Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Paducelul: Utilizare, beneficii organism, contraindicatii

Paducelul: Utilizare, beneficii organism, contraindicatii

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 22 martie 2023

Paducelul este un arbust (2 – 6 m) din familia Rosaceae, are florile albe si fructele rosii ce au un miros caracteristic si un gust amarui. Din ele se obtin extracte care sunt folosite in primul rand, la ameliorarea tulburarilor legate de problemele cardiace cu substrat nervos. Pe scurt, paducelul si planta de paducel se folosesc in medicina homeopata pentru persoanele care sufera de aritmii, tulburari cardiovasculare, tulburari de ritm cardiac, tahicardie paroxistica, extrasistole, tulburari cardiace de origine nervoasa, eretism cardiac, insuficienta cardiaca, angina pectorala, tahicardie sistolica. Din planta de paducel se folosesc atat florile cat si frunzele si fructele. Cum ne ajuta aceasta planta si care sunt beneficiile ei pentru organism descopera in acest material.

Istoria plantei de paducel? Cand se culege paducelul. Ceai de paducel

Istoria plantei de paducel se pierde in Evul Mediu, iar la intrebarea cand se culege paducelul va poate raspunde orice persoana varstnica, pentru ca proprietatile curative ale acestei plante sunt cunoscute din batrani. Despre ceai de paducel va poate povesti orice bunica sau bunic, pentru ca acestia cunosteau din cele mai vechi timpuri avantajele acestei plante.

Dovezile istorice din diferite tari din zona bazinului Mediteranean au aratat faptul ca paducelul  a fost folosit pentru a trata bolile de inima inca din secolul IX in diferite tari cu iesire la Marea Mediterana. La inceputul anilor 1800, medicii americani il foloseau pentru a trata tulburarile circulatorii si bolile respiratorii. In mod traditional, fructele de padure au fost folosite pentru a trata probleme ale inimii, de la batai neregulate ale inimii, hipertensiune arteriala, dureri in piept, intarirea arterelor si insuficienta cardiaca. Astazi, frunzele si florile sunt folosite in scopuri medicinale. Exista chiar cercetari care sugereaza ca paducelul ar putea fi eficient atunci cand este utilizat in tratamentul insuficientei cardiace usoare pana la moderate.

Paducelul este un arbust spinos comun din familia trandafirilor care creste pana la 5 picioare inaltime pe dealuri si in zonele impadurite insorite din intreaga lume. Florile sale infloresc in luna mai. Ele cresc in grupuri mici albe, rosii sau roz. Boabele mici, numite haws, rasar dupa flori. De obicei sunt rosii cand sunt coapte, dar pot fi si negre. Frunzele de paducel sunt stralucitoare si cresc intr-o varietate de forme si dimensiuni.

Studiile din diferite clinici din interiorul MIT (Massachusetts Institute of Technology) din ultimii 5 ani au aratat faptul ca paducelul contine antioxidanti, inclusiv prociandine oligomerice (OPC, gasite si in struguri) si quercetina. Antioxidantii sunt substante care distrug radicalii liberi, care sunt compusi din organism care dauneaza membranelor celulare, modifica ADN-ul si chiar provoaca moartea celulelor. Radicalii liberi apar in mod natural in organism si cresc in numar pe masura ce imbatranim.

Toxinele de mediu (inclusiv lumina ultravioleta, radiatiile, fumatul, unele medicamente si poluarea aerului) pot creste, de asemenea, numarul acestor particule daunatoare. Oamenii de stiinta cred ca radicalii liberi contribuie la procesul de imbatranire (cum ar fi ridurile), precum si la dezvoltarea unui numar de probleme de sanatate, inclusiv cancerul si bolile de inima. Antioxidantii din paducel pot ajuta la oprirea unor daune cauzate de radicalii liberi, mai ales cand vine vorba de boli de inima.

Pastile de paducel beneficii. Frunze de paducel beneficii. Paducelul flori

Paducelul contine multe substante care pot aduce beneficii inimii. Cand vorbim de pastile de paducel beneficii, sau cand vrem sa aflam care sunt acele frunze de paducel beneficii, sau vrem sa cautam paducelul flori vom descoperi ca planta de paducel contine flavonoide antioxidante care pot ajuta la dilatarea vaselor de sange, la imbunatatirea fluxului sanguin si la protejarea vaselor de sange de deteriorare.

Boabele, frunzele si florile plantei de paducel au fost folosite in scopuri medicinale. Cele mai multe preparate moderne folosesc frunzele si florile, despre care se crede ca contin mai multe flavonoide decat fructele de padure. Pe scurt, paducelul este folosit pentru a ajuta la protejarea tulburarilor de ritm cardiac, impotriva bolilor de inima si pentru a ajuta la controlul hipertensiunii arteriale si a colesterolului ridicat. 

