Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Oxitocina: Ce este acest hormon, ce se intampla in organism cand lipseste

Oxitocina: Ce este acest hormon, ce se intampla in organism cand lipseste

Postat in: Sanatatea ta
Data publicării: 28 iulie 2023 Ultima actualizare: 31 iulie 2023

Oxitocina este un hormon eliberat de glanda pituitara, care este situata in creier. Este cunoscuta si sub denumirea de "hormonul iubirii" sau "hormonul legaturii sociale" datorita rolului sau in promovarea afectiunii, empatiei si interactiunilor sociale. Oxitocina are doua tipuri principale de functii, fiziologice si neurologice. Adica ne influenteaza corpul si, de asemenea, comportamentul. La nivel fiziologic, oxitocina are functii foarte importante in timpul nasterii si alaptarii, deoarece stimuleaza dilatarea cervicala si vaginala necesara pentru a naste si permite, de asemenea, producerea de lapte matern.

La nivel comportamental, acestui hormon i se atribuie o serie de functii care faciliteaza indragostirea, mentinerea relatiilor de durata, atasamentul dintre parinti si copii, empatie, generozitate si stima de sine. Din acest motiv, unii au redenumit oxitocina ”hormonul iubirii”. Ramanand in aceasta directie, se dovedeste ca eliberarea de oxitocina in corpul nostru creste atunci cand avem orgasm sau cand primim mangaieri. Pe scurt, oxitocina este prezenta atunci cand ne indragostim de o alta persoana, cand privim si mangaiem persoana draga, cand trebuie sa empatizam cu emotiile altora, cand avem orgasm si, in general, in toate situatiile sociale care prevad o legatura emotionala sau fizica.

In doar 3 minute, care este momentul in care oxitocina este prezenta in corpul nostru dupa eliberarea sa, acest hormon este capabil sa aiba efecte de durata asupra acestor aspecte importante ale vietii. Una dintre cele mai cunoscute functii ale acestui hormon este stimularea contractiilor uterine in timpul travaliului si al nasterii. De asemenea, oxitocina joaca un rol important in lactatie, ajutand la eliberarea laptelui matern. Pe langa acestea, oxitocina este implicata in formarea legaturilor sociale, crearea sentimentelor de atasament, reducerea stresului si imbunatatirea relatiilor interpersonale.

 

Care sunt functiile acestui hormon in organism

Efecte benefice asupra sanatatii mentale
Oxitocina poate avea efecte benefice asupra sanatatii mentale. S-a constatat ca eliberarea de oxitocina in organism poate reduce nivelul de stres si anxietate, imbunatati starea de spirit si promova un sentiment general de bine si fericire.

Rol in comportamentul social
Oxitocina joaca un rol important in comportamentul social si interactiunile umane. Se crede ca acest hormon contribuie la formarea si mentinerea relatiilor sociale, promovand empatia, increderea si cooperarea. De asemenea, oxitocina poate juca un rol in recunoasterea faciala si in formarea legaturilor sociale. Oxitocina este utilizata in practica medicala pentru a stimula contractiile uterine in timpul travaliului si al nasterii, precum si pentru a facilita eliberarea laptelui matern in timpul alaptarii.

Oxitocina este o oligopeptida compusa din noua aminoacizi. A fost sintetizata de biochimistul Vincent Du Vigneaud in 1953. De atunci, acest compus, a inceput sa fie in centrul analizei mai multor studii, iar obiectivul acestor cercetari a fost identificarea rolului jucat in perioade importante ale vietii noastre sentimentale si sociale.

Stim acum ca acest hormon este ”motorul” care ”aprinde” si ”modeleaza” o mare parte din comportamentele noastre prosociale, cum ar fi empatia, increderea, prietenia, generozitatea sau altruismul. De asemenea, joaca un rol de baza in centrele noastre de recompense dopaminergice si asa cum am afirmat anterior, oxitocina este responsabila de generarea placerii resimtite in timpul actului sexual.

Cand suntem indragostiti si simtim acea pasiune mai intensa, haotica si aproape obsesiva, oxitocina actioneaza ca un mare dezinhibitor. Oamenii de stiinta spun ca ceea ce provoaca acest hormon in circuitele noastre neuronale este similar cu ceea ce provoaca alcoolul. Oxitocina ne incurajeaza sa ne asumam riscuri, sa avem incredere in noi insine si sa actionam neinfricati atunci cand vine vorba de iubire.  

 

Ce efecte produce oxitocina cand are valori fluctuante in organism

Oxitocina este un hormon si un neurotransmitator implicat intr-o serie de procese fiziologice si comportamentale, inclusiv in legatura cu iubirea si conexiunea emotionala. Oxitocina este eliberata in organism in momentele de intimitate fizica, in special in timpul contactului fizic placut, cum ar fi atingerea, imbratisarile sau saruturile. De asemenea, oxitocina poate fi eliberata in timpul actului sexual si in timpul nasterii, contribuind la legatura dintre mama si copil. Efectele oxitocinei includ:

Promovarea atasamentului social: Oxitocina faciliteaza sentimentul de apropiere si atasament fata de ceilalti. Ea poate juca un rol important in stabilirea si mentinerea relatiilor interpersonale pozitive, inclusiv in relatiile romantice. Reducerea stresului: Oxitocina poate reduce nivelurile de cortizol, hormonul stresului, si poate avea efecte calmante si relaxante asupra sistemului nervos.
Cresterea empatiei: Oxitocina poate stimula empatia si comportamentul altruist. Studiile au aratat ca administrarea oxitocinei poate imbunatati capacitatea de a citi si de a interpreta emotiile altor persoane si poate creste increderea si cooperarea in interactiunile sociale. Stimularea legaturii maternale: Oxitocina este eliberata in timpul nasterii si al alaptarii si ajuta la stimularea legaturii emotionale dintre mama si copil. Aceasta contribuie la intarirea relatiei si la dezvoltarea comportamentului matern.

