Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Intoleranta la lactoza: ce este si cum poate fi gestionata

Intoleranta la lactoza: ce este si cum poate fi gestionata

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 9 mai 2023

Intoleranta la lactoza este o afectiune digestiva care apare atunci cand corpul nu poate digera lactoza, un tip de zahar gasit in lapte si produsele lactate. Acest lucru se datoreaza lipsei sau insuficientei enzimei lactaze, care este responsabila de descompunerea lactozei in glucoza si galactoza, pentru a fi absorbite de organism.

Intoleranta la lactoza nu este acelasi lucru cu o alergie alimentara la lapte. Atunci cand lactoza trece prin intestinul gros (colon) fara a fi digerata in mod corespunzator, poate provoca simptome inconfortabile, cum ar fi gaze, dureri abdominale. Unii oameni care au intoleranta la lactoza nu pot digera niciun produs lactat. Altii pot manca sau bea cantitati mici sau anumite tipuri de produse lactate fara probleme. Intoleranta la lactoza este frecventa la adulti, iar o mare provocare pentru cei care au intoleranta la lactoza este sa invete ce sa manance pentru a evita disconfortul si pentru a obtine suficient calciu pentru a avea oase sanatoase.

Cauze ale intolerantei la lactoza

Intoleranta la lactoza apare atunci cand intestinul subtire nu produce suficienta lactasalactaza. Organismul are nevoie de lactaza pentru a descompune sau digera lactoza. Intoleranta la lactoza este de obicei mostenita, iar simptomele se dezvolta de obicei in timpul adolescentei sau la varsta adulta. Majoritatea persoanelor cu acest tip de intoleranta la lactoza pot bea lapte sau pot manca produse lactate fara probleme.

Uneori, intestinul subtire opreste producerea lactazei dupa o boala ce a durat putin, cum ar fi gastroenterita sau ca parte a unei boli cronice, cum ar fi fibroza chistica. Sau, uneori, intestinul subtire opreste producerea lactazei dupa o operatie de indepartare a unei parti a intestinului subtire. In aceste cazuri, problema poate fi temporara sau permanenta. In cazuri rare, nou-nascutii au intoleranta la lactoza. O persoana care se naste intoleranta la lactoza nu poate manca sau bea nimic cu lactoza. Unii copii prematuri au intoleranta temporara la lactoza, deoarece nu sunt inca capabili sa produca lactaza. Dupa ce un copil incepe sa produca lactaza, conditia dispare de obicei.

Simptome pentru intoleranta la lactoza
Simptomele intolerantei la lactoza pot varia de la usoare la severe, in functie de cantitatea de lactaza pe care o produce organismul. Simptomele incep de obicei la 30 de minute pana la 2 ore dupa ce ati mancat sau ati baut produse lactate si pot includeꓽ

Gaze si balonare
Scaune moi sau diaree
Greata
Varsaturi
Senzatie de disconfort sau durere in abdomenul inferior
Crampe
Zgomote in abdomen
Aceste simptome pot aparea dupa consumul de produse lactate sau dupa o perioada de timp dupa consum, in functie de gradul de intoleranta la lactoza. Multi oameni care au gaze, dureri abdominale, balonare si diaree suspecteaza ca pot fi intoleranti la lactoza. Cel mai bun mod de a verifica este de a evita consumul de lapte si produse lactate pentru a vedea daca simptomele dispar. Daca da, atunci puteti incerca sa adaugati cantitati mici de produse lactate pentru a vedea daca simptomele revin.

Daca simtiti disconfort dupa ce ati baut un pahar de lapte o singura data, este posibil sa nu aveti intoleranta la lactoza. Dar daca simtiti disconfort de fiecare data cand beti lapte, inghetata sau alte produse lactate, este posibil sa aveti intoleranta la lactoza. Uneori, persoanele care nu au avut niciodata probleme cu laptele sau produsele lactate au brusc intoleranta la lactoza. Acest lucru este mai frecvent pe masura ce imbatraniti. Daca suspectati ca ati putea avea intoleranta la lactoza, discutati cu medicul. Acesta se poate asigura ca simptomele sunt cauzate de intoleranta la lactoza si nu de o alta problema.

Diagnosticare si tratament
Intoleranta la lactoza poate fi diagnosticata prin teste de respiratie, teste de sange si teste de scaun. Nu exista niciun remediu pentru intoleranta la lactoza, dar modificarea dietei poate ajuta la gestionarea simptomelor. Exista multe alimente si bauturi care nu contin lactoza, iar multe alimente procesate contin lactaza adaugata, care ajuta la descompunerea lactozei.

Este important sa discutati cu medicul sau cu un nutritionist inainte de a face modificari semnificative in dieta. In cazuri rare, intoleranta la lactoza poate fi un simptom al unei boli mai grave si poate necesita tratament medical suplimentar. Desi nu exista niciun remediu pentru intoleranta la lactoza, cu toate acestea, puteti trata simptomele prin limitarea sau evitarea produselor lactate. Unii oameni beau lapte cu lactoza redusa sau inlocuiesc laptele si produsele lactate cu lapte si branza de soia. De asemenea, puteti lua suplimente alimentare cu lactaza, care ajuta la digerarea lactozei. De-a lungul timpului, majoritatea persoanelor care au intoleranta la lactoza isi cunosc corpul suficient de bine pentru a evita simptomele.

Cum sa gestionati intoleranta la lactoza
Una dintre cele mai mari preocupari ale celor care au intoleranta la lactoza este sa se asigure ca primesc suficienti nutrienti gasiti in produsele lactate, in special calciu. Calciul este foarte important pentru copii, adolescenti, femei gravide si femei dupa menopauza. Multe alimente contin calciu, cum ar fi:

Broccoli, varza
Conserve de sardine, ton si somon
Sucuri si cereale imbogatite cu calciu
Produse din soia imbogatite cu calciu, cum ar fi laptele de soia, tofu si boabele de soia
Migdale
Sfaturi

Evitati alimentele lactate: cel mai simplu mod de a reduce simptomele intolerantei la lactoza este de a evita alimentele care contin lactoza. Acestea includ laptele, branza, iaurtul, smantana si inghetata. Alegeti produse fara lactoza: multe produse alimentare sunt disponibile fara lactoza. Puteti gasi lapte fara lactoza, branza, iaurt si alte produse lactate fara lactoza in supermarket-uri.

Luati suplimente de lactaza: lactaza este enzima responsabila pentru descompunerea lactozei in corp. Suplimentele de lactaza pot ajuta la digerarea lactozei si reducerea simptomelor. Consumati alimente cu continut scazut de lactoza: exista unele alimente lactate care contin mai putina lactoza decat altele. Acestea includ branza cheddar, iaurtul grecesc, smantana si untul.

Pe baza simptomelor, un medic va poate spune daca aveti intoleranta la lactoza, punandu-va intrebari despre simptomele pe care le aveti. Cu toate acestea, vi se pot sugera sa efectuati anumite teste medicale, astfel incat diagnosticul sa fie unul corect. De asemenea, vi se poate cere sa evitati produsele lactate pentru o perioada scurta de timp pentru a vedea daca simptomele se imbunatatesc.

Ce este boala celiaca? Similitudini cu intoleranta la lactoza

Boala celiaca este o boala autoimuna in care alimentele care contin glutenul proteic, care se gaseste in grau, orz, secara si alte cereale, declanseaza celulele albe din sange sa atace mucoasa intestinului subtire, erodandu-l in cele din urma pana cand este uzat. Boala celiaca are o gama larga de simptome potentiale, de la dureri abdominale la dureri de cap, iar simptomele incipiente sunt confundate usor cu alte boli precum enterocolita acuta, ulcer gastric, ulcer duodenal, indigestie, ampendicita sau alte boli sistemice ale sistemului digestiv.

Aceste simptome si daune intestinale pot fi in mare masura inversate odata ce sunteti diagnosticat si urmati o dieta fara gluten - singurul tratament actual pentru aceasta afectiune. Persoanele cu boala celiaca netratata adesea nu pot absorbi nutrientii din alimente, iar acest lucru poate duce la complicatii grave de sanatate, cum ar fi malnutritia, osteoporoza, infertilitatea si chiar cancerul.

In plus, daca persoanele care sufera de boala celiaca consuma alimente care nu contin gluten sa zicem fructe, legume in amestec cu preparate cu gluten, sa spunem pizza cu legume pot declansa blocaje acute in intestin pentru ca bolul alimentar nu este procesat adecvat.

Tu ce stii despre boala celiaca?

Bibliografie:

Green PHR. The Role of Endoscopy in the Diagnosis of Celiac Disease. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2014;

Rashid M, Butzner JD, Warren R, et al. Home blood testing for celiac disease: recommendations for management. Physician. 2009;

Kalf RR, Mihaescu R, Kundu S, De knijff P, Green RC, Janssens AC. Variations in predicted risks in personal genome testing for common complex diseases. Genet Med. 2014;

Antiga E, Caproni M. The diagnosis and treatment of dermatitis herpetiformis. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015;

 

Articole similare
Nutritie: Cum sa folosim corect suplimentele de vitamine si minerale Nutritie: Cum sa folosim corect suplimentele de vitamine si minerale

Suplimentele alimentare contin vitamine si proteine care pot face foarte bine, de asemenea, pentru inima, ficat si muschi, precum si pentru imunitate. Dar atentie! Este foarte important sa stiti rol au acele suplimente, care este dozajul corect si daca exista contraindicatii in administrarea acestora.  

1 iulie 2024
Edited 1 iulie 2024
citește articolul
Nutritie: Capsunile, beneficii pentru organism, contraindicatii de consum Nutritie: Capsunile, beneficii pentru organism, contraindicatii de consum

Pe langa aroma lor delicioasa, capsunile sunt apreciate datorita proprietatilor sale nutritionale recunoscute, deoarece sunt un fruct bogat in antioxidanti, fibre si minerale (magneziu, mangan, potasiu), care ofera flavonoide si vitamine (C, B2, B3, acid folic).

6 iunie 2024
Edited 6 iunie 2024
citește articolul
Nutritie: De ce are nevoie organismul sa consumam coacaze negre Nutritie: De ce are nevoie organismul sa consumam coacaze negre

Coacazele negre sunt cele mai populare si au o aroma dulce-acrisoara distinctiva, fiind bogate in vitaminele C si K, antioxidanti si flavonoide.

28 februarie 2023
Edited 9 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.