Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cupuacu: Fructul minune al Braziliei, beneficii pentru sanatate

Cupuacu: Fructul minune al Braziliei, beneficii pentru sanatate

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 18 iulie 2024 Ultima actualizare: 18 iulie 2024

Cupuacu este unul dintre cele mai exotice fructe, are proprietati similare cu boabele de cacao, imbunatatind aspectul parului, unghiilor si pielii. In plus, reprezinta o mare sursa de energie si contribuie la sanatatea cardiovasculara. Fructul este inrudit cu boabele de cacao si se pare ca numele sau poate fi tradus ca „hrana pentru zei”. Originar din Amazon, cupuacu este considerat fructul reprezentativ al Braziliei - care este cel mai mare producator de cupuacu din lume. Cupuacu are o forma de ou, avand o culoare exterioara maro, iar pulpa sa este alba, carnoasa. Cupuacu este cel mai adesea folosit in deserturi sau presat in suc. In plus, semintele sunt presate pentru a extrage grasimi bogate in nutrienti care sunt utilizate ca ulei de gatit sau tratament cosmetic.

Proprietati si beneficii pentru cupuacu

Consumul sau este traditional in zona Amazonului, deoarece popoarele indigene l-au folosit atat pentru usurinta de a-l colecta, cat si pentru aroma sa delicioasa si proprietatile sale medicinale si nutritionale exceptionale. De exemplu, semintele sale au fost consumate pentru a vindeca durerile abdominale. De fapt, cupuacu este foarte hranitor, fiind bogat in acizi grasi si cu o consistenta similara cu untul de cacao. Copacii ating inaltimi maxime de aproximativ 20 de metri si dau roade doar pentru aproximativ 5-6 de ani.

Cupuacu apartine aceluiasi gen ca si arborii de cacao si, deoarece se hranesc cu solul amazonian curat, fructele lor sunt o combinatie unica de polifenoli puternici si fitochimicale antioxidante cu efecte extrem de benefice asupra sanatatii umane. Printre nutrientii care il compun pot fi regasite vitaminele B1, B2 si B3, acizii grasi, aminoacizii sau polifenolii, care ajuta la scaderea in greutate si actioneaza, de asemenea, ca antioxidanti, impreuna cu vitaminele A si C, carora li se adauga calciu si seleniu. Acest fruct tropical ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar, fiind un remediu bun pentru a preveni si ajuta la vindecarea episoadelor de gripa si raceala si pentru a imbunatati vindecarea ranilor, printre altele.

Cum se obtine untul de Cupuacu?

Untul este obtinut prin presarea samburilor fructului de Cupuacu, copac originar din jungla Amazoniana, din regiunea estica a bazinului fluviului. Cupuacu este inrudit cu arborele de cacao si are multe intrebuintari in alimentatia populatiilor bastinase. Localnicii folosesc cupuacu pentru a prepara sucuri, inghetata, serbet si alte deserturi. Din samburii bogati in grasimi se extrage untul cu miros dulceag si culoare alb galbuie si cu o textura mai moale decat a untului de cacao. Untul de cupuacu este solid, seamana cu untura, dar cremos la contactul cu pielea, este emolient, hidratant si regenerant. Are o mare capacitate de absorbtie si mentinere a apei in tesuturi, de aceea poate fi considerat o alternativa vegetala la lanolina.

Untul de cupuacu este bogat in fitosteroli, polifenoli si acizi grasi, avand numeroase beneficii pentru pielea uscata, deshidratata, matura, dar si pentru par: imbunatateste elasticitatea si previne aparitia ridurilor, combate radicalii liberi care oxideaza celulele si determina imbatranirea, protejeaza si sustine bariera naturala a pielii, regenereaza tenul, metine supletea, elasticitatea si hidratarea parului, fiind benefic in special pentru parul uscat, deteriorat, vopsit, cret, rebel. Produsele care contin unt de cupuacu sunt ideale pentru hidratarea tenului si a corpului, pentru masti capilare sau pentru tratamente pentru parul uscat si lipsit de stralucire.

Beneficii ale fructului de Cupuacu?