Avand un continut bogat in bioflavonoide, in antocianidine si polifenoli, in proantocianidine si amine biogene cardiotonice, preparatele pe baza de paducel, pastilele de paducel mai ales ajuta la normalizarea si reglarea activitatii cardiace. Aceastea au un efect relaxant in stari de anxietate, neliniste, teama si tulburari ale somnului.

Pentru ca este atat de benefic pentru inima, consumul de frunze de paducel sub forma de sirop sau ceai este printre putinele recomandate de medicii cardiologi in completarea tratamentului medicamentos pentru persoanele care sufera de angina pectorala sau au suferit operatii pe cord in urma unui preinfart sau au instalat la inima un bypass. Planta mentine sanatatea cardiovasculara in parametri normali si scuteste persoanele care o consuma de vizita la cardiolog.

Fructe de paducel, sa mananca? Ceai de paducel contraindicatii. Paducelul crud 

Multa lume se intreaba daca atunci cand vorbim de fructe de paducel, se mananca? Nutritionistii au stabilit deja ca fructele arbustului de paducel sunt foarte bogate in fructoza, substante minerale, in uleiuri grase, in pectina, glucoza, taninuri si colina, in flavonoizi si in vitamina C si B1 si se pot consuma atat crude cat si confiate, sub forma de compot sau dulceata din fructe de paducel.

Totodata pentru persoanele anxioase, care au tulburari de somn sau au semne de epuizare psihica si burnout se recomanda infuzia de paducel, care se prepara dintr-o lingurita de flori, fructe si frunze uscate sau 2 linguri de fructe la o cana de apa clocotita (200 ml), care se infuzeaza 10 minute si se bea in timpul crizelor.

Paducelul a fost recomandat in diferite studii clinice la persoanele cu insuficienta cardiaca (o afectiune in care inima nu poate pompa suficient sange catre alte organe din organism). Studiile sugereaza, de asemenea, ca planta poate spori capacitatea unei persoane de a suporta efort mai mare dupa un episod de insuficienta cardiaca. Participantii la studii au raportat ca paducelul a imbunatatit semnificativ simptomele bolii (cum ar fi dificultati de respiratie si oboseala). Un studiu a constatat ca extractul de paducel (900 mg/zi) luat timp de 2 luni a fost la fel de eficient ca dozele mici de captopril (un medicament prescris pentru inima) in ameliorarea simptomelor insuficientei cardiace.

Un studiu amplu a constatat ca un supliment standardizat de paducel a fost eficient la 952 de persoane cu insuficienta cardiaca. Studiul a comparat metodele conventionale de tratare a insuficientei cardiace (cu diferite medicamente) numai cu paducel si in plus fata de medicamente. Dupa 2 ani, simptomele clinice ale insuficientei cardiace (palpitatii, probleme de respiratie si oboseala) au scazut semnificativ la persoanele care iau suplimentul de paducel.

Tinctura de paducel beneficii. Tratament naturist cu paducel. Paducelul frunze

Dovezile preliminare sugereaza ca tinctura de paducel ajuta la combaterea durerii in piept (angina), care este cauzata de fluxul scazut de sange catre inima. Intr-un studiu timpuriu, 60 de persoane cu angina pectorala au primit fie 180 mg/zi de extract din frunze de paducel, fie placebo timp de 3 saptamani. Cei care au primit paducel au experimentat un flux sanguin imbunatatit catre inima si au putut, de asemenea, sa faca exercitii pentru perioade mai lungi de timp, fara a suferi de dureri in piept. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a spune cu siguranta daca paducelul este eficient. Altfel spus, atunci cand vorbim de tinctura de paducel beneficii sau de oricare tratament naturist cu paducel sau beneficiile consumului din paducelul frunze trebuie sa avem in vedere proprietatile plantei.

Desi paducelul nu a fost studiat in mod specific la persoanele cu hipertensiune arteriala, unii oameni cred ca beneficiile sale in tratarea bolilor de inima se pot transfera la tratarea hipertensiunii arteriale (hipertensiune arteriala). Cu toate acestea, nu exista suficiente cercetari pentru a concluziona daca paducelul este eficient in scaderea tensiunii arteriale. Intr-un studiu, extractul de paducel s-a dovedit a fi eficient pentru hipertensiune arteriala la persoanele cu diabet de tip 2 care luau si medicamente prescrise. Participantii au luat zilnic 1200 mg extract de paducel sau placebo timp de 16 saptamani. 

