Cum se trateaza raceala obisnuita?
Raceala obisnuita este o infectie a cailor respiratorii superioare provocata de un virus. Punctam ca exista peste 200 de specii de virusuri care pot ataca organismul si il pot imbolnavi, insa cele mai periculoase sunt rinovirusurile. Raceala obisnuita nu trebuie confundata cu gripa, cu toate ca si gripa este tot o infectie virala respiratorie provocata de virusuri, insa este vorba de alte specii mult mai agresive. Daca raceala obisnuita se poate vindeca de la sine, in cazul unui sistem imunitar puternic, gripa poate provoca complicatii grave, care pot pune in pericol viata unei persoane, cu precadere in cazul batranilor si copiilor.
Cand este "sezonul" racelii?
Cu toate ca am tinde sa credem ca vremea rece este vinovata de aparitia racelii, pentru ca toamna si iarna apar cele mai multe astfel de cazuri, explicatia este alta. Este adevarat ca la temperaturi scazute virusurile se dezvolta mai repede, insa totul depinde de imunitatea organismului. Faptul ca ne expunem frigului, conform studiilor, este mai putin relevant. Insa, pentru ca in sezonul rece, dar si primavara, virusurile exista din abundenta, sistemul imunitar este suprasolicitat si devenim extrem de vulnerabil in fata bolii.
Ce cauzeaza raceala obisnuita?
Pe langa cauza de baza, care este contactul cu virusurile, exista niste factori de risc deosebit de importanti. Persoanele care au polipi nazali sau sufera de alergii sunt mult mai expuse contactarii virusurilor, deoarece acestea fectiuni ataca intocmai mucoaza nazala, calea de patrundere a aerului care ar trebui sa actioneze, in mod normal, ca un filtru. De asemenea, stresul prelungit si oboseala cronica pot fi factori de risc, acestia slabind semnificativ sistemul imunitar al organismului.
Simptomele racelii obisnuite
Raceala obisnuita se manifesta prin dureri de cap, dureri de gat, febra, stranut, nas infundat si dificultate respiratorie. Simptomele apar la 2-3 zile de la infectare si pot dura intre 7-14 zile. Daca o raceala dureaza mai mult de atat, trebuie consultat de urgenta medicul, deoarece poate fi vorba de o complicatie care sa necesite un tratament mai amplu. Este important de punctat ca intocmai aceste simptome arata ca organismul lupta cu virusul, din aceasta cauza exista persoane al caror sistem imunitar este suficient de puternic astfel incat sa vindece de la sine raceala, dar cazurile, in conditiile poluarii actuale, sunt infime.
Pot preveni o raceala?
Raceala poate fi prevenita prin intarirea imunitatii organismului. In acest sens sunt recomandate suplimentele alimentare pe baza de ingrediente naturale cu rol imunstimulator: usturoi, ceapa, propolis, echinaceea, aloe vera, catina, macese, ghimbir, kiwi, dar si zinc, un mineral cu contributie remarcabila in intarirea imunitatii. De asemenea, aceste alimente pot fi introduse in meniul zilnic, insa cantitatile necesare pentru efectul terapeutic sunt dificil de consumat in stare naturala. Pe de alta parte, cura cu probiotice, obtinute, de asemenea din suplimentele alimentare, sau in urma consumului zilnic de iaurt este benefica organismului. Sucurile preparate acasa din fructe si legume pot, de asemenea, preveni aparitia racelii gratie concentratiei mari de vitamine, in special vitamina C, minerale si antioxidanti. Pentru ca aparatul respirator superior este calea de patrundere a virusurilor, este recomandat sa fie imunizat in mod deosebit. Cea mai sanatoasa optiune este Loroblis, un supliment alimentar pe baza de Streptococcus salivarius care nu vindeca doatr faringitele, amigdalitele si otitele medii, dar inhiba si dezvoltarea afectiunilor inflamatorii orale ca stomatita, gingivita, candidoza bucala si halitoza.