Unul dintre beneficiile care caracterizeaza acest fruct exotic este proprietatea sa energizanta, fara a contine cafeina. Cupuacu este utilizat pentru a imbunatati sanatatea parului si a pielii si ajuta, de asemenea, la intarirea sistemului gastro-intestinal. In ceea ce priveste efectele sale pozitive asupra sanatatii noastre, acestea sunt cele cele mai importante beneficii pentru sanatate ale consumului de cupuacu:

  • Ajuta la scaderea tensiunii arteriale;
  • Contribuie la scaderea nivelului de colesterol LDL (rau);
  • Favorizeaza cresterea nivelului de energie;
  • Este considerat a fi un remediu pentru parul deteriorat, pielea uscata si crapata;
  • Stimuleaza intinerirea pielii ca urmare a proprietatilor sale emoliente puternice si a continutului ridicat de antioxidanti.

Cupuacu si produsele ce includ extract din acest fruct sunt din ce in ce mai frecvente in tarile occidentale. Fructele si untul sunt apreciate pentru versatilitatea lor in produsele alimentare si cosmetice. Untul de cupuacu este bogat in grasimi sanatoase si serveste ca un excelent emolient care poate ajuta la restabilirea barierei naturale de umiditate a pielii. Datorita punctului sau scazut de topire, untul de cupuacu se inmoaie atunci cand este aplicat pe piele, permitand absorbtia rapida. Continutul sau ridicat de grasimi ajuta la etansarea umiditatii pentru a rehidrata pielea, la cresterea flexibilitatii si la reducerea semnelor de imbatranire, cum ar fi liniile fine si ridurile.

De fapt, poate fi semnificativ mai hidratant decat untul de shea, deoarece studiile arata ca poate sustine 440% din greutatea sa in apa. In plus, continutul sau ridicat de antioxidanti poate proteja pielea de compusi nocivi, cum ar fi radiatiile ultraviolete (UV), poluantii de mediu si fumul de tigara.

Cupuacu poate mentine parul moale si sanatos

Cupuacu este utilizat in mod obisnuit ca ingredient hidratant in produsele pentru par. Parul uscat este rezultatul lipsei de umiditate, ceea ce poate duce la par deteriorat sau incurcat. Cupuacu este bogat in acizi grasi saturati si mononesaturati, care s-au dovedit a penetra firul de par si a-i restabili hidratarea. Un studiu a tratat mostre de par vopsite cu unt de cupuacu, ulei de argan sau un balsam traditional. Atat cupuacu, cat si produsele cu argan au restaurat in mod semnificativ hidratarea parului si au contracarat pierderea proteinelor, un aspect intalnit in cazul firului de par degradat.  

Bogat in antioxidanti si numerosi nutrienti

Cupuacu este bogat in antioxidanti si nutrienti care pot contribui la mentinerea unei stari optime de sanatate. Antioxidantii sai flavonoizi lupta impotriva stresului oxidativ, ale carui niveluri ridicate sunt asociate cu inflamatia, obezitatea si cu o serie de boli cronice. Consumul unei diete bogate in alimente ce contin antioxidanti este asociat cu un risc mai scazut de inflamatie si boli cronice, cum ar fi bolile de inima si diabetul.  In plus, fructul contine fibre, care promoveaza sanatatea intestinala, creste satietatea si ajuta la controlul zaharului din sange.

Proprietati cosmetice

Pulpa de fructe este o sursa excelenta de fitochimicale cu o actiune antioxidanta puternica. Cupuacu contine, de asemenea, alcaloizi amari, insa cu toate acestea, fructul contine mult mai putina cafeina decat boabele de cafea, dar este inca suficient pentru a creste semnificativ nivelul de energie. Senzatia de a avea mai multa energie dupa consumul de pulpa de cupuacu se datoreaza, de asemenea, continutului sau ridicat de acizi grasi, ceea ce il face o gustare nutritiva.

 

Catifeleaza parul

Daca aveti probleme cu parul uscat, care are tendinta de electrizare, untul de cupuacu este o modalitate excelenta de a ”imblanzi” firele rebele. 

Un balsam natural de buze si piele

Untul de cupuacu este un balsam natural de buze, fara ingrediente chimice puternice, fiind ideal pentru buzele crapate. Untul de cupuacu poate fi, de asemenea, utilizat ca un hidratant simplu pentru piele sau integrat in creme. Cupuacu este extrem de bogat in antioxidanti, ceea ce inseamna ca va combate radicalii liberi din piele, care duc la riduri inestetice.

Restabileste elasticitatea pielii

Pentru persoanele care se confrunta cu lipsa fermitatii pielii, untul de cupuacu este, de asemenea, cunoscut pentru a ajuta la restabilirea si imbunatatirea elasticitatii pielii.

Promoveaza cresterea sanatoasa a parului

Untul de cupuacu poate ajuta la promovarea cresterii sanatoase si rapide a parului. Nu numai ca va va ajuta sa va hidratati parul, dar poate ajuta, de asemenea, parul sa creasca mai repede. De asemenea, s-a raportat ca untul de cupuacu are anumite proprietati antiinflamatorii, care sunt excelente pentru o serie de probleme ale pielii topice diferite.

Ce este pielea sensibila si cum te pot ajuta produsele care contin cupuacu 

Pielea sensibila este una dintre cele mai comune probleme ale tenului, atat la barbati cat si la femei. Simptomele includ usturime, arsura, mancarime, iritatie sau senzatie ca pielea devine astringenta. Deseori simptomele de piele sensibila sunt insotite de uscare si roseata si sunt cazuri cand pielea sensibila manifesta si crize de tip acneic, dar nu intotdeauna. Pielea sensibila poate aparea la orice varsta si in toate tipurile de piele si poate implica atat corpul cat si tenul. In plus, pielea sensibila n-are legatura cu grupa sanguina, dar poate fi legata de anumite elemente din bagajul genetic.

Bibliografie:

Moloney FJ, Collins S, Murphy GM. Sunscreens: safety, efficacy and appropriate use. Am J Clin Dermatol. 2002;

Latha MS, Martis J, Shobha V, Sham Shinde R, Bangera S, Krishnankutty B, Bellary S, Varughese S, Rao P, Naveen Kumar BR. Sunscreening agents: a review.  2013 Jan;

Lavker RM, Gerberick GF, Veres D, Irwin CJ, Kaidbey KH. Cumulative effects from repeated exposures to suberythemal doses of UVB and UVA in human skin. 1995 Jan;

Rhodes LE. Topical and systemic approaches for protection against solar radiation-induced skin damage. Clin Dermatol. 1998 Jan-Feb;

Heurung AR, Raju SI, Warshaw EM. Adverse reactions to sunscreen agents: epidemiology, responsible irritants and allergens, clinical characteristics, and management. 2014 Dec;

Articole similare
Nutritie: Topinambur, sau napul porcesc, cum trebuie consumat Nutritie: Topinambur, sau napul porcesc, cum trebuie consumat

Cu o denumire ciudata si un gust inconfundabil, leguma topinambur sau anghinarea de Ierusalim a fost ignorata foarte multa vreme, desi este o sursa excelenta de vitamine si de minerale, oferind si fibre sau proteine celor care o includ in alimentatia zilnica.

6 septembrie 2024
Edited 6 septembrie 2024
citește articolul
Nutritie: Ce este maniocul, reguli de consum, contraindicatii Nutritie: Ce este maniocul, reguli de consum, contraindicatii

Maniocul sau casava, originar din Brazilia, America de Sud, este o planta perena cultivata in multe tari din zonele tropicale si subtropicale. Descoperita de catre exploratori spanioli si portughezi prin secolul al XIV-lea, casava sau maniocul a ajuns rapid sa cucereasca intreaga lume prin gustul sau si prin simplitatea gatirii, folosirii in medicina.

9 august 2024
Edited 9 august 2024
citește articolul
Nutritie: Ce este tigva, cum se poate consuma, contraindicatii Nutritie: Ce este tigva, cum se poate consuma, contraindicatii

Leguma tigva (calabash) se gaseste pe toate continentele, nu se stie care este originea sa pana acum. La nivel de localizare putem discuta insa de originea tigva, este este in Africa, Asia, de unde se aduc semintele la un moment dat si apoi se tot raspandeste in Europa. Se cultiva si in alte tari si este intalnita in gradini.

5 aprilie 2023
Edited 5 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina