vaselor sangvine si cresterea secretiilor la nivelul mucoasei nazale. Din aceasta cauza apar simptome precum: stranut, rinoree apoasa (curge nasul, secretia este apoasa), obstructie nazala, mancarime la nivelul ochilor, gurii sau pielii.

Rinita alergica poate fi asociata cu probleme precum: Capacitate redusa de concentrare, Limitarea unor activitati, Capacitate redusa de luare a deciziilor, Coordinare neclara mana-ochi, Probleme de memorie, Iritabilitate, Tulburari de somn, Oboseala (raportata frecvent ca urmare a calitatii reduse a somnului cauzata de obstructia nazala), Absente de la scoala sau de la serviciu.

Este foarte important ca iritabilitatea sau alte simptome provocate de problemele date de alergie, fie ca e vorba de rinita alergica, simptome oculare, auriculare sau ale gatului sa nu fie confundate cu tulburarea de deficit de atentie si asta mai ales in cazul copiiilor. Cu ajutoul tratamentului potrivit, simptomele pot fi mentinute sub control, fiind evitate intreruperile de invatare sau problemele de comportament.

Simptomele rinitei alergice sunt comune si in afectiunile care au si alte cauze – cea mai frecventa este raceala comuna (un exemplu de rinita infectioasa). Majoritatea acestor infectii sunt pe termen scurt, simptomele ameliorandu-se in 3-7 zile. Multe persoane au congestie nazala cronica sau recurenta, productie excesiva de mucus, mancarime sau alte simptome nazale similare cu ale rinitei alergice in situatia rinitei infectioase. In aceste cazuri, nu alergia este cauza rinitei.

Ce forme de rinita alergica exista?

In tara noastra cele mai importante aeroalergene de exterior sunt polenurile. Aceste particule sunt responsabile pentru peste 90% dintre formele declansate de rinitele alergice sezoniere. Sezonul polenului de arbori sau arbusti este primavara timpurie. Cei mai cunoscuti sunt mesteacanul, arinul si alunul din familia Betulaceae, dar sunt implicati si frasinul, platanul si ienuperii pitici.

Sezonul polenurilor de graminee salbatice sau de cultura din familia Poaceae, este desfasurat de la sfarsitul primaverii pana la mijlocul verii. Dintre gramineele care produc cantitati semnificative de polen trebuie mentionata timoftica si golomatul,dar si iarba de gazon.
Sezonul de polenizare al buruienilor din familia Asteraceae, pelinarita (Artemisia vulgaris) si iarba parloagelor sau floarea pustei (Ambrosia artemisiifolia), se intinde pe perioada ultimelor luni de vara (iulie-august)si inceputul toamnei (septembrie-octombrie).
Muceagiurile sau fungii care predomina in exterior, din genul Cladosporium sau Alternaria, prezinta variatii sezoniere influentate de conditii meteorologice speciale.

Cum se stabileste un diagnostic?

Uneori, rinitele alergice pot fi complicate de o serie de afectiuni, precum deviatia de sept (curbatura osului si a cartilajului care separa fosele nazale) sau polipii nazali (excrescente anormale in interiorul nasului si sinusurilor). Fiecare dintre aceste afectiuni poate fi agravata daca racesti. Simptomele nazale determinate de mai multe probleme pot fi dificil de tratat, necesitand frecvent cooperarea dintre medicul alergolog si un alt specialist, precum medicul ORL-ist.

Anamneza alergologica presupune culegerea informatiilor legate de:

  • factorii declansatori si agravanti ai simptomelor rinitei alergice
  • raspunsul la tratamente anterioare
  • antecedentele personale si/sau familiale de afectiuni atopice (dermatita atopica, alergii alimentare, rinite alergice, astm/wheezing recurent)

Ce produse sa folosesti pentru preventie?

Dupa cum am spus de la inceput, crizele de rinita alergica apar la persoanele care au un sistem imunitar obosit sau slabit. Pentru a preveni complicatiile unor rinite alergice care pot aparea in sezonul estival, exista pe piata produsele din gama PHYSIOMER. 

PHYSIOMER  este gama de produse 100% naturale si antiinflamatorii care ofera o metoda eficienta de eliminare a cauzelor inflamatiilor nazale si elibereaza nasul infundat sau cu secretii abundente. Vorbim practic de o gama de produse de curatare nazala concepute pentru utilizarea zilnica, ce indeparteaza elementele nedorite, reduc inflamatiile, hidrateaza si ajuta membranele nazale.

Beneficii Physiomer Hipertonic:

  • Decongestioneaza fosele nazale, protejeaza impotriva virusurilor si bacteriilor si previne alergiile la polen;
  • Reduce congestia nazala prin inlaturarea fluidelor in exces si ajuta la restabilirea unei respiratii normale;
  • Grabeste disparitia simptomelor nazale;
  • Adaptat simptomelor cronice**100%;
  • Ajuta la restabilirea unei respiratii normale;
  • Grabeste disparitia simptomelor nazale;
  • Reduce congestia nazala prin eliminarea fluidelor în exces din mucoasa tumefiata;
  • Inlatura excesul de mucus;
  • Limiteaza utilizarea medicamentelor cu actiune locala.

Un alt produs care te poate ajuta in caz de rinita alergica este Physiomer Normal Jet.

Vorbim de un produs de curatare nazala conceput pentru utilizarea zilnica, ce indeparteaza elementele nedorite, reduce inflamatiile, hidrateaza si vindeca membranele nazale. Datorita naturii sale hipoalergenice si proprietatilor specifice de regenerare celulara, Physiomer Normal Jet nu irita nici cele mai fragile mucoase ale cailor nazale.

Beneficii Physiomer normal jet:

  • Curata si elimina secretiile nazale în exces;
  • Hidrateaza fosele nazale;
  • Previne infectiile secundare la nivelul urechii, nasului si gatului;
  • Ajuta la eliminarea prafului, alergenilor, poluantilor si patogenilor;
  • Hidrateaza profund mucoasa nazala; 
  • Protejeaza eficient împotriva racelii, gripei si rinitei alergice.
  • Curata, hidrateaza si elimina eficient mucusul în exces;
  • Previne aparitia complicatiilor ORL.

Se stie ca problemele de rinita alergica sezoniera pot aparea la orice varsta, nu doar la adulti. In acest caz, pentru copii se recomanda PHYSIOMER BABY.

Physiomer baby curata, hidrateaza si indeparteaza excesul de mucus, inlatura praful, alergenii, virusurile si bacteriile dar si protejeaza impotriva racelilor si a rinofaringitelor. Acest produs este dotat cu un aplicator special ce faciliteaza o pulverizare usoara si uniforma.

Si daca te stii cu sensibilitate la anumiti alergeni, trebuie sa tii cont de cateva lucruri:

Daca trebuie sa iesi afara, poarta ochelari sau ochelari de soare cand iesi pentru a minimiza cantitatea de polen care ti-ar putea ajunge in ochi, Poarta o masca atunci cand greblezi iarba sau cand ai activitati in gradina si ia medicamentele recomandate inainte de a afectua aceste activitati.

Mentine usile inchise si foloseste aerul conditionat in masina sau acasa. Asigura-te ca filtrele de aer conditionat sunt curatate temeinic. Aeriseste mai ales dimineata si seara, cand sunt sanse mai mari ca aerul sa fie mai curat, cand particulele de polen se depun. Redu expunerea la praf, in special in dormitor. Foloseste invelitoare anti-mucegai pentru perne si pilote. Pune frecvent lenjeria de pe pat la spalat la cel putin 55 de grade Celsius.

Pentru a limita expunerea la mucegai, mentine la nivel scazut umiditatea din locuinta (intre 30 si 50%) si fa curat regulat in bai, bucatarie si la subsol daca este cazul. Foloseste un dezumidificator, in special la subsol sau in alte incaperi umede. Daca mucegaiul este vizibil, curata-l cu un detergent bland care sa aiba 5% inalbitor, conform recomandarilor pe care le-ai primit de la medicul alergolog.

Bibliografie:

  1. Small P, Frenkiel S, Becker A, Boisvert P, Bouchard J, Carr S, Cockcroft D, Denburg J, Desrosiers M, Gall R, Hamid Q, Hébert J, Javer A, Keith P, Kim H, Lavigne F, Lemièr C, Massoud E, Payton K, Schellenberg B, Sussman G, Tannenbaum D, Watson W, Witterick I, Wright E, The Canadian Rhinitis Working Group. Rhinitis: a practical and comprehensive approach to assessment and therapy. J Otolaryngol. 2007;

  2. Dykewicz MS, Hamilos DL. Rhinitis and sinusitis. J Allergy Clin Immunol. 

  3. Bourdin A, Gras D, Vachier I, Chanez P. Upper airway 1: allergic rhinitis and asthma: united disease through epithelial cells. Thorax. 2009;64(11):999–1004.

  4. Lee P, Mace S. An approach to allergic rhinitis. Allergy Rounds. 2009;

Articole similare
Arborele de eucalipt: Cum si cand il putem folosi, contraindicatii Arborele de eucalipt: Cum si cand il putem folosi, contraindicatii

Eucaliptul este cunoscut pentru frunzele sale mari si aromatice, care contin ulei esential. Acest ulei esential de eucalipt poate fi utilizat in produsele de ingrijire a sanatatii, precum unguente, inhalatoare si siropuri, datorita proprietatilor sale antimicrobiene, antiinflamatoare si expectorante.

5 septembrie 2024
Edited 5 septembrie 2024
citește articolul
Sindromul Raynaud: De ce apare, preventie, metode de tratament Sindromul Raynaud: De ce apare, preventie, metode de tratament

Daca ati primit diagnosticul de sindromul Raynaud, ca sa evitati senzatia de frig in zona picioarelor se recomanda sa purtati sosete si pantofi adecvati, optand pentru fibre naturale, cum ar fi bumbacul, aceasta tesatura va poate ajuta sa va mentineti picioarele mai calde. Incaltamintea este, de asemenea, esentiala si cel mai bun aliat pentru plimbarile de afara. Este bine sa alegeti o incaltaminte din material termorezistent si care sa acopere piciorul pana in dreptul inferior al gambei.

29 iulie 2024
Edited 29 iulie 2024
citește articolul
Frunzele de frasin: Beneficii pentru articulatii si adjuvant in regenerarea ficatului Frunzele de frasin: Beneficii pentru articulatii si adjuvant in regenerarea ficatului

Frasinul este o specie de arbore din familia Oleaceae, care creste in Europa si Asia. In medicina traditionala, frunzele, semintele si scoarta frasinului au fost utilizate pentru tratarea unor afectiuni, cum ar fi durerile de cap, tulburarile digestive si durerile reumatice. Totodata, scoarta de frasin este folosita pentru a trata afectiuni ale pielii si inflamatii.

10 aprilie 2023
Edited 2 septembrie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate