Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Doctor Olga Ciobanu: Ce sunt aminoacizii si importanta lor pentru sportivi

Doctor Olga Ciobanu: Ce sunt aminoacizii si importanta lor pentru sportivi

Postat in: Sanatatea ta
Data publicării: 6 octombrie 2023 Ultima actualizare: 9 octombrie 2023

Aminoacizii sunt compusi organici, elemente constitutive ale proteinelor, care sunt printre cei mai importanti nutrienti pentru organismul uman, avand si rolul de a sustine performanta fizica. Aminoacizii indeplinesc functii vitale importante in organismul nostru de la sinteza hormonilor, la cea a neurotransmitatorilor. Este dovedit ca pentru o functionare corespunzatoare, organismul uman are nevoie de 20 de aminoacizi. 11 dintre ei sunt sintetizati de corpul nostru, iar ceilalti 9, sunt aminoacizi esentiali care port fi obtinuti dintr-o alimentatie echilibrata. 
Ca-HMB (metabolit de leucina), este un metabolit activ al Leucinei, cel mai important aminoacid esential care contribuie la cresterea si refacerea tesuturilor musculare, ajuta la reglarea nivelului de glucoza din sange. 

Cei mai buni aminoacizi. Suplimente aminoacizi esentiali

Atunci cand vrei sa afli care sunt cei mai buni aminoacizi trebuie sa urmaresti proprietatile acestora si modul in care interactioneaza cu organele interne si cu procesele din organism. Sistemul digestiv, sistemul reproducator, sistemul nervos. Exista 9 aminoacizi esentiali, iar acestia nu pot fi prelucrati in corpul uman, mai ales la copii ale caror proteine n-au invatat sa creeze acesti aminoacizi si au nevoie de ei din suplimente. Pe scurt, daca vrei sa cauti suplimente aminoacizi esentiali trebuie sa stii care sunt acestia.

Lizina - este necesara pentru cresterea si repararea tesuturilor, dar si pentru productia anumitor hormoni, proteine si enzime. Acest aminoacid ajuta la reglarea nivelului de hormoni din sange si la productia de hormoni de la nivelul Tiroidei.

Leucina – nutrient implicat in sinteza proteinelor, vindecarea ranilor, in functionarea optima a metabolismului si in mentinerea unui nivel echilibrat de zahar in sange. Acest aminoacid este legat direct cu nivelul de insulina din organism si cu stabilizarea glicemiei.

Izoleucina – cercetarile arata ca izoleucina sustine procesul de detoxifiere a organismului, sustine productia hormonala si imbunatateste sistemul imunitar. Acest aminoacid este important pentru ca ajuta sistemul imunitar sa produca mai multi anticorpi si ajuta la regenerarea celulelor albe din sange.

Triptofan – este unul dintre cei mai cunoscuti aminoacizi. Acesta are rolul de a creste nivelul de serotonina – neurotransmitatorul care echilibreaza starea de spirit, durerea, apetitul si somnul. Copiii au nevoie de acest aminoacid pentru a se putea odihni si pentru ca alimentia lor sa fie corect asimilata.

Fenilalanina – contribuie la producere de alti aminoacizi, precum si neurotransmitatori. La copii ajuta la procesele neuronale si la digestie.

Treonina – cercetarile au demonstrat ca treonina este aminoacidul de baza in formarea tesuturilor conjunctive. Acest aminoacid este esential pentru performantele retinei si pentru sanatatea sistemului ocular.

Valina – contribuie la mentinerea functiei creierului, la coordonarea muschilor si la mentinerea calmului. Acest aminoacid este responsabil la copii cu o mai buna coordonare musculara. 

Histidina – mentine sanatatea stratului de mielina – strat de fosfolipide care protejeaza celulele. Acest aminoacid este esential pentru sanatatea neuronilor si a legaturilor acestora. 

Metionina – este aminoacidul care mentine elasticitatea pielii si intareste parul si unghiile. Este vital in procesele de crestere si la copii ajuta la productia de cheratina si colagen.

De ce sportivii au nevoie de un aport mai mare de leucina?

Orice activitate fizica sporita, necesita un aport crescut de proteine, insa daca e vorba de sportivii de performanta, este clar ca doar prin aport alimentar, nu pot fi asigurate toate necesitatile in aminoacizi esentiali. Sportivii ar trebui sa-si regleze in mod constient aportul de aminoacizi in organism, deoarece spectrul functional al acestora include rezolvarea multor sarcini importante.
Principala functie pe care o indeplinesc aminoacizii la sportivi este capacitatea lor de a stimula cresterea musculara, de a ameliora oboseala musculara si de a ajuta la regenerarea acestora dupa un antrenament dificil. Adica, aminoacizii au un efect benefic complex asupra muschilor. 

