Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Detoxifiere: ce este si ce beneficii are

Detoxifiere: ce este si ce beneficii are

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 13 februarie 2023

In domeniul medicinei alternative, termenul de detoxifiere este folosit pentru a se referi la curatarea corpului care se efectueaza prin eliminarea toxinelor din organism. Detoxifierea in acest domeniu consta in principal in eliminarea substantelor pe care organismul le-a acumulat si care se pot elimina in mod activ numai prin suplimente sau sprijin alimentar. Aceasta acumulare de toxine inutile ne poate face sa ne simtim obositi si lipsiti de vitalitate.

Trebuie sa tinem cont de faptul ca detoxifierea este un proces natural. Organismul este responsabil pentru neutralizarea toxinelor, iar corpul nostru are un sistem magnific care se ocupa de acest proces. In acest caz, atat ficatul, cat si rinichii sunt responsabili, prin urmarea unei diete bogate in alimente detoxifiante, pentru eliminarea tuturor toxinelor. Este important sa ne curatam in mod corespunzator toxinele, deoarece organele vitale, cum ar fi ficatul, rinichii, pielea si intestinele, sunt implicate in procesele de detoxifiere. Aceste organe sunt uneori condamnate la suprasolicitare din cauza consumului excesiv de alimente nesanatoase, alcool, tutun, medicamente etc.

Cum functioneaza detoxifierea in organism?

Principalul organ responsabil pentru eliminarea toxinelor este ficatul, care le trimite la rinichi prin sange, astfel incat acestea sa fie eliminate prin urina sau sub forma de bila la intestine, pentru a le elimina prin fecale. Prin urmare, prin actiunea drenarii acestor substante, favorizam procesul de detoxifiere.

Lichidele au un rol fundamental in acest proces, deoarece vor fi responsabile pentru transportul toxinelor la destinatie, pentru a fi evacuate. In acest sens, este esential sa fim bine hidratati in orice moment, pentru a ajuta ca acest proces sa aiba loc in mod natural. Cu stres, oboseala, obiceiuri proaste, impreuna cu o dieta dezechilibrata, acest proces, prezent in mod natural in corpul nostru incetineste. Ca atare, este important sa se mentina o dieta detoxifianta pentru a evita afectiuni sau tulburari, cum ar fi: Crestere in greutate, Oboseala, Insomnie, Transpiratii excesive.

Importanta detoxifierii organismului

Oamenii au nevoie, de obicei, de energie, din alimentele pe care le consuma zilnic, pentru a supravietui. Acest proces natural pe care il numim metabolismul nutrientilor genereaza substante intermediare sau finale pe care le putem considera toxine si care trebuie eliminate de corpul nostru.

Toxinele care se acumuleaza in organism pot avea doua surse:

Endogene: Ele sunt generate in celule prin procesele metabolice de obtinere a energiei.
Substante exogene, cum ar fi alcoolul, tutunul sau poluarea mediului, care, impreuna cu lipsa alimentelor detoxifiante, provoaca deteriorarea corpului nostru.
Purificarea corpului va fi, de asemenea, observata si in piele. Pielea participa activ la procesul de curatare a corpului prin secretii, cum ar fi transpiratia, favorizand eliminarea substantelor reziduale care circula in sange. Atunci cand se acumuleaza prea multe toxine in sange, capacitatea excretoare a pielii sufera, provocand eruptii cutanate si puncte negre.

Ce beneficii are detoxifierea?
Se pot distinge mai multe avantaje ale procesului de detoxifiere, printre care se numara si urmatoareleꓽ

Intareste sistemul imunitar
Toxinele ne compromit sistemele de aparare si ne fac vulnerabili in fata eventualelor afectiuni. Detoxifierea alcalinizeaza organismul si ajuta sistemul imunitar.

Ajuta la pierderea in greutate
Celulele grase stocheaza toxine si, prin urmare, pierderea in greutate nu este necesara numai pentru a elimina excesul de grasime, ci si pentru a elibera reziduurile toxice. Deci, pentru cei care se intreaba de ce este greu sa piarda in greutate, in ciuda unei diete sanatoase si a exercitiilor fizice regulate, o detoxifiere poate fi raspunsul. Acest proces elimina toxinele din celulele grase, imbunatateste metabolismul si stimuleaza capacitatea organismului de a pierde in greutate in mod natural.

Previne imbatranirea prematura
Dieta deficitara si expunerea continua la elementele nocive ale mediului conduc la acumularea principalilor factori responsabili de imbatranirea prematura: metale grele (plumb, mercur) si radicali liberi (molecule reactive care afecteaza ADN-ul si reproducerea celulelor). In timpul unei detoxifieri, acestea sunt indepartate de pe suprafata intestinului, ceea ce permite o mai buna absorbtie a nutrientilor, antioxidantilor si vitaminelor.

Imbunatateste calitatea pielii
Cele mai clare semne de toxicitate se reflecta in afectiunile pielii. Eruptiile acneice si pielea lipsita de stralucire sunt aspecte ce indica faptul ca poate fi utila o detoxifiere.  

Creste energia si ofera un sentiment general de bunastare
Prin oprirea ingerarii toxinelor si a alimentelor iritante, volumul de munca al corpului nostru scade si toata energia este pusa in slujba mintii noastre si a regenerarii organelor. Ca urmare, atunci cand ne detoxifiem organismul, ne simtim plini de vitalitate.

Lupta impotriva stresului
Prin eliminarea toxinelor, eliminam, de asemenea, simptomele secundare ale toxicitatii, cum ar fi anxietatea, iritabilitatea, impulsivitatea si oboseala.

Care sunt alimentele care ajuta la detoxifierea ficatului?

Stim ca fluidele promoveaza drenajul si, odata cu detoxifierea organismului, vom favoriza intregul proces. Fructele si legumele ar trebui sa fie baza dietei noastre. Iata ce alimente favorizeaza procesul de detoxifiere:

Sfecla
Morcov
Anghinare
Sparanghel
Salata verde
Telina
Aceste alimente contin o componenta a functiilor diuretice care favorizeaza tranzitul intestinal, sunt bogate in fibre, si, de asemenea, sunt ieftine in functie de sezon, astfel incat cresterea consumului acestora va ajuta organismul sa se detoxifice intr-un mod sanatos si natural.

Fructe care pot fi de folos in procesul de detoxifiereꓽ

Ananas
Capsuni
Kiwi
Lamaie
Mar
Afine
Acestea sunt fructe care, ca si in cazul legumelor, ne vor oferi multe fibre.

Alte alimente pentru detoxifiere

Nautul si alte leguminoase ne dau o valoare diuretica atat de mare incat nu le putem neglija atunci cand ne detoxifiem. Vom alege intotdeauna alimente pe care le putem gati cat mai simplu si care nu ne suprasolicita corpul. Ceaiul verde sau de coada calului sunt infuzii care favorizeaza eliminarea toxinelor, insa atunci cand beti aceste ceaiuri, nu se recomanda sa faceti acest lucru imediat dupa masa, deoarece afecteaza negativ absorbtia unor minerale, cum ar fi fierul.

Cerealele integrale sunt un alt aliment pe care trebuie sa-l adaugam in dieta noastra detoxifianta, deoarece acestea vor furniza corpului o cantitate mare de fibre, iar astfel se regleaza tranzitul intestinal, favorizandu-se eliminarea reziduurilor din organism. Bineinteles, apa nu poate lipsi din procesul de detoxifiere. Acesta este principalul lichid care ne va ajuta sa drenam toxinele, urmand ca ulterior acestea sa fie eliminate.

Desi detoxifierea are multiple beneficii, procesul trebuie sa se faca cu precautie, in special daca exista afectiuni. Discutati cu medicul nutritionist pentru a incepe detoxifierea, precum si cu specialistul care va monitorizeaza eventualele problemele de sanatate.

De ce este importanta detoxifierea ficatului si ce sunt toxinele

Ficatul este cel mai mare organ al corpului uman si indeplineste peste 500 de functii, de sanatatea sa depinzand sanatatea intregului organism. Una dintre cele mai importante functii ale ficatului este intocmai detoxifierea organismului. Toxinele sunt substante chimice care se gasesc in mediul inconjurator, inclusiv in mancare, apa, aer, produse cosmetice, medicamente, haine, si care produc efecte nocive si iritante in organism prin declansarea unui stres major la nivelul functiilor biochimice. Cele mai des intalnite toxine sunt pesticidele si cele existente in fumul de tigara, alcool, gaze de esapament, radiatii solare, dar si radicalii liberi rezultati in urma descompunerii alimentelor la nivelul intestinelor. Cu toate ca ficatul are capacitatea naturala de a elimina toxinele prin filtrarea sangelui, din cauza gradului de poluare crescut la care suntem expusi zilnic, detoxifiereea nu mai este realizata corespunzator, iar ficatul oboseste. In acest moment este favorizata aparitia bolilor, inclusiv a bolilor de natura oncologica.

Atunci cand nivelul de toxine creste in organism si ficatul nu-si mai indeplineste functia de detoxifiere la adevarata capacitate, apar simptome ca oboseala nejustificata, lipsa capacitatii de concentrare, transpiratii abundente si urat mirositoare, tulburari digestive, diaree sau constipatie, dureri abdominale, dureri de cap, halena, disfunctii biliare, crampe musculare si dezechilibre hormonale. De asemenea, alte simptome care atesta existenta unui nivel ridicat de toxine in organism sunt depresia si anxietatea, alergiile si afectiunile dermatocosmetice, in special acneea. Cresterea inexplicabila in greutate poate fi tot un semnal de alarma care atentioneaza ca este nevoie de o detoxifiere a organismului si, implicit, de o sustinere exterioara a functiei hepatice. Este necesar sa punctam ca ficatul nu doare, prin urmare nu putem primi astfel o atentionare a faptului ca este suprasolicitat.

Bibliografie:

Boyd A, et al. Medical liver biopsy: Background, indications, procedure and histopathology. Frontline Gastroenterology. 2020; doi:10.1136/flgastro-2018-101139;
Liver biopsy. American Association for the Study of Liver Diseases. https://www.aasld.org/practice-guidelines. Accessed Nov. 2, 2022;
Liver biopsy. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. https://www.niddk.nih.gov/health-information/diagnostic-tests/liver-biopsy. Accessed Nov. 2, 2022;

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina