Nutritie: Ce beneficii are patrunjelul pentru organism
Patrunjelul este o planta verde aromatica, care este utilizata frecvent in bucatarie pentru a da un gust si o aroma distincta mancarurilor. In plus, este bogat in nutrienti importanti pentru sanatatea noastra. Contine multi compusi importanti, cum ar fi vitaminele A, C si K, fier si potasiu. De asemenea, este o sursa buna de fibre, iar in plus, contine antioxidanti, precum sunt flavonoidele si carotenoidele, care pot ajuta la protejarea celulelor impotriva daunelor oxidative. Patrunjelul, desi este adesea utilizat in bucatariile din intreaga lume, este, de asemenea, benefic pentru digestie, ajuta la combaterea flatulentei si amelioreaza crampele. De asemenea, poate ameliora durerile menstruale si poate elimina respiratia urat mirositoare. Patrunjelul este bogat in: Provitamina A sau beta-caroten, Minerale, cum ar fi potasiu, fosfor, fier, calciu. De asemenea, contine flavonoide cu capacitate antioxidanta, antiinflamatoare si diuretice.
Aceasta planta favorizeaza eliminarea excesului de fluide corporale si asimilarea fierului din alimente. Este un stimulent digestiv eficient, fiind o planta care contribuie la disparitia gazelor intestinale sau a flatulentei. Acesta stimuleaza apetitul, ajuta la combaterea infectiilor si reduce riscul de boli de inima si cancer. In plus, este benefic in cazul hipertensiunii arteriale, precum si pentru ameliorarea durerilor reumatice.
Ori de cate ori este consumat in stare cruda, patrunjelul este o sursa foarte buna de vitamina C, esentiala pentru absorbtia fierului. Este, de asemenea, bogat in vitamina A, un element important pentru vedere, sanatatea pielii si a oaselor, precum si in vitamina K, un compus de baza pentru reglarea coagularii sangelui.
Aceste proprietati fac din patrunjel un antioxidant puternic, un antiinflamator si un bun anticoagulant (persoanele care urmeaza un tratament anticoagulant trebuie sa-l consume cu moderatie, pentru a minimiza riscul de sangerare). Pe de alta parte, patrunjelul este bogat in oxalati, principala cauza a generarii de pietre la rinichi la persoanele predispuse sa le aiba. Exista multe beneficii si proprietati ale patrunjelului pentru sanatate, deoarece aceasta planta a fost folosita de mii de ani, ca remediu natural pentru mici disconforturi. Patrunjelul poate fi mult mai benefic decat credem, ar trebui doar sa incepem sa facem din consumul sau un obicei continuu pentru a ne mentine corpul in conditii optime. Iata cateva dintre proprietatile patrunjelului:
Ajuta digestia - Patrunjelul este folosit ca remediu pentru digestia lenta, iar datorita continutului ridicat de fibre, regleaza in mod natural tranzitul intestinal.
Este antiinflamator - Patrunjelul contine vitamina C si luteolina, care actioneaza ca un agent antiinflamator foarte eficient. Daca acesti compusi sunt consumati in mod regulat in dieta sau ca supliment, patologiile de origine inflamatorie se imbunatatesc considerabil, cum ar fi osteoartrita, artrita reumatoida, printre altele.
Este bogat in minerale - Are un continut ridicat de alte minerale, cum ar fi fierul si zincul, minerale care sunt esentiale pentru purificarea sangelui si intarirea celulelor rosii din sange, astfel incat sa putem folosi cu usurinta patrunjelul pentru a trata probleme cum ar fi anemia.
Sursa de potasiu - Fiind o leguma foarte bogata in potasiu, patrunjelul sustine o circulatie buna, regland tensiunea arteriala. Pentru toate persoanele care sufera de hipertensiune arteriala, patrunjelul este un aliment care trebuie adaugat la dieta lor zilnica. In plus, aceasta planta ajuta la prevenirea problemelor articulare.
Este diuretic - Patrunjelul serveste ca un tratament natural pentru curatarea rinichilor, deoarece aceasta planta are calitati diuretice care stimuleaza functia renala. Acest lucru faciliteaza eliminarea fluidului din organism, prevenind retentia de lichide si obezitatea.
Are capacitate antioxidanta - Unul dintre beneficiile patrunjelului pentru piele este ca poate fi foarte eficient pentru curatarea si intinerirea pielii, precum si pentru intarirea unghiilor si parului. Aceasta planta este adesea folosita pentru a preveni caderea parului.
Amelioreaza disconfortul generat de muscaturi de insecte - Patrunjelul are proprietati anestezice si relaxante care reduce intensitatea manifestarile cauzate de muscaturile de insecte.
Protejeaza oasele - Patrunjelul este, de asemenea, o sursa bogata de vitamina D si calciu, facandu-l un supliment ideal pentru intarirea sistemului osos. Aceste proprietati fac, de asemenea, patrunjelul un remediu excelent pentru tratarea anumitor afectiuni, cum ar fi artrita sau osteoporoza.
Lupta impotriva respiratiei urat mirositoare - Efect care se datoreaza clorofilei sale aromatice
Intareste sistemul imunitar
Aportul sau de beta-caroten, vitamine si minerale intareste sistemul imunitar. Doar 100 g de patrunjel ofera cantitatea de vitamina C de care organismul are nevoie pentru a-si ridica apararea.
Lupta impotriva infectiilor
Patrunjelul are proprietati antimicrobiene, care ajuta la combaterea anumitor tipuri de bacterii, cum ar fi Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis si Escherichia coli.
Protejeaza sanatatea ochilor
Ochii sunt fereastra catre lume, de aceea este necesar sa-i mentinem sanatosi. Ei bine, patrunjelul este bun pentru ochi, deoarece are carotenoide, ceea ce ii permite sa previna bolile oculare, cum ar fi cataracta.
Combate cearcanele
De asemenea, patrunjelul poate ameliora pungile de sub ochi, umflate, deoarece activeaza circulatia sangelui. Compozitia sa de vitamina K promoveaza microcirculatia zonei oculare. In acelasi timp, ajuta la contracararea cercurilor intunecate.
Sustine sanatatea pielii
Printre proprietatile patrunjelului se remarca actiunea sa antioxidanta si contributia sa in vitamina C, care incurajeaza formarea colagenului. Toate aceste caracteristici fac patrunjelul util pentru ingrijirea pielii, oferind fermitate si prevenind lipsa elasticitatii, putand sa reduca petele solare si alte probleme conexe. Este de obicei folosit ca o masca de fata, reducand astfel ridurile si petele de pe fata. In plus, este, de asemenea, benefic pentru vindecarea ranilor sau a muscaturilor de insecte. Trebuie remarcat faptul ca, clorofila prezenta in patrunjel ii permite sa actioneze ca un antiinflamator pentru piele.
Ajuta la pierderea in greutate
Patrunjelul este un diuretic natural, care are, de asemenea, actiune depurativa. In acelasi timp, nu contine grasimi sau calorii, combatand in mod eficient retentia de lichide. De toate aceste calitati beneficiaza sistemul digestiv. In plus, aceasta planta contribuie la reducerea valorilor colesterolului.
Patrunjelul este foarte benefic pentru sanatate. Cu toate acestea, este contraindicat la unele categorii populationare si, de asemenea, ar trebui luate unele masuri de precautie in utilizarea sa. In acest sens, pacientii care au boli renale ar trebuie sa evite consumul de patrunjel, deoarece se poate creste riscul de a dezvolta pietre la rinichi sau chiar se poate agrava imaginea clinica a acestor pacienti. De asemenea, patrunjelul nu trebuie consumat daca sunteti sub tratament cu medicamente pentru coagularea sangelui. Nu in ultimul rand, utilizarea sa in timpul sarcinii nu este recomandata, deoarece poate provoca contractii uterine, producand un avort spontan.
Cum te ajuta consumul de patrunjel ca sa scapi de pofta de mancare
Atunci cand tii o cura de slabire, cel mai greu este sa-ti domolesti poftele alimentare care acum par mai aprige ca niciodata. Este important, insa, pentru succesul dietei, sa inveti sa ti le infranezi, iar pentru asta ai nevoie sa aplici cateva trucuri simple care sa-ti reduca pofta de mancare. De asemenea, conduita alimentara in acest caz este foarte importanta si trebuie sa-ti formezi noi obiceiuri, sanatoase.
Pentru a invinge pofta de mancare, de multe ori aparuta pe fond emotional, trebuie sa consumi alimente care grabesc instalarea senzatiei de satietate sau suplimente alimentare dedicate, pe baza de plante care au acest rol. Introdu in meniul zilnic banane, smochine, ananas, cereale integrale, avocado, migdale si nuci. Acestea pot fi, cu usurinta, consumate intre mese. De asemenea, este nevoie sa se consume o cantitate suficienta de apa, minim 2 pe zi, pentru favorizarea procesului de digestie. Cantitatea de apa poate fi completata si de ceaiuri care au acest efect.
Consuma ceai verde, ceai de soc, ceai de papadie, ceai de anghinare sau ceai de valeriana, in cazul in care este vorba de o foame emotionala. Este demonstrat ca infuzia de smochine calmeaza poftele, prin urmare se poate bea jumatate de pahar de licoare inainte de mesele principale. Totodata, mesele principale ale zilei, in cazul in care regimul alimentar nu recomanda altceva, trebuie sa fie constituite din alimente sanatoase care combat rapid foamea: peste, sushi, leguminoase, salata, legume verzi, iaurt si oua.
BIBLIOGRAFIE:
Alternative Medical Review: "Use of neurotransmitter precursors for treatment of depression."
The American Journal of Clinical Nutrition: "Phenylketonuria: tyrosine supplementation in phenylalanine-restricted diets."
Aviation, Space, and Environmental Medicine: "The effects of tyrosine on cognitive performance during extended wakefulness."
Kapalka, G. Nutritional and Herbal Therapies for Children and Adolescents, Academic Press, 2010.
Mount Sinai: "Tyrosine." National Headache Foundation: "Tyramine." NIH PubChem: "Tyrosine."
Pharmacology, Biochemistry, and Behavior: "Behavioral and cognitive effects of tyrosine intake in healthy human adults."
Natural Medicines Comprehensive Database: "Tyrosine."