Cum sa crestem nivelul de oxitocina din organism

In natura gasim mai multe alimente si ingrediente care ajuta la cresterea oxitocinei in mod natural pentru organismul nostru, cum ar fi alimentele bogate in magneziu, probiotice, triptofan si chiar alimente bogate in acid folic. Mai multe studii au aratat, de asemenea, ca un aport de condimente precum patrunjelul sau cimbru poate creste nivelul de oxitocina in organism. Acest lucru se datoreaza continutului de compusi chimici, cum ar fi timolul si carvacrolul, care sunt cunoscuti pentru capacitatea lor de a actiona ca stimulatori ai oxitocinei.

Cresterea nivelului de oxitocina consolideaza conexiunea dintre cuplu si imbunatateste calitatea relatiei si sanatatea noastra generala, deoarece contribuie la reducerea stresului, imbunatateste somnul, creste energia si creste starea de spirit. Este important de mentionat ca oxitocina este doar unul dintre multi factori implicati in iubire si in conexiunea emotionala. Acest hormon interactioneaza cu alti hormoni si substante chimice din creier pentru a crea experientele noastre emotionale complexe. In plus, factorii psihologici si sociali joaca un rol semnificativ in dezvoltarea si mentinerea relatiilor umane. In concluzie, oxitocina poate juca un rol important in promovarea iubirii si a conexiunii emotionale, dar este doar unul dintre multiplii factori implicati in aceste procese complexe si subiective.

 

Cortizol: De ce avem nevoie de acest hormon, tratamente si contraindicatii

Cortizolul este un hormon care mai este cunoscut si sub numele de hidrocortizol. Este un hormon steroid eliberat de cortexul suprarenale. Acesta este un "hormon de stres" care devine eliberat pentru a arata "lupta sau raspunsul la zbor" in conditii stresante. Cortizolul poate creste zahar din sange cu gluconeogeneza. Este clasificat ca un glucocorticoid care poate stimula formarea glicogenului hepatic. De asemenea, are capacitatea de a suprima sistemul imunitar si actioneaza ca un compus antiinflamator. Cortizolul are capacitatea de a reduce substantele responsabile de raspunsul inflamator. Prin urmare, este administrat ca un medicament pentru boli reumatoide si alergii.

Uneori este folosit si pentru tratarea eruptiilor cutanate si a eczemelor. Daca nivelul cortizolului din organism este constant ridicat, acesta poate duce la proteoliza si, prin urmare, la pierderea musculara. Aceasta poate, de asemenea, reduce formarea osoasa. Cortizolul are, de asemenea, capacitatea de a actiona ca un hormon antidiuretic. 

Bibliografie:

Hoehn K, Marieb EN (2010). Human Anatomy & Physiology. San Francisco: Benjamin Cummings. ISBN 978-0-321-60261-9.
Chyun YS, Kream BE, Raisz LG (February 1984). "Cortisol decreases bone formation by inhibiting periosteal cell proliferation". Endocrinology;
Laycock JF (2013). Integrated endocrinology. Meeran, Karim. Chichester, West Sussex, UK: Wiley-Blackwell. ISBN 978-1-118-45064-2. OCLC 794973804;
Martin PA, Crump MH (2003). "The adrenal gland". In Dooley MP, Pineda MH (eds.). McDonald's veterinary endocrinology and reproduction;
Coderre L, Srivastava AK, Chiasson JL (June 1991). "Role of glucocorticoid in the regulation of glycogen metabolism in skeletal muscle". The American Journal of Physiology;
Macfarlane DP, Forbes S, Walker BR (May 2008). "Glucocorticoids and fatty acid metabolism in humans: fuelling fat redistribution in the metabolic syndrome". The Journal of Endocrinology;
Kuo T, McQueen A, Chen TC, Wang JC (2015). "Regulation of Glucose Homeostasis by Glucocorticoids";
Glucocorticoid Signaling: From Molecules to Mice to Man. Advances in Experimental Medicine and Biology. Vol. 872. Springer;
Simmons PS, Miles JM, Gerich JE, Haymond MW (February 1984). "Increased proteolysis. An effect of increases in plasma cortisol within the physiologic range". The Journal of Clinical Investigation.

Articole similare
Glanda suprarenala: Rolul acesteia, afectiuni asociate Glanda suprarenala: Rolul acesteia, afectiuni asociate

Suprarenala este o glanda mica care produce hormoni ce ajuta la controlul ritmului cardiac, a tensiunii arteriale si a altor functii importante ale corpului

26 martie 2023
citește articolul
Sistemul respirator: Ce sunt faringele, afectiunile asociate cu acestea Sistemul respirator: Ce sunt faringele, afectiunile asociate cu acestea

Bucofaringoscopia reprezinta poate cea mai des utilizata metoda de examinare, caz in care se foloseste o spatula linguala, care se introduce in gura pacientului, pe partea laterala, astfel incat sa nu se acopere fasciculul luminos folosit de catre medic.

25 martie 2023
citește articolul
Sistemul digestiv: Ce rol are esofagul, afectiuni asociate Sistemul digestiv: Ce rol are esofagul, afectiuni asociate

Esofagul este tubul gol care conecteaza gatul (faringele) la stomac. Peretii esofagului imping alimentele in stomac prin valuri ritmice de contractii musculare, numite peristaltism.

25 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...