Aminoacizii esentiali, inclusiv Leucina, reprezinta o treime din proteinele masei musculare, iar un plic de supliment alimentar Sarcodyn contine 3g de HMB, acea cantitate necesara pentru 24 de ore pentru reducerea oboselii musculare, protejarea masei musculare de degradarea proteinelor si pierderea musculara in timpul maratoanelor pe distante lungi. In timpul exercitiilor fizice, descompunerea proteinelor musculare si, in special, eliberarea de energie din aminoacizi creste, astfel un aport zilnic de Sarcodyn  este necesar pentru sportivi. Doar printr-o suplimentare cu aminoacizi, este mai putin probabil ca organismul sa-si consume propriile rezerve de proteine. 

Un studiu semnat de S. Nissen, publicat in Journal of Applied Physiology, arata ca un aport suplimentar de 1,5-3g de HMB pe zi poate sa previna partial proteoliza si leziunile aparute in muschi, ceea ce se traduce printr-un castig pe partea de rezistenta. Astfel, HMB este un supliment util pentru cei ce se antreneaza pentru un maraton, ori vor pur si simplu sa isi imbunatateasca conditia. Intr-un alt studiu, semnat de A. E. Knitter, sportivii au fost pusi sa alerge pe o distanta de 3200 km. S-a observat ca dupa fiecare maraton, grupul care s-a suplimentat cu HMB a avut o scadere a enzimei creatinkinaza, care in testele de sange este un indicator al leziunilor musculare.

Sarcodyn pe langa Ca-HMB contine Vit. D3 si Magneziu, care actioneaza sinergic.

1.    Ca-HMB (metabolit de leucina) - 3g
-    ajuta la stimularea sintezei proteinelor si reduce distrugerea acestora;
-    contribuie la reducerea atrofiei musculare si grabeste recuperarea;
-    participa la cresterea masei si fortei de contractie musculara.

2.    Vitamina D3 - 7,5 mcg = 300 UI
-    imbunatateste forta de contractie musculara;
-    imbunatateste functionalitatea muschiului.

3.    Magneziu - 300mg
-    ajuta la reducerea oboselii musculare;
-    imbunatateste anduranta si rezistenta la efort;
-    imbunatateste transmiterea impulsului nervos catre fibrele musculare.

Toate componentele Sarcodyn actioneaza in sinergism, ca sa ofere o buna functionare a muschilor oferind necesarul de proteine, ajuta la reducerea oboselii musculare, protejeaza masa musculara de degradarea proteinelor si creste rezistenta la efort fizic.

Curiozitati despre aminoacizi

Pentru ca aminoacizii fac parte din proteine, avem nevoie de ei zilnic pentru ca sunt vitali in majoritatea proceselor care asigura buna functionare a organismului. Ei sunt introdusi in organism prin alimentatie si avem nevoie de o alimentatie echilibrata pentru a nu pierde nimic din acesti aminoacizi. Pe scurt, la intrebarea - Cand se iau aminoacizii, acestia ar trebui administrati zilnic in dozele recomandate. In plus, cand vrei sa cauti curiozitati despre aminoacizi trebuie sa stii denumirea acestora ca sa iti fie mai usoara cautarea.

Cercetatorii si nutritionistii au stabilit ca exista 3 aminoacizi fara de care corpul uman ar suferi repercursiuni si daca nivelul lor nu este echilibrat in timp util anumite probleme de sanatate pot deveni ireversibile. Cei mai importanti 3 aminoacizi sunt: leucina, izoleucina si valina. Acestia reprezinta 35-40% din proteinele din organism si 15% din aminoacizii din muschii striati. Acesti aminoacizi sunt vitali in procesele motrice, pentru sistemul muscular, pentru articulatii si pentru circulatia sangelui si limfei in organism. 

Numeroasele cercetari stiintifice efectuate in perioada 1970-1990 au aratat ca persoanele cu un nivel ridicat de activitate fizica pierd cantitati mari de alanina si glutamina prin excretie. Deoarece in muschi nu exista o cantitate suficienta pentru a compensa, cercetatorii s-au gandit sa creeze suplimente bazate pe aminoacizi. La ora actuala, este cunoscut faptul ca raportul optim intre leucina, izoleucina si valina este 2: 1: 1, acesta fiind utilizat la toate preparatele care se gasesc in farmacii si in magazinele de specialitate. Aminoacizii cu catena ramificata (L-leucina, L-izoleucina, L-valina) au un rol semnificativ in prevenirea proceselor catabolice in muschi in timpul antrenamentelor intense si prelungite. Lipsa lor duc la acele blocaje pe care le resimtim cand facem supraefort si simtim acei carcei sau blocaje musculare. Pe scurt, ce este important de retinut despre aminoacizi. 

● Mentin sanatatea muschilor

Aminoacizii sunt esentiali pentru sanatatea muschilor, motiv pentru care sportivilor li se recomanda utilizarea unui supliment cu aminoacizi. Leucina contribuie la refacerea musculara, in timp ce valina sustine functiile musculare.

● Regleaza ritmul circadian

Aminoacizii sunt importanti si pentru reglarea ritmului circadian. Histidina si triptofanul imbunatatesc somnul si amelioreaza insomnia si alte tulburari de somn.

● Participa la sinteza neurotransmitatorilor

Aminoacizii participa la sinteza neurotransmitatorilor si a hormonilor, fenilalanina fiind implicata atat in producerea acestora, cat si a altor aminoacizi.

● Asigura sanatatea parului, a pielii si a unghiilor

Lizina este un aminoacid implicat in producerea de colagen si elastina, aceste doua proteine fiind importante pentru sanatatea unghiilor, a parului si a pielii.

REFERINTE:

1. Hou Y, Yin Y, Wu G. Dietary essentiality of "nutritionally non-essential amino acids" for animals and humans. Exp Biol Med (Maywood). 2015 Aug;240(8):997-1007. 
2. Hou Y, Wu G. Nutritionally Essential Amino Acids. Adv Nutr. 2018 Nov 01;

3. Reeds PJ. Dispensable and indispensable amino acids for humans. J Nutr. 2000 Jul;

4. Le DT, Chu HD, Le NQ. Improving Nutritional Quality of Plant Proteins Through Genetic Engineering. Curr Genomics. 2016 Jun;

5. Hoffman JR, Falvo MJ. Protein - Which is Best? J Sports Sci Med. 2004 Sep;

6. Jood S, Kapoor AC, Singh R. Amino acid composition and chemical evaluation of protein quality of cereals as affected by insect infestation. Plant Foods Hum Nutr. 1995 Sep;

7. LaPelusa A, Kaushik R. StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing; Treasure Island (FL): Nov 21, 2021. 

8. Wu G. Amino acids: metabolism, functions, and nutrition. Amino Acids. 2009 May;

9. Koning TJ. Amino acid synthesis deficiencies. Handb Clin Neurol. 2013;

Articole similare
Dieta DASH: ce este si cum te poate ajuta sa-ti reglezi metabolismul Dieta DASH: ce este si cum te poate ajuta sa-ti reglezi metabolismul

Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) presupune abordari dietetice pentru a opri hipertensiunea arteriala sii este uneori prescrisa de medici pentru a ajuta la tratarea tensiunii arteriale ridicate. Tensiunea arteriala este cantitatea de presiune pe care sangele o plaseaza pe peretii arterelor. Aceasta variaza in mod normal pe tot parcursul zilei, dar daca ramane prea mare, aceasta se numeste hipertensiune arteriala. Tensiunea arteriala ridicata netratata poate duce la boli de inima, accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca congestiva, boala renala si orbire, printre altele.

10 mai 2023
Edited 11 mai 2023
citește articolul
Intinderea musculara: care sunt cauzele si cum o tratezi Intinderea musculara: care sunt cauzele si cum o tratezi

Intinderea musculara este starea de contractie permanenta a unui muschi in lipsa stimularii ce apare dupa o perioada de suprasolicitare, oboseala musculara sau efectuarea unei miscari incorecte. Aceasta afectiune apare deseori in zona: umarului, spatelui, in regiunea inferioara sau gatului.

10 mai 2023
Edited 11 mai 2023
citește articolul
Fibroza chistica la copii: simptome, cauze, diagnostic si tratament Fibroza chistica la copii: simptome, cauze, diagnostic si tratament

Fibroza chistica este o afectiune ereditara care afecteaza in principal plamanii, pancreasul si sistemul digestiv. Aceasta boala poate provoca probleme respiratorii si digestive severe si poate afecta in mod semnificativ calitatea vietii pacientilor. Fibroza chistica este o patologie complexa, care poate afecta mai multe organe ale corpului, desi la fiecare pacient se poate manifesta in moduri diferite si in grade diferite. Implicarea pulmonara este cea mai grava si determina prognosticul, deoarece infectiile continue deterioreaza tesutul pulmonar.

10 mai 2023
Edited 10 mai 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina