Preeclampsia: Ce este, cauze, cum se poate preveni

Preeclampsia: Ce este, cauze, cum se poate preveni

Postat in: Mama si copilul
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 13 septembrie 2022 Ultima actualizare: 15 iulie 2023

Preeclampsia apare la femeile gravide, dupa saptamana cu nr 20 de sarcina. Este definita de catre specialisti ca o hipertensiune arteriala si prezenta unor execese de proteine in urina care o fac toxica sau prea acida. O crestere usoara peste valorile normale a tensiunii arteriale la o femeie care inainte avea valori standard, poate fi un semn de preeclampsie.

Aceasta boala poate duce spre complicatii serioase, in unele cazuri ajungandu-se la decesul mamei si a copilului. Singurul tratament pentru preeclampsie este nasterea. In unele cazuri, fatul este prea mic si va avea nevoie de mai mult timp de maturizare, insa exista un risc crescut care poate duce spre complicatii grave pe viitor.

Cele mai multe dintre cazuri sunt usoare, insa se poate manifesta si o forma severa de preeclamsie, iar riscul este mult mai mare in cazul mamelor surogat, atunci cand sunt poarta in pantece un copil care nu e al lor si exista riscul ca organismul sa-l respinga. Cele mai grave complicatii care pot aparea sunt convulsiile. Cauza acestei boli provine din existenta unei probleme la nivelul placentei, care reduce semnificativ fluxul sanguin catre copil.

 Care sunt cazurile cu cel mai mare risc de preeclamsie

In general, preeclampsia se manifesta in cazul in care femeia care este insarcinata se afla intr-un dintre aceste scenarii:

  • Femeilor aflate la prima sarcina si trecute de 30 de ani;
  • Femeile trecute de varsta de 40 de ani care raman pentru a doua sau a treia oara insarcinate;
  • Femeile ce au un indice de masa corporala mai mare de 35, adica diferenta intre inaltime si greutate;
  • Femeile ce au antecedente de preeclampsie in familie la rude de gradul I;
  • Femeile ce sufera de hipertensiune arteriala;
  • Femeile ce au sarcini gemelare;
  • Femeile care poarta in pantece copii care nu sunt ai lor (mame-surogat).

Din fericire, tehnicile moderne din ultimii ani permit ca mamele predispuse la aceasta problema sa poata afla din timp de simptome si sa se poate actiona la timp. Mamele ce sufera de aceasta afectiune sunt monitorizate constant. De obicei, va necesita internarea femeii intr-un spital, unde se poate administra tratamentul pentru reglarea tensiuniii arteriale si eliminarea toxinelor din urina si reducerea ph-ului pentru ca urina prea acida poate periclita peretele vaginului.

importanta acidului folic pentru o sarcina sanatoasa

Care sunt simptomele preeclampsiei?

Cel mai evident si important simptom al preeclampsiei este tensiunea arteriala. De multe ori se intampla ca pacienta sa fie asimptomatica. Din fericire, semnele preeclampsiei pot fi identificate in timpul monitorizarii sarcinii regulate.nAlte simptome care pot defini preeclampsia sunt:

  • Excesul de proteine din urina;
  • Trombocitopenie (Trombocitopenia reprezinta o afectiune hematologica caracterizata de scaderea numarului de trombocite la nivel sangvin sub valorile intervalului biologic de referinta cuprinse in mod normal intre 150.000-350.000 trombocite/microlitru);
  • Semne din care rezulta afectarea rinichilor sau a altor organe interne;
  • Cresterea nivelului de enzime hepatice;
  • Tulburari de vedere, chiar si pierderea temporala a acesteia;
  • Existenta apei la plamani ce va cauza probleme respiratorii;
  • Dureri existente in partea abdomenului superior;
  • Greata si varsaturi;
  • Cresterea in greutate datorata cresterii de fluide din corp.

Desigur, majoritatea viitoarelor mame vor lua in greutate in timpul sarcinii. Insă, cresterea brusca si aparitia edemului, in special la nivelul fetei si al mainilor, pot fi semne clare de preeclampsie. Preeclampsia poate aparea din saptamana 20 de sarcina. In unele cazuri, chiar si dupa 48 de ore de la nastere. Bebelusii rezultati dintr-o astfel de sarcina vor fi mai predispusi sa dezvolte hipertensiune arteriala, boli coronariene și alte afectiuni cronice specifice adultilor. 

afla cum sa fii gravida mai usor

Ce fel de complicatii poate provoca preeclampsia?

Unele dintre complicatiile ce apar in cazul mamelor ce sufera de preeclampsie pot fi grave. Afectarea arterelor, nasterea prematura, leziuni ale organelor interne pot fi cateva dintre ele, cedarea ficatului, stop cardio-respirator in situatii extreme.

In cazul afectarii arterelor ce se ocupa de transportul sangelui la placenta, copilul nu va putea primi suficient oxigen si nutrienti. Astfel, copilul risca sa se dezvolte mult mai incet decat este normal. In majoritate acazurilor de preeclampsie se opteaza pentru o nastere prematura, mai exact inainte de saptamana 37 de sarcina.

Un bebelus nascut prematur este expus unui risc mare de dezvoltare a problemelor respiratorii, alimentare, probleme legate de auz si de vedere. Desigur, exista posibilitatea urmarii unor tratamente inainte de nasterea prematura, insa nimeni nu ofera garantia ca nu vor aparea complicatii.

Eclampsia este o alta complicatie ce poate sa apara in cazul gravidelor ce sufera de preeclampsie. Insă, este foarte greu de prezis acest lucru, deoarece se poate instala in lipsa semnelor sau simptomelor.

Sindromul HELLP este complicatia ce pune cu adevarat in pericol viata mamei si a copilului. Mai presus decat atat, poate cauza probleme pentru tot restul vietii mamei. Sindromul HEELP este considerat ca fiind ori o complicatie cauzata in urma preeclampsiei, ori o varianta a acesteia. Cele mai comune simptome ale HELLP sunt:

  • Greata;
  • Varsaturi indiferent de ce mananca bolnavul;
  • Dureri de cap cronice;
  • Dureri abdominale acute;
  • Senzatii presiune in piept. 

Poate sa fie preeclampsia prevenita?

Preeclampsia este o afectiune care cauzeaza anul intre 50.000 si 75.000 de decese in randul gravidelor. Cu cat preeclampsia este mai severa, cu atat poate aparea mai repede in timpul sarcinii. Din aceasta cauza, cercetatorii continua sa studieze metode prin care pot reduce riscul preeclampsiei. Din pacate, pana acum nu s-au descoperit metode concrete. Unele dintre studii au aratat o relatie dintre deficienta de vitamina D si riscul crescut de aparitie a preeclampsiei. 

In multe cazuri medicul recomanda preventiv administrarea unei doze controlate de aspirina, mai ales dupa a 12 saptamana de sarcina. Suplimentele de calciu pot fi administrate ca si metoda de prevenire a preeclampsiei. Se va administra doar in cazul mamelor ce au carenta de calciu si vitaina D.

Cel mai important aspect, pe care mama ar trebui sa-l respecte, este sa nu-si administreze medicamente, vitamine sau alt fel de suplimente fara sa discute inainte cu medicul de specialitate. In cazul in care apare preeclampsia, medicul poate recomanda anumite tratamente. Insă, singura modalitate de a se vindeca este nasterea. Cu cat afectiunea apare mai repede, cu atat riscurile vor fi mai mari pentru copil si pentru mama.

Unele dintre tratamentele ce pot fi abordate in cazul preeclampsiei sunt bazate pe tratamente medicamentoase sau repausul la pat. Tratamentul medicamentos poate fi recomandat strict de catre medic. Acesta poate sa prescrie corticoizi si pastile anticonvulsive.

Repausul la pat este un aspect foarte important pe care gravida ar trebui sa-l respecte. Daca femeia gravida se afla la inceputul sarcinii si manifesta doar o forma usoara de preeclampsie, medicul va recomanda ca mama sa adopte repausul la pat. Aceasta metoda poate reduce valoriile tensiunii arteriale si mai ales cresterea fluxului de sange catre placenta. Prin urmare, fatul va avea suficient timp de dezvoltare.

In cazul unei forme mai severe de preeclampsie, va fi nevoie de o internare intr-un spital, unde se va monitoriza starea pacientei constant. Se vor realiza regulat teste non-stres și profile biofizice pentru a se monitoriza starea copilului si pentru a se masura lichidul amniotic.

Sursa: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17952-preeclampsia

Bibliografie:

  • American Pregnancy Association. Preeclampsia. (https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-complications/preeclampsia/) Accessed 10/29/2021.
  • The American College of Obstetricians and Gynecologists. Preeclampsia and High Blood Pressure During Pregnancy. (https://www.acog.org/womens-health/faqs/preeclampsia-and-high-blood-pressure-during-pregnancy?utm_source=redirect&utm_medium=web&utm_campaign=otn#gestational) Accessed 10/29/2021.
  • Merck Manual. Preeclampsia and Eclampsia. (https://www.merckmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/abnormalities-of-pregnancy/preeclampsia-and-eclampsia) Accessed 10/29/2021.
  • March of Dimes. Preeclampsia. (https://www.marchofdimes.org/complications/preeclampsia.aspx) Accessed 10/29/2021.
  • Preeclampsia Foundation. Various Pages. (https://preeclampsia.org/) Accessed 10/29/2021.
Articole similare
Umflarea picioarelor pe timpul sarcinii Umflarea picioarelor pe timpul sarcinii

Umflarea picioarelor, in special a gleznelor si rareori a mainilor, pe timpul sarcinii este absolut normala si majoritatea femeilor o experimenteaza. Cu toate ca nu este un simptom dureros, umflarea picioarelor provoaca un oarecare disconfort, in special la mers si se agraveaza in al treilea trimestru de sarcina sau pe parcursul verii. In termeni medicali, umflarea picioarelor se numeste edem.

30 ianuarie 2018
Edited 13 ianuarie 2023
citește articolul
Remedii rapide de a reduce pofta de mancare Remedii rapide de a reduce pofta de mancare

Atunci cand tii o cura de slabire, cel mai greu este sa-ti domolesti poftele alimentare care acum par mai aprige ca niciodata. Este important, insa, pentru succesul dietei, sa inveti sa ti le infranezi, iar pentru asta ai nevoie sa aplici cateva trucuri simple care sa-ti reduca pofta de mancare. De asemenea, conduita alimentara in acest caz este foarte importanta si trebuie sa-ti formezi noi obiceiuri, sanatoase.

30 ianuarie 2018
Edited 13 ianuarie 2023
citește articolul
Suplimente care scad apetitul si reduc pofta de dulce Suplimente care scad apetitul si reduc pofta de dulce

In timpul unei diete este foarte important comportamentul culinar, cu precadere tinerea in frau a poftelor alimentare si a apetitului ridicat. In momentul in care ne impunem un regim alimentar, organismul nostru nu reactioneaza asa cum ne-am dori, cel putin nu imediat, si ne devine un fel de dusman, fiind obisnuit sa primeasca hrana haotic. In plus, este demonstrat ca mancarea nesanatoasa provoaca dependenta si, implicit, favorizeaza aparitia pof

30 ianuarie 2018
Edited 13 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate