Nutritie: Ce este leurda, cum se poate consuma

Cu gust puternic si o textura crocanta, leurda are multiple beneficii pentru sanatate si este usor de folosit intr-o multime de preparate delicioase. O ruda mai indepartata a usturoiului, leurda este o planta care s-a dovedit ca are mai multe beneficii pentru organismul nostru decat usturoiul obisnuit pentru ca ea creste salbatic intr-un mediu nealterat de om. Gustul este usor amarui dupa ce treci de aroma puternica de usturoi. In multe din tarile din Europa, in special in tarile nordice cu stepe si spatii verzi protejate, leurda mai este cunoscuta si sub acronimul de ”Planta mileniului trei”, datorita efectelor sale benefice asupra inimii si a vaselor de sange, dar si asupra digestiei, sistemului imunitar si a celui endocrin. Leurda contine quercetina, in special cea verde, cruda dar si carotenoizi, vitaminele A si C, vitamine din complexul B, plus o multime de saruri minerale precum: calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru si proteine. Cum ajuta aceasta planta organismul nostru si cum trebuie sa o consumam corect descopera in acest material.
Ce este leurda? Cu ce alte plante comestibile este asemanata leurda
Cum sa folosesti leurda in alimentatie? Cum sa prepari corect leurda
Reactii adverse ale consumului exagerat de leurda. La ce trebuie sa fim atenti
Ce este leurda? Cu ce plante comestibile este asemanata leurda
Ruda cu usturoiul, sparanghelul sau cu ceapa, leurda inflorita, dar mai ales frunzele se pot consuma in diferite preparate. Planta are putine calorii dar are o multime de nutrienti si vitamine. In leurda gasesti cel putin 30% din necesarul zilnic de vitamina A si C in fiecare 100 de grame de leurda cruda, 15% din necesarul zilnic de folati si magneziu. Folatii reduc complicatiile aparute la nivelul sistemului cardiovascular si previn bolile de inima. Leurda este cunoscuta de sute de ani pentru modul in care protejeaza impotriva inflamatiilor datorita quercetinei si altor antioxidanti.
Consumul regulat de leurda te ajuta sa combati stresul oxidativ, efectele radicalilor liberi asupra celulelor si asupra pielii. Leurda incurajeaza si producerea de celule albe si are o actiune mai puternica asupra sistemului imunitar cand se detecteaza „inamici” care vor sa atace celulele din organism.
Consumul de leurda regleaza metabolismul, reduce inflamatiile cutanate, previne constipatia si este un adjuvant ideal pentru buna functionare a sistemului digestiv. Nutrientii sunt absorbiti mai rapid si mai eficient. Leurda este dovedita ca are actiune impotriva anumitor tipuri de cancer. Consumata cu recurenta reduce drastic aparitia formarii cancerului gastric si colorectal. Alinicina din leurda poate sa previna cancerul de san, celulele canceroase nu se mai inmultesc accelerat si nu se mai raspandesc atat de rapid prin corp.
Cum sa folosesti leurda in alimentatie? Cum sa prepari corect leurda
Consumul regulat de leurda aduce in organism cantitati suficiente de vitamina A si vitamina C, esentiale pentru sanatatea pielii, a ochilor si a dintilor. Vei vedea mai bine in lumina slaba, vei evita probleme oculare grave, degenerescenta maculara, de exemplu. La nivelul pielii va incuraja productia de colagen si elastina, pielea va arata mai bine si va fi mai stralucitoare, nu vei mai avea nici atat de multe riduri. In cavitatea bucala, vitamina A ajuta la prevenirea aparitiei parodontozei, intareste gingia si dintii vor fi mult mai sanatosi si mai rezistenti. In plus, Vitamina C din leurda ajuta sistemul imunitar si inima, ajua la repararea tesutului cardiac mai usor, contribuie la absorbtia fierului in organism. Planta are capacitatea de a reduce colesterolul din sange, tensiunea arteriala, nu se mai formeaza cheaguri de sange care pot bloca circulatia normala a sangelui in organism.
Si asta nu e tot. Magneziul din Leurda incurajeaza functionarea corecta a glandei tiroide si ajuta la dezvoltarea normala a bebelusului in uter atunci cand leurda este consumata de femeile insarcinate. In plus, tot pentru femei, consumul recurent de leurda reduce riscul de osteoporoza. Fracturile in zona soldului nu vor mai fi atat de dese. O sanatate mai buna a sistemului nervos central tot prin consumul regulat de leurda. Consumata corect, leurda te ajuta sa scapi mai usor de stres, treci mai usor peste el, eviti sa obosesti rapid si poti sa te concentrezi mai bine pentru o perioada lunga de timp. Datorita fibrelor leurda are un puternic efect diuretic si purativ, iar asta va ajuta ca rinichii sa functioneze mai bine, iar retentia de apa este redusa. Plus ca vei scapa si vei avea simptome ameliorate in cazul celulitelor.
Reactii adverse ale consumului exagerat de leurda. La ce trebuie sa fim atenti
Asa cum am precizat, leurda are efect depurativ, detoxifiant, antiseptic, antiviral, antimicrobian si un rol imunomodulator. Leurda se recomanda a se consuma cruda in salate sau preparata in diverse feluri de mancare. Sucul de leurda combate reumatismul degenerativ si se obtine prin macerarea frunzelor de leurda, taiate si puse intr-un borcan peste care se pune apa calda. Dupa cum se poate vedea leurda are multiple beneficii pentru sanatate. De-a lungul timpului, consumul de leurda a demonstrat rezultate benefice in probleme de sanatate precum indigestie, meteorism (balonare la intestine), tensiune arteriala marita, ateroscleroza (peretii vaselor de sange se ingroasa din cauza imbibarii cu grasime), boli de piele.
Cu toate acestea, e important sa avem grija la cantitatea de leurda pe care o consumam zilnici si in niciun caz nu se recomanda doar consumul de leurda pentru ca planta e saraca in calorii si putem suferi anemii severe sau sa avem o criza de avitaminoza. In plus, unele persoane pot manifesta intoleranta la consumul de leurda, sub forma de eruptii alergice pe piele. De asemenea, consumul de leurda nu este recomandat inainte si dupa efectuarea unei interventii chirurgicale, deoarece leurda subtiaza sangele si reduce coagulabilitatea. Iar femeile care alapteaza ar trebuie sa evite consumul de leurda pentru ca schimba gustul laptelui si poate crea crampe stomacale bebelusilor.
Ce este quercetina si cata quercetina gasim in leurda
Quercetina este un tip de antioxidant care se gaseste in legumele cu frunze verzi, rosii, fructe de padure sau broccoli. Este considerat un „pigment” sau colorant al plantelor si de aceea se regaseste in fructe si legume intens colorate, fiind socotit unul dintre cei mai abundenti antioxidanti din alimentatia noastra. Quercetina are o capacitate extrem de ridicata de combatere a radicalilor liberi conform unui numar mare de studii care dovedesc acest lucru. Radicalii liberi sunt molecule instabile care pot deteriora celulele din interiorul corpului cand nivelul lor devine prea ridicat. Daunele produse de acestia au fost corelate cu numeroase afectiuni cronice precum cancer, boli cardiace sau diabet, de aici utilitatea consumarii alimentelor bogate in antioxidanti care pot combate acesti inamici minusculi.
Quercetina este cel mai abundant flavonoid din dieta. Se estimeaza ca o persoana consuma in medie 10-100 mg zilnic din diverse surse alimentare. Desi aportul poate fi acoperit atunci cand avem o dieta sanatoasa, unele persoane apeleaza la suplimente alimentare care contin quercetina sub forma concentrata pentru efecte si mai puternice.
Bibliografie:
Slimestad R, Fossen T, Vågen IM (December 2007). "Onions: a source of unique dietary flavonoids". Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Mitchell AE, Hong YJ, Koh E, Barrett DM, Bryant DE, Denison RF, Kaffka S (Jul 2007). "Ten-year comparison of the influence of organic and conventional crop management practices on the content of flavonoids in tomatoes". Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Petrus K, Schwartz H, Sontag G (Jun 2011). "Analysis of flavonoids in honey by HPLC coupled with coulometric electrode array detection and electrospray ionization mass spectrometry". Analytical and Bioanalytical Chemistry.