Leziunile superficiale ale epidermei: De ce apar si cum se pot preveni
De cele mai multe ori, alimentele prea reci sau prea fierbinti pot duce la eruptii de basici pe gingii sau in alte parti ale gurii. De asemenea, intepaturile de insecte pot cauza basici pe picioare, daca intervine mancarimea si nu se trateaza leziunea, dar si arsurile pot reprezenta un factor declansator.
Basicile apar pe picioare din cauze precum purtarea incaltamintei necorespunzatoare, suprasolicitarea sau obezitatea. Alte cauze pot fi tulburari ale posturii sau ale sistemului osos sau musculo-scheletal. Tratamentul poate varia de la purtarea pantofilor ortopedici, la exercitii de fortifiere sau chiar interventie chirurgicala. Auto-tratamentul sau ignorarea simptomelor poate agrava starea si poate duce la complicatii ulterioare. Prevenirea basicilor poate fi realizata prin purtarea incaltamintei adecvate si efectuarea de exercitii pentru a intari muschii si oasele picioarelor.
Remedii pentru a evita leziunile superficiale de la nivelul epidermei
Din fericire, exista o serie de remedii extrem de eficiente care faciliteaza vindecarea basicilor. Iata care sunt acestea:
Lasa leziunile sa respire
Nu pansa locul unde s-a format basica daca vrei ca aceasta sa nu se agraveze. Cu cat este expusa mai mult la aer, cu atat se va vindeca mai repede. Dacă este nevoie, pune un bandaj pe zona afectata insa trebuie sa fii constienta ca in aceasta situatie se va vindeca mai greu. Nu strange prea tare bandajul pentru a permite aerului sa circule putin pe sub el.
Aplica un unguent local
Folosirea unui unguent ajuta foarte mult in ceea ce priveste raspandirea leziunii. Cremele aplicate local faciliteaza vindecarea basicii si elimina riscul la care te expui daca nu alegi tratamentul potrivit la timp. Asadar, curata foarte bine locul afectat si aplica un unguent antibacterian, de tip gel pentru ca are un efect imediat si este racoritor.
Usuca zona respectiva
Singura modalitate de a trata o basica dureroasa plina de lichid este sa o spargi insa pentru a preveni infecțiile, respecta cu precizie pasii urmatori:
curata zona iritata cu apa si sapun antiseptic
sparge usor basica cu un ac de cusut dezinfectat cu spirt si stoarce tot lichidul
nu indeparta stratul superior al pielii, pentru ca acesta ofera o bariera de protectie impotriva infectiilor
mentine uscata zona afectata.
Aloe vera – un remediu eficient pentru leziuni cutanate
Aloe vera ajuta la estomparea acestor leziuni in special pentru sportivi sau alte persoane expuse la anumiti factori externi, cum ar fi ploaia, soarele, o incaltaminte sau un echipament incomod. Daca te afli in aceasta situatie incearca cu incredere aceasta solutie: Taie o frunza de aloe vera, in lungime si in latime, aplica gelul din interior pe zona afectata si vei observa imediat o imbunatatire. Malaiul face parte din remediile naturale excelente, de aceea merita sa incerci reteta de mai jos: Amesteca o lingura de malai cu o lingura de miere pentru a prepara o pasta. Aplic-o pe basica si lasa cateva minute sa actioneze pentru prevenirea unei posibile infectii.
De ce apar aceste leziuni?
Basicile apar in special la picioare din cauza mancarimilor, intepaturilor si arsurilor precum si din cauza unei incaltaminte neadecvate. Daca basica este mica, cel mai bun tratament este sa nu o atingi si sa tratezi pielea din jurul basicii cu alcool sau apa oxigenata. Nu pansa, las-o la aer si vei observa ca va disparea de la sine intr-o zi sau doua. Daca basica este mare, sparge-o cu un ac si stoarce lichidul. Nu taia pielea, aplica un antiseptic si panseaza cu un plasture. Basicile se formeaza de regula in urma frecarii repetate sau a presiunii pe o suprafata dura. Atunci cand acestea se irita se separa straturile pielii, si anume derma de epiderma. Acesta reprezinta un mecanism de auto-aparare al pielii cu scopul de a proteja tesuturile din profunzime.
Cum sa tratezi leziunile superficiale cutanate?
Daca actiunea de frecare continua, basica se sparge si apare riscul de infectii. Exista mai multe solutii cu bicarbonat care ajuta la vindecarea basicilor. Iata care sunt aceste remedii eficiente si la indemana oricui:
fa o baie cu bicarbonat la maini sau la picioare
Acesta are rolul de a inmuia pielea basicilor, pana la disparitia acestora, pe cale naturala. Procesul este unul destul de rapid de aceea merita sa apelati la aceasta solutie. Dizolvati 3 linguri de bicarbonat de sodiu in 5 litri de apa calduta, inmuiati-va mainile sau picioarele timp de 10-20 de minute si repetati operatiunea timp de 2-3 zile. Cu siguranta, veti observa procesul de vindecare.
foloseste o pasta cu bicarbonat
Amestecati 3 linguri de bicarbonat de sodiu cu o lingura cu varf de apa, pana obtineti o pasta omogena si aplicati mixtura pe zonele afectate. Aplicati un pansament, pentru a lasa sa actioneze peste noapte si repetati tratamentul la nevoie.
prepara o crema pe baza de bicarbonat de sodiu
Pentru a ajuta la uscarea rapida a basicilor preparati urmatoarea crema : Puneti intr-un bol 6 linguri de bicarbonat de sodiu si 2 pahare de apa apoi amestecati bine, pana la omogenizare. Veti obtine o pasta groasa, pe care o aplicati pe zona afectata si o lasati sa actioneze.
Baie calda pentru disparitia leziunilor
Faceti o baie la picioare cu 1 litru de apa calda, in care dizolvati 1 pahar de bicarbonat de sodiu. Amestecati bine ingredientele, inmuiati-va picioarele in apa si relaxati-va timp de 15-20 de minute. Alte sfaturi care sa te ajute sa scapi de aparitia acestor leziuni:
Poarta intotdeauna incaltaminte potrivita si confortabila;
Daca ai mult de mers, poarta șosete speciale care reduc frecarea;
Daca simti ca incepe sa ti se formeze o basica din cauza scarpinarii pune un bandaj pentru a preveni frecarea in acea zona a pielii.
Daca ai simptome precum febra sau frisoane de indata ce observi aparitia basicilor, este indicat sa mergi la medic pentru a afla daca este vorba despre un virus sau o infectie. Alte simptome ale infectiei pot fi insotite de durere, umflare, roseata sau caldura in zona afectata dar si de aparitia puroiului.
Cum putem preveni aparitia leziunilor superficiale de la nivelul epidermei
Deoarece este mai usor sa prevenim, decat sa tratam, exista unele reguli pe care le putem urma. De exemplu, daca bataturile au aparut datorita unei perechi incomode de incaltaminte, atunci este necesar sa adoptam un tip de pantof comod piciorului nostru. In cazul persoanelor care sufera de obezitate sau inceput de obezitate, este necesara normalizarea greutatii pentru a reduce semnificativ presiunea exercitata asupra picioarelor din timpul mersului. Echilibrarea timpului petrecut in picioare, cu timpul petrecut in mers, este o alta metoda benefica.
In cazurile in care este posibila aceasta preventie, persoanele pot evita meseriile ce impun mersul pe distante lungi sau statul in picioare pe loc pe perioade indelungate. La fel ca si alte zone ale corpului, picioarele trebuie sa fie mentinute curate. In unele cazuri, se poate utiliza si antiperspirante speciale pentru picioare. Totodata, medicul specialist poate prescrie anumite creme pe baza de acid alfa-hidroxi, ce sunt mult mai agresive cu pielea. De asemenea, medicul poate prescrie si triamcinolon intralezional si vitamina A.
In cazul leziunilor mai profunde, se va apela la laserul cu CO2. Tratamentul chirurgical poate fi utilizat doar in cazurile foarte grave, unde orice alte solutie ar fi inadecvata. Bataturile profunde sau cele aparute in urma unor boli cronice sau deformari ale piciorului, nu pot fi tratate cu ajutorul unei simple creme. In aceste cazuri, chirurgul va realinia tesuturi osoase sau articulatii.
Ce nu stii despre piele
Pielea ta este cel mai mare organ al corpului tau, cu o suprafata de aproximativ 2 metri patrati. (Urmatorul cel mai mare organ din corpul tau este ficatul.) Nu toata pielea de pe corp are aceeasi grosime. Pleoapele, de exemplu, au pielea mai subtire – la 0,05 milimetri – in timp ce palmele si talpile picioarelor au pielea mai groasa, la 1,5 milimetri.
Pielea ta este grea. Aproximativ 16% din greutatea corporala este data doar de piele. In plus, pielea ta nu este alcatuita dintr-un singur strat. Exista trei straturi ale pielii: epiderma, dermul si hipodermul. Hipodermuleste cel mai profund strat si este alcatuit din celule de grasime si colagen. Dermul este stratul intermediar si este responsabil pentru 90% din grosimea pielii. Epiderma este stratul exterior si serveste ca o bariera protectoare intre corp si mediu.
Pierzi o cantitate impresionanta de celule ale pielii in fiecare minut. Pierzi 30-40.000 celule pielii pe minut! Iar o mare parte din aceasta cantitate se gaseste in praful din locuinte. Pielea ta ajuta organismul sa mentina controlul temperaturii. Cand va supraincalziti vasele de sange se largesc astfel incat caldura poate fi eliberata cu usurinta prin piele. Cand corpul este rece, vasele de sange din piele se strang. Pielea ta a avut o culoare diferita cand te-ai nascut. Pielea sanatoasa a copilului nou-nascut este de fapt o culoare rosie sau purpurie, iar mainile si picioarele sunt nuante albastru.
Cicatricile sunt cauzate de deteriorarea celui de-al doilea strat al pielii, dermul. Colagenul din cicatrici este diferit de colagen din pielea normala. Ca atare, chiar si atunci cand celulele pielii mor si sunt inlocuite, colagenul cicatricial nu este schimbat. Pe tesutul cicatricial nu creste parul decat in anumite conditii speciale, depinde de localizarea lor. Modul in care dormi poate afecta pielea. Dormitul cu fata inghesuita in perna poate determina aparitia ridurilor. Pielea bebelusului este acoperita cu o substanta protectoare, cerata, numita vernix. Vernix este un film cerat care protejeaza pielea fatului in uter. De obicei, se spala cu prima baie a bebelusului.
Bibliografie:
Tilles G, Wallach D (1989). "[The history of nosology in dermatology]". Annales de Dermatologie et de Venereologie (in French);
Lambert WC, Everett MA (October 1981). "The nosology of parapsoriasis". Journal of the American Academy of Dermatology;
Jackson R (May 1977). "Historical outline of attempts to classify skin diseases". Canadian Medical Association Journal;
Copeman PW (February 1995). "The creation of global dermatology". Journal of the Royal Society of Medicine;
Wolff K, Johnson RA, Suurmond R (2005). Fitzpatrick's Color Atlas and Synopsis of Clinical Dermatology (5th ed.). McGraw-Hill Medical Pub. Division.