Ceai de paducel pentru stres. Cum trebuie consumat. Contraindicatii paducel

Efectele secundare ale paducelului sunt rare, dar pot include dureri de cap, greata si palpitatii (o senzatie de inima accelerata). O revizuire a 29 de studii clinice cu mai mult de 5.500 de persoane a constatat ca paducelul este sigur atunci cand este utilizat in dozele recomandate. Dozele gasite a fi sigure au fost de la 160 la 1.800 mg pe zi si de la 3 la 24 de saptamani. Este posibil sa nu observati nicio imbunatatire timp de 6 pana la 12 saptamani. Totusi, specialistii recomanda sa nu folositi paducel daca sunteti insarcinata sau alaptati.

In plus, chiar daca consumati ceai de paducel pentru stres pentru a lupta cu starile de stres, ceaiul de paducel nu poate fi consumat in acelasi timp cu tratamentul pentru reducerea tensiunii arteriale, deoarece poate accentua efectele medicamentelor. De aceea, persoanele care sunt sub un astfel de tratament trebuie sa ceara sfatul medicului intotdeauna, chiar si atunci cand doresc sa consume preparate din plante medicinale.

De asemenea, persoanele care se confrunta cu mai multe dureri, mai multe atacuri de angina sau mai multa epuizare in timp ce merg pe jos sau fac sport ar trebui sa inceteze sa mai ia paducel si sa solicite asistenta medicala de urgenta. Chiar daca nu aveti niciunul dintre aceste simptome, consultati furnizorul dumneavoastra daca starea dumneavoastra nu s-a imbunatatit dupa 6 saptamani de tratament cu paducel. Progresul dumneavoastra ar trebui sa fie intotdeauna monitorizat de medicul dumneavoastra. Efectele secundare pot include ameteli, vertij, dureri de cap, migrene si palpitatii.

BIBLIOGRAFIE:

Blumenthal M, Goldberg A, Brinckmann J. Herbal Medicine: Expanded Commission E Monographs. Newton, MA: Integrative Medicine Communications; 

Brixius K, Willms S, Napp A, et al. Crataegus special extract WS 1442 induces an endothelium-dependent, NO-mediated vasorelaxation via eNOS-phosphorylation at serine 1177. Cardiovasc Drugs Ther. 2006;

Daniele C, Mazzanti G, Pittler MH, et al. Adverse-event profile of Crataegus spp.: a systematic review. Drug Saf. 2006;

Dasgupta A, Kidd L, Poindexter BJ, Bick RJ. Interference of hawthorn on serum digoxin measurements by immunoassays and pharmacodynamic interaction with digoxin. Arch Pathol Lab Med. 2010;

Degenring FH, Suter A, Weber M, et al. A randomised double blind placebo controlled clinical trial of a standardised extract of fresh Crataegus berries (Crataegisan) in the treatment of patients with congestive heart failure NYHA II. Phytomedicine. 2003;

Fugh-Berman A. Herbs and dietary supplements in the prevention and treatment of cardiovascular disease. Prev Cardiol. 2000;

Gruenwald J, Brendler T, Jaenicke C. PDR for Herbal Medicines. 4th ed. Montvale, NJ: Thomson Healthcare 2007;

Habs M. Prospective, comparative cohort studies and their contribution to the benefit assessments of therapeutic options: heart failure treatment with and without Hawthorn special extract WS 1442. Forsch Komplementarmed Klass Naturheilkd. 2004;

Holubarsch CJ, Colucci WS, Meinertz T, Gaus W, Tendera M; Survival and Prognosis: Investigation of Crataegus Extract WS 1442 in CHF (SPICE) trial study group. The efficacy and safety of Crataegus extract WS 1442 in patients with heart failure: the SPICE trial. Eur J Heart Fail. 2008 Dec;

Hwang HS, Boluyt MO, Converso K, Russell MW, Bleske BE. Effects of hawthorn on the progression of heart failure in a rat model of aortic constriction. Pharmacotherapy. 2009;

LaValle JB, Krinsky DL, Hawkins EB, et al. Natural Therapeutics Pocket Guide. Hudson, OH: LexiComp; 

Libby: Braunwald's Heart Disease: A Textbook of Cardiovascular Medicine. 8th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 

Miller L. Herbal medicinals: selected clinical considerations focusing on known or potential drug-herb interactions. Arch Intern Med. 1998;

Morelli V, Zoorob RJ. Alternative therapies: Part II. Congestive heart failure and hypercholesterolemia. [Review]. Am Fam Physician. 2000;

Pittler MH, Schmidt K, Ernst E. Hawthorn extract for treating chronic heart failure: meta-analysis of randomized trials. Am J Med. 2003;

Rakel: Integrative Medicine. 3rd ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 

Rotblatt M, Ziment I. Evidence-Based Herbal Medicine. Philadelphia, PA: Hanley & Belfus, Inc; 

Rigelsky JM, Sweet BV. Hawthorn: pharmacology and therapeutic uses. Am J Health Syst Pharm. 2002;

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina