Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Macroul: Un peste cu beneficii pentru inima si imunitatea organismului

Macroul: Un peste cu beneficii pentru inima si imunitatea organismului

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 5 septembrie 2024 Ultima actualizare: 5 septembrie 2024

Unul dintre pestii preferati de romani, macroul are putine oase, se gateste usor, este consistent, are un gust specific si este foarte bun pentru organism si in special pentru inima. Cu lungimi ce pot depasi si 60 cm si greutate de pana la 3.4 kg, macroul este de gasit aproape de tarmuri, traieste in bancuri in mare. De regula el este vazut in Oceanul Atlantic si in Oceanul Pacific, prefera apele adanci.

Recunosti usor macroul prin corpul subtire si forma sa cilindra, culoarea inchisa, verde albastrui pe partea dorsala, argintiu pe partea inferioara. Dungile ondulate inchise la culoare de pe partea superioara sunt tipice pentru macrou. Fiind o specie de peste gras, macroul are acizi grasi esentiali Omega-3 foarte buni pentru inima si pentru sistemul circulator, pentru sanatatea vaselor de sange. Din punct de vedere nutritional in macrou avem lipide, de calitate, acizi grasi polinesaturati, are multe proteine, dar si vitamine D, A si E, alaturi de fosfor, magneziu si fier sau iod, precum si de zinc. Vitaminele B2, B3, B6, B12, cuprul, seleniul, iodul, vitamina B1 se gasesc de asemenea in carnea de macrou.

Consumul regulat de macrou imbunatateste sanatatea inimii si asigura o circulatie normala a sangelui prin vasele de sange, se reduce tensiunea arteriala, se evita mai usor si atacurile de cord, scade colesterolul rau din sange, nivelul trigliceridelor se mentine in limite normale. Ateroscleroza este evitata, la fel si alte boli ale vaselor de sange.

Creierul va functiona mai bine, este incurajata dezvoltarea normala a acestui organ vital, depresia, bolile psihice grave, autismul vor putea fi prevenite. In sarcina macroul consumat cu regularitate cel putin de trei sau patru ori pe saptamana macroul ajuta bebelusul sa se dezvolte normal. Functiile cognitive vor fi mult mai bune, gandirea va fi mai clara, memoria mai buna.

 

Macroul - un peste excelent pentru creier si sanatatea sistemului cardiovascular

Vitaminele B sustin activitatea electrica din creier si echilibrul electrolitic. In acest fel boala Alzheimer nu va mai apare atat de devreme. Electrolitii esentiali de care are nevoie intreg organismul, calciu, magneziu, sodiu, potasiu, vor fi in corpul nostru mereu daca mancam mai des macrou preparat cat mai simplu. Sunt reglate procesele electrice din corp, inclusiv functionarea muschilor si nervilor, hidratarea, nivelul pH-ului din sange.

Sanatatea scheletului este sustinuta de vitamina D din macrou, vitamina D ajuta la metabolizarea fosforului si calciului, se reduce si riscul se fracturi oasoase, iar cuprul si seleniu garanteaza o densitate osoasa in limite normale. Pierderea in greutate este si ea pe lista beneficiilor includerii macroului in alimentatie, hormonul care determina senzatia de foame este mentinut la niveluri scazute, slabesti mai usor, in macrou ai proteine de calitate, deci nu vei suferi de foame. Vitamina B12 din macrou este esentiala in prevenirea anemiei, ajuta sistemeul nervos, sistemul imunitar, contribuie si la constructia ADN-ului uman. Nivelul de mercur din macrou este scazut, deci toti membrii familiei se pot bucura de consumul sau fara probleme.

Seleniul continut de carnea de macrou are functie antioxidanta, se diminueaza stresul oxidativ, mentine nivelul hormonilor tiroidieni la valori normale, imbunatatind functionarea glandei tiroide, plus ca se reduce riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare grave. Este redusa si inflamatia, glutationul are un nivel crescut, potentand efectul antioxidativ. Vitamina K este o vitamina din macrou care contribuie la prevenirea cheagurilor de sange, mentine sanatatea inimii, previne intarirea arterelor din cauza calcifierii, acumularea de calciu in artere si in alte tesuturi ale corpului. Aceeasi vitamina este excelenta pentru oase, previne osteoporoza. Inflamatiile din corp si artrita reumatoida nu vor mai pune probleme atat de mari din moment ce in meniul zilnic este introdus si macroul, sanatatea incheieturilor si articulatiilor este sustinuta foarte bine de toate substantele esentiale din macrou.

 

Macroul este si o sursa foarte buna de antioxidanti, coenzima Q10 in special, ea ajuta corpul sa transforme grasimile si alte substante in energie, dar si de vitamina E, foarte buna pentru piele, ochi, pentru sistemul imunitar, se reduce imbatranirea prematura a celulelor, se reduce si aspectul ridurilor si petele de varsta nu mai apar in numar atat de mare, psoriazisul si eczemele nu mai reprezinta o problema. Si parul va beneficia de pe urma unui consum regulat de macrou, stralucirea si aspectul sau, este prevenita matreata.

Per total discutam despre un peste care ofera multiple beneficii corpului uman, se gaseste peste tot, atat proaspat, cat si inghetat, este ieftin, are diferite marimi, se pot cumpara doar trunchiurile sau pestii intregi, fileuri, cum doreste fiecare client. Atentie la macroul proaspat, trebuie luat doar din surse autorizate si trebuie observat pentru a nu fi invechit. La fel, atentie si cand cumparati macrou inghetat, pentru ca si acolo pot fi numeroasa probleme chiar daca temperaturile de conservare sunt extrem de scazute.

Cum includem macroul in dieta si cum il putem gati? Macroul se gateste usor, este includ in orice fel de dieta, asigura un meniu cu proteine si vitamine, minerale. Se poate pregati pe gratar, al cuptor, la tigaie, cu ulei de calitate. La cuptor se combina cu lamaie si cu legume, la fel si la tigaie. Pe gratar nu trebuie lasat foarte mult pentru ca poti strica foarte rapid carnea atat de gustoasa. Dincolo de gustul tipic si de consistenta carnii, macroul este o alegere ideala pentru orice masa in familie si pentru o masa festiva, poate fi combinat cu tot felul de alte feluri de mancare, cu sosuri usoare, are o aroma deosebita si este un peste gras care iti va tine de foame.

Mai exista si varianta de macrou afumat, de macrou marinat, daca iti place, sunt la fel de bune ambele variante. Daca nu vrei oase prea multe cumperi fileuri de macrou si le arunci rapid pe gratar, le consumi cu usturoi si niste mamaliga si ai deja o masa perfecta si sanatoasa. Daca gasesti macrou de Atlantic poti pregati un sashimi gustos si deosebit care sa impresioneze toti invitatii de la masa festiva organizata cu ajutorul unor anumite evenimente importante din viata ta. Asadar, includeti si macroul in dieta zilnica pentru toata familia si veti avea doar de castigat, asigurandu-va o sursa constanta de proteine, vitamine sau minerale, si un peste care va face tot timpul „masa buna” cu legume de sezon si cu alte feluri de mancare la fel de simple si aromate.

 

Crapul: Cum recunosti aceasta specie de peste, reguli de consum, beneficii pentru organism

Daca spui peste in Romania prima specie care iti vine in minte este crapul. Crapul are o carne gustoasa, se gaseste peste tot, are nutrienti de calitate, vitamine, minerale, este usor de pregatit si de digerat. Cu lungimi de pana la 1 m si greutate de pana la 40 kg, crapul are un spate negricios, cu nuante de albastru si vede, abdomenul fiind lucios. Il recunosti usor dupa gura, cu buze groase, are mustatile tipice, ochi mari. Aceasta specie de peste traieste in apele dulci si in cele salmastre, il vedem in Dunare, pe ape lente, pe rauri, lacuri. Are si doua subspecii interesante, C.c. carpio, european, si C. C. haematopterus, asiatic.

Cu aroma usor dulceaga, apoasa, crapul poate fi consumat la orice masa, de catre intreaga familie. Beneficiile sale nutritionale sunt extrem de importante pentru organismul nostru. Carnea de crap consumata cel putin de trei sau patru ori pe saptamana imbunatateste sanatatea inimii, reduce inflamatiile locale din organism, protejeaza caile respiratorii si optimizeaza functia digestiva, previne imbatranirea prematura si manifestarea bolilor cronice.

Pentru cei care cauta sa aiba cat mai multe vitamine in meniul zilnic, crapul reprezinta o sursa excelenta de fosfor sau de vitamina B12, ai si acizi grasi esentiali Omega-3 si Omega-6, proteine si multi antioxidanti. La capitolul calorii carnea de crap sta foarte bine, are doar 127 calorii per portie de 100 g crap crud. In general ai 17 grame de proteine, calciu, fier, potasiu, sodiu, zinci, acizi grasi polinesaturati si monosaturati, vitaminele D, A si E, colesterol bun doar 66 mg, alaturi de fosfor si de vitamina B12. Se reduce riscul de ateroscleroza si de boli ale aparatului cardiovascular, circulatia sangelui prin vene este mult imbunatatita, tensiunea arteriala este mentinuta la valori normale, atacurile de cord si accidentele vasculare cerebrale sunt evitate si ele.

Bibliografie:

Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;
Quezeda SM, Briscoe J, Cross RK. Complementary and alternative medicine. Inflammatory Bowel Diseases. 2016;
Rodriguez S, Dentali S, Powell D. Aloe vera. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare, 2022; 

Articole similare
Arborele de eucalipt: Cum si cand il putem folosi, contraindicatii Arborele de eucalipt: Cum si cand il putem folosi, contraindicatii

Eucaliptul este cunoscut pentru frunzele sale mari si aromatice, care contin ulei esential. Acest ulei esential de eucalipt poate fi utilizat in produsele de ingrijire a sanatatii, precum unguente, inhalatoare si siropuri, datorita proprietatilor sale antimicrobiene, antiinflamatoare si expectorante.

5 septembrie 2024
Edited 5 septembrie 2024
citește articolul
Nutritie: Beneficiile pentru consum ale dovleacului, contraindicatii Nutritie: Beneficiile pentru consum ale dovleacului, contraindicatii

Dovleacul este un aliment extrem de pretios, de aceea merita integrat in planul alimentar zilnic. Aceasta leguma a devenit extrem de populara in medicina traditionala, dat fiind faptul ca are un efect puternic asupra intregului corp.

10 mai 2024
Edited 16 ianuarie 2025
citește articolul
Nutritie: Beneficiile usturoiului pentru sanatate, contraindicatii de consum Nutritie: Beneficiile usturoiului pentru sanatate, contraindicatii de consum

Usturoiul se bucura de o reputatie recunoscuta ca fiind un aliment sanatos, fiind o alternativa naturala excelenta la utilizarea medicamentelor datorita prezentei componentelor antioxidante bogate in sulf, cum ar fi aliina. 

7 aprilie 2023
Edited 7 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.